Отговори на тема  [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Следваща
Бензина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бензина
опитах се да разбера, аджеба, колко струва газа, докаран в къщи по тръба...
на овергаз някакви картинки, блогове, лиготии. единствено това предложение към КЕВР.
:rolleyes: килокарории, мегавати, джаулове. как стигат до левове?
и ... тука има ли цена на самия газ, че това 'разпределение' и 'снабдяване' не са ми еднозначно разбираеми какво влиза в тях.

линка на булгаргаз е още по-мътен, тия даже и логото не са си сложили. и двата документа нямат дати.
и в двата пише, че не включен ДДС и акциз. порових се малко, но не ми стигна ентусиазъма да видя колко е акциза.

да не би газа в момента наистина да е само ~280лв?
някой има ли фактурка да сложи едно фото?

Чет Май 25, 2017 11:57 am
Профил

Това дето си намерил на Овергаз е само цената да ти го докарат вкъщи, в тези пари газ няма.
На страницата на Овергаз има цена 8.7ст/квтч за м3, като я обърнеш през калориите в забележката (8000 ккал = 9.3квтч), излиза 809 лв за 1000м3 крайна цена с ддс.

А акциза го пише в чл.33(1),т.5 на закона за акцизите, 0 лева.

На страницата на дкевр има цени на газа, оттам дадох и линка горе за цената на доставката, само дето няма дата. Там излиза, че трябва да е малко по-евтино, може да са старите цени преди увеличението.

Чет Май 25, 2017 12:26 pm
Профил
Аватар

и що е толкова сложно... явно крият нещо.

и все пак газа е акцизна стока. верно, с нулева ставка, но това не отменя процедурата и бумажтината.
голямо взиране в тоя закон, не можаха ли за по-простичко табличка да направят.
и акциза за същия газ за отопление, ако си фирма е 0.60лв за гигаджаул.

да обобщим:
- цена на газа 380лв
- мито 5% (КН 2711 11 00) 20лв
- доставка 270лв
- такса свързаност 3лв
- ДДС 135лв
------------
всичко 808лв

цената на газа, разделена на днешния долар е ~$205 за 1000м3

имам ли грешка?
не знам и цената на Митко дали всключва всичко, или е само газ. да не сравняваме дини с моркови...
----

значи ли, че ако искам газ само за бойлер и печка, да кажем 200м3, това ще ми струва за година:
- газ 80лв
- доставка 55лв
- свързахост 36лв
- ДДС 170лв
---
всичко:340лв

Чет Май 25, 2017 1:51 pm
Профил
Аватар

Дедо, и тук цената не е направо за 100 куб фута както го написах, а я дават за "therm". Един therm е равен на 100000BTU и всеки месец доставчика публикува на колко куб фута е равен тоя един therm, щото зависело от времето, от газта, от не знам си какво още. В момента един терм е приблизително равен на 100 куб фута и обикновено се движи в +-10% граници. Та явно тия заклинания са международни - не само български :D . По едно време през 2007 г. цената беше стигналс до $1.30 за 100 куб фута и тогава живеех в един апартамент и сметката ми стигаше до около $400 през студените месеци. Топлото идваше от един котел, дето правеше пара в мазето и имах радиатори като в БГ, само дето много съскаха от парата. Като слезнах да видя котела гледам едни ,8 големи горелки под него и ей рака открити и топлят на хазяина мазето, а той живееше над него и държеше врата от маьето към неговия апартамент отворена и мк вика аз пък плащам само $20 явно ти си вдигнал температурата много :D . Като си купих къщата две години след това и викам сега ще купя най-ефишънт газ печката, дето топли с топъл въздух (тук почти всичкижилища са с въздуховоди) и съотвтно купих една, дето я рекламират с 96% ефективност (даже няма комин). В най-студените зими, сметката не ми е била повече от $100 на месец за 250 кв м къща и термостата е денонощно на 23 градуса. И с готвенето с гаь свикнахме и сега не искам да чуя за друго освен газ, обаче първо че печка, бойлер и отопление на газ са си скъпи, а и цената на самата газ в БГ е доста скъпа та виждам що не искат да се гаьифицират хората. То не че някой им е дал възможност, но ссе пак :D .

Чет Май 25, 2017 2:25 pm
Профил

Dimitar написа:
а и цената на самата газ в БГ е доста скъпа та виждам що не искат да се гаьифицират хората. То не че някой им е дал възможност, но ссе пак :D .

А, защо. На много места кварталите без парно са газифицирани и ако искаш, ще ти пуснат. Ама гледам във вход с 20-30 апартамента само 3-4 се закачили, другите не искат. То и затова предполагам преносът е толкова скъп. Ако стане по-масово, тая част от цената би трябвало да падне.

Чет Май 25, 2017 2:50 pm
Профил

741 написа:
Ако стане по-масово, тая част от цената би трябвало да падне.

Ако стане по-масово най-вероятно разходите във вътрешния пренос ще паднат, за цените обаче не е сигурно... Аз не знам кой пренос има предвид Дедо в сметките си, изглежда ми като да е тоя от Русия дотук. Вътрешният не е голям дял от цената, доколкото помня надценката на Булгаргаз беше нещо от сорта на 6-7%. Тва е поне официалното...

Чет Май 25, 2017 3:16 pm
Профил

За вътрешния пренос говорим, т.е. разходите на този дето поддържа тръбите до крайния клиент. Горе бях дал линк с цени от дкевр за пренос според размера на потреблението и дали е непрекъснато. За големите потребители наистина е няколко процента, ама за малките е сериозен дял. А битовите потребители плащат колкото най-малките, т.е. по най-скъпата тарифа.

Чет Май 25, 2017 3:28 pm
Профил

ахъ видях... ама това което си дал е разпределението, което повече разходи за отчитане на гъзомерите събиране на парички и т.н. Верно това включва и разходи за разпределителната мрежа, които ще паднат при по-голям брой абонати, но не вярвам цената от това да се промени драстично.

Чет Май 25, 2017 3:39 pm
Профил
Аватар

абе още Луканов разбъзика газа и от тогава си е с неприятна миризма. затова и го свитнаха, май.

Чет Май 25, 2017 8:47 pm
Профил
Аватар

Електрокарче наказва назлобени ДВГ-та :twisted: :

> Gutted Tesla TROLLS the Streets!

> Muscle Cars Struggle to Take Down Tesla P100D at the Dragstrip

Към старата магария с ускорение като влакче на ужасите добавяме и автопилот :D :

> HOT BABES REACT TO TESLA P100D LUDICROUS MODE LAUNCH AND AUTOPILOT

Пет Юли 28, 2017 10:33 pm
Профил

Абе не знам за електрокарчета, но така и така е темата за бензина, онзи ден зареждам в Стара Загора и що да видя, 1.70 за л. дизел и то на OMV, струва ми се много несправедливо :)

Съб Юли 29, 2017 7:36 am
Профил
Аватар

Бензинът е с 10 ст нагоре. Явно и той е по същата таблица.

Съб Юли 29, 2017 9:51 am
Профил ICQ

Ако е ОМВ-то до автогарата - на гърба му имаше една много евтина бензиностанция още от преди 3-4 години. А и марешки е на километър от там. Кой ще даде 20ст повече за литър като има евтино на 50 метра.

Съб Юли 29, 2017 10:06 am
Профил
Аватар

> How does an Electric Car work ? | Tesla Model S :idea:

> Tesla Project Loveday Contest Entry! :D

Съб Юли 29, 2017 11:28 am
Профил

Не знам защо, но цените на горивата по бензиностанциите се определят по регионален принцип.

В момента примерно в Пловдив и наоколо газта е от 0.76-0.81 лв/л. В бензиностанции на същите вериги в София е 1.08 лв/л. което си е почти +50%. Аз поне не мога да обясня логично такива фрапиращи разлики.

Съб Юли 29, 2017 1:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Следваща