Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
LTE-M1 - по-близо отколкото си мисля? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: LTE-M1 - по-близо отколкото си мисля?
Нищо. Просто комбинацията е актуална.

Чет Май 18, 2017 12:09 pm
Профил ICQ
Аватар

абе така е и от моя гледна точка, ама все пак да питам. може да съм изтървал някоя модна линия.
примерно, очаквания, че LTE модулите ще почнат да поддържат MQTT транзакции на ниво АТ команди

иначе ми звъчи като "новата жива бира ще накара вратните пържоли да глътнат вода"
да, бира се пие добре с пържоли, ама едното е бира, а другото - пържоли

Чет Май 18, 2017 12:22 pm
Профил

Абе Дедо, направо ме разби с тия АТ команди? Сега се опитвам да се спомня дали в ESP8266 AT командите нямаше такова нещо - ще потърся специално за теб :)
Никак не е проблем да се врътне така, със сигурност ще е по-ефективно от някакво TCP през AT команди.
Щом FTP/HTTP и подобни клатят през АТ, какъв да е проблема и други протоколи?
Не знам защо такава омраза има из форума срещу него - ще го отдам на IBM произхода му и идеологически подбуди...

Едит: а за пържолите - еми ядем и пием каквото има в магазина - може да искаме заден калник от малка антилопа, ама като продават пържоли тях ще ядем.

Последна промяна gicho на Чет Май 18, 2017 1:58 pm, променена общо 1 път

Чет Май 18, 2017 1:56 pm
Профил

Да кажем че поне са pub-sub базирани, или REST, та да не слагаме конкретни имплементации една пред друга. Ако разгледаш големите в областта - амазон, гугъл, майкрософт, циско, бош и подобни ще откриеш един общ знаменател - mqtt. Но да кажем че има и други дето по обективни или мениЖърски причини може да ни ги сложат. Та тогава минаваме на аржентинско или японско телешко и ревем ...

Чет Май 18, 2017 2:01 pm
Профил
Аватар

Дедо, знаеш че тоя, дето дава парите той поръчва, а в момента на него не му се ядат пържоли и не му се пие бира, а му се яде торлю гювеч и му се пие боза :D . И за да може ние да ядем пържоли и пием бира му играем по свирката :) .

Чет Май 18, 2017 2:01 pm
Профил

Това идва ли да покаже на аудиторията че имаш резерви към желанията на клиентите си? В смисъл изтъкнати кусури и препъни камъни? Освен идеологическо-субективно-археологически (така са ме учили, тъй ми харесва, аз тия новите не ги тача)?

Чет Май 18, 2017 2:03 pm
Профил
Аватар

Естествено, че имам резерви, но не ми пука - правя каквото искат :D .

Чет Май 18, 2017 2:07 pm
Профил
Аватар

Конкуренцията на LoRa при мобилните оператори е NB-IoT (Cat NB1) и първите модули на пазара се очакват догодина. Кога ще поемат операторите не се знае, но ще им даде възможност да преразпределят GMS чистотите към нея. Това с всичките си негативни последици разбира се, но ще се случи. Честотният спектър е един от най-ценните ресурси и няма да чакат дълго с оптимизирането.

Самата технология макар и базирана на OFDM и стандартизирана от 3GPP се различава значително от тази на Cat M1, Cat 0 и Cat 1. Иначе казано оптимирана е от към консумация, за сметка на трафик и латентност.

Decision matrix изглежда долу горе така

KPI | Data rate | Latency | Power
--------------------------------------------
Cat 1 | High | Low | High
Cat 0 | Med | Med | Med
Cat M1 | Med | Med | Med
Cat NB1 | Low | High | Low

Чет Май 18, 2017 4:18 pm
Профил WWW
Аватар

Мдам, явно аз бъркам компютрите с компотите... Реших че това последното вече е видяло бял свят. Ама явно ще чакаме.

Чет Май 18, 2017 6:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, една добра съпоставка между перспективите на Lora и NB-IoT.

https://translate.google.com/translate? ... &sandbox=1

Като се замисля, че преводът е на google translate...

Чет Май 18, 2017 7:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мда, извода е NB-IoT е по-смисленото решение, само дето не е ясно дали и кога ще види бял свят.

Пет Май 19, 2017 8:36 am
Профил ICQ

Мисля че са достатъчно различни и като технологии и като бизнес модел, така че не мисля че едното ще изяде хляба на другото.

NB-IoT и другите LTE-та ще заменят gprs-a. В момента в който тръгнат новите неща операторите няма много да ни чакат и скоро ще дръпнат шалтера на стария gprs.
Лора-та пък с възможността да не зависиш от оператор, както и ниската консумация ще си намери своите приложения. Особено ако вземат да покрият с LoraWan у нас. Но лората си е лора... не става за мегабайти, не и на голямо разстояние, абе няма да се сбие с LTE-тата по никакъв начин.

Пет Май 19, 2017 9:26 am
Профил
Аватар

Да ама NB-Iot и Лората са баш в един сегмент - ниска консумация и нисък трафик. T.e. ядат си хляба и още как...

Реално голямата разлика е честотния ресурс и менажирането му. Лората е примамлива със свободата да не зависиш от оператора, ама какво ли ще се случи в момента в който в ефира почнат да се надприказват 1 милион устройства? Особенно като се има предвид, че стандарта е по-скоро пожелателен, напрактика няма кой да те спре ако направиш устройство което лъчи в ефира повече от допустимото и като време и като мощност. Ресурса там е свободен и се разчита основно на добросъвестност... ама например китаец и съвест как ти звучи.

Пет Май 19, 2017 10:46 am
Профил ICQ

Е то пък gsm-те като са регулирани и като са поддържани от оператори да не би да няма проблеми?

И определено не са в един сегмент. Честно казано не знам WAN-a на LoRa-та как е, но самите трансиевери покриват разстояние само ако бачкаш с малки пакети. Демек за мен LoRa ако искаш километри щеш не щеш трябва да си много пестелив с трафика. А доколкото виждам NB-Iot като трафик вероятно ще е поне колкото gprs и предполагам, че ако си плащаш няма да те ограничават. Ако ти се наложи да метнеш няколко мегабайта няма да е чак такъв проблем.
С други думи за мен Lora-та е приложение да кажем разни датчици или някакви подобни нещица дето им трябват най-много 10-на байта/секунда, но пък да кажем имаш такива хиляди на полето и клиента няма да му се върже за всяко да плаща SIM карта с абонамент. Но наложи ли те се мегабайт, забрави за лора...

Пет Май 19, 2017 10:59 am
Профил
Аватар

Ами според мен NB IoT няма да покрива голям трафик. Баш за датчици с по няколко килобайта трафик е. Щото е много трудно да направиш нещо дето хем да харчи малко, хем да покрива голям трафик (ако се наложи). Не виждам и смисъл да се напъват, за това си има модеми от по-горен клас.

Баницата е прекалено голяма, тоя пазар тепърва ще се разработва и мобилните оператори няма да пропуснат да отхапят залък поне 3/4 :) Системата за плащане може да се направи много флексибилна. И сега можеш да си купиш хиляди чип карти на един абонамент. Имаш и роуминг, което хич не е за подценяване като екстра. Обаче при тях нещата регулаторно са много по-сложни и това дава преднина на Лората... засега.

Пет Май 19, 2017 11:05 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща