| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: MULTISIM HELP
Това за теслите наистина ли е така, демо код?
|
| Чет Май 18, 2017 5:03 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ами нали теслите са демо на електрокар, та защо да не са с демо-код, на демо-борд...
|
| Чет Май 18, 2017 8:29 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз нещо не съм разбрал заданието явно. Ако са двускоростни двигателите може и с 3-4 контактора. И така става за студентски проект!  Съмнява ме да използват демо код - обикновено в демотата се дава обикновен скаларен контрол(тук там съм виждал векторен). А това определено не е най-оптималния вариант. Не е въпросът само да се връцкат, а и да го правят ефективно. А това се постига с полеви тестове, измервания на различни варианти за контрол...
_________________www.elkran.com
|
| Чет Май 18, 2017 10:36 am |
|
 |
|
Pif
|
Кой е казал, че на теслата контролера и управлението са ефективни. КПД-то пада под 70% в натоварените режими. Рекооперацията е под 50%. Кой го интересува. Първия прототип е с 8 битов пик и демо кода на майкрочип за асинхронни мотори но не работи стабилно. После взимат тексаския евалюейшън борд с някакво тмс320 и с него успяват да задвижат кола. Имат 2 хитри неща които са направили: 1. Меден ротор с много твърда характеристика и нищожно серийно съпротивление на късо което дава добри въртящи моменти на ниски обороти, много високи високи обороти без фийлд уикенинг и многократно претоварване. Недостатък - задължително вектор контрол. 2. Ползват намотките на електромотора за дросел при зареждането. Едната намотка се превключва между транзисторите и захранващата мрежа и така имаш много мощен и качествен дросел с който можеш да си направиш хубав степ-ъп с хубав ПФЦ. Недостатъка е, че не си галванично развързан от мрежата и при утечка може да убиеш някой който докосне колата. В по-новите модели май това го махнаха точно заради безопасноста и заради вкарването на електромотора с инвертора в диференциала. Като цяло само рекламата и дизайна им са на ниво. От техническа гледна точка са пълно дърво. Ползват 100-ина дискретни ИГБТ-та вместо модули. Софтуера им е бъгав до неузнаваемост. БМС-ите им са адски скъпи и неефективни. Пак референс дизайн на Тексас със скъп чип и никаква полза от това. За много от нещата трябва да рестартираш колата. Между 5 и 15 минути шът даун и рестарт с калибровка. Японците са светлинни години напред от към електроника в електромобилите и хибридите.
|
| Чет Май 18, 2017 3:47 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Да вземем да ги правим в БГ тези коли!  Явно просто са навързали някакви боклуци, за да стане проекта. Особено пък отделните IGBT... Евтино е така, но не може да се използва висока честота, което ключът към високата ефективност. А и ако това е вярно няма вариант при това управление да се качат на високо...
_________________www.elkran.com
|
| Чет Май 18, 2017 5:57 pm |
|
 |
|
stefan63
|
За Пиф и Стоянов - яка табанера. Хората си правят колите , ама не в България. И не стигали 99% кпд на рекуперация.... айде по-скромно де  . На вашите лични коли - колко % е кпд при рекуперация, ъм?
|
| Чет Май 18, 2017 7:39 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
За колегите не знам, но аз съм с 0% рекуперация и около 35% КПД на мотора. Това, комбинирано с тежко дясно копито, си е пагубно 
|
| Чет Май 18, 2017 8:25 pm |
|
 |
|
Pif
|
Стефан, мотора над 95 но батерията към 60  С хибрид съм При тях батерията 95 мотора 30.
|
| Чет Май 18, 2017 8:59 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Eee, ти си напред, два табана по-малко!
Шегувам се, да не се напрегнете !
|
| Чет Май 18, 2017 9:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да се чудя де да го зареждам. Последно като ходих до Варна трябваше да зареждам по пътя че май съм се бил отплеснал, 80 л до Шумен бяха дали фира.. Ако съм с електро мобил сигурно 4 стопа  Аз като карам кадито, хем то много не може да гори, София - Бургас мин две зареждания на Метан, та не са за мен такива коли.
|
| Пет Май 19, 2017 1:11 am |
|
 |
|
figo
Ранг: Минаващ
|
Та да се върнем на темата , за курсовата ми трябва просто схема и да обесня как работи най-близкото което намирам е това. Искам да питам има ли нещо общо?
|
| Нед Май 21, 2017 12:55 am |
|
 |
|
figo
|
А също и какво представлява този controller
|
| Нед Май 21, 2017 12:56 am |
|
 |
|
radolin
|
Пич, спри да ровиш за картинки из нета. Вложи усилията си в опити първо да разбереш какво се иска от тебе, а после как да го постигнеш. В условието ти пише, че мотора е двускоростен. Тоест не ти трябва сложна схема за контрол на скоростта (като тази по-горе), а един контактор да превключва бързи/бавни намотки. Още един да обръща посоката.
Я кажи поне как се обръща посоката на трифазен мотор? Ако не можеш да отговориш на този въпрос с помощта на гугъл няма какво да се хабим.
Иначе айде още една подсказка. Схемата ти ще има 4 входа уд1, уд2, ул1 и ул2 и 3 изхода - скорост, посока и старт/стоп. Вече дали да се ползва микроконтролер или някакви логически схеми зависи от какво сте учили по съответния предмет.
|
| Нед Май 21, 2017 8:41 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
блондинка на изпит по ДВГ. пада и се въпрос за принципа на работа на четиритактов бензинов двигател.
- ми то, аз,такова, малко трудно се оправям с термините. може ли да обЯсня със свои думи? - добре, колежке - брррррр
---
снимка с айфон 7 на патент от екран на компютър? впечатляващо...
|
| Нед Май 21, 2017 9:07 am |
|
 |
|
figo
|
Сменям посоката като разменя 2ра и трета фаза и това което написа за двунамотъчния мотор е точно както се иска по задание. Проблема ми е от входовете до превключването на намотките ми е тъмна Индия. Мисля че трябва да се използват тригери регистри , но съм до там.
|
| Нед Май 21, 2017 11:42 am |
|
|