|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:54 am
Конвертор RS485 <-> Ethernet
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Конвертор RS485 <-> Ethernet
Имам следната постановка - контролер PIC32MX150F128B и след него ADM3485ARZ(RS485 transceiver). Хардуерът работи принципно. При тест на 9600 на 7 бита, parity E, stop bits 1 всичко е 6. При смяна на отсрещното у-во с друго работещо на 9600, 8 bits, parity N, 1 stop bit не се получава комуникация. Сигурен съм, че изпращам данните в правилния формат(виждам го с анализатора). Сигурен съм, че отсрещната стана работи! Започват да ми се изчерпват идеите! Поставил съм 120 ома терминатор след ADM и 2 резистора 4.7к съответно към GND и Vcc. Това, което ще тествам утре, е да намаля тези стойности понеже пише, че те зависят от мрежата! "Мрежата" ми е 20см кабели. Видях в гуглата разни примери с по 560 ома там. Ако предположим, че тук е проблема, каква стойност да използвам, за да стане универсално? Т. е. да не се появява този проблем? На практика средата ще е, каквато я избере някой техник... Някакви други идеи? Ако това не сработи, не знам какво да правя! Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Чет Юли 13, 2017 9:47 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Някаква схема електрическа принципна да приложиш или да носим боба за хвърляне 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Юли 13, 2017 10:51 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами не си казал, не съм приложил! Ето Просто обясних какво съм направил и реших, че е достатъчно. То не е някаква супер сложна схема. Само джъмпъри за разкачане на ресисторите не съм сложил, но така го искат!
|
| Чет Юли 13, 2017 11:01 pm |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
Разполагаш ли с осцилоскоп, за да видиш какво става по жицата? А) Имам две преположения, като обяснение: 1. Ако твоето устройство пита, а другото отговаря: Второто устройство, с което няма комуникация, отговаря по-бързо, докато твоето устройство още е заело предаването по 485. 2. Ако твоето устройство отговаря, а другото пита, Второто устройство, с което няма комуникация, задържа линията в предаване по-дълго, докато твоето устройство вече е започнало отговора. Б) Пакетите и с работещото и с неработещото устройство са еднакво дълги: start+7+е+stop =10 start+8+stop = 10 така, че може би не може да е заради лошо превключване на посоката от твоя страна В) НО МОЖЕ ДА Е заради лошо превключване на посоката от твоя страна И (AND  ) разлика в буферирането на другите две устройства, което за работещото да е благоприятно, а за неработещото да е зле. ТЪРСИ ОСЦИЛОСКОП 
|
| Пет Юли 14, 2017 9:23 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Виж си RX в Idle в какво състояние е. По принцип теорията е, че като няма нищо по линията, RX трябва да е 1, ама това зависи от трансивърите. Последно купувах едни от комет дето уж пише че вдигат RX при Idle линия ама нъцки и приемника се шашка от ниското ниво при Idle. Наложи се да повдигна с няколко килоома A линията за да ми вдигне RX-a. Като се махнат терминаторите и се оправя, ама не ща да ги махам.
|
| Пет Юли 14, 2017 9:29 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
idle се води линия в '1' линия в '0' е break. друг е въпроса дали UART-а разпознава това състояние (учудващо голямо количество UART-и не го чуват) за терминацията си пише по книгите как трябва да се прави. да, малко е неудобно и понякога е свързано с бая ходене по терена, но и стандарта е стар като света. ПС: не знам как ги пускате тези работи без скоп 
|
| Пет Юли 14, 2017 9:35 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
То акъл се иска за тази работа. Всичко ми е наред! Грешно съм разбрал командата, която трябва да изпратя! И съответно добитъкът не отговаря! Ама така става! Като не знаеш от къде е и започваш да си набиваш филми и да търсиш под вола теле!
|
| Пет Юли 14, 2017 11:34 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Дедо - нали всички устройства като освободят линията за да могат да слушат, трябва и всичките на TTL изхода да извадят 1-ца. На теория. Ама на практика все уцелвам трансивъри дето не винаги се справят. Аз скоп имам и там си ги виждам тия работи. Това е първото нещо дето гледам, щото уарт-ите на пикчетата се шашкат когато RX седи в 0, става за кратко 1 и после пак 0 за старт бита. Може да се хване тоя момент ама с малко повече играчка с уарт модула. Това съм го ползвал само като правя DMX протокол, щото той с дълга 0 прави старт на пакета.
При мен ситуацията е обикновено FT232-RS485-RS485-EUSART. FT-то малко преди да предаде старт бита си превключва RE/DE и се получава една кратка 1-ца по линията - горе долу дълга колкото 1 бит. Моя скоп като пусна декодинг на УАРТ и се справя с тая ситуация, ама устройствата в стандартна конфигурация - не. Варианта обикновено е да инвертирам предаването и се получава, ама пък се губи съвместимост с други устройства - ако има такива.
|
| Пет Юли 14, 2017 3:35 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами и този, който съм избрал го прави! Не мога да схвана точно при какви обстоятелства се случва, но се случва. Та за това си следиш OERR и FERR(или както ти се падат битовете за грешка - при различен брой битове на различно място) флаговете и използваш CRC(може и по-сложно нещо)! Никой не е съвършен. То няма гаранция, че ако го тестваш при теб и всичко е наред, като го занесеш на някой обект няма да се прояви проблем. Та за това трябва да си подготвен!
|
| Съб Юли 15, 2017 12:08 pm |
|
|