|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:00 pm
ето RGB екран направен от мойта фирма :) с китайски матрици
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: ето RGB екран направен от мойта фирма :) с китайски матр
Колега, много грешиш за индийците, отиват там точно защото ние се надценяваме, а и в много случаи не смао се надценяваме, но и съвсем съзнателно оферираменеща които няма да свършим. Индиците имат и друго предимство, много са, имаш 2 млн инжинера само в един смотан град, тук имаме 2 млн трудещи се в цялата икономика, усещащ ли разликата ? Когато един клиент, който няма никаква представа от България и Индия и изобщо от IT, получи оферта от Бг разработчик който му оферира 20 часа труд по 200 Евро на час, и в същото време получи оферта от индиец който му казва ч еима екип от 10 човека, че те ще работят общо 200 часа за по 10 Евро на час, нали се сещаш при кого ще отиде. Чисто вероятностно, риска с един скъпоплатен специалист е много по-голям от колкото с много ниско платени. Затова отиват в Индия. За да спечелиш клиент трябва да го спечелиш, и това не става просто с една оферта дори да си най-добрия специалист. Имах клиент с който работихме 2-3 години, преди нас не беше аутсорсвал. Остана супердоволен, но в един момент каза, виж сега, искам да направя ето това, но вие сте ми много скъпи, намерих си екип в Индия който ще го направи за по-малко. След година и малко пак ми писа, така и така индийския екип не направи нищо, платих двойн на договореното защото се просрочи и сега трябва да го почвам отново. Ако обаче и аз като повечето нашенци просто го бях мотал, бях му искал много пари нямаше да се върне при мен. Имам опит с много такива случаи, ходили в индия, наляли сума и пари, не получи ли нищо и не искат да чуят за ниакъв оутсорс извън САЩ, готови да плащат веч 3-но но на американски фирми, тях можели да ги съдят поне  С индийците проблема е в управлението им, там качество също няма, но чисто статистически е ясно че имат около 500 пъти повече истински специалисти от нас. Ако тук има 10 човека, там има 5000, това е предостатъъчно за 500 големи фирми, ако имаш дори 2-3 има истински специалиста това означава че под тях може да имаш още 20-300 разработчика които няма да работят за тоя дето духа. Разбира се нужен е и междинният персонал, но и него го има в същите пропорции. Аз и в България продавам труд по 80-100 Евро на час и то не супер специализиран, нямам проблем с това, но за да го направиш, първо трябва да убедиш някого че си струва да го плати.
|
| Съб Юни 17, 2017 4:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
днес оптимизирах разни кашончета и в едно намерих СЕ декларация за някакъв рурер. ударих я в скенера, просто за пълнота. просто и ясно - аз, долуподписания, еди-кой-си, шефче във фирма еди-коя-си, адрес и т.н., декларирам, че изделието еди-кое-си, отговаря на приложимите изисквания за него, а именно: (изреждат се). подпис, дата. и ако стане някаква инфекция, се знае кой, къде, кога да хванат за ушите. съответно, човека, преди да удари подписа, се правят изследвания по въпросните точки, за да е сигурен, че не си слага главата в торбата. за всички играчки на автора, съм го питал има ли поне това, ако го има, да го постне, да видим какво е минал, безопасно ли е, и въобще какъв е легалния статус на играчката. защото от играчка до изделие пътя не е къс. това са действащи изисквания по закон от поне 10 години. и не трябва да се стига до плямпането на бойко, който, видите ли, най-накрая ЩЕ се бори с опашките и бюрокрацията, като забрани на държавните служби да искат документи от 'клиентите', които ги издават други такива служби. ами това го има в НАШИТЕ закони вече 15 години, барабар с отговорности, глоби и всичките му шукарии. обаче, или тиквата не знае, или изобщо си няма идея какви са законите, и/или всички около него са същите 'професионалисти'. все ми се ще да вярвам, че на територията е останал някой, над новото на гербавите калинки. та въпросите ми към автора са именно на професионалната плоскост, защото навремето ми направи впечатление трърдението му, 'че е инженер, ама няма вишу'. и молбата ми беше да пише малко по-интелигентно, която той пренебрегна, дали от нежелание или от невъзможност. може пък да е минавал измервания и ми е интересно да си сверя часовника, защото аз също съм правил подобни неща и знам къде са подводните камъни и рифове. цените са друга бира. тони е обяснил какво може да се купи от китай и на какви цени.
|
| Съб Юни 17, 2017 5:49 pm |
|
 |
|
karadev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 24, 2005 7:06 pm Мнения: 337 Местоположение: Varna
|
и след като форумния бог тони обяснил ко са продава в китай и край всички трябва да му вярваме, няма други менния, няма други които поръчват и получават от китай стоки, всичко е както казва тони ?!?!?!?! аве дедо боре ти що така сляпо му или им вярваш на ез форумните богове ве  мислех та за човек със собствено мнение,  малко по така разбираш ли , пък то ко са оказа, тонито казва тука нещо и айдееееее всичко е така, ми то утре може да каже че слънцето ше спре да свети ве  писал тука тонито половин лист *.тхт и вече тонито е най-големия  добре ве , може да е най-големия ама само за вас  пък ко има у китай и на кви цени и ние знаем, не си мислете че сте само вие ЕДИНСТВЕНИ И НЕПОВТОРИМИ , баси как сте са надъхали направо не е истина  цената е каквато е цената, за 5 лева няма да има табло ргб със картинки  кат не ти харесва си го напрай сам , пък за документи и серитфикати не бери грижа,  има кой да са разпише за сертификат за качество и употреба  не са мислете за толкоз нависоко по от другите щото хич не сте  , господа форумни богове и последователи  и съм инжинер, и нямам вишу, и няма и да имам  щото меи варна трябва да учат при мен,. не аз при тях  a тез от техническия софия трябва по два пъти да карат вишото ама второто само практика до сабалян иначе нищо няма да направят, 100 години срещу мене да бягат пак не могат да ма срещнат 
|
| Нед Юни 18, 2017 4:42 pm |
|
 |
|
karadev
|
sukhoi << това мнение ми хареса много  мерси за подкрепата  и си прав много за всичко дано да имаме сили и нерви да накараме всички да ни плащат за работа колкото заслуважаме а това е доста повече от това сега  чек да поцъкам малко танкове 
|
| Нед Юни 18, 2017 4:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами какво има и какво няма не знам, но за мен поне Китай не е само име, работим с доста фирми там, посетил съм доста заводи за LED панели. Това, че на теб ти се иска да е друго е съвсем друг върпос. Ако сравняваш твоите цени с цените на китайски дисплеи продавани от холандски, немски, френски или италянски фирми, да твоите може и да са по-ниски. То реално и панасоник си прави стените в един от тези заводи в които бях, и тяхната цена е по 10 ако не и по 20 на китаеца, но китаеца си продава и негови и то доста успешно, до толкова че са най-големият производител в света на LED продукти  Та за цени не мисля има смисъл да се говори, ако някой му е интересно веднага мога да постна оферти от няколко фирми и то от Шанхай, където цените са доста по-високи сравнени с гунджоу. Аз не се опитвам да си продавам дисплея на 3 пъти по-висока цена та да не ми вярват, нито продавам LED дисплеи, но пък пазарувам и използвам може би затова ми вярват повече от колкото на теб, какво мислиш по въпроса? Направи продукт който е с качеството на китайските, и докарай поне същата цена, не забравяй да го сертифицираш и с удоволствие ще пазарувам от теб, точно в момента говорим за около 120 кв.м стена, дори не я искам рентал изпълнение, и с нормална ще се задоволя. Това, че не ти харесва да чуваш истината е лично твой проблем, по-добре е да помислиш какво можеш да направиш по въпроса а не да се опитваш да изкривяваш истината. п.с. и за да не кажеш че само говоря, виж прикачения файл, това е от най-скъпият доставчик в Шанхай, говоря като производител, иначе сигурно има 50 китайски фирми които купуват от него и други като него и може да продават на тройни цени. Сметни ако искаш, цена 1814$ на кв. м за 6 мм стъпка в рентал изпълнение с IP66. Ако много те интересува мога да ти кажа и какво е митото, транспорта и вс. останало. Ако мислиш че твоят дисплей се доближава до това което ти показвам .... а е по-скъп ..... п.с.2 ако много държиш мога да пусна още 20-на оферти от други производители в Китай да с еувериш че това е най-високата цена за това изпълнение.
|
| Нед Юни 18, 2017 5:10 pm |
|
 |
|
karadev
|
тези които се внасят готови са съвсем различно нещо, нашият са внесени само матриците, без конструкция, без платки, без софтуер, само голи матрици, тука сме направили платки, софтуер всичко. аз ли не съм обяснил или някой не ме е разбрал, ОСВЕН МАТРИЦИТЕ, всичко останало е разработено в БЪЛГАРИЯ. до като стане примерен прототип. докато стане продукт има още доста. това което гледам в пдф е доста над това което ние сме направили като дисплеи. 1. нашият е за сега само за стачини картинки. 2. видеото ще бъде разработено в по късен момент 3. пак казвам, ОСВЕН МАТРИЦИТЕ, всички платки и софтуер са правени от нас. 4. цената за Р8 матриците които внесахме се оказа доста добра. не искам да внасям и да продавам, искам да произвеждам и да продавам. 5. НАШИЯТ ДИСПЛЕИ ОЩЕ Е ПРОТОТИП. ама никой не пита ко прайм , всички направо почват с лошо,  първо питайте ве, какво е, за какво е, и други такива.  , имаме инвеститор, дал е задание, намерили сме вариант да го изпълним, изпълнихме го, сега като кажат че искат повече екстри към готовото , ще направим повече, съответно ако искат по добро качество, вече ше се види каква ше е цената, изработката и други резултати  така добре ли е, или има още неясноти 
|
| Нед Юни 18, 2017 5:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Колега, не сме започнали с лошо, аз просто казах че може би трябва да погледнеш цветовата корекция. Ти каза че цената ти е 3600 на кв, как мислиш да с еконкурираш на пазара, каквото и да оправиш пак не си конкурентен. Никой не казва дали ще го направиш или не, никой не ти казва защо го правиш. Това което поне аз казах, е че в момента не си конкутентен. Ако се сравниш с цена за P8 ще установиш, че си по-скъп дори и от скъпите рентал изпълнения, отново как мислиш да се конкурираш. Аз съм за родното, споменах че ние произвеждаме в България, не дисплеи, тях ги изпозлваме, но за да си конкурентен трябва да има някакво предимство. Аз лично не бих купил по-скъпа Българска стока ако тя минимум не отговаря като показатели на вносните алтернативи. Ако си искал да кажеш че прототипа ти е излязъл 3600 лв/кв, това вече е друго, прототипа може да излезе и 100.000 на кв. Преди ....12 може би години, разработвах такъв дисплей, от 0 но монохромен, такова беше заданието, прототипа на пъврият панел /не LED модул а панел с LED модули/ излезе над 20 хил, и това само с фаст прототайпинг, без инструменти, та едното няма общо с другото. За същият този дисплей около имаше тулинг за алуминиев фрайм около 30.000 USD и тулинг за пластмасови елементи, общо около 25.000 USD това все цени в Китай. От там насетне нямам представа какво е станало, разработката беше завършена, клиента си се зае да си я сертифицира, не се е обаждал повече, предполагам и сертификацията му е минала успешно, иначе все щеше да ни напсува за нещо.
|
| Нед Юни 18, 2017 5:34 pm |
|
 |
|
karadev
|
тази матрица няма степен на цветовете /grade level/  това е само за включено изключено. вариант за динамика има, но е много скъп. за това следващата матрица ще има друг регистър, платки, схема и софтуер за да може да се показват много повече цветове.  и съответно по качествена картинка, графика каквото искаш. конкурентен съм с това че поддръжката е тука, пак казвам, електрониката за управление е изцяло българска, както се сещате поддръжката също ще е тука , няма да чакате някой от китай да дойде да ремонтира за софтуера също се отнася, ако клиента иска нова функция просто трябва да се обади не да се чуди кой ще я направи  като иска клиента да има поддръжка на една ръка разстояние ше си плати да му е сигурно и да му е качествено, не да са чуди кой ше дойде да му ремонтира, пък и не можеш да знаеш на обекта кой пишман токаджия ще оплеска работите, нито тока дето ше го захранва това табло колко е читав. за това е така  и ние трябва да спечелим някой лев за пълният пакет услуги който се предлагат към това изделие, или трябва да бачкаме за 5 лева ? цената на която ще се продава е тази, но разработката като цяло е доста повече,  между другото, как по снимката разбра че няма корекция 
|
| Нед Юни 18, 2017 5:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Айде от зад напред, по това че имаш изкривяване на цветовете, ясно е че телефона изкривява, ясно е че има различна чуствителност към различните дължини, но или телефона/камерата с кяото нсимаш са супер калпави, което е нетипично за модерен телефон, или ако имаш гама корекцоя тя не работи конкретно. Гледах филмчето и някои лога изглеждат нетипично, телефона криви всички цветове не опредлени, затов аи си мисля че може би нямаш гама корекция. За съпорта, само съпорт не е достатъчен. Имай в предвид че - 1. китайците доста повишиха качеството, не е като преди 7-8 години. 2. те винаги изпращат резервни модули 3. техните продукти с епродават от местни фирми които осигуряват съпорт, и цената все така е по-ниска. За клиенти като нас няма никакво значение, имаме ресурс да ги поддържаме и ремонтираме сами, както казах не ние бизнес, иначе можем и да ги произвеждаме сами. Да съпорта е важен но ще трябва да добавиш и още някакво предимство, или поне да изравниш цените с конкурентните. Относно матрицата, ти купуваш LED модули, там има варианти както с вграден контрол така и с външен, за да имаш ограничение явно си с вграден. Обаче щом си само он/офф значи си с най-евтините продукти на пазара, аз дори не съм проверявал за такива, такива изпозлват в табелите на градският транспорт. Ако си инвестирал време в разрботка, хубаво беше да почнеш с нещо наиситна изпозлваемо, струва ми се че разликата в управлението на тези които имаш и тези които искаш да изпозлваш не е никак малка, най-малкото скоростта е 24 пъти по-висока дори на сегашният фрейм рейт. Както писах в първия си пост, успех.
|
| Нед Юни 18, 2017 5:53 pm |
|
 |
|
karadev
|
я прати линк за една със вграден контрол и една със външен контрол  да видим ко разбирате от контролери  и кое как го разбирате че нещо не можем да се разберем снимах с камера, ама е доста стара, не мога да направя кино студио че да снимам с камера за 10 000 лева  с кот имам с това съм снимал цената промяна може да има за достатъчно големи екрани.  базовата е тази , дали е конкурентна или не,  въпрос на гледан точка. 
|
| Нед Юни 18, 2017 6:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Без контрол, има модули в които LED са ти матрица, нямат нищо друго там, всичко останало си го правиш ти, обикновенно зад тази платка слаа по още една която управлява самата LED матрица, а нея пък вече я управляваш от вън, според това каква ти е архитектурата. Повечето обаче са с вграден контрол, варианти там всякакви, но са популярни 3-4 чипа, ако сега питаш за модел трябва да ровя по оферти, както казах нито ги произвеждаме нито управляваме, просот ми направи впечатление че повечето са copy/paste на едно и също нещо. Реално, от 10-на посетени производителя в Шанхай, 6 или 7 вече не помня, си признаха че те не произвеждат платката с диодите, и те идва от един основен доставчик от който пазаруват повечето по-малки. Тези по-малки си имат техни пластмаси, естетсвено които са почти еднакви защото платката е еднаква, и правят самите LED модулчета и веч еот тях LED панели. Имаше и други малки които си купуват същата платка но гола, и вече си доставят диоди и си ги насищат. Тия са най-зле като качество защото го правят заради цената, съответно купуват калпави диоди от където дойде. Реално свои LED модули произвеждаха 4-5 фирми може би, сега не ми се рови по репортите да гледам какво съм си писал. Една от тях произвежда и за много от малките, друга която е много голяма произвежда само за себе си и за клиенти като Epson и Panasonic, но това което с еправи за тях няма общо с тяхното собствено производство. Сега, развоя е локиран в Шанхай, но самото производство на тези е в Гуанджоу, в Шанхай правят само определени продукти. Обаче всички от гореизброените изпозлваха основно 2 чипа за да управляват диодите, и според мен разликата идваше от резолюцията. Тези които бяха 1.8, 2 и 3 мм изпозлваха различни чипове. Ако не ме домързи ще наизвадя модули и ще проверя кой какво използва, взел съм мостри май от всички. За линкове, не знам някой от тези да имаше линк на сайата си само за LED модули, всички се рекламират че продават дисплеи а не модули, мога да поровя за pdf-и защото аз от всички съм искал и само модули, защото ние правим и нестандартни форми и стандарните им лед панели не ни вършат работа, но за тях не правим нищо наше освен конструкция и захранвания от Meanwell. п.с. без контрол са всички с tough-hole ледове но и там има модулче в пластмаска с две платки, едната с ледовете и едната с контрола.
|
| Нед Юни 18, 2017 6:27 pm |
|
 |
|
karadev
|
не се рови, и аз и ти сме стигнали до един и същ отговор, знам как са работите с производството, не съм ходил там но има с кой да си комуникирам от там.  за сега таблото остава така, като има напредък ще го кача, да се види ко прайм,  , цени , услуги , и други такива.  мисля че това трябва да е краят на тази тема  ако има нещо , на емайла или лчно съобщение както му хареса на човека  който и да е той 
|
| Нед Юни 18, 2017 6:57 pm |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
Тони, Много пространствени постове, без конкретни цифри. Със сигурност правиш повече пари от мен. Може би си и работодател. Аз съм дистанционно шеф на проектантски отдели и в Лондон и на Манхатън авеню. От тук. Казвам на чутурите какво да правят. Просто ти казвам че тъпите индийци взимат маса пари за разработки. Само българите не се подкрепяме. Карадев, много каруцарски език. Трябва по-меко...
|
| Нед Юни 18, 2017 11:30 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Аз пък съм ходил на концерт на Металика. И те имат такъв телевизор с диоди, нали, онзи на Васил Левски, кога събраха 65 000 човека. Звънях на моя приятел Джеймс Хетфийлд да ми услужи за няколко дена с него, ама вика "ся съм го разглобил и съм го прибрал в кашони у мазата  ".. Викам айде хубаво... Поне новия албум дето го направихте не е боза. Ее ай ила със дачията, вика, кат си казал. Ама вика, "ша донесеш една дамаджана от онас, ваща хубавата ракия". Викам спаси ме човече, звънях и на Брайън Джонсън да зема техния (на AC/DC), ама не дига. Обажда ми се оня ден "вика звънял си ми Славчо, ама не съм си чул телефона..." ам викам "как да го чуйш, онас кола я карá една година, сичките и гърнета пробити..", викам "звънях и на барабанистчето, ама он ми вика, "абе не мое сега ти го дам телевизора, че играйм тука карти с Гълъбичнчо ващо момче, у килията, кат ма пуснат тогас...". Ама се оправих де, ракията от мен телевизора от Джеймс 
|
| Пон Юни 19, 2017 12:41 am |
|
 |
|
ToHu
|
sukhoi, за кое искаш конкретни цифри, за индийците или ? Мога да ти кажа конкретна цифра, реална, платена от един бивш потенциален клиент /как звучи а / Задачата е нещо като e-wallet, ама не баш, по скоро като картова сметка, защото парите влизат и излизат от една точка /точка разбирай един доставчик/ казано на професионелн език account wagering system. Вземайки в предвид цялата специфика и тот добрата и от лошата страна /разбирай мотики от към приложението и свободата поради това че е само за едно приложение/ господата индийци са оферирали скромните 200к $. След почти две години разработка, и платени почти 1.5 млн клиента прекратява проекта, dоставчика е "cheat you". Ние му предложихме за по-малко от 1 млн готово решение, той обаче каза първо ми го инсталирайте демонстрирайте и ще говорим, пък ние му казахме първо подпиши договор, плати по договор и ще говорим  След тов аотиде и с енатресе на US доставчик, и доколкот виждам от изложенията май още няма система Друг пример, клиента з акойто ти споменах, ние му взехме 20к за разработка на еидн специфицчен далекомер, но освен това му вземахме и по 800$ на у-во, от което реално идваше печалбата. Заедно с този далекомер му бяхме написали един драйвер да го наречем с API така че да може неговия APP да работи с дивайса. В еидн момент той решеи да го качи всичко това и online, и нашето предложение беше доста добро според мен. Мен ме интересуваше да си купува девайсите, не да му продавам разработки. По спомен нашата оферта беше нещо от сорта на 12 или 15 хил $, ако го погледнеш като работа не е малко защото релно правиш един тъп веб интерфейс, обаче не е за web девелопъри защото нито ще подкарат API-то, нито дори имат идея как да го подкарат, а и той искаше да се вкара и не много проста част от техния код, което е абсолютно извън възможностите на коя да е WEB-драс фирма. Индийците му били дали 8 или 10, и това не помня, и то по някаква сртранна схема беше, часове на седмица за 6 месеца или нещо такова. Пак по спомен беше му излязло около 20 к, и нямаше нищо, дори накрая си призна че те дори не били разбрали какво точно трябва да направят. Къде обаче е проблема с индийците, ако някой си миси че там бъка от специалисти много се лъже. Там няма и култура на работа, няма и много мисъл. Обаче индийците са послушни и изпълнителни. Това което им куца е мениджмънта и някой който д аим прави концепции. Има индийски фимри които си карат по индийски, прибират едни пари и не правят нищо просто щото толкова си могта. Обаче има и други фирми, които или са си намерили добри местни кадри, или изпозлват такива от запад. Когато проекта се онагледи достатъчно добре, сведе се до малки изпълними задачи, зададът се срокове и критерии индийците с есправят не по-зле от всеки друг, еле пък от български "програмисти". Материала е същият, но там конкуренцията си казва думата. Миналата седмица започнахме интеграция на ERP на Oracle. Естествено се появи екип от 4-ма индийци и един който не съм сигурне какъв е но не е индиец. Единия беше шеф, и доста добре си разбираше продукт аи работата. От 4-та индийци, всички ръководители на екипи, само един наиситна беше навътре в нещата, но това не им пречеше да си ходят по методологията и да си вършат работата. Та тия индийци споделиха че в .... дори не запомних името на провинцията и града, има 2 млн работещи висококвалифицирани програмиста, айде IT специалиста. Казаха че всяка година идват по 100-200 хил нови, и конкуренцията е толкова силна, че тези които не са достатъчно добри не се задържат изобщо. Та за какво говорим, с какво да се конкурираш ? Страна с население над 1 млрд, с положителен прираст .... как да ги конкурира Европа с нейното застаряващо население ? Тук няма зидари и мазачи, какво остава за програмисти. Същото важи и за САЩ, и там тенденциите не са по-розови, макар че са 20-30 години назад в застаряването и обезлюдяването. Индеийците все пак не са китайци, въпреки че всичките си недостатъци, най-вероянто свързани с език и култура, китайските специлиасти също доста напредват и се развиват. Мисля бях посал преди за тази LED фабрика, същата за която споменах и по-горе. Имат истинско R&D хората наистина работят и имат сотици ако не и хиляди международни патенти. Та изобщо не говорим само за България, ако говорим в частност за България нещата са още по-тъжни. Тук населението е още по-старо, разждаемоста още по-ниска, образованието стигна дъното и продължава здраво да рие. Има бум на търсенето и силен недостигх в предлагането което стимулира някадърните специалисти, не само ги стимулира а ги генерира. Да и аз искам БГ фирми да са успешни, да печелят пари и да са нетни износители, но не са много такива. Аз лично познавам една шепа хорам част от тях са тук във форума, които са се доказали, и не работят просто за слава. Познавам и други които поизвеждат и изнасят, и ние сме сред тях, и то стоки с висока добавена стойност, обаче това са изключения. Напълнихме се с фабрики експлоататори, в което между другото няма нищо лошо, дори е много хубаво. Обаче светът на вън е много жесток, конкуренцията също, няма как да не обираме трохите при положение че нямаме как да се изправим и да се борим с нея и то в международен аспект.
|
| Пон Юни 19, 2017 10:41 am |
|
|