Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Импулсно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Импулсно захранване
Ще бъда много благодарен на този, който успее с думи прости да ми обясни какво е това нещо и за какво служи? :)

Сря Дек 01, 2004 11:35 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
А-то и Б-то :D

Сря Дек 01, 2004 11:53 pm
Профил ICQ

Мнение 
Оххх е те тук вече не става с две думи ....... ще опитам накратко ....
При линейния стабилизатор, да вземем за пример стабилизатор, изходното напрежение се запазва стабилно чрез прояна пада на анпрежение ву регулиращия елемент, транзистор да речем. Тъй като той е последователно свързан на консуматора, по закона на ом през него протича същия ток, та ако искаш 5 V при 5 А а входното ти е 12 в-у транзистора ще имаш пад 7 V което умножено по 5 А си прави точно 35 W .. това си е серизона мощност ....трябва си бая радиатор.
Импулсния работи на друг принцип. Най-общо, имаш един дросел, когато отпушиш транзистора в него се натрупва енергия, при запушване на транзистора тази енергия през диод отива към товара, това става със сравнително висока честота, и при достатъчни капацитети на изходо пулсациите са незначителни и освен това високочестотни, лесно се филтрират по нататък. Какво става при него, там имаш транзистор работещ в ключов режим, т.е., т.е. в него се разсейва мнго малко енергия тъй като падът в-у него е малък. При тези стабилизатори КПД е около 75-80%, т.е. в по горния случай за тея 25 W в товара ще имаш консумация около 32 W.
Както виждаш в единия случай губиш 35 W в другия 7, като тея 7 се разпределят м-у транзистора, изправителния диод, трансформатора......горе долу това, при различни схеми на включване можеш да получиш понижаване, повишаване или инвертиране на напрежението.
Не е перфектно обяснено но ....

Чет Дек 02, 2004 9:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ясно, много добро обяснение. :) Дали продават готови, или трябва сам да си правиш?

Чет Дек 02, 2004 9:49 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ми захранванията в ПЦ-то са импулсни. И се продават навсякъде.
Предимстовото на имспулсното захранване е, че е малко. Ако не греша нещо.

Чет Дек 02, 2004 10:23 pm
Профил

Мнение 
Ами .. размера и тегото е едното предимство, другото е че лесно получава отрицателни или по високи напрежения. А най-голямото им високото КПД, от там ти ести веднъж енергия, което е важно ако си на акумулатор или батерии и второ не грее толкова, което улеснява охлаждането и интегрирането му в системата.
А сега кажи какво импулсно ти трябва щото не е лесна работа . има готови модули DC/DC, AC/DC ... има и чипове с които лесно се работи MC34063, LM2575, TOP, TNY .... а има и само контролери 3842 и др. от сорта, там вече си трябва повечко опит.... аз сега се мъча с едно акова . .отдавна не се бях борил с импулсно .... най-пролемно е навиването на трафа, и материала му ... ето сега ползвам едни купени от комет .. и уж е с едни параметри но почва да ме съмнява че не е с тези които са дали ... и които са в каталога на производителя, а понякога това може да е проблем, то при импулсните е винаги проблем, е на ри мен, аз смятам за едни параметри и се наасища .. или Al му е по голямо, или матерриала му e с други параметри, но факт, вместо при 5 А се насища при 2 ....

Чет Дек 02, 2004 11:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Темата е много интересна. Наскоро прочетох едно наистина добро обяснение ето тук:
http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?t=4519

Нед Дек 05, 2004 12:22 pm
Профил

Мнение 
Ами то материали по въпроса доста има, това което си дал е добро, но е за конкретен случай, не е лошо ако някой иска да си прави да прочете теория малко, в интернет има доста обеснения ... а трафа .. както с еоказва е стъкмистика повече от колкото теория ... защото теорията точно тук не отговаря на реалността .... а темата че е интересна е интересна, аз ползвам почти навсякъде импулсни, но почти винаги позлвам нещо от сорта на 34063 или TNY, 2575 ... с тях се работи много лесно и дават о годе добри параметри ... но сега това дето го правя ме поизмъчва :) . ще стане ама що да е така ...:)

Нед Дек 05, 2004 1:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, забелязах че ползваш...има го на сайта ти :D Там има едно ус-во...какви трафчета им правите?

Нед Дек 05, 2004 1:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
Темата е много интересна. Наскоро прочетох едно наистина добро обяснение ето тук:

Е га ти неподходящия пример! Черпя този, който успее да обясни как стабилизира туй чудо! Забранявам добавянето на допълнителни компоненти към схемата! дори и един дросел! а честно казано, обяснението точно този въпрос "го пропуска". Има все пак нови моменти за възклицание : "високочестотни кондензатори" напр.

Нед Дек 05, 2004 2:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе обеснил е в общи линии как работи ама това е частен случай...

p.s. за оная схема на сайта, тя е без таф, само с дросел .... затова и избрах TNY, трафа винаги иска освен да го сметнеш, да намериш и кой да го изработва, а и да имаш сравнително еднакви магнитопроводи иначе сметките отиват в небитието.

Нед Дек 05, 2004 3:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Predator_MF написа:

Е га ти неподходящия пример! Черпя този, който успее да обясни как стабилизира туй чудо! Забранявам добавянето на допълнителни компоненти към схемата! дори и един дросел! а честно казано, обяснението точно този въпрос "го пропуска". Има все пак нови моменти за възклицание : "високочестотни кондензатори" напр.

Ми как :-)
Точно никак.
По скоро КПД-то им е много ниско.
Изходен дросел си требе.
Но за усилвател не му е нужно кой знае какво стабилизиране.
Слагаш някой друг кондензатор около 10 000uf и все някак ще свирне.
Мен ако питаш така ще работи. но няма да е каквото трябва.
Изходното напрежение ще се клати доста. :roll:

Там проблема е повече в смущенията от неправилно свързване на маса.

Нед Дек 05, 2004 6:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Импулсно захранване
Реконструктор написа:
Ще бъда много благодарен на този, който успее с думи прости да ми обясни какво е това нещо и за какво служи? :)

Ми траф дето го клатиш на по висока честота.
Резултата е все един и същ - все се захранва нещо.
Като предимство е високото КПД (преди 2 месеца един ми обесняваше как обикновенния траф имал по високо КПД от импулсното 8O забавен тип :D ) .

По зор се прави от обикновенния траф. Смущения колкото искаш, зор се махат.
За малки мощности е по-скъпо от трафа.

Нед Дек 05, 2004 6:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Импулсно захранване
Tisho написа:
Като предимство е високото КПД (преди 2 месеца един ми обесняваше как обикновенния траф имал по високо КПД от импулсното 8O забавен тип :D ) .

Aко ще да се сравняват само трафове (и нищо друго), до голяма степен съм готов да се съглася със забавния тип... :wink: При някои условия... :wink:

Нед Дек 05, 2004 10:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
Вижте тук има програмка, която прави някои сметки и ви избира трафчето и бобинката :D
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html
има и доста обяснения

Вто Дек 21, 2004 6:39 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща