|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:57 pm
Добра болница за общо изследване
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Добра болница за общо изследване
В смисъл - отиваш в болницата, и казваш - искам пълен набор профилактични и функционални изследвания.
Може пълния набор да е безбожно скъп, може и да си избереш варианти. Сигурно ще има и ненужни такива, но със сигурност има някакви стандарти. Мерят, обсъждате, архивират или ти дават архива и ти дават някакви препоръки. Толкова.
|
| Пон Юни 12, 2017 7:34 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тука масово докторята са от типа "специалист по ляв крак" и като отидеш с болки в десния ти казват, че в момента нямат, или могат да ти запишат час за ноември. трябва да отидеш с почти сигурна (само)диагноза, че да се получи нещо смислено от изследванията и евентуалния монолог на доктора.. не че няма и хора, които мислят по-нашироко и в дълбочина, обаче са единици. и обикновено им светят червените лампички и са толкова претоварени, че резултата може да се доближи до диагноза на специалиста по ляв крак. 90% гледат в табличката какво им е отбелязал компютъра за високи и ниски стойности и автоматично ти назначават хапче. което спокойно може да го прави и самата машина за анализ, ама тя няма да ти вземе 50 кинта. много рядко съм виждал някой да се облегне на стола, да гледа табличките на 2 страници 5 мин, да те разпита какво си правил напоследък, какво си ял, как изглеждаш и да обхване показанията като хистограма, а не като L/H. пък и самите машини за анали все пак са машини, подлежат на поддръжка, калибрация и т.н., демек - не винаги измереното е абсолютната истина. най-лошото е да сравняваш показания от различни лабове, особено с по-голям интервал от време. та, Груби, да отидеш при доктора и да питаш "има ли ми нещо" е почти безсмислено. освен за доктора по-добре си пускай един разширен обем кръвни изследвания на 6 месеца (на година е много) и си гледай таблчките сам. поне на 2 години ехограф на сърцето, като си пазиш историята, защото делтите са важни. и като ти дадат някакви хапчета, преди да ги купиш, виж какви са страничните ефекти и проблеми с комбинацията с други химии. по принцип не е лошо да видиш и алтернативи със същата химия, защото (поне у нас) докторята масово вземат комисионни за конкретна макра, а не за конкретна химия. разбира се фармацефтите не ги кефят такива многознайковци и правят всичко възможно да се скрият за разни търговски еквалибристики, ама с малко гуголясване се постига успех. всеки механизъм, докато е нов не съзадва проблеми, но като се поизтърка, трябва вече по-сериозно да се обръща внимание на облужването. колкото и чудесно да е направен човека, възможностите за самоподдържане все някога се скапват. важното е да хванеш теча в семеренга, преди да се избушат буталата. тогава вече е късно.
|
| Пон Юни 12, 2017 7:59 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
това е като моя съученик, който е от докторска фамилия и самия той стана доктор - разболях се един път, бронхит или нещо подобно, преслуша ме той...казва ще се оправиш, ей тук може да прочетеш в буквара какво ти е...останах без думи
ами едно време исках да ставам лекар, да се записвам да уча, или може би да почна от сестринското училище за повдигане на самолета, пардон бойния дух
спомням си медицинския робот от една фантастика, щама Андромеда, бил забранен от лекарския съюз или може би както казах има някъде протоколите за тестване на летци и спортисти, да взема сам да си направя списъка
|
| Пон Юни 12, 2017 8:35 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Grubi, внимавай с тия тестове за спортисти да не те арестуват някъде за допинг  Иначе тук наистина не съм чувал за някакви по-специални изследвания освен стандартните на кръвчицата, които май са 2-3 вида. Но дори и най-простия набор дето уж всеки от нас трябва да го прави веднъж годишно са си доста изследвания. Не помня вече точните измервания, но мереха захари, хемоглобини и разни там микробиологии. Резултатите са 4-5 странички и хубавото е, че за всеки показател има диапазон, т.е. и без доктор ще разбереш ако нещо не ти е в норма.
|
| Пон Юни 12, 2017 8:58 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Възрастен човек казва: Га бях млад , нищо не ми пречеше, ядене ,пиене, купони... Като остарях нищо не ми помага, доктори ,изследвания, хапчета...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Юни 12, 2017 9:20 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не знам по вашия край - тука има един доста възрастен лекар, пенсионер от много години, бил и шеф на болницата много време. Та за него знам че е точно от типа на широкопознаващите и добри диагностици. Видял е много през годините и може би опита е това което му помага. Не че не разчита и той на изследвания, но поне като му разкажеш какви са ти мъките в момента и се насочва да те пита за други неща. При мен беше едно, той ме заразпитва назад и накрая каза - отиваш и правиш еди какво си стомашно изследване. Аз си викам къде едното, къде другото, ама нищо - направих го и се оказа наистина така. Но доста други не им светна лампичката че може да има връзка - викат - ми нищо ти няма, ще изследваме и това, и на него нищо.
Не че ти помагам някак, но примерно за този лекар разбрах от възрастни хора - те някак си по-често се сблъскват с медицината и след няколко мнения че той е човекът отидох там. За токуда позната имаше положително мнение - пак съмнителен случай и нужда от начална диагностика - тук не могат да измисля и всеки дава различна диагноза, сменя лекарствата от предишния и плюе колко били некомпетентни тия преди него, а той е най-великия. Та там хората пуснали изследвания, първата докторка не била сигурна и на момента повикала няколко колеги да дадат мнение. Оттам още няколко изследвания и го измислили. То не е ли и там като инженерството - няма такова нещо като "добър във всичко", има си тясна специализация. Предполага се че от обща култура (или интернет, или джипи-то) ще стигнеш до подходящия тесен спец и ще потръгне. Той поне ако е свестен ще разбере че не си за него и би трябвало да те хвърли нанякъде?
|
| Пон Юни 12, 2017 10:03 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това ме подсеща за хомеопатите... за разни дребни болежки е почти невъзможно да попаднеш на друг (непознат) доктор да ти обърне внимание. И друг съм го казвал, че няма значение дали вярваш или вярваш в хомеопатията, просто за едни 20лв./час не може да хванеш друг с медицинска диплома да седи и да ти търси проблеми няколко часа.
|
| Пон Юни 12, 2017 11:11 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мен пък мноо мъй яд като вземат да бъркат билколечението с хомеопатия - " псевдонаучен метод от алтернативната медицина".
|
| Пон Юни 12, 2017 11:44 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Къде ги тия хомеопати за 20лв/час? При единственото ми посещение заради малката някъде из Търново ни ощипа към 150лв за първоначален преглед и малко бонбони. Вярно че изслушват де...
|
| Пон Юни 12, 2017 9:20 pm |
|
|