Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Просто исках да кажа това... 
Автор Съобщение
Мнение Просто исках да кажа това...
Човек и добре да живее..., някой ден осъзнава че му предстои да си купува
ново ПЦ ... щото Солид-а до вчера е вървял на старото, Корел-а, Алтиума,
видеата, и изведнъж - " процесора ви не поддържа ССЕ на ДДС на Те-Ке-Зе-Се."
Отивам аз на работа леко 'скосен' от конфузната ситуация. И понеже така
наречения работодател е като повечето хора 'бюджетен билдър', решава да
постигне високи резултати с малко пари,като ме 'овърклоква' мене и то с
'недостатъчно захранване'. Аз му обяснявам че той не ми е никакъв работодател
- аз съм работодателя,защото извършвам работата , а той е командодател, защото
дава командите и че за цялата ситуация е виновна даскалицата му по български
от осми клас, задето му е прецакала понятията на ранен етап от детското развитие.
След неловко мълчание и чесане по главите, решаваме че системата прегрява и
се нуждае от 'водно охлаждане', затова отиваме в близкото кръчме да ударим по
една бира. След десетата бира питаме собственика къде е WC -то, а той вика че
нямало отделно такова, защото било 'интегрирано в процесора' на барплот- ПЦ-то.
Връщам се аз в къщи и почвам да ровя за разни процесорни параметри,мерки
и теглилки та белким и аз се докопам до такъв процесор с интегрирана тоалетна.
И изпадам в потрес - то от 2000..и балканската ( кога за последно сглобих ПЦ)
до сега 'Писс' индустрията станала голяма мода и бизнес сред подрастващите
поколения и разни тийн-фанта мениджъри обясняват пламенно по форумите как
не мош оцеля с проц под хилядо кинта... Да не изпадам в грях да споменавам
нечие име напразно,ама ще перефразирам -" Вуте, Вутее ... колко мъка има по Света"

Та - май наистина тоз път настъпих голяма мотика и требе да изградя сравнително
бюджетно ПЦ ( към 1000 - 1300 лв всичко) , което да изпълнява
доста над- бюджетна задача като да движи система
за виртуална реалност от три мултимедийни проектора 1080 пиксела всеки,
прожектиращи едновременно 3Д графика на полу-коничен екран. Извинявам се на хората тука,
дето цапам форума с такава дискусия при цялото изобилие от тийн-фанта-ПЦ -проблем
дискусии навънка , но наша милост като последна надежда гледа и се чуди- Алиекспрес предлагат поостарели професори втора употреба:
-lntel core I5 2500 втора употреба за има-няма 150 бг лева с ДДС , всичко
(балабар с краката отдолу).
-lntel Core I5 3470 - за към 180 лв и т.н.
Гледам народите из Русийско ги купуват на килограм, някой тук да е вземал?
Или някакви други предложения за супер -дупер система за хилядо лева да движи
три прожектора с 3Д и извън това -наште стандартни програми които си ползваме тука.

Сря Апр 19, 2017 1:25 pm
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Просто исках да кажа това...
И при нас се намират на същите или на по-добри цени .
https://www.olx.bg/ad/promotsiya-protse ... f;promoted

А тук изпадат доста добри оферти : http://hardwarebg.com/forum/forumdispla ... 0%B2%D0%B0

Сря Апр 19, 2017 2:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Съвсем наскоро ми се скапа дъното на компа.
Оказа се че няма вече нови дъна за i5-2500. Не можах бързо да си намеря някакво втора употреба подобно.

Купих едно такова
http://www.kvantservice.com/WorkStation ... T5500.html

Сложих му само едно SDD за системен диск.

Единствения недостатък който виждам че няма SATA3 и трансфера с SSD е по бавен.
Това може да се реши с 2 по малки в Raid. Няма други опции за решаване на проблема защото не може да бутва от PCIE->SATA карта.

Иначе работи приблизително еднакво с старото ми PC, като процесора определено е по бърз. Но реално за моите неща не ме грее. Трансфера с диска е по важен и ме бави при отваряне на Алтиум и други големи програми.

Сря Апр 19, 2017 2:19 pm
Профил
Аватар

trakon, и аз хич не съм цвете, ама поне си държа тютюна и тревата в различни чекмеджета :D
Понеже тук на момента ще ти обяснят, че трябва да надиш поне една нула отзад, бързам да напиша, че не е точно така, но само с хилядарка едва ли ще минеш.
Значи:
1. В БГ е трудно да намериш почтени вносители и ако някой знае такъв - да го посочи.
2. Процът изобщо не е нужно да е най-мощният интелски за $2К и нагоре, нискобюджетните от най-ново поколение също биха свършили работа. По възможност наблягаш на гигахерците, не на ядрата. Обаче имаше нещо, че ако завършват с "N" си длъжен да им ръгнеш Win10 или подобно...
3. Като работиш с видео: директно забравяш за вградения писоар и се оглеждаш за нов модел видеокарта, щото именно тя ще ти изяде главЪта и ще ти изпие кръвчицата. Не залитай към геймърски изгъзици, де.
4. Дънната: колкото по-модерна - по-добре, и по-скъпа, де, ама среден клас. До скоро Gigabyte държеше първенството (сега не знам), а Assrock не ща да коментирам.
5. Не залитай на повече от 8Г РАМ - то на Уйбоз и терабайти да му дадеш - пак няма да стигнат.
6. Системният диск да е някое доказало се SSD, нЕма нужда да е най-голямото и скъпо нещо, просто да ти стига по обем.
7. За втори диск препоръчвам червен WD...

Пък другият път внимавай с какъв софтуер тръгваш да работиш :D Бай ти Бонго вече не е професионалист, но още си обработва видеото на близо 10 годишен комп, а по-новите така си остаряха в кашончетата.

П.С. Бях първи, но писах на час по лъжичка и ме изпреварили...

Сря Апр 19, 2017 2:25 pm
Профил

bongo_x2 написа:
5. Не залитай на повече от 8Г РАМ - то на Уйбоз и терабайти да му дадеш - пак няма да стигнат.

Ми...не! За компир, на който ще се търкаля нещо повече от офис, еле пък 3D, да се говори за 8GB RAM е меко казано смешно. Това че на windows-а и терабати да му сложиш е все тая е тотална глупост. Вкъщи съм с 32GB, и изключен дисков кеш. Познай дали няма разлика.

По темата - 1000 няма да стигнат. Дъно - 300, процесор - 500, видеокарта - 300 (по-добре 500), памет - поне 200, и отиваш на 1300 минимум само за това. А захранване, диск, и прочие полюции...

Процесори преди 5-то поколение няма никакъв смисъл да се купуват. Или айде - четвърто.

Сря Апр 19, 2017 3:00 pm
Профил ICQ

Тая печка не става ли? - https://izone.bg/dell-precision-t5500-tower/
Edit:
Гледам около 1клв има доста работни станции в кванта също - 2х6 кора, 36Г РАМ http://www.kvantservice.com/WorkStation ... T5500.html
П.с. не правя реклама, просто ми е интересно горните конфигурации не стават ли?

Сря Апр 19, 2017 3:32 pm
Профил

Хмм и каква точно ти е болката ?
Не знам с какво ги въртиш, но например нашето дигитал сигнадж софтче върти 3х1080P на малко над атом, изцяло в 3D, да кажем че на атом вървят две 1080 при 60 FPS. Говорим за сцена 1080 и две видеа 1080 които се декодират и аплайват като текстура. За парите които си споменал ще си сглобиш съвсем прилична конфигурация с i3 или i5 на която ще лети. В момента на i7 имаме видео стена в 5760х3240 на която вървят 8 различни фул HD като даже две май са 4к видеа, и държи около 130 fps-а ...
Та кажи каква точно е болката, какъв е софта, защото за тия пари не би следвало да имаш никаква грижа.

Сря Апр 19, 2017 3:46 pm
Профил

sparkybg написа:
bongo_x2 написа:

Ми...не! За компир, на който ще се търкаля нещо повече от офис, еле пък 3D, да се говори за 8GB RAM е меко казано смешно

Да ти кажа мнофго зависи, аз не рабрах какво ще върти, както писах в горния пост, нашето софтче ги върти и то във високи резолюции без почти никави изксвания към РАМ, 4 Gb ми е стандартната конфигурация и няма никакво значение колко медии и текстури имаш, въпрос на софт.
Не говорим за 3d CAD, особенно солид ...

Сря Апр 19, 2017 3:49 pm
Профил
Значи, да обобщя, това което взе да ми се оформя като картинка от мненията на хората - най -идеализирания вариант би бил стар професор от Китай или България, отгоре на млада плАтка, само че
такива млади булки , неупотребявани не се намират дори и на старозагорския пазар за булки -калайджийки - това си беше сериозен подводен камък в който можех да се спъна -
специални благодарности на Никола Киров задето и той като мене е заралия, но разбира повече от мене от калайджийки. Професора не трябва да е по-стар от 4-то поколение,
щото ще разбира от тези прословути БКП, ОФ, ДЗС И ТКЗС инструкции, но утре може да се окаже пак че не разбира от някакви по-нови ЕС, ЕНП, ПаСе и т.н. инструкции.
Видеокарта нещо от сорта на Nvidia GTX 1050, GTX 1080 , старите диск, кутия и захранване.
Накрая но не на последно място - да благодаря на бонго за тютюна и 'ентусиазма да пише пръв, макар да са го изпреварили'.
Тони, по-конретно ПЦ-то ще върти Prepar3D на Lockheed Martin ,това е за ниско бюджетен авио-симулатор за един познат и пейзажа ще се излъчва от три проектора , със събиращ образа в едно софтуер, така че да може да се види у лево, у десно и впериод , облаци, сгради, такива неща. Ако може да прави към 50 фрейма /сек. с някой проц. core i3, i5 от по-ново поколение и някоя Nvidia GTX 1050, ще е супер.

Сря Апр 19, 2017 4:21 pm
Аватар

А бе не съм ровичкал скоро, ама на ти два линка за начало, поне има ориентировъчни цени:
https://www.cpubenchmark.net/desktop.html
https://www.cpubenchmark.net/cpu_value_available.html

Сря Апр 19, 2017 4:38 pm
Профил
Аватар

и аз взех като на Кольо, напълних го с колкото памет поема (24 гиги) и му сложих 2 quadro 2000 карти. по-голям зор беше да намеря 4 еднакви 24" монитора. компа ми излезе някъде под 500лв без ДДС.

има 2 слота PCIe2 х 16, 1 PCIe x 4 и 2 стари PCI 32 бита. на дъното има 5 SATA (не бях обърнал внимание, че са версия 2). 4 диска 3.5" се наместват без проблем. отзад има и eSATA, но май не поддържа порт мултиплайър (не съм пробвал, но интел традиционно не го дишат)
има USB куплунг на дъното, вертикален.

всичко това го прави относително удобен за приличен NAS сървър

не му сложих SSD, защото не ми пука колко време зарежда нито ОС, нито ментора - аз така и не ги гася със седмици.
боза 7 (стана оригинална с кода от лепенката) заема около 8 гиги със същия софт, който на ХР заемаше 1.5 гиги.
събужда се много бавно сутрин, а ако е бил заспал и е спирал тока... може и цяла чаша кафе да отиде. е, по-бързо от мен се буди, все пак. пък и аз, докато съм с едно око, не напирам да видя какво е ставало във фейса, дира и блица през нощта.

SSD не съм пробвал, но специално за ментора диска почти не мига, докато работя. веднъж пуснати програмите правят много малко дисков трафик.

---
танковете си вървят съвсем прилично. не знам дали могат да се пуснат на повече талавизори?

Сря Апр 19, 2017 4:39 pm
Профил

Значи за съжаление не съм позлвал този софт, не знам колко читаво е написан, но тук идват няколко неща. На първо място резолюцията която реално ти трябва. Ако си с проектор и идваш от 3D и по ниска резолюция на рендиране няма да е много зле, антиалайзинга на рендера ще го омаже, след това софта на проекторите ще го омаже и ще си стане мазничко. Второ много зависи разбира се от сцените, за новите видео карти облаци и др. подобни простотии не са проблем, и не ядът ресурси. В твоят случай аз бих ти препоръчал нещо друго, но не знам ценово дали ще ти пасне. ATI eyefinity, първо ще ти направи от трите проектора един device кеото си е удобство за 3D, второ те си имат опция за работа с проектори. Въпроса е обаче как ренди това на локхийд, дали иска 3 отделни монитора или се стречва върху трите, т.е. ренди три отделни сцени за всеки монитор или ренди една коятъо разпъваш върху 3 монитора.
Стар проц в-у ново дъно може да не ти се получи, сокетите се сменят бързо, може да се окаже че няма ново дъно за сокета който си купил. Според мен ще свири и песен ще пее, но ако е написан с малкя пръст на средният крак ... може и двупроцесорна машина да не стигне :)

п.с. големия син навремето караше MS симулатор, не знам това как се сравнява с него като перформънс, но въртеше 3 монитора на в добра резолюция с едно дърто АМД и ATI видео, ама това е машина от преди .... поне 7 години.

Сря Апр 19, 2017 5:06 pm
Профил
MSFS който е карал сина ти и Prepar на Локхид всъщност са базирани на един и същ енджин
Microsoft ESP с тая разлика , че втория е утежнен откъм изисквания поне три пъти - изискванията за този момент по спецификация на настройки макс са за пц , което ще излезне след пет години, за това вътре в самия софт може да ограниш много от симулираните процеси и да го накараш да работи на по-слаба машина. Разделянето на образа по проекторите и сглобяването не е проблем - вътре в софтуера можеш да конфигурираш колкото си искаш изгледи и всеки работи в отделен прозорец като независимо 3Д приложение което се синхронизира с останалите по виртуална GPS позиция, т.е. можеш да запълниш с образи цяла сфера. Известен проблем представлява прожектирането върху извита повърхност вместо върху стандартен плосък екран - разкривява се изображението и затова се ползва и външен софт, които го изправя и калибрира по конуса. За разлика от малките монитори, всеки проектор облъчва един 1.5-2 м и ако резолюцията за всеки проектор е под 1080, почват да се виждат пикселите, т.е. мин. тотална резолюция 3 x 1080 = 3240 . Самата тема е много интересна и там по американско много хора се занимават с това , защото можеш да си купиш и инсталираш в къщи цял кокпит от стар Боинг без кой знае какви проблеми.

Сря Апр 19, 2017 6:00 pm

Ами за резолюциите, доста проектори съм пускал и то на големички екрани, та резолюцията не е такъв проблем, освен ако нямаш някакви малки обекти, но определено по-високата резолюция е по-добре. Имай в предвид че може да се прецаква на по ниска не толкова от това че е ниска резолюцията а от скалера на проектора.
Интересно е да, ние не се занимаваме със симулаци но имаме разни приложения за virtual или augmented reality. При нас компенсацията на извита повърхност може лесно да стане още при рендеринга но честно казано не се е налагало да го правим досега. Обикновенно се свежда до видео стени, мулти проектори или големи LED-ве

Сря Апр 19, 2017 8:42 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:

Иначе работи приблизително еднакво с старото ми PC, като процесора определено е по бърз. Но реално за моите неща не ме грее. Трансфера с диска е по важен и ме бави при отваряне на Алтиум и други големи програми.

Алтиума мисля че най-вече го бави отварянето на проектите. Особено ако са на HDD а не на SSD. При мен се отваря доста бързо ако няма отворени проекти. Обаче ако оставя 10-на проекта и си го чакам...

Чет Апр 20, 2017 5:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща