Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
LTE-M1 - по-близо отколкото си мисля? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение LTE-M1 - по-близо отколкото си мисля?
Преди време покрай лората се споменаваше и LTE-M1. Останал съм с впечатлението че говорим за след няколко години (то и на мен времето взе да ми изтича покрай пръстите така че може и да са минали неусетно).
Сега гледам че Verison оттатък локвата се хвалят с пълно национално покритие. Те ли са изненадата или аз съм спал? Тука по нашият стар, класически, имигрантогостоприемен континент има ли движение?
http://www.verizon.com/about/news/verizon-launches-industrys-first-lte-category-m1-cat-m1-nationwide-network-iot
Гледам и модеми/модули има вече - изглежда като нещо работещо.

Вто Май 16, 2017 10:55 am
Профил
Аватар

Мнение Re: LTE-M1 - по-близо отколкото си мисля?
CAT1 модули има от доста време, така че не виждам какво те учудва. Аз ползвам ей тези китове вече 4 месеца с карти на АТ&Т:
https://products.avnet.com/opasdata/d12 ... -PB-v3.pdf
Ползват ей тези модули:
http://www.wnc.com.tw/index.php?action= ... 25&tid=117
Китовете идват направо с картите и първоначално не се плаща нищо за самите данни, защото имат включени някакъв пакет. Като почнахме да ги човъркаме преди 4 месеца купихме 4 кита и за всеки случай им добавихме по 2GB трафик на сим карта, които на всичкото отгоре се ползват споделено. Демек 4-те карти имат общо на разположение 8GB трафик и няма значение коя го ползва. Това добавяне струваше по $1 на карта, демек платих общо $4 и за сега не знам да има ограничение за време. От 3 месеца 4те кита тъпчат по 3kB на всеки 10 сек в облака на Амазон за IoT и от там ги дърпаме в локална база данни с web базирано GUI и май още не сме изхабили и половин гигабайт. В моемнта тече шоу на SAP във Флорида, където SAP се опитват да се сборят с Амазон за тоя сървис и отделно всички оператори се бият кой с кой да се съюзи и да разделят баницата. Сега работим с един канадски оператор, дето предлага карти на по-изгодни даже от AT&T условия и на всичкото отгоре ти предлагат опция по всяко време, когато желаеш да ти прехвърлят дистанционно картата към който оператор си поискаш срещу еднократна такса от $1-2. Та CAT1 модеми има колкото искаш, сървиса си работи перфектно, операторите се конкурират яко един друг за тая баница и като се има предвид пък че такива като Верайзън покриват 99% от територията на щатите, даже и в най-забутаните кътчета май наистина идват трудни дни за Лора-та :D .

Вто Май 16, 2017 4:05 pm
Профил
Аватар

Да бият Лората хубаво, ама как е като консумация това животно?

Можеш ли да снесеш някакво инфо - колко яде в спящ режим (вързано в мрежата, ама мълчи) и колко като почне да говори? Иде реч за модула, без говедото на фрискеил. Щото лората там и е силата и там досега поне издишаха LTE IoT решенията.

Вто Май 16, 2017 4:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, това е CAT1 модул, демек няма ниска консумация, а и аз не съм се интерисувал, защото е ръгнато в тока и не спи. Засега всичко е само демота за пред големите босове и шоута, защото ние работим върху самия IoT сервис и засега крайните устройства не ни интерисуват. Затова и ползваме готови китове. Ако държиш на ниската консумация трябва да чакаш за CAT0 или CAT M.

Вто Май 16, 2017 5:09 pm
Профил

То за хамериката стана ясно че го има, гледам че t-mobile правят нещо май из Испания.
За консумацията - това което съм чел за един конкретен модем е върхово 500-600мА. За спане би трябвало да няма проблем с ниска консумация - ще се разтърся за конкретния линк, но в разяснения по стандартите пишат че поне няколко десетки секунди имат да спят дълбоко (без приемане). Целта им била един колко си години (май 10) с 6Ah батерия ама засега не го виждали реализуемо без разширение на стандарта така че да спят по няколко десетки минути.
Интересен факт беше че зачекнаха лората в тая посока - при тях можели да съкратят времето през което са активни поради това че ползват "сравнително чист (лицензно регулиран) спектър" (явно сравняват лората и бълвоча дето е по свободните обхвати).
Пак по памет твърдяха години на един комплект АА батерии - с текущите решения. Обърнато от рекламен на инженерен език сигурно ще да е "до 1 година от две АА батерии".

Вто Май 16, 2017 11:53 pm
Профил
Аватар

Е, то ако е така е много далеч от лората като показатели.

Сря Май 17, 2017 8:28 am
Профил ICQ

Друга бира е, ама пак става за пиене? Какво имаш предвид? Все пак операторите са в по-изгодна позиция.

Сря Май 17, 2017 9:23 am
Профил
Аватар

Имам предвид като консумация. Това нещо (CAT1) не е за истинско IoT. Малко положението е - батериите в куфарите.

Незнам какъв е таргета на M1, но това не е реална конкуренция на Лората, ако се гони консумация.

Относно бандовете и покритието, спор няма. Операторите държат кокала. Въпроса е могат ли да докарат нещо дето да работи от коин батерия и да се конектва към тяхната мрежа.

Сря Май 17, 2017 11:08 am
Профил ICQ

С подходящите кондензатори може и да успеят :) Не, изрично споменаваха че си иска правилен дизайн на захранването и поне 500мА. Но все пак трябва да сравняваме коректно - т.е. да изравним обеми данни, време за реакция на нова команда. На теория имат предимство - ако приемем че банд-а им е по-чист и са им разрешени по-големи мощности/антени. Сега, спането си е спане - ако лората спи по 1 час не е коректно да я сравняваме с друго дето би реагирало в рамките на минута. Та ако "канала" на лората има предимство ще да е от по-ниските мощности? Другите има чистота и по-ниски нужди от ре-трансмит. Което ме навежда на мисълта че едните ще имат горе-долу предположима скалируемост, докато с лора-а нещата може да се сговнясат по-бързо? Ако е така е реалистично цената на инфраструктурата и услугата за gateway-ите да е по-висока отколкото LTE - в смисъл повече бази, по-бърза връзка, повече участници?
Имаше някакво ново 802.11 "ждръ.." не помня какво - то май гласеше подобрения в протокола за по-дълги спанета и май по-ниски бодрейтове за по-икономични приемници?

Сря Май 17, 2017 2:33 pm
Профил
Аватар

Цецо, IoT няма нищо общо с каква е консумацията на "нещото" :) .

Сря Май 17, 2017 5:51 pm
Профил
Аватар

Зависи от камбанарията от която гледаш. Най разнообразни датчици се търсят в момента, ама изискването е с години да не се обслужват. И да са малки по размер. То ако консумацията не е фактор и баба знае, за чии са ми нови стандарти?

Сря Май 17, 2017 8:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Пак ти казвам - концепцията IoT няма нищо общо с консумацията. Конкретния апликейшън може и да има, но самата концепцуя няма. Едно от най-големите опасения на клиентите тук е това да се обвържат с конкретен доставчик на услугата. Най-примамливо е ако можеш да дадеш възможност на клиента да си избира кой да е додтавчика - това есупер примамлива застраховка за него против извивания на ръце. Най-лесно това става със сим карта, чийто досравчик може да се смени с едно натискане на бутон от другия крайна света и може да стане едновременно с милион карти.От тая гледна точка лората не може да си мечтае за възможностите предлагани от клетъчните модеми. Верно че сега консумацията е малко проблем, но няма да е вечно а и повечето клиенти с които сме говорили това не ги интерисува. Та като се стъпи на 4г/лте модем и mqqt протокол към облака това е толкова универсално, че в скоро време лората ще глътне вода или ще остане супер ограничена. Поне такива са нагласите тук и то при клиенти с милион устройства на къра :) .

Чет Май 18, 2017 4:12 am
Профил
Аватар

"Концепцията" IoT всъщност е една голяма боза. И в тая концепция всеки ръга каквото му скимне, според нуждите си. И накрая го закичва с "IoT" щото е модерно и продава.

Мисълта ми беше, че това което ти пусна като линк, почти не превъзхожда конвенционален модем като възможности. Реално на пазара на дългия рейндж в момента има два вида нужда - трафик и консумация. Ако гониш трафик ръгаш GSM модем. Ако гониш консумация - дърво. Реално няма нищо смислено. Лората се опитва да запълни тая дупка, ама дали ще успее е съвсем друг въпрос.

Най хубаво е да има нещо което покрива и двете, ама такова няма. Няма и да има.

Ти си гледаш твойта камбанария, аз мойта. Лората не ми е присърце, даже хич. Ако има GSM модем дето да харчи микроампери на слип, да вдига конекция за секунди и да не харчи повече от 100мА пик - ще съм много щастлив.

Чет Май 18, 2017 10:21 am
Профил ICQ

Цецо написа:
Ако има GSM модем дето да харчи микроампери на слип, да вдига конекция за секунди и да не харчи повече от 100мА пик - ще съм много щастлив.

Всичко без последните, както казах - вдигаш до 500 лимита и може да си щастлив.
Цитат:
Та като се стъпи на 4г/лте модем и mqqt протокол към облака това е толкова универсално, че в скоро време лората ще глътне вода или ще остане супер ограничена

Недей така, тука из форума има много противници на mqtt-то и всичко различно от SQL :)

Чет Май 18, 2017 11:11 am
Профил
Аватар

какво общо има MQTT с LTE или LoRa?

Чет Май 18, 2017 11:52 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 66 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща