Отговори на тема  [ 164 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?!
Мисля да опитам друга тактика - да оставя калъпа по-дълбок от необходимото и да не го пълня до горе. Едва ли слагането на по-малко втвърдител ще помогне, защото когато го наливам още не е започнала кристализация. Рядко си е. Цялата тази работа е много чалъмлийска, но вече почти изгладих процесите и съм много доволен от себе си. :)

Пон Май 15, 2017 8:24 pm
Профил

Ами има чалъми да, но ако не се разтила равномерно е до вискозитет и работно време на сместа,няма друга причина с не се разпределя равномерно.

Вто Май 16, 2017 9:51 am
Профил

Ами всъщност забелязах, че то се разстила, но му отнема много време, понеже моите детайли са много големи. Преди малко напълних капъпите малко под ръба, но трябваше да наддигам от краищата, за да се разпредели хубаво. Иначе казано в момента доста трудно постигам варианта, при който не прелива от калъпа. Утре ще подготвя малък калъп с висок борд, да видим какво ще стане.
Все още тествам и времето за държане в деаератора. Днес държал материала около 2мин и мисля, че свичко е 6. Но то това е субективно и си зависи от х-ките на помпата и полиуретана. Прави ми впечатление, че след като се надигне и спадне, продължава да има малки мехурчета. Това ме заблуди първия път и зададържах доста материала вътре. Интересното е, че тези малки мехурчета не довеждат до дефекти.
Но като цяло мисля, че вече се справям добре. По-нататък ще опитам да отлея пулт с 12+2 бутона. :)

Вто Май 16, 2017 4:57 pm
Профил

Ами в деаератора се държи горе долу точно докато почнат да се появяват малки мехурчета, времето не е критерий, зависи най-много от обема на материала, естетсвено от дебита и дълбочината на вакума но това са дадености. Малките мехури не правят дефекти защото те са малки при ниско налягане, като ги сложиш при стайно стават още по-малки, т.е. незабелижими.
За това кеото говориш, някак не мога да си представя ако имаш вискозитета който спомена че няма да се разпредели ранвомерно в рамките на минута две, но ако не иска, няма проблем да наливаш не само в една точка. При отворена матрица не е въобще толкова критично къде ще наливаш, дори доста съм ги гледал че при продълговати детайли наливат като местят по дължина на детайла.

В крайна сметка отворена матрица е най-елементарната и евтина техника, ако искаш качествено запълване си иска ил да пълниш под някакво налягане, дори това от самият леяк, или да въртиш матрицата или и двете.

Вто Май 16, 2017 5:26 pm
Профил

Тони, линейните изменения, които настъпват при втвърдяването на полиуретана, влияят ли се от околната температура?! Имам следният казус - имам детайли отлети преди 2 месеца и детайли, които отлях тези дни. Има разлика в габаритите! Част от кутия отлята преди не пасва с друга част отлята сега. Иначе отлетите сега си подхождат една с друга... Това нормално ли е или допускам някакви грешки при отливането?! Използвам едни и същи калъпи разбира се!
Забелязах също, че при големи детайли има разлика м/у отливката и мастър-а(оиригинала)! Това е меко казано неприятно!

Пет Май 19, 2017 8:34 am
Профил

Ами тук пак отиваме на материаля с който лееш. Нямам наблюдения за разинаване, но при мен всичко се инжектира все пак под някакво налягане в калъпите. Но като цяло да, от температурата не зна дали има, по скоро няма, но може тя да има индиректно влияние, променяйки времето за полимеризация, да се променя свиването. Ако лееш в отворен калъо, има логика да има разлика но само в посоката в която е отворен, в другите не би трябвлао да има. уретаните принципно са хубаво нещо но си имат особенности. На теория, са много по-добре от към запазване на геометричния размер спрямо вискотемпературни шприцване, на практика обаче си зависи от технология на пълнене и материал. Да не би матрицата ти да си е променила размера от температурата ?

Съб Май 20, 2017 11:13 pm
Профил

Това и аз си го мисля! Обаче не знам как да определя от кое точно е... Ако е от самия калъп ще е много неприятно, понеже кутиите ми се състоят от 2 части и са излети докато беше студено. Сега искам да сменя капаците(да изградя капъла по друг начин) им и ако не пасват след отливане...
Да не говорим, че чисто физически основната част на всяка кутия е много по-голяма от капака(не са през средата!) и това означава, че основата ще изпита много по-голямо термично раширение/свиване, а след отливане двете пасват макар че са с 1.5-2мм по-малки(къси) спрямо мастър-а(220х300х50мм мисля че беше). Във височината нямам отклонение! Но може би защото там са само 50мм...

Нед Май 21, 2017 8:28 am
Профил

Размера не е толкова голям, не би следвало да имаш проблем. Погледни параметрите на материалите с които работиш, и на матрицата и на смолата с която лееш, би трябвало да е описано както температурното разширение така и процента на свиване при леене.
p.s. горе долу нещата май си идват на мястото, досега не съм заглеждал термалното разширение на силикони, не ме е интересувало, но то е много голямо, средно около 6 е-4 mm/mm C. Ти зимата лееше при 10-на градуса ако се не лъжа, сега е 25, разликата ти е 15 градуса което при дължина 300 мм дава 300*0.0006*15 = 2.7 мм това от самата матрица.

Нед Май 21, 2017 1:00 pm
Профил

Абсолютно прав си! Опитах да вкарам в калъпа мастър-а и не влиза - сиреч калъпът се е свил(или разширил на вътре). Ще правя нов мастър за капак. Какво да се прави... Това не беше предвидено!
Всъщност аз си мислех, че ако има някакви изменения на калъпите спрямо температурата трябва да участва и масата. А масата на основната част е много по-голяма от тази на калъпа за капак. И от тук си мислех, че ако имам проблем с калъпите основата ще стане различна от капака заради различната маса, което не е на лице. И от там се заблудих...

Нед Май 21, 2017 6:25 pm
Профил

Ами не в случая линейно разширение. Ако ще работиш със силикони по добре прави калъпите при около 20 С и ги пълни при толкова. Така +/- 5 С няма да те бърка много. Нашите са алуминиеви и няма такива проблеми, но там и температура се спазва.

Нед Май 21, 2017 8:50 pm
Профил

Ами нямам подходящо помещение с климатик. Аз си мислех да сложа калъпа в хладилник да видя дали ще стане по-голям. Обаче докато правя отливката, пак ще се затопли и ще се върна в начална позиция... Другото, за което се сещам, е някаква изба. Ама ще е супер неудобно там. При баба ми има такова помещение, но не е създадено да се работи там...
Ако и двата калъпа се променят заедно и реша проблема като просто ги отливам и двата едновременно не трябва да има проблем. 1-2мм не би трябвало да са проблем. Стига двете половини да пасват...

Нед Май 21, 2017 9:43 pm
Профил

Не знам защо просто не лееш в затворено помещение, повечето от новите силикони и уретани спокойно можеш да си ги лееш във всякакво помещение, не миришат кой зане колко.

Нед Май 21, 2017 10:17 pm
Профил

Е, че това помага ли за температурата?! Когато помещението няма климатизация, температурата вътре се влияе от околната - когато е студено навън и вътре става студено(макар да трябват няколко дни да се случи) и обратно... Искам да кажа, че температурната разлика ще бъде налице отново. Може би ще бъде по-малка, но ме съмнява, защото тази зима при нас в цеха температурата падна до 3-4 градуса...

Пон Май 22, 2017 8:58 am
Профил

Е аз нямам в предвид просот стя а помещение което го отопляваш зимата, т.е. нее 10 градуса вътре, иначе да няма разлика :) В крайна сметка си трябват някакви условия, то много неща оказват влияние, влажността също, не върху размера но върху якостта, времето за работа и доста други. Те и повечето смоли им дават работна температура в някакъв диапазон.

Вто Май 23, 2017 4:16 am
Профил

Има ли някъде някъв гайд или туториал, който да обяснява как да се направи една кутия добра за хващане/държане в ръка? Примерно това, което съм виждал, е да правят канали, където влизат пръстите, но аз това няма да мога да го постигна! Опитвам в момента да направя едно скосяване на страничните стени, така че да станат по-полегати, а не чисто отвесни. Не знам дали е добра идея, защото това пък ще направи кутията по-широка...
Има ли някъде описани някакви правила, които да спазвам по тези въпроси? Защото малко работя на сляпо и ми се струва, че това е субективно!

Съб Юли 01, 2017 12:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 164 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща