|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:48 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аз работя с TFT и в къщи, и в работата. Този в работата е "куче марка" и определено е зле. С него имам проблеми с умората на очите. Домашните му са едно LG и SONY. И двата са сравнително добри, поне по-добри 17" не съм срещал. За добро изображение е много важно с какъв кабел си : DVI е много по-добър от гледна точка на "напасването" на пикселите, там проблеми с плуването и мигането на изображението просто няма. !5-пиновият аналогов кабел не носи клок и мониторът си го възстановява с PLL. Там е слабото място. Ако ще си купувате TFT - само с DVI интерфейс. Това е истината ( според мен ).
|
| Сря Мар 15, 2006 11:26 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Аз на окo не можах да забележа разлика на моя, между аналоговия и DVI кабела,
освен че под дос (при зареждане на операционната система) се измества картината.
Имаш ли някакво решение за това, @bateAz (не че е кой знае какъв проблем де)?
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Мар 15, 2006 11:30 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
нямам решение, просто приемам, че първата буква не се вижда 
|
| Сря Мар 15, 2006 11:36 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
цецо,
по 2 монитора на една дуалхед карта
десктопа е на двата монитора, една програма може да се отвори и на двата.
аз почнах от кадовете:
на едния схематика, на другия pdf
на единия платка, на другия схематика, pdf или каквото решиш
при сложни платки - всичко на двата телевизора
на 21-ките 1280х1024 ме устройва, по-големите резолюции са ми дребни - не ги виждам
много лесно се свиква, вЕрвай ми...
под unix, пак десктоп на 2 екрана. KDE има екстра - виртуални десктопове
та стават адски много екраните, пълна глезотия е.
т.е. за мен от години не е глезотия
бате, прав си
просто по приемам за базово нещо, затова съм забравил да го напиша
ама те кабелите и за CRT-тата са мега важни
... в същност, кабелите за ВСИЧКО са важни
сега матрокс са направили 3-хед карта. много е бърза за кад. то матрокс по принцип бие всички атита на кадови приложения.
та мисля да взема една да видя дали няма да стане с 3 монитора, ама разположени вертикално. EIZO имат модели, позволяващи това.
така ще се получи един десктоп 3072х1280 с много прилична площ.
това, което ме притеснява е, че описания от мен ъгъл вероятно не е еднакъв във двете посоки. а и рефреша вече ше е отляво на дясно и бог нае как ще се отрази на астигматизма ми. това обаче ще е екзотика, надали ще е от полза за някого
|
| Сря Мар 15, 2006 11:45 am |
|
 |
|
evc
|
Ако ползваш ТФТ няма да имаш проблеми с астигматизма. Може ли да кажеш от къде тази карта
на матрокс и колко струва? И аз съм се навил на такъв десктоп, само че хоризонтално 3х.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Мар 15, 2006 12:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами матрокс карат вали, ресет, сигурно и други
перхелия е чипа, към който съм се насочил. но за сега няма модел с 3 DVI изхода, правят ги с 2 DVI и 1 RGB.
освен това още няма вариант на PCIe
цените са от $350 до $700 е, има и един модел за $2400...
то целия експеримент ще е доста скъп - карта за поне $400, монитори за >$1500
ще си чака реда...
|
| Сря Мар 15, 2006 1:04 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Дедо да ти имам експеримента  )).
С което съвсем не искам да кажа, че трябва да поставяш на кантар - здраве срещу пари.
Ама три вертикално - няма ли да ти се изкриви гръбнака бе човек. Според мен човешкото тяло е по-пригодено за странично местене на главата, отколкото за движение нагоре-надолу. Същото в още по-голяма степен е валидно за очите. Три хоризонтално ми се струва по-подходящо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 15, 2006 1:19 pm |
|
 |
|
evc
|
Рекох, че си нарочил нещо конкретно вече. Ще видим. Аз като начало
ще взема още едно ТФТ и ще ги направя две. Работил съм така и е
супер удобно.
|
| Сря Мар 15, 2006 1:21 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Авг 17, 2012 4:43 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Мар 15, 2006 2:17 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Я дай повече инфо за източните методи за лечение на очите. Че мойте са на изтичане и без 12 часа пред мона.
|
| Сря Мар 15, 2006 2:34 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Авг 17, 2012 4:43 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Мар 15, 2006 2:39 pm |
|
 |
|
velio
|
Моите наблюдения опират върху 15 и 17". Проблема при 17" е че нещата ми се струват малки, което съчетано с късогледство => носа ми постоянно бута екрана  .
15" имат добри размери на пикселите, обаче от разстоянието от което гледам (май 30-35см) почва невероятно много да ме дразни структурата на екрана - всички пиксели се виждат поотделно или пък се получават разни оптични ефекти (моаре например  - не се смейте, късогледстовото е кофти нещо и почти винаги е съчетано с астигматизъм) или пък нещата са твърде ясно очертани с твърде контрастни граници, което непрестанно ми се набива в очите (някои монитори имат sharpness контрола - там може да се пооправи малко ефекта).
Някои монитори имат кофти аналогов вход (Philips S160 ако не се лъжа) и всеки контрастен преход е с контури (черните линии са оградени с видимо по-светли от нормалното ивици от двете си страни), така че DVI е за предпочитане винаги, когато може.
Регулирането на яркостта също е проблем при някои монитори. Обикновено вечер се налага да се затъмни картината, а това далеч не винаги става чрез регулиране на лампата. Разбутването на яркостта по другия начин води до много кофти картина...
В общия случай монитор с голям ъгъл (178) с добър контраст (1000:1) и не чак толкова висока яркост (250cd е предостатъчно във всички случаи) 19", би ме удовлетворил, но цената на такива не мога да си я позволя...
Дедо - ъгъла го мерят при контраст 10:1 или 5:1 (най-често).
|
| Сря Мар 15, 2006 3:01 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами аз работя на 3 броя CRT-ta. Класни машини Compaq с Sony тръби. 2 та са 22инчови и един 19. След 12-13 часа киснене пред тях единствената умора дето чуствам в очите е от постоянното въртене на очите между 3те монитора. Проблеми с облъчване и дзверене няма.
Вместо да се ръсите много пари за LCD по фирмите за втора употреба компютри имa много свястни CRT втора употреба. Избираш си свястна машина дето е наред с фикусировка и сходимост и си свиркаш.
Мога да препоръчам COMPAQ P1210. Sony тръба и шаси. 22 icha го дават. на 100херца работи и при високи резолюции.
Капризни са към вибрации при транспорта така че внимателно трябва да се огледа за сходимост по целия екран като се купва . В менюто му има настроика за сходимост първо се почва от нея. Особенно внимателно да се гледа в 2та долни ъгъла. Ако и черното му е черно а не е с някакъв оттенък монитора гарантирано е много свястен.
Другото което ползвам е Compaq P900. Sony тръба и шаси. Също съм много доволен. Може би конфигурация от 3 такива е идеания вариант за работа. 21 ците идват много големи за система с 3 монитора.
Ако срешнете такъв и искате да си го купите освен това което е за горния монитор трябва да се обърне внимание на минималната яркост. Ако с намаляне на яркоста можете да постигнете ниво черно значи е OK.
Допълнително при този монитор е че има автоматична настроика на цветния баланс. Опцията е в менюто и става активна след 1 час постоянна работа. Работата му е добре да се оценява след като е минал такава процедура.
Това са 2 изпитани от мен модела и които с сигурност работят по добре от LCD и не скапват очите. При мен тия монитори са от повече от три години и досега не са ми направили и дребен дефект даже макар че работят постоянно почти.
Надявам се да съм полезен за някои с тази информация.
|
| Сря Мар 15, 2006 3:20 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Имам Compaq P700 - 1024x768@100Hz,81.2kHz - TCO99, MPRII + още там стандарти , но не ги помня.
Страшно съм доволен и когато сравняваме CRT с TFT определено си зависи за какви точно монитори- марка само дори определя доста , а ако сравняваме и модели ...
Лично аз от опита , които имам , които не е особено голям, но съм имал възможността да работя и на Sony TFT, и на Samsung и на знайни и незнайни марки TFT-a
Определено Samsung 17' трудно може да сгрешиш с нещо лошо.
Това, което знам за вредните излъчваня - емисии още ги наричат  ; е че при TFT са 0.
Но на моя Compaq P700 ми се е случвало не веднъж да работя по 8-12часа и умора на очите имам в изключително малко от случеите, ако съм спал около 4часа нали то друго оказва влиание , а не монитора
Но примерно редовно на ден спа около 6-7часа рядко повече , събота и неделя евентуално 8-10часа , та делник или почивка си чувствам ОК очите независимо от престоя пред монитора  Пак казвам , че само имам проблем, когато спа наистина малко и тогава просто умората като цяло си казва думата.
Относно TFT-то.
Ако трябва да избирам м/у Compaq P700 и Samsung 710 бих се зачудил маааалко, но ако погледна нагоре вече 730, 740 няма замисляне  А и по-малките размери все пак е жесток +.
Но ако намесиме добро CRT с видима площ по-голяма от добро TFT бих взел CRT-то.
|
| Сря Мар 15, 2006 3:48 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
хех - "За и Против Грамофона"... ще ме спукате от смях...
|
| Сря Мар 15, 2006 4:12 pm |
|
|