Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Ultra low power MCU 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Ultra low power MCU
Пак да кажа, аз виждам

1) един дейташийт, който е пълен шит. Списък на регистрите плюс някакво смешно подобие на спецификации. Казвам смешно, защото примерно на тема захранване с мъка между редовете може да разбереш че вътре има 3 линейни + 2 импулсни регулатора, за които са сметнали за нужно единствено да специфицират входни/изходни напрежения. Какви тоци, какви шумове, какви ефективности, дали може да ги управляваш - йок! Консуматорите пък с мъка може ида отгатнеш кое къде се храни, но пък консумацията им е дадена в много изчерпателната мярка "uA/Mhz" и вариант buck on и buck off, при което и двете показания са почти идентични и трябва да гадаеш къде го мерят тоя ток, преди регулатора или след него, ако е преди що за импулсен регулатор е, че няма разлика с него и без него. Ако мерят след регулатора пък как да си сметнеш общата консумация като нямаш кпд.
Както и да е, тая документация за мен е ПЪЛЕН ШИТ...
2) дезайн гайд от няколко странични, колко е гайд и колко е дизайн просто няма смисъл да коментирам.
3) ератата също говори сама за себе си...

С тия 3 неща дори не бих си и помислил да им ползвам продуктите. Просто са светлинни години назад от ST, а пък ST са почти еталон за немърливост ;-)

Пон Май 29, 2017 5:28 pm
Профил
Аватар

Много полезна информация, ще я препратя към пичовете, благодаря! Все пак са около 50-ина човека и това е първият им чип, т.е. документацията е претупана и ще трябва да наваксат.

Дали си струва инвестицията на време е друг въпрос и всеки сам си преценя. Факт е че продуктът не е узрял, но уцелва интересна ниша, а и М4 не е непозната архитектура, та според мен има бъдеще.

Пон Май 29, 2017 6:07 pm
Профил WWW

Това че са спрели на М4 е грешка според мен. Очевидно нямат нито техническия потенциал да му окачат стандартните за това ядро периферии (USB, SDIO, Ethernet и т.н.). Предполагам нямат и нужните финанси за скъпи фафли и технологии. Така че трудно ще удържат пряка конкуренция, а и тяхната идея според мен трябва да е proof of concept, демек да ако се набарали златна жилка да се продадат на някой както Луминари, ЕнергиМикро и т.н. А в случая всички големи играчи имат нисконсумиращи М4-ки и не виждам кой би проявил интерес.
Това, което липсва на пазара е качествено М0. Това ядро е доволно просто, т.е. никой няма да се разсърди че няма сложни периферии. И най-важното липсват нискоконсумиращи имплементации. Интересното е, че производителите на фафли го ползват за тест като минават на нова технология. Помня за първи път като слязоха на 22 или 28nm ТМSC си тестваха линиите с М0. Но никой не прави М0 на подобни производства, доколкото знам под 90nm няма М0. Явно става толкова ситно че не могат да нарежат фафлата на толкова малки парченца и не се вързва като цена.
Но важното е че на пазара няма икономични М0, а търсене според мен има... е в тая тема Ицо точно такова животно му трябва.

Вто Май 30, 2017 8:57 am
Профил
Аватар

А, по-скоро правя нещо като предварително проучване - цялостно.
Например, разгледах ампермерите в бачкането. Няма уред който да става за подобни измервания, дори и на статичните режими. Резолюцията им е микроампер...
Дърводелска техника - прецизни мултимери, а са направени все едно мерят тока с рулетка или с отвес... :D

Вто Май 30, 2017 10:39 am
Профил

Уф такива убави шмута има, ама такива цифри са просто не е истина. На търговете играх един два пъти, ама не ме огря ;-)

Статичната консумация как да е ще я измериш... даже може и точност да се докара, ако нямаш техника ша ти дам да си мериш. Но само статичната дава твърде малко информация, трябва си динамика, даже за тестване на софта е по-добре да имаш динамика отколкото точност. Аз затова си мисля някой ден да си спретна "мерачка" за динамика, ама кога ще дойде тоя ден не знам ;-)

Вто Май 30, 2017 11:03 am
Профил
Аватар

А, ще измисля нещо подходящо за целта. Гледам че развойния кит на EFM8 има някакъв "advanced energy monitor". Мерел бил от микроампер до няколко десетки милиампера. Даваха му диапазон около 100 или 110dB, не помня точно.
Хвърлил съм око и на едно уредче. Ще го мисля...
В цялата концепция, май ще трябва да измисля и нещо за логване на данните от измерванията.

С две думи, тая работя ще стане брадата и космата. А трябваше да е няколко суича и ифа... :D

Вто Май 30, 2017 1:32 pm
Профил

itso.t написа:
Гледам че развойния кит на EFM8 има някакъв "advanced energy monitor".

Ми не го помня тоя конкретно, но съм свалял мнооо такива и всичките са майтап...

Вто Май 30, 2017 1:58 pm
Профил
Аватар

Нано ампер метър (ако свалиш консумацията до там). :)
https://dannyelectronics.wordpress.com/2016/01/28/the-nano-ammeter-you-already-have/

Вто Май 30, 2017 2:23 pm
Профил

Desert Leo написа:
Нано ампер метър (ако свалиш консумацията до там). :)
https://dannyelectronics.wordpress.com/2016/01/28/the-nano-ammeter-you-already-have/

+ вътрешното съпротивление на уреда- а колко е то?

Вто Май 30, 2017 3:02 pm
Профил WWW
Аватар

ми загледай се малко в числата...

в същност са 2 обхвата:
- 1uA .. 250 uA с резолюция 1uA (8 реални бита) - в този режим 'the AEM is able to detect changes in the current consumption as small as 100 nA'
- 100uA .. 50mA с резолюция 100uA (9 реални бита)
как докарват динамика от 114dB?

Вто Май 30, 2017 3:37 pm
Профил

Не- казвам, че самият уред си има вътрешно съпротивление и ще има допълнителен, неизмерен ток през него?

Вто Май 30, 2017 3:48 pm
Профил WWW

Та какво не му харесваш на силабса, освен този може да погледнеш F9XX серия, тях съм ги използвал и са читави.

Сря Май 31, 2017 12:35 am
Профил
Аватар

А, няма нищо напреки чиповете на Силабс, но оглеждам и другите докъде са го докарали.

miro_atc написа:
...Ми не го помня тоя конкретно, но съм свалял мнооо такива и всичките са майтап...

Има вероятност и това да е такова, въпреки че гледам са наринали някакъв хардуер. Контролерът който се занимава с дебъг, измерва консумацията в няколко обхвата. Ако не се лъжа, с шунт 4.7 ома.

Това не е фатално. За статичното измерване съм си харесал един мултимер, който има и обхват 1uA, при пад на напрежение в уреда, на тоя обхват, няколко миливолта, и грешка от порядъка под 0.1% (по спомен, на който не може да се разчита особено).
Най-хубавото е, че е производство на един доста подценяван производител, и по тоя повод е доста евтин.
Поради некои съображения, ще обадя точния модел малко по-натам... :D

Сря Май 31, 2017 1:17 am
Профил

Видях схемата... не е върха на сладоледа, но не и фатално зле. Даже и калибрация са си сложили ;-)

За уредчетата наскоро Груби беше дал един линк с прИмоции на ронде.... вътре имаше мерачки за по 500-600 еуро. Ако ти се занимава пък има разни евал платки на ADC-та за по 50-100$, което е без пари щото частите по платката са много по-скъпи. И са с много добри показатели, има 16,18 и 20+ битови и до 1-2Msps. Прецизни са и хем статична точност имат, хем динамика...

А това дето го описваш е най-вероятно фийдбак усилвател... няколко миливолта е множко, зависи какъв ОУ са сложили де. Класика в жанра (от 1972-а) е LM4250, с един такъв се постига и 100nA обхват.

едит: Истината обаче е, че трябва да си направим една мерачка в съчетание с jtag/swd и да се съчетаят трейс и консумация. Така ще се вижда кви ги е вършел софта и колко е харчело джелязото. На мен мноо ми липсва подобно нещо...

Сря Май 31, 2017 9:10 am
Профил
Аватар

Трансимпедансен усилвател. "Моята" класика е с LMC6042. Постигал съм 1 наноампер обхват с 10-битова точност ( т.е 1 пикоампер точност ). За повечето приложения е достатъчно и с 1 микроампер обхват и 1 наноампер точност.

Сря Май 31, 2017 9:38 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща