|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:51 am
Цена на труда и авторско право при писане на софтуер за OMRO
| Автор |
Съобщение |
|
maiden
|
 Re: Цена на труда и авторско право при писане на софтуер за
Значи, ако си freelancer и не си подписал там NDA, urgent, recrutive, и не знам си какви глупости, не носиш абсолютно никаква отговорност. Този, който ти плаща си носи отговорността. Дори и да му пратиш направени платки. Правил съм управление за асансьор, но не с индустриален контролер. Смятай си труда 50Е/час. Аз съм мастър на Сименс и както се е налагало да се връзвам с teamviewer с Канада примерно, да променя нещо в ладер диаграмата и някой таг, взимам толкова. Взимал съм 500 лв за ден работа онлайн на PLC и HMI Не се обвързвай дългосрочно с договори, запази си свободата... Света днес е пълен с проекти и е отворен, не е като преди 20 години. Сега, ако си къдърен и отворен в контактите, можеш от къщи да бачкаш за JP Morgan. Просто кадри липсват Мое мнение Не знам как е при Омрон, но на Сименс си слагаш парола на PLC да не може да записва онлайн и потребителя може само да гледа. Ние така правим backup-ите в момента, че последния софтуер в машината е само с адреси, не със имена на променливи
|
| Нед Юли 09, 2017 5:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Я - един човек да каже че работи със Сименс... Имам само един въпрос - с времето свиква ли се?...
Вече трета година псувам по цял ден като правя нещо. Ама пък срещу 500 лв. на ден и аз ще стискам зъби...
|
| Нед Юли 09, 2017 6:17 pm |
|
 |
|
maiden
|
В сравнение с Lenze, на което също съм Senior ( plc , hmi, drives) Сименс е просто песен с Tia Portal. Цъкаш и става. На Lenze, през 1 час трябва да рестартираш PLC Designer, защото бъгва. Отделно Web server да направиш, в Tia portal e един тик, при Ленце е mamma mia. E, и цените за хардуера са различни де. Сименс е къде, къде по-скъп и по-малко бъгав
|
| Нед Юли 09, 2017 6:39 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Мда - тиа14 умира по най-много 3 пъти на ден - за разлика от 13 с последните ъпдейти - спря да тръгва въобще, като преди последния ъпдейт умираше по 10-15 пъти на ден. Да не говорим че иска егати компютъра за да върви нормално. Страх ме е да сложа SP1 на 14-ката докато не приключа с текущия проект...
Тука малко излизаме от темата и може да се премести някъде. То между другото няма раздел PLC, макар че няколко човека от форума се занимават и с това, пък аз имам хиляда въпроса за сименсите...
|
| Нед Юли 09, 2017 7:37 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Много, много - колко да иска? Минимално 16Г рам казват, препоръчително 32Г за големи проекти Иначе SP1 поне при мен не създава проблеми, но аз и не правя много сложни неща.
|
| Нед Юли 09, 2017 10:15 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е то аз пък съвсем елементарни неща правя ама е дразнещо като почне да умира. Някой път през 10-15 минути, някой път се задържа стабилно за почти цял ден.
|
| Пон Юли 10, 2017 9:57 am |
|
|