Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проектът на Устройството (с главно У) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Добре е бе, така се учи човек, така се раждат добрите идеи. Ще го закачат на колата, ще изкочат още камари проблеми, ще ги борят и тях и така нататък.... :)

кат я пускате тая кола викнете ме да гледам.

Последна промяна Цецо на Сря Ное 24, 2004 7:28 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 24, 2004 7:26 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Цитат:
Не може просто ей така...

Че защо да не може. Ще го направи и още как.
Не се е захванал спътник да сглобява, за да се съмняваме.

Сря Ное 24, 2004 7:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имам само няколко забележки и питания преди да почнем с ЛС. Сигнал от бобината - забрави. Става само за коли с делко и е много тъпо вече. А knock сензори - има ли? Много са важни. Ако просто си взем схемата на MegaSquit-а и само си сменил процесора (ама как познах и за двете, а 8) ) - мисля, че трябва да се почне от начало. Разбира се - това са си само мои размишления. Неискам да ти наливам акъл в главата. Но ако ще се захващам с нещо искам да съм сигурен, че ще стане както трябва, щото само от любов към спорта - няма начин. Та в тая връзка - прави са хората да се мръщят на AVR-а :? .

Сря Ное 24, 2004 8:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
AVR-a е мощен, добре измислен и е истински процесор, за разлика от пикльовците. MegaSquirt-a има много клонове с процесор на Моторола, atMega128 и други, виждал съм поне 3-4 фирмуера, някои написани на асм, други на C. Със сигурност няма изпълнение с PIC.
Моето Устройство няма нищо общо с MegaSquirt - за мен идеята на MegaSquirt-а е назадничава. Аз използвам mega16, тъй като 128-ците са излишно скъпи и са само СМД корпус - много неудобно за развой.
Относно сигнала на бобината - не знам от къде го измисли. На нея се подава сигнал, не се взима. Ако имаш предвид карбураторни ДВГ - те не се произвеждат от 15 години и никой вече не се занимава с тях.
Принципната схема е идиотски проста, но и няма нужда от повече:
Изображение

Последна промяна Реконструктор на Сря Ное 24, 2004 9:49 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 24, 2004 9:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За бобината нещо не се разбрахме. След като сме взели да говорим за Electronic Fuel Injection - мисля, че карбораторите отпадат от самосебе си.
Изображение
Как според теб работи тая част от схемата на MegaSquirt. Според мен взема сигнал от бубината за момента на запалването. Пина IRQ1 едва ли може да бъде вход. Тъй като незнам каква схема сте натворили и след като видях, че даваш примери от схемата на въпросното ECU - реших, че може и това да сте го оставили така. Идеята ми беше, че сигнала е добре да се взема от датчика на коляновия вал и/или разпределителните валове. И да се управляват няколко бубини - по една за всяка свещ.
Никога не съм казвал, че това нещо трябва да се направи с PIC - напротив - абсолютно съм против. Налагало ми се е да сертифицирам по европейските стандарти наши продукти предназначени за автомобилна електроника и много добре знам как се държи PIC и как някой истински процесор. Когато споменах за knock сензорите и DSP или ARM имах предвид следното:
Изображение
Как мислиш, че ще се справи с един такъв сигнал твоя процесор. Честотата на сигнала може да достигне до 18-19kHz при 8000rpm, честотата на семплиране е от порядъка на 75kHz със поне 10 битово АЦП (добре е да бъде 12 битово) и върху тоя сигнал трябва да се приложат DFT и FFT. Едно 16 битово fixed point DSP TMS320C25 на 50-MHz прави сметките за около 16000 цикъла (около 1 милисекунда) - и то при положение, че въпросното DSP се занимава само със тези сензори. И на всичкото отгоре трябва да се поддържат минимум 13000rpm. и поне два такива сензора. Или трябва да се използва специализиран чип (почти е невъзможно) за тях или професора трябва да е доста пъргав. А тези сензори са много важни за един турбиниран двигател (за управление на натурален атмосферен двигател никой няма да даде пари за къстъм ECU) иначе бутала за по 250-300$ едното заприличват на аватара ми, за по-малко от секунда. Те и на феновете дето правят MegaSquirt най-накрая им дойде акъла в главата и в новата версия смениха HC908-цата със 100MHz 32-битов ColdFire MCF5234 (96 MIPS).
Други важни моменти са: подръжка както на нормална, така и на Wide Band ламбда сонда - 2 броя (+ външен дисплей за техните и някой други показания в реално време) - тунерите са склонни да искат да изтискат масималните коне от ДВГ-то, което става при обеднени горивни смеси - малко да се поотпуснат в тая насока без ECU-то да ги ограничава - и буталата пак стават само за пепелници. Трябва да има възможност да се управляват както високоомни, така и нискоомни дюзи - особенно последните. MAP сензор - (виждам, че имате 2 такива) тунерите също го предпочитат, тъй като е доста по-прецизен и бърз от AFS дебитомерите . Управление на Turbo Wastegate и Nitrous. Управление на Idle Control Valve със стъпков двигател и т.н. и т.н.
Това са някой неща на първо четене, по темата може да се изпише още много, но едва ли е тук мястото да пълним главите на хорта с неща дето не ги интерисуват. Преди година-година и половина бях много ентусиазиран на тая тема, но с течение на времето разбрах, че нещата са доста по-сложни отколкото изглеждат на пръв поглед и взех, че се спрях за малко със хардуера и софтуера и наблегнах на теорията на ДВГ-тата. Та така - ако се направи компромис с тези неща и се сътвори нещо средно между MegaSquirt и това, за което аз говоря - ще го ползват само кварталните тунери и никой сериозен такъв, т.е. няма да има далавера. Ама вие сте големи хора и знаете какво правите де (надявам се), както сигурно и всичките тези неща, ама това са си само мои размишления на глас ей така само колкото да поддържам разговора.

Чет Ное 25, 2004 12:05 am
Профил

Мнение 
Е те с това не съм се занимавал никога, но е интересно. И като почнаха да се споменават 12 битови ADC почвам да си мисля че все някаква точност се изисква, а то само ADC точност не прави. После относно процесора .. абе дали ще е пикльо или AVR разлика голяма няма, щом нещата опират до по сложни сметки на DSP отива .... просто няма начин, е .. ако сметката е твърда ....... едно FPGA по големичко също става, ама то това е като да синапраивш сам DSP-то :). После гледам и за управление ан мотори споменава димитър че се налагало, стъпкови, то дали са стъпкови или си требе и съответния I/O интерфейс, някое сензорче и др такива ..... аз като гледам тоя проект е толкова хардуер колкото и софтуер така че само с общи познания според мен няма да стане, оне не читаво. А като вземете да го пускате може и мен да ме викнете, интересно ще ми е...... м-у другото ..... за да не трошите излишни пари направете един симулатор на двигателя, но истински, сигурно ще отнеме време почти колкото и контролера ви но .... ще отработите доста от проблемите .. и катоказвам истински имам в предвид истинско запалване, внасяне на смущения и вс. останало .......

Чет Ное 25, 2004 8:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Първо - аз забравих да питам като каво е замислено приложението на въпросното ECU - като пиджи-бек или като стенд алоун система. Щото и това има значение. Ако е ще е пиджи-бек - нещата са малко по-прости. За MegaSquirt-a има направен и симулатор, но той е повече, колкото да се подкара софтуера и хардуера, отколкото да се разчита на някъква работата, близка до реалността. Трябва си трошене на мотори, няма как 8) .

Чет Ное 25, 2004 10:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Митко, не знам илюстрираната част от MegaSquirt-a за какво служи. Погледнах какво е това 4N25 и се оказа някакъв фототранзистор. 8O Така или иначе схемата ми няма нищо общо с това, както бях писал по-горе. Ако беше разгледал и схемата, щеше да видиш и CPS-a, от където се взима сигнала за положението на коляновия вал.

Що се отнася до кнок сензора и мощните процесори - те наистина не са обходими. Ето снимка на ЕКУ-то на моя дедо Нисан:

Изображение

HD6802 е клон на MC6802, пуснат през далечната 1974-та, т.е. преди 30 год. Работи на 1 MHz. А си е истинско MPI...

Последна промяна Реконструктор на Чет Ное 25, 2004 1:41 pm, променена общо 1 път

Чет Ное 25, 2004 11:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Въпросната схема за бубината, я пуснах като илюстрация. Блоковата ти схема я видях чак след това. Ама аз започвам да си мисля, че ние говорим на различни езици, щото аз си мисля, че целите са ви едни, а те може да се окажат съвсем други. Затова айде да ти предложа да почнем отначало - на чисто. Обясни първо каква точно е целта, която гоните с това ECU, за какви потребители е предназначено, какъв тунинг на двигателя си представяте, че ще се прави с него и т.н., за да видим каква е отправната точка за цялото това начинание.
А пък на моята "баба" 8) БМВ от далечната 94 г. ECU-то му е с процесор на 12MHz, има два кнок сензора, пълен ламбда контрол и т.н. А една М3-ка на същата възраст е със ECU със три процесора, кнок сензори, а някой и със 4 ламбда сонди. Така, че това, какво има в колите ни е без значение в случая, защото това са си сток коли и при тях няма кой знае какъв смисъл от такова напъване.
пак ти казвам - кижи каква е целта на това ECU за да говорим по същество и да видим как да решим проблемите дето ги имате, щото иначе го обърнахме на абсолютно безмислени спорове като си говорим ей така наизуст.

ПП. тая горната картинка нещо неиска да се показва :? .

Чет Ное 25, 2004 1:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сега картинката би трябвало да се вижда.
Целта ни е професионалният спорт. Ралитата. Когато някой реши да си прави автомобил за ралита, от двигателя обикновено остават само блока и главата, при това видоизменена. Променят се и коефициентът на пълнене и газоразпределението. Както се досещаш, заводското ЕКУ вече не става за нищо. При по-бедните отбори, където модификациите на двигателя не са чак толкова сериозни се прилага "побългаряване" - лъжене на дебитомера, съпротивления на мястото на температурния датчик и ламбда сондата и т.н. По-сериозните отбори изпращат двигателя си в Германия, където му се монтира съответното къстъм ЕКУ, заедно със съответните настройки. Цените, както се досещаш, са космически.

Чет Ное 25, 2004 2:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако целта ти са бедните отбори дето лъжат дебитомера и ламбдата със съпротивления - незнам :( . Едно супер добре направено къстъм ECU заедно със всичкия софт е между 600 и 1200 евро в зависимост от приложението.

Чет Ное 25, 2004 2:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Ако целта ти са бедните отбори дето лъжат дебитомера и ламбдата със съпротивления - незнам :( . Едно супер добре направено къстъм ECU заедно със всичкия софт е между 600 и 1200 евро в зависимост от приложението.

Целта ми е точно противоположната.

Съб Ное 27, 2004 3:40 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Всъщност моя мотив да зъдалбавам в контролерите също е автомобилната електроника.
Само че мойта концепция е ползване на стандартното Еку със необходимите добавки.Разни добри хора се опитват да хакнат софтуера и да променят настройките във еку-то.
А това тука е третия подход наистина много мащабен.
Но не е толкова страшно колкото го описвате.
Сигналите от датчиците особено посочения се формират с помоща на аналоговата техника елементарно и не е необходим мощен процесор

Малко се дразня от клишето "То на теория е едно ама на практика друго"
Това обикновенно говори само за едно не добро познаване на теорията.
В дугия случай може да ви се честити нобеловата награда.

Дотук имам направен аванс процесор.За рено19 заради метана да се увеличи предварението
Трипроцесорна система за Вартбург блъснаха го отзад (бях спрял)

Пет Дек 03, 2004 6:25 pm
Профил

Мнение 
Хееее тоя израз идва от съвсем различно място ... точно от добро познаване на теорията ....... защото ти познаваш теоарията правиш нещо и то на мастаа работи ... но ако познаваш теорията достатъчно добре, ще знаеш колко големи са вероятностите когато го пуснеш да се случат всички неща които не си предполагал че могат да се случат, и това ако само си седиш в лаборатрията никога няма да го разбереш, т.е. ако си само проектант .... ти си проектираш но в релани условия не работи, затова говорим че на теория е едно, разбирай да го пуснеш на масата, а на практиак друго . когато го сложиш в релани условия. И това се отнася както за хардуера, така и за сфтуера, и там в по голяма степен, защото както съм збелязал голяма част от програмистите си живеят в техен свят в който всичко се движи по предварително предначертан алгоритъм, и за тях всяко изключение е невъзможно, но на практика има много изключения, и се казва чиста случайност ако нещата са така както те са ги мислили. Първо субективния фактор .. и после законите за всеммирната гадост и тоя на мърфи ..... та само теория за никъде не е .... и не го казвам като човек който не обича теорията, напротив теорията ми харесва, и много помага .. но практиката си е практика ....просто идея си нямаш какви неща се случват, и то не веднъж, а вероятността да се случат е едно на милион дори по малка ..... но .. точно като не трябва точно тогава се случват .... особенно последната година с енагледах на такива неща ..... като приемр само за едно .... имаш програма .... 20 к, и в тая програма имаш 100 байта дани които определят определени константи .... и вс. останало е код. Ако кода се счупи програмата умира .... но се случва да се чупи точно един от тези информационни байтове, и реално не от 100 ами от по малко ..... от 20000 се чупи само 1 .. и то точно това което не трябва .. затова в една тема и говорех за чексуми на програмата на данните и т.н. ..... и да речем тук вероятността е 1:200 това се случва много по рядко от един друг проблем, където вероятността е поне 1:100000 .. но ...... върви разбери случайностите ... :)

Съб Дек 04, 2004 12:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
....

:supz: Абсолютно вярно. Та то е всеобщо известно, че при нас 30% грешка или разминаване с теорията не е нищо особено. В повечето случаи теорията разглежда идеални неща, колкото да се вникне в принципите, но на практика нещата стоят много по-различно. Да неговорим пък във сферата на радио-честотите, където смяташ, симулираш, пробваш и после - правиш 30 различни платки та поне една от тях (ако имаш късмет) да тръгне като хората. Какво остава пък ако подхванем една друга тема, която е абсолютна джунгла - ЕМС, електростатика и др. такива, за които се изисква сертификация. Повярвайте - прекарал съм стотици часове в сертифициране на продукти в такава лаборатория - и нищо не е такова, каквото изглежда. Та Тони е много прав - на масата е едно - в реалния живот и природа - съвсем друго.

Съб Дек 04, 2004 12:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща