Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Философски въпрос: защо умря симбиан? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Философски въпрос: защо умря симбиан?
itso.t написа:
Запалих дъртата Е90, и за пореден път установих че е много по-удобна от модерния си внук. Като ги поразгледах внимателно, ми светна и какви са разликите. Нокията има толкова голям екран, колкото и внук си, но има ОЩЕ ТОЛКОВА голяма клавиатура, която не закрива дисплея.
Та, кажи сега, каква паламарка трябва да разнасям, за да имаш поне толкова голям дисплей, плюс голяма и удобна клавиатура на която да не натискам постоянно съседен символ? Въпросът е риторичен...

Гледам твоята е90-ка - има GPS - супер, моята нямаше (е60) и ползвах външен sirf3. Дотук добре, само че на 200MHz ОМАП изчисляването на маршрута в навигацията стигаше да се изпикаеш и да поръчаш кафенце. Сега ми отнема няколко секунди, и то ако е до друга държава.
Ако наистина си навит да носиш 210 грама ( http://www.gsmarena.com/nokia_e90-1857.php ) има много модерни "дървета" с по-големи дисплеи, батерии и порядък повече пиксели на екрана. Носталгията е това - и аз съм почнал от симбиан, през вин и нагоре. Е серията на нокия имаше уникални неща - като дизайн поне, и беше връХта - ЗА ВРЕМЕТО СИ.
Ето моделче, при това не е тазгодишно:
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_note7-8082.php
А, тя Е90-ка била с 4 инча "телевизор" 800 x 352 pixels - сериозно ли можеш да си прочетеш нормално e-mail-а на него? Имам предвид писмо пратено 2017, а не ммс-подобно 2007? Някой PDF или друг документ?
А за батерията - ами на моя като му спра 3Г/4Г, забраня синхронизирането (или го пусна да е за минута на всеки половин час), не гледам youtube, не си синхронизирам BT джаджите (на симбиан BTLE дали има?) и т.н. си ги изкарвам 6-7 дена като пич (особено валидно беше на скъпия роуминг в чужбина :) ).
Сибиан се бореше (за разработка) на Code Warrior, и то платен. Подписване на приложения и т.н. - платено. Апп-ове имаше, но по-скоро заради монопола на тази платформа - искаш, не искаш, нямаше алтернатива, затова имаше хляб и за писачите.
Андроид-а има друг бизнес модел и явно печеливш, а именно да е привлекателен за операторите - платени услуги и данни, евтин хардуер, geek-овете също могат да живеят там, но те никога не са били целева група понеже все гледат да скраднат и кракнат. По нормалните държави процентът на телефоните с договор за услуга е много висок и затова операторите им се радват. И тука не са много хората дето се кефят на 1500лв цена за висок клас телефон, ама като гледат реклами из нета как за 30евро на месец получаваш S7 и неограничен план и си викат "и аз искат така".

Ако говорим за недостатъците на джавата на андроид - ОК, има такива и е дразнещо за нас, ембедед разработчиците. Има си други iOS, вин, tizen, убунту (до скоро) - само че ако не ми е точно това работата - да прокарвам тая платформа, няма да седна да се мъча с тях.
Гугъл успяха да наложат бизнес модел - сега има чепове дето половината feature-и не можеш да ги ползваш на друго освен на андроид - просто фирмата производител не е писала драйвери и библиотеки за друго. Пресен пример - qualcomm ни казаха че специфични неща по ISP-то ги няма за линукса им, само под андроид. Ама не искаме андроид за ембедед устройство - оправяйте си, имаме планове да го портираме, ама не се знае кога ...
Ако това не е успешен от бизнес гледна точка модел, здраве му кажи (за андроида имам предвид де).
Едит: и другата голяма платформа чиповете са така - т.е. правени са за определен ОС (iOS).

Пет Апр 28, 2017 9:30 am
Профил
Аватар

Ееех, модерни времена. Ако ръчния часовник не е с дисплей поне 4к, нищо не става от него. За телефони да не говорим. Там поне гигапиксел.
Ама кой ги смята тия пиксели, откъде черпи енергия - не е важно. Трябва да е модерно... :D

Пет Апр 28, 2017 10:21 am
Профил

Не знам за модерното, казвам че за дребни смарт неща - броузване докато чакам някъде, прегледа на поща, преглед на документ, разглеждане/показване на снимки, зяпане на youtube си трябва дисплей - размер и резолюция. Да, те водят до нужда от мускули, което за да не яде много иска по-дребна технология.
OMAP2 който е в Е90 е на 90нм, сегашния ми е на 28нм мисля, новите са надолу. Сега остава да ми кажеш че никой няма нужда от по-добре производствена технология?
Ако карах на стария щях да се ядосват как не мога да си използвам мегабайтите от мобилния план дори да тегля 24/7 щото на едж не минават толкова :D

Пет Апр 28, 2017 1:20 pm
Профил

От цялата работа ще излезе че доста хора от форума са ползвали/ползват Е серията на нокия :lol:
Аз бях с E51.

Пет Апр 28, 2017 1:30 pm
Профил
Аватар

Хубаво е всяко нещо да се разглежда към момента в който е било актуално / произвеждано.
И първите мобилни телефони в днешно време изглеждат доста смотани, но за времето си са вършели прилична работа...
За резолюцията на киното... Добре де, каква драстична разлика намираш като си преглеждаш пощата на мобилно устройство с резолюция на киното 1280х720, 1920х1080 и 4к? :D
Да, знам какво бил казал г-н Пух. Питам за практическата страна на нещата. 4" - 5" дисплей с резолюция 4к не е ли малко самоцелно?

Пет Апр 28, 2017 1:36 pm
Профил

Да, така е, има си и горна граница. Разликата между 720p и 1080p все още я виждам, нагоре незнам. 2К, 4К изглеждат твърде нагоре - но имат някакъв смисъл за VR очила например.
И аз исках да наблегна че за времето си бяха добрият избор (ако не единствения), но тяхното време отмина. На ОС-а не знам - твърде късно го отвориха и нямаше вече интерес. А и финансово не им беше по възможностите да инвестират за налагането му. Дали е с нещо по-добър от алтернативите - това може да бъде тема за дискутиране.
За размера - е как 4" - най ми харесва да чета на 27" монитор. Но не ми се иска да го нося в джоба.
Преди често ми се налагаше да мъкна лаптоп като пътувам, дори на почивка. Сега вече не го правя - стигат ми 5 инча но за кратко - т.е. на почивка някъде се преживява.
За мен смартфона улеснява някой задачи, които и преди това съм правил само че на лаптоп. Не го заменя, както и лаптопа не може да замени нормална мощна машина с голям монитор. Както и десктопа не е ок за гледане на телевизия. Както и телевизора не е ок за гледане на кино. Както и киното не е ок в сравнение с гледка на живо.

Пет Апр 28, 2017 1:54 pm
Профил
Аватар

По-нагоре дадох за пример Нокията не като най-добрия смартфон, а като нещо с хардуерна клавиатура, удобно за работа.
Ясно е че технически не може да се опре дори и на най-смотания съвременен смартфон - нито като производителност, нито като налични ресурси...

Пет Апр 28, 2017 2:09 pm
Профил
Аватар

Все още има шансове за нуждаещите се :D :

Прикачени файлове:
OLDSHARK Foldable Bluetooth Keyboard.jpg
OLDSHARK Foldable Bluetooth Keyboard.jpg [ 42.63 KiB | Прегледано 3506 пъти ]
Прикачени файлове:
Slider QWERTY Keyboard + Case (Bluetooth 2.0, Mini USB, Hardshell).jpg
Slider QWERTY Keyboard + Case (Bluetooth 2.0, Mini USB, Hardshell).jpg [ 106.68 KiB | Прегледано 3506 пъти ]
Прикачени файлове:
MiniSuit Bluetooth Mini Keyboard with Touchpad.jpg
MiniSuit Bluetooth Mini Keyboard with Touchpad.jpg [ 85.21 KiB | Прегледано 3506 пъти ]
Прикачени файлове:
Amkette Smart All-In-One Bluetooth Keyboard.jpg
Amkette Smart All-In-One Bluetooth Keyboard.jpg [ 69.83 KiB | Прегледано 3506 пъти ]

Съб Апр 29, 2017 2:17 am
Профил
Аватар

Еее... изобщо не е същото да мъкне човек отделна клавиатура. Хайде сравни го с това Е7-00.

Големината му е по-малко отколкото на съвременен самсунг обаче си идва с клавиатурата (доста удобна между другото). А гпс-а му си е направо по-добър от андроидския

Прикачени файлове:
wifi-tv-mobile-phone-e700.jpg
wifi-tv-mobile-phone-e700.jpg [ 19.59 KiB | Прегледано 3496 пъти ]

Съб Апр 29, 2017 7:42 am
Профил

Мен пък ми липсват други нокии, пълна клавиатура никога не ме е изкушавала. Аз съм най-доволен от 6230 железен телефон, буквално, разбира се и 3310, това са двата им телегона които веднага бих купил, а и 6230 си има и всичко което може да ти потрябва. Чух че ще пускат 3310 в оригиналния дизайн, със сигурност ще си купя.
П.с. А за смарт фони, тези на ериксон бяха по измислени, но никога не съм харесвал смарт...

Съб Апр 29, 2017 8:50 am
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Еее... изобщо не е същото да мъкне човек отделна клавиатура. Хайде сравни го с това Е7-00.
Като притежател на три поредни Nokia 9110i Communicator, които имат своето запазено място в сърцето ми :) , разбирам разочарованието ти. И на мен ми липсва вградената клавиатура, така и не постигнах чудеса от скорост и удобство с нарисуваната на екрана, но пък дизайна "кат' фаянсова плочка" води в резултата с другите си удобства, оттам и по пазарен дял. По времето на 9110i бях мигрирал напълно към безхартиена работа с данните, а след като последния ми апарат се предаде физически, на свой ред предадох като концепция вградената клавиатура и преминах на плочки. Това доведе до връщането в употреба на хартиения тефтер за записки, което е малко странен хибрид, ама се справям някак в преходния период. Както имаше един лаф наскоро: "Ако първият телефон на новото ти гадже е бил с тъчскрийн, малка е за теб" :)

Съб Апр 29, 2017 9:21 am
Профил
Аватар

Така, така... :D

Съб Апр 29, 2017 11:19 am
Профил

Private написа:
"Ако първият телефон на новото ти гадже е бил с тъчскрийн, малка е за теб" :)

70 годишен ще се жени за 20 годишно девойче и доктора му казва:
- Абе дядо, нали знаеш че при брака и при секса има голяма опасност за сърцето...
- Да мре бе! Ще си намеря друга!

Съб Апр 29, 2017 11:32 am
Профил
Аватар

> BlackBerry Keyboard - Why We Still LOVE It!

Модата е циклична. Опростено представено:

1. Високи обувки
2. Ниски обувки
3. Goto 1

1. Дълги поли
2. Kъси поли
3. Goto 1

Смартфоните са микс от мода и технология. Следователно чакаме следващия Джобс да каже:

Плоски екрани. Навсякъде плоски екрани:
Прикачени файлове:
Jobs touch pro-s.jpg
Jobs touch pro-s.jpg [ 36.2 KiB | Прегледано 3372 пъти ]

Омръзнаха ли ви? Представяме ви нещо ново - клавиатури:
Прикачени файлове:
Jobs keyboards.jpg
Jobs keyboards.jpg [ 36.09 KiB | Прегледано 3372 пъти ]

И цикълът да се завърти. :D

Пет Май 12, 2017 4:15 am
Профил
Аватар

Е, практиката е показала че за много неща за които си претендирал че си прав, всъщност не си бил, та сме ти свикнали. Съмнявам се с последното си мнение да правиш изключение. :D
Все пак, да ти метна жокер за размисъл, защо може да не си прав. Би ли споделил в кой период Nokia 9000, 9110, 9210, 9300, 9500, Е90 са следвали каноните на модата или гъзарията? :D

Пет Май 12, 2017 9:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща