|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:16 pm
LTE-M1 - по-близо отколкото си мисля?
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: LTE-M1 - по-близо отколкото си мисля?
Ето NB-IoT било живо в Мюнхен вече http://www.gsm-modem.de/M2M/http://www.gsm-modem.de/M2M/m2m-compone ... -gprs-gps/http://www.gsm-modem.de/M2M/m2m_iot_cookbook/Незнам колко му струва книгата, може би има полезни неща. Немска му работа... Моите кутии са на 3G все още, сега ще минаваме на LoRa - трафика го спонсорира оператора. LoRa мрежата в града е платена и построена от мобилен оператор, Tele2 Ако искаш да си пуснеш mikro собствена, има LoRa-3G gateway и пак си плащаш на мобилния. Има и Sigfox и незнам още какво.
|
| Пет Май 19, 2017 11:15 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да, няма да е голям ама за разбиранията на оператора... 150кб в едната в другата само 20кб, нищо не е. Един фейсбук не може да пуснеш  В лора-та ти е на порядък по-нисък и като сложиш че най-вероятно не ти е гарантиран стават два поряъдка...
|
| Пет Май 19, 2017 11:23 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
За какви фейсове говорим - имам да пусна две стойности на 15минути, че даже и час - NO2 и прахово замърсяване. С екстри температура и влажност, и това което най-много яде е меренето на шума (но то може да се осредни и да се пращат само пикови стойности).
За водата в шахтите е същотот - техниците минават да ги погледнат на всеки две седмици...по един път, визуално. ако имат индикация всеки ден за нивото, или ако случйно се вдигне твърде много направо ще празнуват...
|
| Пет Май 19, 2017 11:30 am |
|
 |
|
miro_atc
|
В твоя случай и по мръсния канал да ги пускаш пак ще стане  Мисълта ми беше, че LTE-то в нито един от вариантите няма да паднат под gprs/2G. Най-малкото поради меркетинг съображения, както и за да могат да дръпнат шалтера на всичко под 4G относително скоро. Така че "бавния" им вариант от моя и твоя гледна точка хич няма да е толкоз бавен. Но от гледна точка на пъпчивия тийн с фейсбука ще си е ужасно бавен 
|
| Пет Май 19, 2017 11:48 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е Груби, те в твоя случай датчиците ти ядат в порядък повече от енергията, която ще ти трябва за предаване на данните, даже и ако ползваш конвенционален GPRS модем. Мисълта ми е, че не ти трябва ни Lora, ни NBIoT, спокойно можеш да си ползваш неща налични и към момента.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 19, 2017 12:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И как с лората не зависиш от оператор? Мислиш си че не зависиш като имаш пет устройства на кръст в един град, но като имаш стотици хиляди и милиони в цялата страна/континент/свят и нещата стават малко по-други.
|
| Пет Май 19, 2017 2:06 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Този работеше тук http://www.roundsolutions.com/en/Сега изглежда е свободен агент. Не мисля, че е в състояние да напише читава книга по темата, защото най-много да си е играл с дев. бордове на бюрото в офиса. От Телит има инфо да забравим за 3G и да се ориентираме към 4G. Чакам появата на мостри от NE866B1.
|
| Пет Май 19, 2017 2:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Може да го прескочиш... В случаите за които говориш ще е малко трудно, ама и тук клиентите с милионите не са много  Илко в една друга тема беше дал примерно обурдване за гейове, цените са си съвсем прилични и сигурно още ще паднат. А пък да се надяваме че ще има доставчици дето ще покрият страната и ще предлагат ако не безплатни, то на доволно ниски цени рутването.
|
| Пет Май 19, 2017 2:19 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Не зависиш от оператор, ако мрежата си е твоя (LoRa мрежата, иначе няма как). Цецо, така е датчиците ядат много повече, освен когато имаш само ключове, или датчици които бързо влизат в режим, не искат подгряване и т.н.
Ако е само индикация с ключове или фиксирани състояния, проблеми няма. Почнеш ли да мериш всяка секунда, минута и да дебнеш/осредняваш/правиш статистики и логване локално...батерията бързо отеснява.
|
| Пет Май 19, 2017 3:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Нянаш проблем сам да си изградиш всичко. Сега дали ще ти е по изгодно така или да плащаш на друг, е вече въпрос на конкретно приложение. Но оборудването го има и цените са прилични.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 19, 2017 3:35 pm |
|
 |
|
Grubi
|
По някакво съвпадение. единия от шефовете ми спомена ,че Ериксон имали демо тия дни, в което управляват квадрокоптер през LTE-M1 и уж постигали 3msec латентност, но да видим...
|
| Пет Май 19, 2017 5:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Като си изградиш сам всичко ставаш един вид оператор и трябва да я поддържаш тая мрежа и да се занимаваш с неща, които не са ти работа. Ако ползваш мрежа изградена от някой друг той се явява оператор. Така че за мен оператор не е равно само на оператор на клетъчна мрежа за мобилни телефони, т.е. винаги има оператор. И това, което плаши големите риби на големите пазари е зависимостта точно от оператора. Това ще засили пазара и новите модеми в определена посока и понеже обемите ще са огромни това ще повлияе и на цените и като повлияе на цените малко или много ще засегне и лората, особено ако не е много лесно да сменяш мрежата ако не ти харесат условията или ако се опитват да извиват ръце. Сега разбирам, че в БГ пазара не е същия и нагласите не са същите но обикновено след време даже БГ пазара следва глемите пазари.
|
| Пет Май 19, 2017 11:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Митко, гледаш си от собствената камбанария затова не се разбираме. Сам го каза всичко е въпрос на това какво искат и за какво плащат. В момента модемите не покриват изискванията на много от клиентите, затова лората има живец. Ако пуснат нещо наистина алтернативно, ще иде в кофата.
|
| Нед Май 21, 2017 11:49 am |
|
 |
|
Grubi
|
За LoRa много народ иска и позициониране, нищо че ще е бавно, но още не са готови(поне при нас).
|
| Нед Май 21, 2017 12:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в момента е голямо чудене при операторите, какво да правят с 2G, 3G, 4G... техническите отдели не опъват каишката да си вдигат кръвното залудо, поне по мои наблюдения у нас. шефовете искат да уплатнят бандоведе, маркетолозите твърдят, че 4G е модата на продажбите, ама все нещо не могат да обосноват гиганстките вложения в хардуер и трафик с нищожния скок на приходите. пък има и някакви проблеми с прелицензирането на старите бандове - едните юристи четат по един начин постановката, държавата обаче иска още кинти ако се смени модулацията.
у нас специално, има значителна база 2G клиенти, не само на данни (пенсионери с фенерчета), които има голяма вероятност да ги загубят, дори и децата да им купят грамофони с търкане. пак по мои наблюдения, за хора, чиито първи телефон е бил със шайба, сензорните им идват малко в повече. трудно набират, набират случен телефон от фоун-бука, набират по няколко пъти, дори приемането на разговор ги вкарва в мисли.
клиентите с по 50К 2G М2М модеми също не са във възторг да поправят свирещо радио, пък и разходите за подмяната не са малки. разбира се, операторите владеят Силата да си правят каквото им е удобно за тях, но май още не са наясно какво искат.
мите, да не спряха вече 2G отатък локвата?
|
| Нед Май 21, 2017 1:53 pm |
|
|