|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:48 pm
К'ва стана тя с харддисковете?!
| Автор |
Съобщение |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: К'ва стана тя с харддисковете?!
Някъде бях чел, че тези не тествали дисковете по стандарта по който се тестват обикновенните не "вечни" носители, при стандартния тест нямало разлика. 
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Май 31, 2017 8:50 pm |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
Благодаря за линка. Като се замисля явно съм задраскал тотално ДВД дисковете и съм се насочил да търся такава, способна да пише блурей М-Дискове. Като я направиш и външна на УСБ и работата наистина отива не към 100 ами към 200лв.
|
| Пет Юни 02, 2017 12:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хммм... съвременна лента е 35 афро и поема 1.5ТВ. да, магнетофона идва малко скъпичък, ама пък дъмпиш целия хард на един носител за малко пари. което в лайнукса става само с 2 команди: dump и restore. и не ти трябва нищо друго, освен работещ комп със съответните интерфейси.
|
| Пет Юни 02, 2017 1:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе лентата си е лента, не са и толкова скъпи, примерно някое с 8 касети е перфектно, може да бекъпваш всеки ден, понеделник подменяш касетите и продължаваш. Въпреки, че е по-добре да го използваш за неинкременталните бекъпи само, а за другото да разчиташ на някакъв мирор сторидж или пък оптика. Зависи колко критична информация пазиш. Има хибави огнезащитни шкафове, магнетофона вътре, лентите после в архив и си ти. Не е толкова скъпо колкото звучи, не е и сложно щом съм го накарал да работи, а не съм нито боз нито лайнукс сисадмин.
|
| Пет Юни 02, 2017 2:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе как ги защитават тия дискове? Донесаха ми да копирам някакъв дърт WD 40GB и даже и dd-то не иска да го чете 
|
| Пон Юни 05, 2017 2:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е поне (смарта) трябва да ти върне статус, ако е заключен с парола. ако можеш да го датираш, някъде към началото на века излезе тая функционалсност (за АТА-5 съм сигурен, за 4 ми се губи малко). предвид, че е 40GB... може да е по-стар, то (пак през смарта) ще си каже каква версия ползва.
|
| Пон Юни 05, 2017 4:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
И smartctrl пусках ама ми е заминало хисторито вече, показва си всичко уж наред... dmesg: и така още доста в тоя дух... Изобщо четене на какъвто и да е сектор не минава...
|
| Пон Юни 05, 2017 5:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
повечето USB-SATA бриджове не пускат смарт команди smartctl -а какво връща? трябва да е нещо таквоз: статуса на заключване (ако се поддържа) се вижда с: туй lshw -C не го знам какво прави
|
| Пон Юни 05, 2017 5:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
просто листва хардуера за да видя къв dev е сложило... нормалния смартцтл не връща нищо интересно: "smartctl -g security" обаче обяснява всичко  Неспасяемо нали? Демек да се спасяват  Те имали май някакъв вариант, тва е от някаква машина имали бакъп откакто машината е била мома и още е нямало защити. После при някакъв ъпгред ги предупредило че ще се защитава... и явно се е защитило 
|
| Пон Юни 05, 2017 5:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в общия случай няма спасение. освен, ако имаш връзки в NSA...
може да се отключи само с мастер парола, но се затрива всичко. другия вариант е да се намери паролата. ако е свален от маркова машина (лапроп на IBM), трябва да може да се въведе през биоса. ако някакъв софт го е заключил... трябва да се налучква. но след всеки неуспешен опит, се прави пуър цикъл, за да ти говори отново. виж какъв му е брояча 12 Power_Cycle_Count, ако е няколко хиляди, не си играйте твърде много, че диска е грохнал. виж също 9 Power_On_Hours
когато е заключен с парола, не можеш да четеш данни от диска, но всички функции на смарта работят, включително и лога. може да му пуснеш един дълъг тест (-t long), и утре да погледнеш лога, дали всички сектори се четат (вътрешно). не съм много сигурен обаче дали тестовете вървят в заключен режим.
---
какъв ти е чипа на USB пръчката?
|
| Пон Юни 05, 2017 5:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз мога да го бучна и директно ама това едва ли ще помогне в случая... Иначе дискът почнал да сдава багажа, то това е причината да се копира на друг, но май ще им се наложи да загубят всички калибрации и ъпгрейди по машината 
|
| Пон Юни 05, 2017 5:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми... бъчкаш диска, копираш файловете с калибрацията и ъпдейтите на флашка...
|
| Пон Юни 05, 2017 7:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нямам представа как изглежда конкретната машина, но обикновено не са РС-базирани. Винаги съм се чудел от какъв зор им е да си правят собствени дънни платки, сигурно е някаква мода дето не я разбирам. Все пак днес видях един много проЗт номер дето надявам се да им помогне. Дискът веднъж като му въведеш паролата повече не я искал докато е захранен. Така че спокойно след като машината тръгне може да го извадят и да го преместят на компютър и да си го изчетат.
|
| Пон Юни 05, 2017 9:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
проЗтия номер бачка  с една подробност, че пръчката или лайнукса, не знам кое точно, рИсетват диска. Затова първо диска трябва да се закачи към компа, да се запознаят и после да се изкара в движение. После машината да си го рИсетне и да му вкара паролота и накрая пак към компа и вече се чете с dd 
|
| Сря Юни 07, 2017 4:53 pm |
|
|