|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:34 am
Добра болница за общо изследване
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Добра болница за общо изследване
Аз лично намирам актуалния европейски модел и американския от 70-те години за изключително сполучливи макар и коренно различни.
При актуалния модел в Европа, всеки плаща процент от заплатата си за да се финансират основните нужди на обществото. Като под основни нужди се разбират процедурите необходими за поддръжката на едно средно ниво на здравеопазване, независимо колко скъпи се тези процедури и независимо кой ги получава. Който и да си, ако имаш нужда от тях, те ти биват гарантирани. От там нататък всеки има правото да си плати за да получи по-бързо, по-качествено, по-обширно здравеопазване. Дали това ще стане непосредствено между пациент и лекар или чрез частни застраховки, всеки решава за себе си - свободен пазар. За средната класа това може да изглежда крайно несправедливо, но това е социализъм. Със всичките си предимства и недостатъци.
При американския модел от 70-те години, всеки се спасява по отделно. Отношенията между медицинския персонал и пациента са изцяло директни и подчинени на свободния пазар. Като резултат един работник на средна заплата във Форд е могъл да поеме разходите по операцията на детето си с едноседмичен престой в болница без особени затруднения и това при не работеща съпруга и вървящо изплащане на къща. Колегите зад океана да коментират доколко е възможно това в днешно време без застраховки. Този модел на див капитализъм изглежда особено атрактивен за средната класа. Друг въпрос е обаче доколко е възможен в днешно време при актуалните цени на диагностичната техника и съвсем друг е въпросът кой допринася за развитието на тези цени.
Та идеята за социализъм срещу капитализъм при здравеопазването донякъде се свежда до въпроса, колко е голяма средната класа в едно общество и решението кой път да се следва не би трябвало да води до по-добър или по-лош резултат. Според мен целите на всяко общество в този аспект трябва да са две
1. Де да се покрие максимално голям процент от обществото с някакво ниво на здравеопазване. Като това ниво за мен е директен индикатор за функционалността на едно общество като цяло 2. Да се осигури възможност на всеки член на обществото да се стреми до най-високото ниво на здравеопазване чрез допълнително заплащане
|
| Пет Юни 09, 2017 5:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а груби спря да пише... да не ти източиха кръвчицата, бре? или си в амок от 'качеството'
|
| Пет Юни 09, 2017 6:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Беше възможно преди Обонго да реши, че трябва да "оправи" работещата система. Сега вече ако нямаш перфектна застраховка просто се молиш на господа  . За наш късмет - фирмата ни предлага перфектна застраховка и някак си успяхме да останем незасегнати от идиотщините на Обонго, но като слушам какво ми разправят разни приятели и познати направо ми се изправят космите. Тръмпи се опита нещо да поправи, но беше половинчато оправяне и съответно не мина през конгреса. Сега републиканците пак се опитват с нова версия, ама какво ще стане още не е ясно. За мен това, което ползвам сега е повече от перфектно. Плащам твърда цена, а не процент от дохода ми и моята застрастраховка покрива цялото семейство. Демек на жена ми не се налага да плаща за нейна си застраховка. Мога да отида когато си поискам на лекар без да чакам за измислени направления и плащам само 10% от сметките, докато плащаното от мен не стигне $1700 и след това до края на годината застраховката поема всичко на 100%. Първите $300 за годината ги плащам на 100% аз. Всички медицински и зъболекарски профилактични прегледи (и почистването на зъбите на всеки 3 месеца) се поема на 100% от застраховката. За лекарства плащам 10$ (или колкото е лекарството ако е по-евтино) за всички дженерик лекарства и $20 за всички, които още имат патент. За сравнение един обикновен антибиотик а около $150, а лекарство за холестерол около $120 - това за месечните дози или както е при антибиотика за целия курс на лечение. Застраховката (медицинска и зъболекарска) за тричленно семейство при нас струва около $11к на година, от които $8к ги плаща фирмата, а останалите $3к аз, демек по около $250 на месец. Та ако може да не ми пипат нищо повече по застраховката ще е най-добре  .
|
| Пет Юни 09, 2017 9:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Димитре, аз не разбрах кое му е добре на застраховката ти... Звучи ми нормално, освен ако не гълташ по 10 антибиотика месечно  То и ние нямаме кой знае какъв проблем със застраховките... плащаме по малко и получаваме още по-малко ;–) Мен ме дразни бюрокрацията много повече. Постоянно въвеждат нови процедури и мерки уж да ограничават източванията. Де-факто не стига че плащаме малко, ами парите вместо за лечение все повече отиват за писане на направления, пътеки, простови отпечатаци и не знам какво си. За леко болен как да е се преглъща, обаче недай си Боже да трябва да водиш тежко болен направо ще ти скъсат нервите. Накоро коментираха тук колко минути трябвало на една линейка... Ми то у нас в повечето случаи това няма значение, защото чакането почва едва след като стигнеш спешното. Първо на входа се попълват едни документи, после ако да кажем става дума за дете задължително се "отбиваш" през педиатъра, където естествно нищо конкретно не може да направи щото не е специалист и само ти попълва направление към такъв. Специалистът също обикновено нищо не може да напави без изследвания и ти пише направление за следващата опашка. И така след още няколко опашки и час-два-три ако още не си се отказал може и да стане работата... С възрастен е още по-забавно обикалянето, особено ако е над 100кг и не може да ходи.
|
| Пет Юни 09, 2017 10:04 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
не бре, всичко е супер. коматевско шосе е само черен път в момента и не успях да разбия колата, но имам час за понеделник и бяха много любезни
|
| Пет Юни 09, 2017 10:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Миро, защото не знаеш колко по зле може да е  В някои случаи дори май е по добре да си без застраховка от колкто с някоя куца, щото накрая пак те одират, и не те лекуват. Ние си плащаме всичко сами, нямаме си работодатели, не е много евтино но няма как, при все че зъболекари не се покриват. Ако не е спешно, по евтино е да летиш до БГ, да ви кажа специално за зъболекарите е и по качествено, ако изключим много специфични неща. Миналата година един колега вдигна кръвно, карахме го два пъти до спешното. Първия път не помнв точно но беше около 2 хил или 3 губи ми се, втория път почти 12 хил, това го помня. Дадоха отстъпка, като за чужденци, а застрахователя нашенския /БГ/ още не е платил  За мен варианта който в момента е в Европа е абсолютно неприемлив, не искам никой да ме лекува, ако искам ще си взема застраховка, ако не искам ще си плащам в кеш, а а ако няма ще умра, просто, ясно, няма излишни разходи за никого, няма излишна администрация.
|
| Пет Юни 09, 2017 10:16 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това сериозно ли го казваш или е някаква форма на бъзик  . Ако сериозно го казваш, значи си нямаш идея какво представлява в момента американското здравеопазване. А сравнението с българското е даже още по неуместно  . А сравнено с това при Груби (а и не само при него), моята застраховка я предпочитам 1000 пъти.
|
| Пет Юни 09, 2017 10:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Казах, че ми изглежда нормално, а не че е зле... Аз наистина не познавам условията там и бих се съгласил че е добре, все пак Димитар ги знае и щом си я харесва сигурно има причини. Иначе на мен по принцип не ми харесват посредниците, особено когато ти ги налагат и не може да ги заобикаляш.
|
| Пет Юни 09, 2017 11:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Какво значи посредници ? Нима това кеото е в ЕС няма посредници ? Аз дори мога да се обзаложа че нашият посредник в ЕС прибира много повече от колкото този в САЩ.Държавата е ней-неефективният администратор на каквото и да било, и не само администратор, държавните организации са най-неефективните такива и това важи за цял свят, изключения няма. Ако едно нещо отнема Х ресурс на частна компания, то в най-добрия случай отнема 1.5Х на държавата, но от моите наблюдение в целия западен свят, по скоро между 2 и 3Х. Държавата трябва да изпълнява възможно най-малко дейности. ем или не войската е една от тях, тук историята е показала че да разчиташ на изцяло частни армии не е добра идея. Съдебната и правоохранителни системи миже би също, и до там. Според мен здравеопазване, пенсионно осигуряване и всичко останало ще са много по-ефективни под контрола на частни организации, па били те и Български. Ако трябва да има народно събрание добре, за 6 млн човека, като че ли 100 депутата са достатъчни, с правото да бъдат отзовавани и екзекутирани по всяко едно време без съд само с мнозинство от тези които са ги избрали. Същото трябва да важи и за съдиите. Полицията може да е държавна но без никакви привилегии, всеки държавен служител трябва да може да се уволни ефективно в рамките на 1 ден при да речем събрани 100 подписа. Специално за полицаите и други държавни служители искането на подкуп, злоупотребата със служебно положение и др. подобни трябва да се приравнят на държавна измяна и ако не смъртна присъда то поне 30 години строг тъмничен затвор без право на помилване.
|
| Съб Юни 10, 2017 12:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, проблеми с "държавата" винаги има и ще има, особено с конкретната "държава"... Както обичам да казвам такова животно като държавна "ненамеса" няма. Държавата винаги е намесена дори и собствеността да е частна. Пак специално у нас много пъти вече сме доказали, че смяната на собствеността решава само малко да не казвам никакви проблеми. Значи при всички случаи трябва да има регулации. Това ще рече НИЕ да знаем какво искаме и как го искаме. Това ще определи дали регулациите да защитават свободния пазар или да защитават държавни организации. За мен лично няма проблеми дали ще е държавен монопол или пазар, стига да го искаме такова и то да е ефективно. Тук знам че много хора си мислят че след като е частно значи е ефективно, но това не е задължително. Само формата не е достатъчна гаранция, трябва и други неща, за да се гарантира че няма да се стига до монополи, че ще има пазарна конкуренция, че няма да има глупава бюрокрация и т.н. Искам да кажа че частната форма е нещо като здравословното хранене. Хубаво нещо, стига да нямаме други сериозни заболявания. А ние като държава си имаме доста сериозни заболявания и само със здравословно хранене няма да се оправим. И другото дето постоянно повтарям е, че проблемите са в НАС самите. И те няма да се решат с промяна на изборната система, нито пък с екзекуция на народни представители и т.н. И 400 народни представители да обесиш все тая. Когато НИЕ не знаем какво искаме и ГОСПОД не може да ни помогне, па камо ли "по-съвестен" народен представител....
|
| Съб Юни 10, 2017 1:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Миро, 80% от хората (без значение в коя държава) идея си нямат какво искат, да не говорим че са и откровено тъпи. Та в тая светлина хората в САЩ с нищо не се различават от тези в България и ако ги сложиш там ще се държат точно като българи. Иначе трябва да повярваме в приказките за материала на оня, дето бил чел само една книга - Винету  .
|
| Съб Юни 10, 2017 2:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Донякъде е така, затова няма "идеални" решения... Материалът не е много различен, но все пак тук поради разни исторически причини повече сме свикнали някой друг да ни решава проблемите и да приемаме тия решения на юнашко доверие. Докато при вас демокрацията е по-стара и има едни 10-20% които поне малко мислят и водят стадото. Така че макар и да си приличаме като материал, има дребни, но съществени разлики.
|
| Съб Юни 10, 2017 2:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Материала е същият, не навсякъде разбира се, има и още по лош. Каквото и да си говорим цветът на кожата има разлика, еволюцията в разлините точки на света е протекла различно, и дори 5-10 хил години са от значение. Но извън чисто расистките ми убеждения, тов акеото казва Димитър е 100% така. Хората не знаят какво искат, никога не са занели, и никога няма да знаят. Хората които днес живеят в САЩ са същите като тези живяли преди 60 години. Онези тогава са били върли антикомунисти, тези сега за по социалисти от Ленин, само дето не го наричат с тази дума и не го осъзнаватм но това което искат и това на което симпатизират си е жив социализъм. В това няма всъщност нищо странно, това е съвсем нормално, хората са социални животни, и като казвам социални това има много по-дълбок смисъл, те са социлисти, комунисти дори по природа. По подразбиране човек предпочита да живее без да прави нищо, да му е максимално лесно. В този аспект, социалистическите системи предлагат много повече. Да ходиш на работа но не работиш кой зане колко, започваш в 8 и свършваш в 5, не се презорваш няма и защо, всичко ти е осигурено от държавата, и да си най-простия и да си геной с 7 висши инобелова горе долу е все тая, ще имаш един не лош стандарт. Това е социализма, в нашият бивш строй имаше и други неща, които всички свързват със социализма, но тогава те са били необходимото зло. Социализма не ограничава човешките права и свободи, просто времето и условията са го налагали. Та повечето хора са си социалисти до дъното на душата си макар и да не го разбират.
|
| Съб Юни 10, 2017 5:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
както забелязвате не се оплаквам, но темата е съвсем друга - ако някой беше написал къде и как обикновени хора, пилоти или спортисти в БГ или САЩ, ако искате, си правят пълни медицински и функционални изследвания, щеше да е много по-интересно. айде лека
|
| Съб Юни 10, 2017 6:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
В САЩ на много места, въпроса е че там няма кой да разбере изследванията, или айде да кажем броят с ена пръсти, от към диагностика са отчайващо зле. В това отношение май Германия е мястото, и тук сме имали добри диагностици някога .. май ..
|
| Съб Юни 10, 2017 10:28 pm |
|
|