|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:24 pm
| Автор |
Съобщение |
|
neutrino_V
Ранг: Минаващ
|
Добре че има хора като Nikola които могат да ти покажат в коя посока се намира земната повърхност. Не уважавам много народни "мъдрости" от този сорт. Но това е тема за друг форум. А работа на тоя етап и не очаквам в пълния смисъл на думата. Все пак темата е наимрнована "Невронни Мрежи", а не "Направа на нещо конкретно с невронна мрежа". Не виждам какво лошо има, че се опитвам да привлека внимание. Не използвам непозвплени способи Май разсъжденията ми ще си останат разбрани само от мен самия. Как бих могъл с няколко поста да променя представи натрапвани с години от разни фантастични филмчета, книги и народни "мъдрости". Всеки трябва да се потруди доста, за да си създаде собственни изводи. Никой не карам насила да се захване с нещо. Но все пак ако се опиташ да навлезеш в една толкова непроста материя, без добра нагласа и без положително мислене, доста бързо може да те откаже. Вероятно е и да достигнеш до компромисен вариант от рода - "Ще изчакам компютрите да станат по-бързи и тогава ще пробвам пак" Само че областта се развива толкова бързо, че когато дойде този момент, материята за усвояване ще е на n-та степен повече. Тогава ще е още по-трудно прохождането. TheWizard, мерси за линка, полезни материали има. Последният от тях, е същият документ който пратих на ypaunshttp://algolist.manual.ru/download.php? ... urocom.zipПо техническото измерение: За щастие има такива eнтосиасти които вече са я свършили тая работа, с математиката имам в предвид.
Далеч съм от мисълта да пиша на ръка алгоритмите за мрежа със десетки хиляди елемента и стотици хиляди синапса(връзки) между тях(такава ще трябва). Това е къртовски труд, дори на интосиаст с търпението на асемблерист би се сторило обезкуражаващо. С програмата която съм посочил по-вначалото работата се свежда до нареждане на визуални елементчета, свързването им, кофигуриранр на някои параметри по мрейата, както и по обучаващия механизъм, подбиране на подходяща информация за обучаване(дали текст,таблици, или графични изображения няма значение), и най-сладката част да поекспериментираш. Ако резултата не е задоволяващ, може да си поиграеш с параметрите на механизма на обучение. Ако и така не стане, променяш архитектурата и пак експериментираш. Разбира се за да се получи нещо трябва добре да знаеш за какво е всеки елемент, типовете архитектури, и методите за обучение. Програмата може да генерира C++ сорс код подходящ за Visual C. Последната задача по софтуера ще е да преведем(попренапишем) Visual-ския код в подходящ вид за компилатора, за платформата на която ще го подкарваме. Това ще е по-лесно от самото написване, а и така също може да се научи много от готовите алгоритми. Ако машинката има собственно зрение(камерка), трябва образите с които ще я обучим да са снимани от нея, ако се наложи да обучаваме мрежата на по-мощна платформа.
Не разполагам с кой знае колко свободно време, така че... малко търпение
пп: Доста време "загубих" тея дни за преглеждане на стари теми от форума(нали съм новичък тук). Та... признавам без бой, има доста интересни неща. Доста се посмях на темата за лазерната комаробойна машина  , не ви липсва въображение
Поздрави
|
| Пет Мар 10, 2006 1:48 am |
|
 |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
|
| Съб Мар 11, 2006 7:30 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Наистина че темата се удари малко на философия, но разсъжденията бяха интересни.
А иначе на мен ми се въртят две идейки които могат да се пробват с невронни мрежи,
значи първата е разпознаване на изображения - тука обаче нещата са по-сложни от хардуерна гледна
точка а и като обем информация (все пак e 2D) Имам още доста работа докато закача CMOS сензора
към хардуера- пък свободното време е кът. Засега съм на ниво комуникация с PC- прехвърлям разни
файлове натам-насам.
Другата интересна идея е за фонтечина пишеща машина- самоорганизараща се невронна мрежа която се научава да разпознава отдените фонеми на думите. Хората се го правили за финландски и японски език и постигат до 92-97% процента достоверност. Използват 12 бита ADC, после правят FFT всеки 10 ms и получават 15 спектрални
компонента които подават като вход на мрежата. Тука нещата като хардуер ми звучат по просто а и сигнала е едномерен.
The Wizard ,благодарности за линка много яка колекция
neutrino_V - споменаваш за някъкав софтуер за симуалция НН - може ли да се дъпне от някъде да се види?
|
| Съб Мар 11, 2006 8:42 pm |
|
 |
|
neutrino_V
Ранг: Минаващ
|
TheWizard, и аз обичам слонове, но цял ще ми дойде в повече.
Добре се заринах с материали, колекцията стана зашеметяваща. Чак подтискащо голяма, трябва да си поиграя малко напрактика, че да науча наистина нещо.
ypauns, ей с тая "програмка" се занимавам http://www.neurosolutions.com/products/ns/features.html
Можеш да изтеглиш от там free evaluation copy.
В програмата има и хубави демо примери.
|
| Съб Мар 11, 2006 10:08 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ето ви една конкретна задачка:
Шлем с ЕЕГ датчици, за управление на компютър, нпр. с мисъл. Вместо клавиатура, мишка и прочие.
Енцефалограмата на всеки човек е индивидуална, а частта от нея, която отразява конкретна мисъл е практически недефинируема.
Задачата не може да се реши с алгоритмични методи.
Представете си устройство (нещо като шлем?), което си слагаш на главата, и след известен период на обучение, то се персонализира и превежда на компютърен език (конкретен код-команда) електроимпулсите, които ти се разхождат по кожата на главата - но само тези от тях, които са следствие на моментната мисловна дейност.
Освен разпознаването на "полезния" сигнал, трябва да се филтрират и отделятфизиологичните сигнали, които са поне на порядък по-силни от първите, и освен това, са също до голяма степен индивидуални и непостоянни (макар и в рамките на предварително неизвестна индивидуалност).
Хардуерно задачата не е сложна, вероятно е достатъчно двумерно поле от по няколко сигнала (може да се окаже, че и едномерно е достатъчно?). DSP между(!) всеки сензор и входа на неврона, две нива на невр мрежа - едно за филтъра (обучаем - напомням), и едно за декодера. накрая - един сериен изход - нпр. формата на сигнала от мишката.
После може да се добави и клавиатурата и т.н.
|
| Нед Мар 12, 2006 12:39 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Syrius-B, идеята си я бива, обаче ми звучи повече като задача за екип от NASA, отколкото за начинаещи
Освен това трябва сериозен храдуер n-канални EEG усилватели и прочие. Между другото бях чел някъде
за подобна експериментална система, която анализира EEG и изпълнява команди, но изискваше предварителна тренировка така че да може оператора да променя ритъма на своето EEG.
|
| Вто Мар 14, 2006 11:05 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Подобен проект се разработва в момента за нуждите на Американските ВВС. Първоначално е бил замислен да се използва от пилотите на фърчолети за определяне на целите и по-нататък автоматиката да пуца сама. След това е пренасочен към авиаторите и не знам до какво дередже е стигнал.
Извинете ме за оф-топика 
|
| Вто Мар 14, 2006 11:10 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Преди доста години (върховния процесор беше 6800), в Медицинска академия (тогава се наричаше така) имаше лаборатория по мед апаратура. С ония средства се направи 6 канално ЕЕГ. После не знам какво стана, но май почти всяка поликлиника се сдоби с по един.
ЕЕГ е проста работа - отдавна е измислено. Виж, анализа на алфа и бета вълните - това е магия. Точно, защото при всеки човек значи различно нищо. Естествено, има обща схема. Основните вълни са известни - всъщност тези, отразяващи физиологията.
Но в случая става дума за друго.
Като казах, че между датчика и мрежата е нужно DSP, имах предвид, че трябва да се направи една известна обработка на сигнала, като се разделят отделните му параметри. алгоритмите са известни, т.е. малко DSP е напълно достатъчно.
Това, което не може да се направи е именно обучението, тъй като никаква идентификация не върши работа. Обучението е двустранно, и за машинката и за човека. Като резултат може да се очаква персонализиран прибор за достъп до техниката - нещо като непробиваем код за достъп. И всичко останало, каквото се сетите, разбира се...
Впрочем, екипите на НАСА се отличават най-вече с това, че харчат много пари, срещу което произвеждат съвършенни документи. Е, отвреме на време и по някоя машинка - все по-нарядко напоследък, ако не сте забелязали  Когато бюрокрацията ти стане началник - няма прошка...

|
| Сря Мар 15, 2006 12:05 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
Целите, които се поставят на автоматиката се определят от хора. Фантазиите за бунт на машините са фантазии и отразяват неприязненото отношение, прерастващо в страх и достигащо до параноя, на около 60 % от човеците към техниката.
Целта на машините не е да замести хората.(ако изобщо би било възможно?)
Глупаците си мечтаят, че ще се направи машина, която и да мисли вместо тях, защото ги мързи да мислят. Това са наистина глупави мисли на мързеливи хора. (и невежи - ако не ги мързеше да мислят - нямаше да са невежи)
Интелекта - в хуманитарния смисъл е нещо доста по-различно от това, което си представят "интелектуалците". Те просто са по-кресливи и техните "откровения" достигат до масовия слушател - и се формират парадигми - предпоставка за задаване на грешни въпроси.
А на тъп въпрос може да има само тъп отговор. Търсенето на отговор на грешен въпрос е в състояние да съсипе живота на поколения..
Разума е просто още едно сетиво, каквото е слуха или зрението, мощен прибор за оцеляването на вида, но нищо повече. Разума е средство но не носител на личността.
Но това вече наистина е отклонение.

|
| Сря Мар 15, 2006 12:25 am |
|
 |
|
TheWizard
|
знам, че накрая ще се стигне до философия, ама кой ли ме слуша...
|
| Сря Мар 15, 2006 2:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бате, май стигнаха само до накланяне на хеликоптер настрани.
не знам да са правили нещо последните години, а и те надали ще си признаят.
но ми се струва далеч по-лесно да се сложи една ръчка и пилота да я мести. и е много по-надеждно
освен това може да кара пиян (стига да е с по-голям опит), ранен или докато чете вестник или слуша радио.
ако има жици на главата, просто не знам какво ще стане с хвърчилото ако мине над някой плаж или частен басейн
във филосовски аспект бих отбелязъл, че с изкуствен интелект следва да се занимават само хора, притежаващи естествен такъв.
всичко друго е бюрокрация, трепене на пари и унищожаване на хартия. това с NASA е вярно, и други хора са забелязали, че за смяна на един транзистор в совалката, трябва да се изпише половин совалка хартия. а компютъра, с който кацнаха на луната е на жици. сигурно ако тогава са имали такива изисквания, 5 випуска на MIT нямаше да могат да го документират. тогава целта е била да кацнат на луната. и са кацнали без разните му ISO9001, невронни мрежи и джави
|
| Сря Мар 15, 2006 3:08 am |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Чет Мар 16, 2006 1:23 am |
|
|