Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Кое е по-добрия вариант. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Заиграх се яко! :)
pipilica, предполага се, че си доволен (особено ако имаш вече USB2) и моите писанки не са спам. Щото ще е кофти да ги пусна в аграрната тема :mrgreen:

Отдавна не бях си играл и моето Sony VAIO VGN-TX3XP дотолкова ме зарази, че направо се олях :oops: Оказа се, че ми върши работа и няма защо да го гилотинирам.
Оправих му WinXP-то и съм много доволен от бързодействието. Още по-доволен съм, че не забравих да монтирам Puppy Linux Tahrpup 6.0.5 която се зарежда в RAM-а и обикновено заема под 100МБ, пък е мноооого тарикатска системка. После му шляпнах и любимата ми Linux Mint.
Естествено с този хардуер нЕма начин да гледам качествено видео от Ютубата, но не ми пука. Подразни ме адски бавният HDD Toshiba MK8007GA. Той е PATA и по мои впечатления е свързан на един канал с DVD-то, но това ще изследвам друг път, че е сложно отварянето. Има си решение, ама ай ся!
Парчелих диска много пъти и последно го оставих така за пробата:
Прикачени файлове:
Partitions.jpg
Partitions.jpg [ 61.11 KiB | Прегледано 5446 пъти ]

Значи: sda4 е Linux Mint когото се изтарикатих да монтирам без допълнителни Partitions след малко гуглосване. Празните места и точните размери са подробности засега. Sda2 e WindowsXP който се разрастна безобразно след ъпдейтванията. Sda5 е за данни на всички OS, а sda6 е за Puppy.
Направих benchmark на HDD-то и ми се зави свят - това е най-добрата скорост:
Прикачени файлове:
HDD-M.jpg
HDD-M.jpg [ 45.9 KiB | Прегледано 5438 пъти ]

После взех шепа USB флашки и повечето се оказаха по-бързи, особено тези за USB3 - нищо че ги ръгах на USB2. Това направо ме нави да стартирам само от USB и вече съм си харесал една нескъпа, миниатюрна и бързичка 32GB флашка на Samsung.
Но нали луд умора няма: днес само чрез Puppy-то клонирах Linux Mint на една флашка USB3 SanDisk Ultra Fit 16GB и се получи това:
Прикачени файлове:
Ultra Fit.jpg
Ultra Fit.jpg [ 42.76 KiB | Прегледано 5436 пъти ]

Интересно, но като беше празна скоростта на запис беше в пъти по-голяма, но на когому пука - запис почти няма да има, а системата стана 2-3 пъти по-бърза!
После за майтап пуснах прясно форматирана USB2 SanDisk Cruzer Fit 16GB иии 8O е почти същото, а като пълна четенето беше само малко над 20MB/s, а записът мааалко по-бърз.
Прикачени файлове:
Cruzer Fit-USB2.jpg
Cruzer Fit-USB2.jpg [ 42.74 KiB | Прегледано 5436 пъти ]

Значи: ще си направя бързи флашки за Mint и WinXP, пък HDD-то ще е за резерва и данни. Направо "нов" лаптоп!!! :)

Последна промяна bongo_x2 на Съб Май 06, 2017 8:29 pm, променена общо 5 пъти

Съб Май 06, 2017 6:40 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Кое е по-добрия вариант.
бонго,
пусни му
Код:
dd if=/dev/zero of=test (или каквото там име на файл ти е ОК) bs=1m count=200

иначе 20МВ/с за файлов трансфер е скорост постижима с USB 2.0 <-> SATA 2 бридж
аз за добри скорости ги броя около 200, много добри за над 600

Съб Май 06, 2017 7:56 pm
Профил
Аватар

К'вой туй, бе Дедо? Не ме мисли ся за лайнукс-гуру, ползвах само вградените GUI възможности.
dd: invalid number: '1m'
Освен това рисунките горе са от вградения benchmark, не някакъв реален трансфер.

Съб Май 06, 2017 8:35 pm
Профил

Споко пиши на воля.
Да работи добре картата но взех че оправих инфектирания порт, лекинко разчовърках пластините и тръгна, после турих нов драйвер на вградения уайерлес и той тръгна, ся обаче имам зор със звука, казва че дивайса не може да се стартира и не иска да инсталира никакъв драйвер.
Оказа се че картата има дупка за адаптер но нямам подходящ щепсел, освен това не намерих инфо дали средното е + то обикновено е така но още мнения не са излишни.

Съб Май 06, 2017 9:07 pm
Профил
Аватар

може и да е 1М (с главна буква) в твоя диалект на лайнукса. а може и съвсем да не чува мега-нещо-си. тогава пиши 1024k, или ако си по-модерен 1000k. аз съм дърт веке да смятам в мибита и предпочитам мегабайтове. въобще, виж какво пише в ман-а (man dd)

може да изгледаш рекламното филмче за UNIX, където младия Кърниган, с краката на масата и клавиатура в скута, обяснява какво е UNIX, пайпове и скриптове. Ричи също го има да трака на един телетайп. някъде около рожденната ти дата :D

целта е да се направи реален тест на запис памет-диск, без да му пречат фалови системи, GUI-та и подобни, на парчета по 1МВ.
това на по-старите дискове заобикаля кеша на диска. ако диска е с по-голям кеш се пуска на по-големи парчета от самия кеш.

Съб Май 06, 2017 10:52 pm
Профил
Аватар

Атомският нетбук (по-новият, от него пиша) с 1024к ми даде: 209715200 bytes (210 MB, 200 MiB) copied, 1.50225 s, 140 MB/s
Vaio-то на диск: 4,77441s, 43,9 MB/s и на USB флашка: 10,2662s , 20,4 MB/s
Разликите за запис са от същия порядък като на картинките по-горе. Сега го пуснах на bs=10240k и count=77 и ми даде 10,5 MB/s за флашката. Значи и бенча долу горе това прави.
Да разбирам ли обаче, че някъде е останал файл test с размер 807МБ, който плаче за триене?
Само че в случая повече ме интересува четенето и времето за достъп...

Нед Май 07, 2017 1:24 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Да разбирам ли обаче, че някъде е останал файл test с размер 807МБ, който плаче за триене?

да. трябва да си го забършеш на ръка/крак

bongo_x2 написа:
Само че в случая повече ме интересува четенето и времето за достъп...

преди да си го изтрил горния файл, пусни обратната команда:
Код:
dd if=test of=/dev/null

като варираш с bs=
count= няма нужда да го пишеш, той ще копира целия файл.

флашките са друга губерния. докато стигнеш до самата памет минаваш поне 4 нива на абстракция и, специално при запис, резултатите силно зависят от производител, контролера на флашката, вида на паметта, фърмуера и запълнеността й. така че не се впечатлявай от числата особено. те са в категорията 'канцеларски материали' и се считат за консуматив, подобно на кламерите и телбода.

Нед Май 07, 2017 1:51 pm
Профил
Аватар

Каза ми 30,9МБ/с за флашката почти като GUI-то. Не бях задал bs= , после опитах с разни стойности и пак без, но ми дава научнофантастични скорости.
И понеже ти ме вкара във филм: къде е ш*ния test и как се трие, защото не знам, пък GUI-то не може да го намери...
Не се смей! От времето на правчовците не съм учил сериозно за комповете, пък първия бозаджийски го взех с наивното намерение просто да седна пред екрана и да си върша работата, а после виках неволята...

Нед Май 07, 2017 3:38 pm
Профил
Аватар

ами...
test файла е там, от където пускаш пускаш dd командата.
можеш да се увериш с
Код:
ls -l test

ще ти покаже файла, големина и атрибути. трие се с
Код:
rm test

честно, мислех те за по-голям разбирач - все ръчкаш разни лайнукси, поне основните команди вземи разгледай в някое ръководство за чайници

Нед Май 07, 2017 4:16 pm
Профил
Аватар

Ааа, убягнало ти е! Почнах да се занимавам с определени лайнукси едва когато стана възможно да не пишеш постоянно, а ако все пак се наложи се оправям с копи-пейст от нетя.
За съжаление скоро бях заредил няк'ви книжки от сорта на "Лайнукс за българи" и след вентилаторния преглед се разпсувах и ги забравих.
Ама аз и на бозъта не мога да пиша скриптове! Аз съм потребител!

Иначе: изтрих го. Ся ако ми обясниш защо търсачката не го откри...

Edit2 сега ми го намери и на двата HDD (по 200МБ) и го изтрих без проблем чрез GUI-то. Оказа се, че и на флашката го е било намерило, но като обем ми показа около 16МБ и затова се обърках, пък може и да не съм догледал.
Не, Linux Mint определено е за юзъри и нЕма нужда да си гуру!

Нед Май 07, 2017 6:33 pm
Профил

Еххх, Бонгооо и аз си мислех че си линукс гуру с тия писаници за него...
Ето малко обяснения за картите и колко голяма разлика има различните контролери и производители - https://www.youtube.com/watch?v=K3zb6p0thQU

Пон Май 08, 2017 12:48 pm
Профил

pipilica написа:
Споко пиши на воля.
Да работи добре картата но взех че оправих инфектирания порт, лекинко разчовърках пластините и тръгна, после турих нов драйвер на вградения уайерлес и той тръгна, ся обаче имам зор със звука, казва че дивайса не може да се стартира и не иска да инсталира никакъв драйвер.
Оказа се че картата има дупка за адаптер но нямам подходящ щепсел, освен това не намерих инфо дали средното е + то обикновено е така но още мнения не са излишни.

Провери я, че сме имали проблеми с УСБ хъбове. Слагаме захранването от един на друг - и оо чудеса. Добре че нямаше гърмежи. Единият Беше с 9В адаптер и стабилизатор на 5В вътре. Другият без стабилизатор- разчиташе да му се подадътт 5В :)
Добре че Атмелските са дръжливи
Някои букси, превключващи автоматично напрежението с пластинки, вътрешното им е -, външното + . Та огледай добре.

Пон Май 08, 2017 4:22 pm
Профил WWW

Става дума за вградения звук на лаптопа, явно е дал фира, преди да се съсипе ту тръгва ту спира.

Вто Май 09, 2017 12:38 am
Профил

И да не отварям нова тема "Кое е по-добрия вариант 2" ще питам тука.
Имам три рутера дето ръсят нет в къщата и извън нея, кое захранване е по-добрия вариант, импулсно или нормално с траф. Като ги купувах бяха с адаптер с траф но сега само единя е с неговия си другите два са на импулсен адаптер.

Вто Май 09, 2017 12:54 am
Профил
Аватар

Все тая.

Вто Май 09, 2017 10:09 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща