|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:35 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Ядове с MPLAB X
Ако е GCC то проблемът с делението не е в компилатора, щото той не се занимава с такива неща  Деленията, както и много други неща трябва да са реализирани в т.н. "стандартни" библиотеки. Специално за математиките GNU имат универсални имплементации, но те не са оптимални изобщо. Затова е редно да се пренапишат за съответната платформа и явно някой от майкрочеп ги е пренаписал, ама как...
|
| Пет Юни 02, 2017 9:43 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не е проблемът в библиотека или компилатор! Определено не дефинирам променливите правилно! Опитах същите сметки върху контролера - абсолютно същия резултат. Спирането на оптимизациите също не дава резултат! За сега ще го карам с volatile пред всяка променлива. И методът, който предлагат, за генериране на закъснения е супер зле. При XC8 и XC16 функциите са читави, но тук предлагат да използва системния боряч и да се смятат тактовете, но това е супер зле, защото стойността се качва и в един момент започват да се препълват променливите, които се използват. Не че не може да се направи, но къде къде по-лесно е просто да си настроя един таймер на 1мс и един на 100 примерно и толкова...
_________________www.elkran.com
|
| Пет Юни 02, 2017 7:46 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ам никъде не е написано че Примерите, трябва да са професионално написани за хубаво закъснение със системен таймер търси rollover и Two's complement аз го ползвам с XС32 и си бачка окей с превъртането, тествам съм го 100MHz таймер // _CP0_GET_COUNT // и си превърта на 40 и еди-кояси секунда без проблем със закъснението
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Юни 02, 2017 8:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ъъъ не мой така! Я дай примерен код, другаде ти е проблемът...
|
| Пет Юни 02, 2017 9:23 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ще се хвърля от някъде! Ъпдейтнах тъпото животно и сега всичко е 6... Аз си бях инсталирал версията, която имах(май 1.36). Макар че това са елементарни неща. Не вдявам как са пуснали продукт на пазара с такъв фундаментален пропуск...
|
| Пет Юни 02, 2017 9:52 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе на чупена архитектура като PIC (то това си има и предимства де) да се направи C компилатор си е направо геройство, особенно добре оптимизиращ - иска си сериозна инвестиция за да се хване някой да го прави за без пари 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Юни 02, 2017 10:37 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
В случая става дума за XC32, т.е. за PIC32, т.е. за MIPS 4K / 14K.
|
| Пет Юни 02, 2017 11:28 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Счупени, несчупени хората стоят стабилно на пазара, че даже и други компании купуват! Друго, което ми харесва е, че имат страшно много модели в групи по няколко взаимозаменяеми... Много често компании, които наблягат на количеството, а не качеството, стоят по-добре на пазара. Аз не съм имал някакви проблеми с дефектни контролери или несвойствени действия след написването на кода(по време на писането такива неща бол, както се вижда). Съдба!
|
| Съб Юни 03, 2017 5:25 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
И на всичкото отгоре, като заредих програмата на контролера се появи същия проблем! Мога да заменя с div да ракърпя положението. Може пък наистина това да е коректния начин и като по-умен компилаторът да не го кефи директното делене... При 50MHz осцилатор и 25MIPs на периферията това не е кой знае какъв проблем, но ще трябва да преправям доста код...
|
| Съб Юни 03, 2017 11:27 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ми нормално е по-тъпичките компилатори да се шашкат. Все пак, "/" е половин коментар. Той откъде да знае дали искаш да си поприказвате или да направиш нещо друго... 
|
| Съб Юни 03, 2017 11:35 am |
|
 |
|
stefan63
|
Би трябвало деленето да става нормално, трябва да разгледаш листинга - ако има де. { Това, което показваш като код - не е код, void main() { int x=10;int y=3 ;int z=x/y. }
На тоя "код" компилаторът с пълно право може да генерира 0 байта машинен код. Най-добре - разгледай листингите.
|
| Съб Юни 03, 2017 1:30 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Обаче как се разбрало, че z не е изчислено, като не се ползва никъде ?
|
| Съб Юни 03, 2017 2:00 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ето какво става: Само дето леко не са го оправили, защото аз съм с 3.55! Ще тествам малко по-късно дали това се случва runtime и ако всичко е ок ще го оставя така. Да се надяваме, че проблемът е само в телевизора.. Това ще е много куцо ако ми прави така, докато дебъгвам голямата програма. Може ли малък пример как да избера място за дадена променлива? Мисля, че ако задам при дефинирането къде да я сложи, няма да го има този проблем(защото като дам volatile се оправя)... Само идея разбира се! Трябва да взема да им напиша! Барем го оправят този път...
|
| Съб Юни 03, 2017 4:13 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Не схванах тоз бъг какво общо има с деленето. Ама аз от Ц и английски много не фащам.
|
| Съб Юни 03, 2017 6:34 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Проблемът е в дебъгер-а. Когато си в режим дебъг или на симулатор, MPlab-a трябва да чете състоянията на регистрите и клетките на паметта, и да ти ги показва. ОБАЧЕ вместо да слага променливите в RAM-a глупавата програма ти ги показва в нещо като кеш на процесора(внесто на адрес да имаш 0х87932тралала имаш r02 (CPU)). На самият контролер променливата е, където трябва и програмата си се изпълнява правилно, но ти не виждаш това в дебъдер-а и няма как да разбереш. И вместо резултат слага вътре някакъв офсет спрямо, който да намериш къде ти е резултата или нещо от сорта. Не съм го гледал това. Явно като са го оправяли, са забравили този вариант! Защото само при делене се получава. Възможно е да е конкретно за този контролер, който използвам(не знам точно как е изградена програмата им!).
|
| Съб Юни 03, 2017 8:33 pm |
|
|