Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Дърводелски въпрос за сандък 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Дърводелски въпрос за сандък
Лепени конструктивни греди са към 1000+лв кубика. При нас има 1-2 фирми които сушат и импрегнират материал и го продават. Имат си сушилни и вани за целта. Цените са по-високи от чама в "натурален" вид, но то избора какъв е - или плащаш на тях, или ти си го сушиш/импрегнираш. Щото опцията да сложиш пресен чам навън за нещо повече от навес са пари хвърлени на вятъра.
То и на мен преди години ми се дръпваха очите като гледах как немците си правят оградите с дебело поцинковани тръби. Ама 20 години по-късно ония огради не са мръднали, а тука както го правим ще сме сменили вече няколко комплекта.
Иначе за гипсокашон навън съм скептичен - то ясно че е 3 и нещо лв квадрата, ама цялата галимация да го импрегнираш и хидроизолираш не си заслужава, поне според мен. Има си плоскости за външна употреба - импрегниран гипсфазер и циментови различни (аквапанел), прелитени, магнезиев окис, кофражен шперплат и сигурно доста други.
Кофти при пресния/калпав материал (чам) е че ако сложиш обшивка (особено картон) след месец/година плоскостите ще се спукат от изкривяването на конструкцията. За покриви се иска поне да е изсушен материала, а там не е толкова критично. Ако пляснеш пресен мокър чам и му закъфичиш картона смятай какво ще стане.
Все си мисля че метална конструкция е по-удобната за домашна работа, но нямам много опит - имам да подновявам едно подобие на затворен навес, нагласил съм се да го работя с профили, ама да видим тази година дали ще стигна до него.

Нед Юли 09, 2017 10:07 pm
Профил
Аватар

Еми скъпо е, мноого скъпо! Нямах предвид наръч чамови летви с каквито си правих навеса за доматите на село.
А нашите гори заминаха като палети за Италия, остатъците като трупи за Румъния и се връщат под формата на "еко"пелети :(

Edit: А, той gicho го описал...
Иначе старата и изпитана БГ технология е гредите да са салкъм, т.е. акация, железни са и все още се намират. Но не и идеални.

Нед Юли 09, 2017 10:09 pm
Профил

Ако ползваш импрегнирани дъски може лепилото да не хване добре, освен това предполагам са по-скъпи от нормалните, ако после ще го импрегнираш, при вас има бол химикали за целта, ползвай водоустойчиво лепило за дърво, аз ползвам такова и нямам никакви проблеми
Изображение
Гледай дъските да са минати на абрихт и да имат прави ръбове щото ако решиш да ги заглаждаш с шлайф няма да стане работата. От някои импрегнатори дървото настръхва, става леко рошаво на пипане, и ще трябва като изсъхне да го шлайфаш със ситна шкурка и после да слагаш боята или ако искаш някъв лак, аз винаги минавам две ръце с импрегнатор и тогава слагам финишното покритие.

Пон Юли 10, 2017 12:07 am
Профил
Аватар

Цитат:
Не знам Димитар как го е правил, но по принцип гредите се нареждат на земята, сковават се, ушиват се OSB-то и изправяш. За покрива също ако е с ферми може да се подготви предварително, после само качваш, свързваш и окрепваш. Пак OSB хидроизолация и нагоре зависи дали керемеда или нещо друго. Но ако знаеш какво правиш става бързо. После отвътре напъхваш ватата и ако си предвидил добре ъглите (Димитар като го гледам не е) направо шляпаш гипсокартона.

Точно така съм го правил (не е готов кит, аз го чертах и мислих в аутокад-а :D ) - режа по разметр, нареждам на земята, сглобявам рамките и после само сглобявам на мястото. Иначе това е градинска барака бе, какви гипсокартони, какви изолации :D . Днес я покрих (отне ми 10 часа нон стоп мамка и) и вече може да вали колкото си иска :D . Остава външната облицовка, малко фенси камъни в основата и довършителни работи :) .

Прикачени файлове:
IMG_2519.JPG
IMG_2519.JPG [ 2.62 MiB | Прегледано 3344 пъти ]
Пон Юли 10, 2017 6:18 am
Профил

За направата на кучешката колиба използвах ламперия. Не съм правил сметка колко е скъпо, но със сигурност става. Безир, два слоя яхтен лак и една година вече нищо не е мръднало. И съндък може да стане така.

http://www.mkmgrup.eu/lumber/darvena-lamperia/

Пон Юли 10, 2017 7:45 am
Профил
Аватар

Точно такава ламперия ще ползвам и аз за отвън. Само с безира нестава ли ра трябва и яхтенлак :? ? Аз мислех само да я безиросам.

Пон Юли 10, 2017 8:11 am
Профил

За безира, ако е истински (от лен) много добре импрегнира обаче пък и привлича много мравки и други гадини. От друга страна бохемида и разните други хем са по-скъпи хем съдържат май разни отрови, та не знам кое е по-малкото зло...
За по-фини неща аз ползвам чист зехтин, навремето така ни препоръчаха за масата ни вкъщи и наистина 10 години така я поддържаме и не е мръднала изобщо. А и буквално с няколко капки и едно памуче се минава цялата (2 кв.м).
Яхтения лак е класика у нас, но според дърводелците това било възможно най-смотания лак особено ако е български. Препоръчаха ми гръцки и шведски лакове на водна основа, като нямало нужда преди това да се импрегнира, минавало се само с отровите против дървоядите, за да останели порите отпушени. Така разправят, не съм пробвал, но един приятел има виличка и сайдинга му е с накакъв такъв лак на водна основа плюс леко оцветяване. На места лакът е буквално измит от дъждовете и земята наоколо е оцветена, та не знам на кого да вярвам вече ;-)

Пон Юли 10, 2017 10:10 am
Профил

Dimitar написа:
Точно такава ламперия ще ползвам и аз за отвън. Само с безира нестава ли ра трябва и яхтенлак :? ? Аз мислех само да я безиросам.

Не съм специалист, но от опит знам, че безирът прониква в порите, а лакът прави филм-покритие,
Затова бих ползвал безир+лак/боя

Пон Юли 10, 2017 10:13 am
Профил ICQ
Аватар

Само с безир не става - бързо си губи фацата.

Пон Юли 10, 2017 10:48 am
Профил
Аватар

безира си е основа, подготовка - няма как да го оставиш само на безир
все едно да си безиросаш дограмата вкъщи и така да я оставиш, никой не го прави, нали?

Пон Юли 10, 2017 11:13 am
Профил

За корабно приложение съм виждал метална вана с безир , отдолу огън и топят дървениите във ваната.То ясно ,че не може за 5 дъски да правиш вана , ама ако се подгрее безира ще е по проникващ. Аз съм мацал дърво с подгрято 'изгоряло масло' .

Пон Юли 10, 2017 11:29 am
Профил ICQ

А не става, едно време на село всички дограми бяха само безиросани, не помня да са имали проблеми, преди 10-на години продадохме имота та та не знам сега как са, но предходните 30 години са си били ОК само на безир. Импрегнацията я правят с разни масла, но след това няма лепене, и боядисването е горе долу със същият успех. В САЩ импрегнираните дъски които купувам стават за боядисване след 1 година престой навън, преди това пак стават но не държи добре. Може да има химикал за обрбаотка,не съм търсил. Това конкретно за летвите дето ги редя по drive way, аз другаде импрегнирани не съм слагал.

Пон Юли 10, 2017 12:06 pm
Профил
Аватар

няма какво да подгряваш, чакаш да дойде юли и август, и около обяд започваш.
с шапка от вестник.

иначе на импрегнираните "дЪски" им дават 10 или 20 години гаранция под дъжда и влагата тук

Пон Юли 10, 2017 12:19 pm
Профил

Те вашите са с друга импрегнация, като за полярния кръг :D. Не изчетох всичко, ти гониш ли и визия ? Въпрос на време, мерак и инструменти. За една прилична ракличка ти трябва минимум един циркуляр, имам в предвид table saw и евентуално едно електрическо ренде и оберфреза, но и без тях можеш да минеш с повече итерации, но ти ги препоръчвам. Принципно и с длето и трион може да се справиш ама си е повече усилия, особенно с длетото си иска практика, ръчното ренде също си има тънкостите :) Ако ще го ковеш от масив те съветвам да правиш сглобка между дъските, тук и електрическото ренде и оберфрезата ще са ти полезни, но на практика може да стане и само на циркуляра. Ако разгледш из нета има много готови чертежи с детайли и вс.има и подходящи филмчета, аз нспоследък доста гледам просто от любопитство и разтоварване, ако ми остане малко време някъде мисля да си оборудвам една домашна дърводелна, изглежда доста разтоварващо занимание.

Пон Юли 10, 2017 1:09 pm
Профил
За хубав сандък ти трябва цялата артилерия от машини - лепиш дъските на вайми, прекарваш готовия плот през штрайхмус да зададеш дебелината, прекарваш през плосък шлайф, за да махнеш дървесните влакна от повърхността (надуват се при лакиране) ,
пробиваш жлебове за монтаж и т.н.
За подръчно - по метода на покрива - две къси квадратни или правоъгълни гредички и
напречно на тях ковеш дълги дъски с пирони , като пробваш предварително дали дебелината на пирона не е прекомерна за дебелината на гредата ( да не се пука) Най добре с много на брой малки къси пирони. В Практикер и Хоум Макс мисля се продават готови рендосани и шлайфани гредички и дъски, може и не-шлайфани от дърварски магазин, ама след боядисване влакната ще набъбнат и ще жули на дупето.
За боядисване - сигурно е най-добре с яхтен лак, иначе икея масово боядисват с байца отдолу и отгоре -с водноразтворим акрилен прозрачен грунт/финиш за запечатване, което не е особено устойчиво.

Пон Юли 10, 2017 2:19 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща