Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
MULTISIM HELP 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: MULTISIM HELP
Това за теслите наистина ли е така, демо код?

Чет Май 18, 2017 5:03 am
Профил
Аватар

Ами нали теслите са демо на електрокар, та защо да не са с демо-код, на демо-борд...

Чет Май 18, 2017 8:29 am
Профил

Аз нещо не съм разбрал заданието явно. Ако са двускоростни двигателите може и с 3-4 контактора. И така става за студентски проект! :)
Съмнява ме да използват демо код - обикновено в демотата се дава обикновен скаларен контрол(тук там съм виждал векторен). А това определено не е най-оптималния вариант. Не е въпросът само да се връцкат, а и да го правят ефективно. А това се постига с полеви тестове, измервания на различни варианти за контрол...

Чет Май 18, 2017 10:36 am
Профил

Кой е казал, че на теслата контролера и управлението са ефективни. КПД-то пада под 70% в натоварените режими. Рекооперацията е под 50%. Кой го интересува.
Първия прототип е с 8 битов пик и демо кода на майкрочип за асинхронни мотори но не работи стабилно. После взимат тексаския евалюейшън борд с някакво тмс320 и с него успяват да задвижат кола. Имат 2 хитри неща които са направили:
1. Меден ротор с много твърда характеристика и нищожно серийно съпротивление на късо което дава добри въртящи моменти на ниски обороти, много високи високи обороти без фийлд уикенинг и многократно претоварване. Недостатък - задължително вектор контрол.
2. Ползват намотките на електромотора за дросел при зареждането. Едната намотка се превключва между транзисторите и захранващата мрежа и така имаш много мощен и качествен дросел с който можеш да си направиш хубав степ-ъп с хубав ПФЦ. Недостатъка е, че не си галванично развързан от мрежата и при утечка може да убиеш някой който докосне колата. В по-новите модели май това го махнаха точно заради безопасноста и заради вкарването на електромотора с инвертора в диференциала.
Като цяло само рекламата и дизайна им са на ниво. От техническа гледна точка са пълно дърво. Ползват 100-ина дискретни ИГБТ-та вместо модули. Софтуера им е бъгав до неузнаваемост. БМС-ите им са адски скъпи и неефективни. Пак референс дизайн на Тексас със скъп чип и никаква полза от това. За много от нещата трябва да рестартираш колата. Между 5 и 15 минути шът даун и рестарт с калибровка. Японците са светлинни години напред от към електроника в електромобилите и хибридите.

Чет Май 18, 2017 3:47 pm
Профил

Да вземем да ги правим в БГ тези коли! :)
Явно просто са навързали някакви боклуци, за да стане проекта. Особено пък отделните IGBT... Евтино е така, но не може да се използва висока честота, което ключът към високата ефективност. А и ако това е вярно няма вариант при това управление да се качат на високо...

Чет Май 18, 2017 5:57 pm
Профил

За Пиф и Стоянов - яка табанера.
Хората си правят колите , ама не в България.
И не стигали 99% кпд на рекуперация.... айде по-скромно де :D .
На вашите лични коли - колко % е кпд при рекуперация, ъм?

Чет Май 18, 2017 7:39 pm
Профил

stefan63 написа:
За Пиф и Стоянов - яка табанера.
Хората си правят колите , ама не в България.
И не стигали 99% кпд на рекуперация.... айде по-скромно де :D .
На вашите лични коли - колко % е кпд при рекуперация, ъм?

За колегите не знам, но аз съм с 0% рекуперация и около 35% КПД на мотора. Това, комбинирано с тежко дясно копито, си е пагубно :)

Чет Май 18, 2017 8:25 pm
Профил

Стефан,
мотора над 95 но батерията към 60 :oops: С хибрид съм :D
При тях батерията 95 мотора 30.

Чет Май 18, 2017 8:59 pm
Профил

Eee, ти си напред, два табана по-малко!

Шегувам се, да не се напрегнете !

Чет Май 18, 2017 9:11 pm
Профил

Да се чудя де да го зареждам. Последно като ходих до Варна трябваше да зареждам по пътя че май съм се бил отплеснал, 80 л до Шумен бяха дали фира.. Ако съм с електро мобил сигурно 4 стопа :-D Аз като карам кадито, хем то много не може да гори, София - Бургас мин две зареждания на Метан, та не са за мен такива коли.

Пет Май 19, 2017 1:11 am
Профил
Ранг: Минаващ

Та да се върнем на темата , за курсовата ми трябва просто схема и да обесня как работи най-близкото което намирам е това. Искам да питам има ли нещо общо?

Прикачени файлове:
IMG_6359.JPG
IMG_6359.JPG [ 6.45 MiB | Прегледано 4664 пъти ]
Нед Май 21, 2017 12:55 am
Профил

А също и какво представлява този controller

Нед Май 21, 2017 12:56 am
Профил

Пич, спри да ровиш за картинки из нета. Вложи усилията си в опити първо да разбереш какво се иска от тебе, а после как да го постигнеш. В условието ти пише, че мотора е двускоростен. Тоест не ти трябва сложна схема за контрол на скоростта (като тази по-горе), а един контактор да превключва бързи/бавни намотки. Още един да обръща посоката.

Я кажи поне как се обръща посоката на трифазен мотор? Ако не можеш да отговориш на този въпрос с помощта на гугъл няма какво да се хабим.

Иначе айде още една подсказка. Схемата ти ще има 4 входа уд1, уд2, ул1 и ул2 и 3 изхода - скорост, посока и старт/стоп. Вече дали да се ползва микроконтролер или някакви логически схеми зависи от какво сте учили по съответния предмет.

Нед Май 21, 2017 8:41 am
Профил
Аватар

блондинка на изпит по ДВГ. пада и се въпрос за принципа на работа на четиритактов бензинов двигател.

- ми то, аз,такова, малко трудно се оправям с термините. може ли да обЯсня със свои думи?
- добре, колежке
- брррррр

---

снимка с айфон 7 на патент от екран на компютър? впечатляващо...

Нед Май 21, 2017 9:07 am
Профил

Сменям посоката като разменя 2ра и трета фаза и това което написа за двунамотъчния мотор е точно както се иска по задание. Проблема ми е от входовете до превключването на намотките ми е тъмна Индия. Мисля че трябва да се използват тригери регистри , но съм до там.

Нед Май 21, 2017 11:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща