Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
Аз ползвам Altium повече от 10г. Говорим за симулация на принципни схеми, не за PCB Speed Design симулации, нали :) ? Опитвал съм, не че не става, но аз ползвам симулациите на OrCad/Cadence от повече от 15г и съм свикнал повече с тях. С други думи- по-добри са за мен.

Вто Май 30, 2017 9:48 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Спайс симулатора на Алтиум по нищо не се отличава от спайс симулаторите на другите софтуери. Човек дето го е пробвал два пъти и то единия, докато се бил учил не ми се вярва да може да даде каквото и да е било мнение за него :D .

Вто Май 30, 2017 2:03 pm
Профил
Аватар

Алтиум например не може да построи адекватна преходна функция в един усилвател с ООВ. Редица други неща не може да направи задоволително в областта аналоговата схемотехника. Ако искаш да симулираш мултивибратор с един инвертор и RC група - стават всичките.

Вто Май 30, 2017 2:50 pm
Профил
Аватар

Това, дето е в Алтиума (а и във всички други подобни софтуери) е напълно съвместимо със SPICE симулатора, демек по нищо не трябва да се различава от който и да е бил друг подобен софтуер, който претендира да е съвместим със SPICE. Естествено, как всички са направили потребителския интерфейс и как точно се задават параметрите и се ползват моделите е малко различно, но резултатите трябва да са едни и същи при една и съща схема и модели. За 20+ години от както се занимавам професионално с електроника съм се наслушал на всякакви мнения относно симулаторите - от това как са супер до това как не стават за нищо и резултатите нямат нищо общо с това в реалността. И това важи за абсолютно всички симулатори - един казва, че Алтиум/Протел били най-добри, друг ЛТСпайс, трети Тина, четвърти МайкроКап и т.н. За симулаторите важи с пълна сила правилото - if you put junk you will get back junk. Сега същото го наблюдавам с FEA симулаторите - аз даже им викам калкулатори. Много хора ги смятат за голяма работа но не разбират, че това са просто едни адвансд калкулатори и като им вкараш глупости като входни данни съответно ще получиш още по-големи глупости като резултат. Та с две думи - въобще не защитавам Алтиум или който и да било друг софтуер, просто споделям опит. Аз лично до сега не съм имал проблем със симулациите и много пъти съм си правил експерименти да сравнявам резултатите на една и съща схема между Altium, LTSpice, MicroCap и Tina и никога не съм намирал съществени разлики.
По-горе колегата пише че искал да симулира цели интегрални схеми, ама не уточнява за какви точно интегрални схеми става въпрос, защото не всичко, дето е интегрална схема може да се симулира в SPICE симулатор.

Последна промяна Dimitar на Вто Май 30, 2017 4:16 pm, променена общо 1 път

Вто Май 30, 2017 4:13 pm
Профил

Dimitar написа:
Спайс симулатора на Алтиум по нищо не се отличава от спайс симулаторите на другите софтуери. Човек дето го е пробвал два пъти и то единия, докато се бил учил не ми се вярва да може да даде каквото и да е било мнение за него :D .

Точно затова човекът пита. Не ми казваш нещо ново - признавам, че съм лаик в Алтиум по отношение на симулация на електронни схеми.
Сега, спрямо първото изявление, че симулатора не се различава от другите - дай ми аргументи, моля те! Затова съм постнал молбата си - искам мнението на хора, симулиращи сериозно с Алтиум, а не хора, симулиращи с Кедънс или Ментор, но даващи мнение за Алтиум. Аз работя, и то от много години, със Spice, та имам някакво самочувствие и успехи там. Но не знам какво може симулационната машина на Алтиум. Само да вметна, че с моя смартфон мобилен WeSpice мога да работя почти толкова безпроблемно, както и с Кедънс или LTspice, включае да си правя библиотеки с външни модели на дисретни или интегрални компоненти и да ги симулирам. Обаче с Алтиума се съмнявам да успея да го сторя на 100%, или да си направя къстъм модел, или да си сетвам настройките на симулацията (convergence проблеми например). Като видях, че не може да направи нещо за мен, го зарязах (това ми беше втория път). Същото нещо обаче си го симулирам на други симулатори безгрижно и без да губя много време да разбера как.
Не съм гледал алтиумските документации напоследък (всичко много се изврати след 2011 с тези онлайн инсталации и нови хелп файлове), но един бърз рисърч ми дава изключително малко резултати (само един tutorial) как да ползвам симулатора - една схема с филтър, която си стои като пример поне от 15 години. Това само по себе си ми казва, че развитие няма. Преди 5 години по време на един онлайн семинар за Алтиум питах техен специалист от Австралия за симулатора им. Той ми каза, че симулациите на се фокус и пазар за Алтиум. Но аз други аргументи освен моите два неуспешни опита и това мнение от Алтиум нямам. Може пък да е доволно добър симулатор...

Вто Май 30, 2017 4:15 pm
Профил

Това с интегралната схема беше само примерче. Например един линеен регулатор или пък гейт драйвер - мога ли да направя това с Алтиум? Мога ли с Алтиум да ползвам външен IGBT или SCR модел? Това като за начало ме интересува, да имам база за сравнение. Сравнявам често резултати със Spice и LTspice, но схемата обикновено не е два резистора и транзистор (за да я симулирам успешно с Алтиум), понякога иска по-особен контрол, PWL и кво ли не.
И досега никога никъде от никого не съм чувал да ми похвали Алтиум симулатора, камо ли да каже, че е "the best".

Вто Май 30, 2017 4:20 pm
Профил
Аватар

В общи линии симулацията на принципна схема в никакъв случай не дава 100% отговор на въпроса дали принципната схема ще работи сама за себе си, а още по-малко дали ще работи платката, разработена въз основа на тази схема :-) . Разработването на платката е с най-малко 50% тежест за крайния резултат, такъв е моят скромен опит в електрониката. Затова ако ще купувам софтуер за разработване на платки, бих се интересувал основно от това, колко удобен ще ми е именно в PCB дизайна.

Вто Май 30, 2017 4:32 pm
Профил
Аватар

Цитат:
И досега никога никъде от никого не съм чувал да ми похвали Алтиум симулатора, камо ли да каже, че е "the best".

Нали и аз това ти казвам - че до сега не съм чул някой да каже, че който и да е симулатор е дъ бест :D . Единствено си спомням някаква университетска статия от преди време, където като заключение казваха че Cadance Spice симулатора бил най-добър и че HSpice бил доста по-бърз и прецизен от просто Spice, но никъде не отваряха и дума за конкретни реализации на въпросните симулатори - примерно да вземат да сравнят топ 10-я софтуера за спайс симулация. А относно въпросите ти за какво може и неможе в Алтиум симулатора - явно ще трябва да се прежалиш и да прочетеш гадната онлайн документация и да поекспериментираш малко :D .

Вто Май 30, 2017 4:40 pm
Профил

Наскоро исках да симулирам в Алтиума линия, периодично натоварена с нещо. Така и не изкарах смислен резултат за повече от 3 отрязъка, а на мен ми трябваха над 200... Не разбрах къде е проблема.

Вто Май 30, 2017 5:14 pm
Профил
Аватар

Днес ми се обаждат от Алтиум с оферта за 50% отстъпка да се ъпгрейднем до последната версия 17 нещо си и по между другото казаха, че това ще ни направи илиджибъл през септември като пуснат 18-а версия да я получим без пари. Това което беше интересното е, че казаха как тая 18-а версия ще е напълно 64 битова и че вече зарязват Делфи-то и минават на С шарп. Казаха, че в момента на бета тестовете направо хвърчала тая нова версия сравнено със сегашната и че юзер интерфейса бил чисто нов. Така че очаквайте супер "яки" изненади скоро, а колко бъгове ще има от тоя преход от паскал на с шарп направо не ми се мисли :D .

Пет Юни 09, 2017 6:26 am
Профил
Аватар

А стига бе, това е верно революционна крачка. Или ще мръднат най-накрая от Протела или ще се закопаят тотално.

Пет Юни 09, 2017 8:04 am
Профил ICQ
Аватар

дали да не ви направя някое курсче с демострация на ментора, да сте подготвени за миграция? :D
там основно е на (вижуал) С и е статично над 10 години. и май няма питони

Пет Юни 09, 2017 9:13 am
Профил
Аватар

Като изключим проблемите с интерфейса, цената му е отказваща. Нема начин, това е за богати дедовци, аз съм още малък. :)

Пет Юни 09, 2017 1:11 pm
Профил ICQ

Аз нямам терзания с алтимум защото съм дървена кратуна и се мъча с 99, добре че правя дреболии, но и това вече отива към края си. Сериозно се замислям за предложението на Дедо ... току виж пък интерфейса ми допаднал, въпреки че с други менторски продукти никога не се е случвало.

Пет Юни 09, 2017 1:29 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
А стига бе, това е верно революционна крачка.

Аз вече като чуя за революции и ми настръхва перушината :). Викам му на тоя - това със с шарпа направо ме отказа и той вика - що бе, то минаването от делфи на с шарп е безобидно :D .

Пет Юни 09, 2017 2:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 205  Следваща