|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:20 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
doxygen проблеми (и решения?)
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 doxygen проблеми (и решения?)
Навремето се бях опитал и го зарязах, сега пак ме засърбя, че на пръв поглед е добре като идея, ама като закопая и все удрям на камък... Значи имам няколко принципни проблема и не знам как да ги реша... Първо искам да посъкратя малко генерираната информация. Идеята да се документира всяка променлива и всяка функцийка е правилна по принцип. Така трябва да е в сорс кода. Обаче в една документация това е абсурдно и меко казано безполезно. Примерно за една проста периферия аз имам хедър с една структура от регистрите плюс define-и за стойностите им. Самият h-файл е 2-3 странички текст. Като пусна doxygen-а то бълва 20-30 страници. Нито е по-прегледно нито нищо... Вторият сериозен проблем е с вариациите на проектите. Много често имам "алтернативни" сорсове. Примерно за cortex-m0 и за cortex-m3. Функциите са едни и същи, просто имплементирани за различни ядра. С техники като условно компилиране се ползват едните или другите сорсове. Съответно може да имам хедъри с едни и същи имена. При компилация include директориите са различни така че се ползва правилния хедър. Но в документацията няма "правилен"... трябва да се документират всички и по някакъв начин да се покаже, че това са алтернативни сорсове. Хайде аз като страници/модули мога да ги наредя някак си, обаче doxygen генерира и йерархични дръвчета и кое от къде се вика, изобщо доста картинки и става боза... Друг проблем дето може и да има решение, не знам, но ми се ще да разбия проекта на отделни doxygen-чета. Най-малкото от съображения като време за обработка, doxygen хич не е бърз а пък аз имам хиляди файлове и за всяка проба ако ходя да пия кафе и да пуша не е много рентабилно... Аз по принцип мога да си го цепя на части, проблемът е че не виждам вариант след това частите да могат да се сглобяват... може и да няма такъв де. Имам и други проблемчета естествено, така че всякакви идеи, техники, както и примерни проектчета с добри doxygen коментари са добре дошли 
|
| Пон Апр 10, 2017 10:43 am |
|
 |
|
Pif
|
 Re: doxygen проблеми (и решения?)
Абе аз не съм програмист ама съм чувал, че тая работа не става така. Или си я прави тоя дето си е писал кода на ръка или му я прави някой студент на малка заплата дето се учи. Май в световен мащаб не е открит читав начин за туй дето го искаш. Не ми взимай мнението на сериозно - аз код не пиша. Само де що съм чувал клюки.
|
| Пон Апр 10, 2017 11:36 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
отговора и на двата въпроса донякъде се решава през doxywizard-а. отдавна съм го правил и ми е малко мъгляв спомена.
през wizard-а правиш самостоятелно компилация да двата модула (М0 и М4), като ми казваш да направи и тагове (tag files) за тях. после правиш нов мастер и в expert->external му показваш всички отделни тагове.
малко са разхвърляни чек-боксчетата, но се съобразява лесно какво да цъкнеш
|
| Пон Апр 10, 2017 11:51 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ще пробвам с tag-вете като понатрупам малко материал...
То и в обикновен файл имам проблем с препроцесинга... Аз не искам то да ми прави какъвто и да било препроцесинг и уж има някаква опция ENABLE_PREPROCESSING, обаче тя ако не е на YES става пълна боза.
|
| Пон Апр 10, 2017 3:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
кой препроцесинг ако е само доксигенския, има таг \cond. в командна линия му задаваш стойността на условието. ако е С препроцесора, там също има хиляда опции - той да препроцесва, да вика външен препроцесор (gcc), а инстиския кеф е в С++. аз понеже съм тъп железар, до тия неща не съм дорасъл. май имаше и някакъв таг директно да редиш ТеХ сентенции
|
| Пон Апр 10, 2017 8:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Препроцесинга на doxygena... и по специално #if-#else обработката. Нормално е в сорс кода да има неща от сорта При компилация в зависимост от условието ще се ползва единия или другия вариант. При документация обаче в повечето случаи е редно да се документират и двата варианта. Особено за библеотечен код описанието за това какви варианти има е много по-важно от самия код, тъй като потребителите обикновено не се интересуват от детайлите на кода, а само как да си го настроят/ползват. Както казах има някаква опция за изключване, ама тя първо генерира един куп warnings и второ изключва не само #if ами и #define и изобщо става такава боза, че не мога да схвана смисъла на подобна опция.
|
| Пон Апр 10, 2017 9:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
брр... много зле, идва ми пак да го зарежа тва нещо  Интересно как не седнаха да го оправят тоя doxygen или някаква друга алтернатива да направят... Идеята документация и сорс код да вървят заедно е прекрасна, ама и да имаше читаво тулче...
|
| Сря Апр 12, 2017 1:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ква мотика настъпи?
според мен доксиджена си е нормален, просто стана много сложен. ама това е тенденция с всичко, де. или на мен ми пада IQ-то, или остарявам, или и трите (+ мързи ме да чета)
|
| Сря Апр 12, 2017 1:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам... или моето IQ не е достатъчно, за да ползвам доксиген, но тотално се разминаваме. Единственото, което що-годе ми харесва е външния вид. Като погледнеш (ако не четеш какво пише) изглежда добре. Зачетеш ли се обаче и особено пък ако знаеш какво би трябвало да бъде написано става зле... Доколкото го схващам аз, то си очаква някакъв съвсем простичък и малък сорс и от него да изгенерира огромна боза с глупости. Никаква организация, никакво структуриране, никакво подреждане, никакви сложнотии, нищо... ниШТо  А това дето раздува ми напомня как си писах дипломната и за една нощ трябваше да изсмуча колкото се може повече, та от половин страничка смислена информация успях да докарам към 100-на страници локуми  Същата история ето ти ги тук са 70 сорс файлчета, от тях доксито изсмука 7000 файлав около 70 директори.. Само че аз искам да направя документация не да отварям бозаджийница 
|
| Сря Апр 12, 2017 2:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Това най-вероятно е за "програмисти" и проекти с клонящ към нула смислен собствен код който трябва да документираш и продадеш за поне 200-300 млн.
|
| Чет Апр 13, 2017 5:29 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз имам няколко неуспешни опита да се сработя с това животно. Е не става и не става. Дето вика Миро - като му дадеш някакъв относително прост код с що годе линейна структура - бива.
Ама ако е нещо по-завъртяно, то губя повече време да наглася доксиджена, отколкото да напиша смисления код. И накрая резултата пак е че имаш "някаква" документация, ама ако решиш да я ползваш... в крайна сметка се стига до F3->F3->F3 и Search in File в еклипса и толкова.
Хубавото на доксиджена е, че минава за достатъчен по разните му там ИСО-та. И одиторите като го видят са ОК. Ето тук документирани няколко функции, тук структурките.... достатъчно да ги направи щастливи. А отдолу, че е пълна боза...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 13, 2017 8:47 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Хубава идея е, но за съжаление програмирането на тия доста им куца. Направили са големи сложнотии, а в същото време елементарни неща липсват или не работят. Аз така и не намерих читав начин да си организирам един сорс файл/модул. Рових за шаблони, примери.. йок! Аз си измислих някакъв прост шаблон, изпочупех си пръстите и клавиатурата да го разнасям по файловете и уж почти всички файлове ги направих еднотипни, но като пусна доксито единия файл изглежда по един начин, другия по друг. Тъпото е, че реално в Еклипса по-добре се виждат нещата. Първо се вижда всичко, второ чрез подредба и коментари долу-горе има някаква структура и се вижда кое за кое се отнася. Примерно имам периферия с някаква структура с регистри, всеки регистър има определени полета/битове, които от своя страна имат определени стойности. Тия неща се виждат и само като разглеждаш с Еклипс, но има и много лесна навигация, примерно някъде из сорса се работи с периферия - F3 и отиваш на дефиницията на периферията, виждаш регистрите. Маркираш даден регистър CTRL-K и отиваш на неговите полета и т.н. При доксигена няма нива... съответно всички #define ги плюсва в един общ кюп, маха и всякакви коментари и подредба и после ходи разбери кой #define за кое поле и кой регистър се отнася. Няма навигация, или ако я има тя е само за топ нивото. А... и целия тоя боламач може да го гледаш през няколко различни изгледа, веднъж като "модул", веднъж като сорс файл, веднъж като структури и т.н. И във всеки от тия изгледи нещо е различно или липсва, което не знам с каква цел е направено... може би с цел да те обърка още повече. Както и да е... аз си мърморя или по-точно изпускам парата  Иначе ако има някой студент или кандидат професор, това си мисля че е много подходяща тема за дипломна че даже и дисертация. С радост ще му помогна с идеи как да направи документираща система 
|
| Чет Апр 13, 2017 9:50 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|