Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Асемблер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
evc: не се стягам, просто прегледай форума и се убеди сам какво се пише напоследък, а като сравнение виж този форум
http://electronix.ru/forum/index.php

3aek: разбирам те какво искаш да кажеш, но все пак човек трябва да тръгне от някъде та дори и с глупав или несмислен въпрос...

¶: още се "взивяват влакове" :) и има асемблер за онзи "Процесор", който работи във всичките ни ПиСита, GSM-ми..., казва се JAVA, a напоследък и NET

google -> bytecodes, virtual machine, Common Lenguage Runtime (CLR)

Съб Мар 18, 2006 11:13 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Ами "Форим разработчиков електроники" го следя от доста отдавна. Ама и там не се толерират такива съвсем, ще ме извиниш за израза, ламерски изказвания. Но моя апел към тебе беше да се успокоиш и да не си тровиш собствената нервна система. В края на краищата, ако човек има желание да се научи, ще упорства, дори и само за да натрие носовете на "батковците" дето се бъзикат с него. Още веднъж пийс, човече! Нищо лошо към теб нямах!
:partyman:

Съб Мар 18, 2006 11:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc: :) не съм се засегнал, нито имам лошо към някого, просто понякога пиша с ирония....

Съб Мар 18, 2006 11:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
:partyman:

Съб Мар 18, 2006 11:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Асемблер
DocHollidey написа:
Има ли някой нещо относно асемблер .
Искам да го понауча този език.
gimihalev@mail.bg
Благодаря ви предварително.

А според мен целия проблем е в това, че въпроса не е правилно формулиран.
Сигурен съм, че ако беше формулиран така:
"Колеги, искам да започна изучаването на асемблер. Бихте ли ми посочили подходяща литература като за абсолютно начинаещ?
Благодаря Ви предварително!"

реакцията щеше да е друга.

Съб Мар 18, 2006 11:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ех, знаеш ли, че си прав, Лупус? Или може би ако колегата имаше шанса да срещне такъв преводач като тебе още в самото начало! :)
Хайде и на теб - :partyman: !

Съб Мар 18, 2006 11:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
TheWizard написа:
¶: още се "взивяват влакове" :) и има асемблер за онзи "Процесор", който работи във всичките ни ПиСита, GSM-ми..., казва се JAVA, a напоследък и NET

google -> bytecodes, virtual machine, Common Lenguage Runtime (CLR)

Както съм го написал така чети текста, т.е. говоря за АСЕМБЛЕР, не за ДЖАВА. Асемблер има за всеки процесор, Джава да ме прощаваш....

Съб Мар 18, 2006 11:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
исках да кажа, че виртуална машина на JAVA си има и Асемблер...

http://www.javaworld.com/javaworld/jw-0 ... es-p5.html

Нед Мар 19, 2006 12:14 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Асемблер
zz_stefanov написа:
Не ядосвай батковците!
:)

На тези батковци не им се връзвай! Явно имат проблем с мезето и само чакат някой като теб. Иначе помагат и разбират.
zz_stefanov ти обясни нещата по принцип, но ще се опитам да го допълня.
Фирмата –производител на процесорите дава списък на инструкциите за съответния процесор. Тези инструкции са съобразени с така наречената архитектура на процесора, която трябва да се познава така, както шофьора устройството на колата. За него тя се състои от купе, волан, педали, седалки, фарове, ходова част и т.н. Инструкциите са във вид на двоични комбинации, които се дешифрират от специално управляващо устройство и се конфигурира вътрешната архитектура така, че информацията от едно място да достигнат до друго, да се обработят и т.н. Това наподобява националната ЖП система.
За по-лесно запомняне, отделните инструкции се означават със съкращения от английски думи. Писането на програма с двоичния код се нарича програмиране на машинен език. Това е единственият език, от който процесорът разбира, но на него програмират само създателите му. Когато програмата се пише чрез съкращенията (мнемоничен код), това е програмиране на асемблерен език. За да тръгне програмата обаче, този код трябва да се преведе на машинен език. Преводът го прави специална асемблираща програма, наречена “Асемблер”.
От това, което съм ти написал следва, че единен асемблерен език за всички процесори няма. Ако искаш да учиш асемблер е необходимо да уточниш към кой процесор се ориентираш. Практическо приложение на асемблерния език има най-вече при микроконтролерите. При персоналните компютри асемблерния език е необходим, ако ще правиш операционни системи, драйвери или много сложни програми, където се иска максимално бързодействие и икономия на памет. Това е и предимството му пред езиците от по-високо ниво. Като уточниш това, се обърни към батковците и те няма да те вземат на мезе.

Нед Мар 19, 2006 1:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2