|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:10 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
Не знам как е за шарп, от делфи към борландското С се минаваше лесно, ама то отзад амай и двете бяха едно и също  Чудно колко ще е бързо .. и ще инсталираш 185 версии на .net. Що не го пишат на нормално С++ с някоя мултиплатформена графична библиотека не знам, може би защото там вече не става само с мишката 
|
| Пет Юни 09, 2017 2:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, като тръгна да търся С девелопъри и агенциите ми викат, че С-то била умираща технология и сега модерно е джавата и С шарп. Съответно всичко живо драска на едно от двете. Като тръгна да говоря с клиенти и всичко искат същото - може ли на джава или питон, щото има много девелопъри за съпорт. С/С++ вече никой не разбирал и било много трудно да се намерят хора за съпорт. Като почна да интервюирам хора и уж всички правят роботи, совалки и изкуствени интелекти и като ги питам прости въпроси за пойнтери и гледат умно  . Пак добре че Алтиум са избрали С шарп - можеше да е Джава, то не че има голяма разлика, ама все пак  . Та не знам вече на къде отива тоя свят.
|
| Пет Юни 09, 2017 3:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
интересно девелопери за АДА (езика, не мястото) дали се намират и колко струват?
тони, може би аз му свикнах, вече не ми изглежда толкова чепато. и предполага, че е голям плюс, ако има кой да ти каже в критичния момент с какъв цък на мисшката става нещото или каква е командичката, която трябва да напишеш с 2 бутончета. колкото до цената... ами де да знам. трябва да се сравняват сравними неща. пък и трябва да сте убедени, че ви трябва. с ментора не е ценово ефективно да се правят домофонни уредби. не че не може, просто ще излизат скъпо.
все пак, ако проявявате интерсес, мога да ви спретна едно демо, за да сте в час с конкуренцията. един прожектор, малка заличка, автомат за кафе, барбекю на близо. какво му трябва на човек?
|
| Пет Юни 09, 2017 3:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, в момента едни от най-скъпите са тези с Фортран, защото вече са почти на изчезване, а се оказва че много от банковия софтуер е на Фортран писан и все още им трябва поддръжка (докато и него не го преместят на С шарп  ). Като съм гледал преди за такъв фортранаджия обявите почват от около $130-150к заплата. То не че на С девелопърите са за по-малко, ама пък джаваджиите и шарпаджийте и питонджийте почват от твърдо доста под $100к. За АДА никога не съм виждал обява - само в разни университетски пейпъри съм срещал да я споменават. Не знам сега с умните коли и машин лърнинга дали няма да я възродят или просто ще сложат 1000 кора и ще я карат пак на джава и шарп  .
|
| Пет Юни 09, 2017 3:54 pm |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Ако на някого му пукаше за ресурс, и до сега щеше да се пише на Assembler. Сега за мигането на една ламБа колегите искат 2-ядрен процесор с минимум 1GB RAM. Като се спомене C++ се изпотяват, а като чуят за асемблер - започват да заекват.
|
| Пет Юни 09, 2017 4:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Затова е измислено Ардуиното... 
|
| Пет Юни 09, 2017 4:36 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може да звучи откачено, но според мен компилирането от фортран е най-ефикасно. а съвременния паралелен фортран за много корове, за GPU-та и купища DSP примитиви във FPGA е с десетки пъти по-ефективен от плейн С. да не говорим, когато нещата опрат до векторно или матрично смятане...
процедурните езици (писане без goto) бяха вълна от началото на 80-те, когато процесорите нямаха ядра, ако имаха кеш контролер, или беше външен чип, или вътрешния беше много куц. и предиктора се справяше с процедурни езици добре. много по-късно се появиха по повече ядра в един процесор, хардуерни тредове, кеш контролера взе да мутира във всякакви изродщини. накрая се намеси и джабата и почнаха да цвъкат хардуер, оптимизиран за нея. докато простия фортран върви на абсолютно тъп хардуер, самия 'плейн' компилатор сущо е изключително прост. но изисква мислене, различно от класическото 'процедурно'.
АДА, доколкото ми е известно, май е единствения език, появил се след конкурс с ясно задание за паралелност и интер-процес комуникация. не мога да преценя доколко се е получило, но възложителя е поръчал музиката, искал е нещо много конкретно и някой му го е композирал и изсвирил музиката, срещу пари. и той е композирал именно такава музика, а не някаква универсална.
С, като език, няма и идея за процеси, тредове, таскове и приятели. това е фукция на системата, не на езика. скоро имахме едно дърво с POSIX тредове. треда се изпълнява за време 250-500 пъти по-малко от оверхеда на системата по раждането на самия тред. и на практика линейния код се изпъляваше много по-бързо от на 16 кора. тежката математика (дабъл прецижън сметки) я дъвче процесора много по-ефективно от пускането на нов тред. може и някаква частна мотика да е било, нищо не беше барано по системата, никакви напъни за оптимизация на кода нямаше.
не знам как е с банкстерския софтуер по вашите земи. тукашните майсторани май не са го и чували. наскоро един приятел в бизнеса ми се оплака, че месечно олихвяване им вървяло по 18 часа на някакъв мастодонт за милион зелени, за около 200К клиента/сметки. предполагам, че ако при вас някой софтуерист пусне олихвяване за 5 дена за 1 милион клиенти, банката ще фалира. това се случва, защото типичния програмист нито знае къде живеят данните, нито по какви пътища вървят, и още по-малко как си влияят помежду си. дори май им е забранено да мислят в тази посока. което на фортран няма как да стане - там трябва да мислиш за тези неща и за най-простата програмка за събиране на 2 числа.
а днешния CLANG тръгва в една особена посока. за сега нещата не са особено розови, и ако не си педал, няма как да ти харесат. за х86 нещата май са ги поподредили, но с армовете е веселба. да видим какво ще стане. ако не беше тъпото упорство на GPL3, надали някой доброволно щеше да зареже GCC.
|
| Пет Юни 09, 2017 4:56 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ами доста струват, но и търсенето е малко специфично. например разни софтуери за самолетни двигатели, военни машинарии и т.н...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Юни 09, 2017 5:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами фортран какво да го споменаваме, сигурно повечето прогрмаисти / рисувачи не са чували, а ако случайно са чували за фортран със сигурност не са чували за АДА. Как няма да минава за 18 часа като сигурно отзад е PHP или друга подобна боза, напъни за perl, и негови подобни също не са малко. Хората не разбират, че това са езици, ... де езици, де скриптове, за определени цели. Хората и базите данни не могат да си направят като хората. Аз не съм спец в бази данни, никак даже, обаче гледам какво пишат разни спецове и как върви и ми се плаче, сега вече съм бавен, но едно време с калкулатора на TI сигурно можех да се кнкурирам за същите сметки с 16 ядрен сървър в момента, ужас. Прости сметки отнемат "векове" процесорно време, няма да говорим колко рам отива. Съвсем откровенно, гледам нещо което ще го въртя в по-голям PIC или Силабс без да го затормозя изисква купчина ядра, гигабайти RAM и HDD, при това успява да счупи базите ако го мародерствам .... с web технологиите, сметката на 5 числа, записа им в БД и пращането на резултата отнема повече ресурс от колкото на нас ни трябва да въртим цялата визуализация с 240 FPS Днес Жорката интервюирал кандидат с претенции за напреднал .... web драскач, явно и заплата като за такъв, мъка мъка , на въпроса как ще изтеглиш файл от php през http отговора бил с някоя функция от ZEND ... това ZEND аз идея си нямам какво е, някакъв измислен фреймуорк наверно 
|
| Пет Юни 09, 2017 6:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
мда.. много криви компилатори, езици, ракети  Проблемите най-често са архитектурни.. Или строителите не са знаели изобщо как се реализира многоетажна кочинка, или в началото не са знаели броя на етажите или пък са нямали време... Много рядко срещам код, който да ми хареса как е направен... За съжаление като гледам и моя и той не прави изключение. Нямам проблем с ефективност точно, но други кусури си имам и аз достатъчно 
|
| Пет Юни 09, 2017 9:14 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Вчера се ъпдейтнахме до 17.1.5 и сега чакаме да пуснат новата 64 битова 18 версия през септември. Ако на някой му е интересно какво ще представлява, ето едно линкче: http://go.altium.com/altium-designer-18 ... renew.html
|
| Пет Юни 16, 2017 3:18 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
|
| Пет Юни 16, 2017 9:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
даа, стария ми шеф е изправен пред дилемата дали да купува Алтим или да си останат, по скоро купят нов Оркад лиценз. След написаното по-горе е много възможно Оркада да е по-добро решение, въпреки че и там нещата се мажат доволно.
|
| Нед Юни 18, 2017 10:12 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Е, какво толкова има да се обърка...
_________________ Хайде де!
|
| Пон Юни 19, 2017 8:59 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Въпрос за лекарствата около 16.1 Взех версията от рутракера, защото ми писна да чакам за единствения ни лиценз - много маймуни на клона, а никой не иска да плаща за още. И накрая пак ще го купят лиценза, но аз пак ще трябва да се справям по нощите.
Портативната версия не тръгва, или е овирусена или търси (по адрес) нещо към Л3 комуникейшънс, аз разбира не му давам и то си умира.
Версия за инсталиране, качена от сънародник (може и съфорумец) си тръгва без проблем (на пръв поглед)- има няколко алф (лицензни файла), но има и един msimg32.dll (който чета е майкрософтски GDI файл). Това трябва ли да се копира/подменя или ако си работи не го пипам?
|
| Съб Юли 01, 2017 8:50 pm |
|
|