Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Патентно право 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Патентно право
Dimitar написа:
Но има и по-лоши от тия патентните - тези по разводите. Там за какви пари става да се разведеш тук в Америка - просто ви е бедна фантазията. Направо не мога да повярвам колко хора познавам, дето са го правили това упражнение по 3-4 пъти и пак се натискат да се женят :D .

един мой колега се е запалил по някакви образи, които си имат нещо като "Боен клуб" и изкарват само толкова, колкото да могат да преживяват, така че бившите им жени и да искат, не могат да им вземат нищо. Луда работа, но ако ще пишем затова може би в проблемното видео...

Чет Юни 22, 2017 6:17 pm
Профил
Аватар

То Митьо да каже, ама май хамериканците си умиргат да се съдят за обезщетения. Не знам дали е истина, но чух че някой осъдил Редбул, защото не му дал крила. :lol:

Чет Юни 22, 2017 6:47 pm
Профил
Аватар

Най-вероятно това за крилата не е вярно, но това за съденето е вярно и е заради една особеност на американското право, че за да тръгнеш да съдиш някого не ти трябва да платиш първоначално процент от исканата от теб сума и ако пък загубиш плащаш само твоите разноски. И понеже съденето е скъпо "удоволствие" дори и някой да те съди за глупости се съгласяваш на извънсъдебно споразумение и му плащаш нещо, щото стигне лис е до съд ти излиза по-скъпо. Това е причината и да има патентни тролове - за да сме все пак по темата с патентите :)

Чет Юни 22, 2017 9:28 pm
Профил

itso.t написа:
Нещо което ми е минавало покрай ушите, но не съм задълбавал и не претендирам за достоверност...
Та, имало и друг начин за доказване/защита на авторството на дадена идея. Ставало с публикация на идеята. Къде и как, нямам спомен.
Вероятно за да може да мине за авторска, не трябва да има чужди патентни заявки за същото, с предходна дата.

Няма значение къде, важно е да е публично достъпно място, и достатъчно надеждно, така че да не може да се оспорва датата на публикацията. Правил съм го, хората не проявяваха интерес да патентоват, защото им беше доста встрани от бизнеса, обаче пък искаха да си гарантират, че друг няма да го патентова и да ги изнудва след това.

https://en.wikipedia.org/wiki/Defensive_publication

Пет Юни 23, 2017 10:52 am
Профил
Аватар

виж, че са стигнали нещата чак до там, не го знаех.

като студенти, за да си вземеш парите по някой проект по НИС, освен да направиш нещото, трябваше да напишеш и отчет. досадна работа.
затова си написахме една програма ГДД (генератор на доноси и доклади). задаваш й кой е актуалния конгрес на БКП, коя е последната партийна конференция, още няколко алабализЪма, 20-30 ключови думи и задаваш брой страници.

и то генерира: "в изпълнение на последните решения на еди-коя-си партийна конференция по въпросите на ...., ние комсомолците и партийните членове от младежките колективи в (института), вземайки в предвид водещите тезиси на ХХХХ конгрес на БКП, разработихме и внедрихме в производство ...ключови думи... с икономически ефект ....

ако ти трябват 30-35 странички отчет, пускаш 50. после в wordstar го редактираш текста за явни глупости, разпечатваш на игления принтер и чакаш сутринта на научния съвет. с много добро око се гледаше, ако представиш папката с отчета с още мокър етикет (лепихме ги с разредено Ц200, че да държи влага поне половин час). никой нищо не четеше, претеглят на ръка - да, достатъчен е отчета по количество. колеги, някакви въпроси? няма. отчета е приет. следващия (че ще му изсъхне етикета)

малко преди да отлетя от гнездото на алма матер, се случваше да има опашка от доценти да им копнем програмката. не сме искали нищо, но по едно време се бяха събрали в шкафа двайсетина бутилки столичная, ей така от благодарност. при все здравите ни организми и работещи на 100% черни дробове. малко ташак си беше, доцент да носи водка на студент, ама това беше в последните години на най-узрелия соц, ние последни курсове "инж", на една защита разстояние от точката.

сега е същото, само дето 'одиторите' и 'ескпертите' са 20-30 години по-млади, а не по-стари от мен :D

Пет Юни 23, 2017 11:30 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мда... когато подобни неща минават, значи има нещо много сбъркано в системата. Преди време едни типове бяха направили генератор за статии по постмодернистична философия, даже успяха да публикуват една такава в журнал.

Първия път като ме накараха да патентовам, бяха платили за професионално писане на заявката. Пробвах да я прочета, обаче беше изключителна боза с безкрайно много тавтологии и странно архаичен език - нещо средно между английски от викторианската ера и соц-милиционерски ("отивам да пусна една вода и да пия една такава"). Сега сигурно ми предстои същото преживяване, обаче на немски :o

Пет Юни 23, 2017 12:29 pm
Профил
Аватар

Ами по спомени, текста на заявката трябваше да се състои само от едно изречение. Това тук - у нашенско и преди доста години... :)

Пет Юни 23, 2017 12:43 pm
Профил

ДедоБоре написа:
като студенти, за да си вземеш парите по някой проект по НИС, освен да направиш нещото, трябваше да напишеш и отчет.

Стига бе, аз и сега си пиша отчети, в 90% сам на себе си, сигурно никой не ги чете, но така ако след 3 месеца реша да проверя какво съм правил ще мога да прочета най-общо и да се сетя защо примерно ми е хрумнало да разкарам тъпите аналогови ледове от първоначалната концепция .. за да мога след 6 месеца пак да ги слож а ....:) Ама всичко е написано, дискутирано, удобрено , тествано ... с картинки, помага много, поне на мен. Е нямам ала бали за партийни отчети, поръчения и т.н. тия не съм ги обичал никога, ама не ми се е и налагало да пиша, като бях адостатъчно голям вече им беше минало времето.

Пет Юни 23, 2017 2:09 pm
Профил
Аватар

На последния патент митинг от преди няколко дена, пича дето се грижи да следи финансите около патентите беше направил една картинка, дето показва колко излиза само поддръжката на патента в различните държави, докато е валиден. Пускам е тук с неговото любезно съгласие да видите за какви цифри става въпрос преди някой да скочи с главата напред да патентова идеи :D . Германия и Англия поради някаква причина са отделно от ЕС та да не си мислите, че като платите за ЕС и това е целия ЕС. Май около 12 държави бяха и е най-дебело там - около $30к за 20-я години живот на патента. Навсякъде с изключение на САЩ се плаща всяка година. Отделно щатите имат две тарифи - за голям и малък бизнес. По-евтината е за малкия бизнес.

Прикачени файлове:
patents.jpg
patents.jpg [ 92.48 KiB | Прегледано 2655 пъти ]
Пон Юли 03, 2017 3:56 pm
Профил

Това за щатите да го разбираме като минимално възможно, т.е. без да има възражения от трети лица?

Пон Юли 03, 2017 8:29 pm
Профил
Аватар

Какво значи да има възражения от трети лица? Това е само таксата за поддръжка на патента, докато изтече. Самата регистрация и ако има някакви други истории е отделно и там вече, дето се вика - дъ скай ис дъ лимит :D .

Вто Юли 04, 2017 12:36 am
Профил
Аватар

ето малко цени от наште юнаци...направо ми се завива свят

https://www.prv.se/en/patents/fees-and-payment/

https://www.prv.se/en/patents/fees-and- ... lications/

Вто Юли 04, 2017 12:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по