Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
direct USB Driver 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение direct USB Driver
Здравейте.
Правя си комуникационен кабел за газ системата на колата ми.
Но софтуера иска USB Direct Drivers...тоест не комуникира през Ком порт /хардуерен или виртуален/, а през D2XX Direct Drivers.
Моля за помощ...как да заредя тези драйвери?
Ползвам FTDI UART конвертор - FT232R

Пет Юли 21, 2017 2:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: direct USB Driver
Привет
Ето тук производителя е предоставил всичко необходимо
http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm
Поздрави

Пет Юли 21, 2017 3:01 pm
Профил

Благодаря, колега!
Въпроса е малко по специфичен обаче.
Разбира се през FT Prog зареждам D2XX драйверите и интерфейса вече се разпознава в дивайс мениджъра в USB сontrollers.
Сменям и VID PID на ФТДИ конвертора каквито са в оригиналния интерфес и пак греда...не го разпознава.
Естествено когато съм в режим виртуален Ком порт всичко работи като змей
Но целта ми е да сработи през УСБ директ ...касае и друг проект

Mесеци вече се занимавам и брадясах...наех СПЕЦОВЕ по обява в нета...няма да казвам кои са...

Kазаха: "требе да знаеме ПРОТОКОЛА за комуникация между софта и газ компа и ще го оправим..."
Kоето означава, че много знаят и това им пречи...
Ако тук не се реши /а ще е трудно понеже не е редно да показвам софта и коя е системата конкретно...просто наемам човек който не знае много, а знае достатъчно за да го направи това...в София съм може на лични да остави контакт някой ако иска

Пет Юли 21, 2017 3:23 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

polar написа:
...Kоето означава, че много знаят и това им пречи...

Напротив, знаят малко(относно конкретиката на проблема) и това им пречи много :)
В пост 1: ...Но софтуера иска USB Direct Drivers...тоест не комуникира през Ком порт /хардуерен или виртуален/, а през D2XX Direct Drivers.... - това означава ли, че връзката между газовият комп и ftdi-то не е rs-232 ?
В пост 2: ...Естествено когато съм в режим виртуален Ком порт всичко работи като змей... - това означава, че всичко е наред с комуникацията с газовият комп или се появява някакъв comXX в device manager-а ?
Като начало е добре да уточниш какъв е интерфейса за връзка между газовия и настолния компютър - rs-232, нещо друго стандартно, custom made...

Пет Юли 21, 2017 5:32 pm
Профил

Ок ще дам пример - комшията има скромната гас система Фобос, която е подобна.
софта е фрии fobos-bg.com/userfiles/file/sofrware_A/FobosGas/FobosGas-1.95.1.1235-install.exe
долу вдясно в настройките избираме connection settings.. ръчни ...и от менюто може да се избере и УСБ директ или rs232 компорт връзка...
тоест в софтуера е заложено всякава връзка.

Принудих се да направя ТРИ интерфейса за тази газова система понеже е подобна на моя проект
1. RS232 хардуерен / db9 буксата/ не трябват драйвери наясно сте после с конвертор MAX232 минава на ТТЛ нива и оше един конвертор и работи ОК
2. УСБ ФТДИ FT232r / драйвера инсталва виртуален ком порт и работи с фобоса пак ОК.
3. УСБ директ ФТ232r описах в горният пост /програмира се ФТДИто с директ драйверите и съответните VID и PID /...избира се във Фобос софтъера УСБ опцията...РАЗПОЗНАВА ГО и пак работи като ламя...

всичко това е без да знам ПРОТОКОЛА на комуникацията! 8O защото не е нужно да се знае това...Пустия ПРОТОКОЛ ще ми трябва ако седна да пиша алтернативен софт на Фобос примерно...
Да търсиш ПРОТОКОЛА на комуникацията в алгоритъма на опознаване на интерфейса в превод от нашенски означава НЕ МОГА и НЕ ЗНАМ да го направя...но не признавам...
и се почва : - ти като намероиш ПРОТОКОЛА и 14тото решение на уравнението на майор Кок тогава ше стане сичко...до тогава не мое...

но да не се отплесваме...ясно е че има подобни системи по света в които по същия начин ако се избере КОМ порт в опциите работи с ком порт
при избор обаче на УСБ директ...не може да разпознае интерфейса!

Не мога да посоча точно системата /софта не е свободен, но ако някой принципно може да подскаже нещо ще почерпя...или ако някой се наеме /срещу заплащане/ ще му дам софта... газ компа и двата интерфейса ком и директ УСБ да подкара системата с директ УСБ...тя с КОМ работи

Пет Юли 21, 2017 7:34 pm
Профил

За каква газова уредба става въпрос ?

Пет Юли 21, 2017 8:20 pm
Профил

Няколко пъти прочетох обясненията, и освен убеденста ми че прогресивно затъпявам, друго не ми светна..

Директната работа на драйвера за FTDI дава възможност чипа FT232 да се ползва по различен начин от UART-RS232 комуникация.
Съмнявам се системите за комуникация на газови компютри, да са толкова задълбочени и да ползват драйвера по този начин.

Дали е хардуерен СОМ порт или УСБ мост към СОМ едва ли има голяма разлика в нормално приложение, т.е. програмата ще ползва един и същ протокол за комуникация с ГАЗ-компа и при двата вида, без да ги различава.
Т.е. в софтуера не са заложени всякакви видове връзка, а се ползват представените в уиндоус, чрез драйверите им, различни портове.

Остава варианта софтуера да ползва някакви устройства със собствен PID_VID, които да открива директно, вместо да се избират като СОМ порт, и в тоя случай да има някакви разширения на протокола за комуникация които теб те интересуват?

Пет Юли 21, 2017 9:20 pm
Профил

Ники написа:
Няколко пъти прочетох обясненията, и освен убеденста ми че прогресивно затъпявам, друго не ми светна..

А аз се убедих, че съм истински тъп откато се занимавам с тази система и не ми помага и пушенето на лула /което адски съсредоточава/ и търся помощ...чета форума отдавна, но се регнах

Ники написа:
Дали е хардуерен СОМ порт или УСБ мост към СОМ едва ли има голяма разлика в нормално приложение, т.е. програмата ще ползва един и същ протокол за комуникация с ГАЗ-компа и при двата вида, без да ги различава.
Т.е. в софтуера не са заложени всякакви видове връзка, а се ползват представените в уиндоус, чрез драйверите им, различни портове.

различава ги двата режима и още как...
Директ УСБ комуникира по-бързо и в самия софт когато си в режим УСБ директ има повечко менюта сравнено с КОМ порт режима.

Ники написа:
Остава варианта софтуера да ползва някакви устройства със собствен PID_VID, които да открива директно, вместо да се избират като СОМ порт, и в тоя случай да има някакви разширения на протокола за комуникация които теб те интересуват?

Тука става топло...точно така е ...аз знам конкретните PID и VID и ги сменям както се полага...зареждам и директ драйверите. Интерфейса обаче НЕ МОЖЕ да се разпознае от софта в режим Директ КОМ порт..

Ако трябва да се търси ПРОТОКОЛ ...то това е ПРОТОКОЛА по разпознаването на интерфейса ако може така да кажа...
защото друг кабел в режим КОМ порт работи на бургия...тоест Протокола за комуникация между софта и газ компа не ни дреме къв е...мисля ...освен да бъркам...ама мисля не бъркам...

Пет Юли 21, 2017 9:56 pm
Профил

Май не беше много лесно да се деинсталира и махнат следите от ФТДИ - ама пробвай на чиста система, дето не е помирисвала твоето ФТДИ, да инсталираш само Д2 драйверите, в никой случай не давай виртуални портове. Ако не си го пробвал вече,де.

Пет Юли 21, 2017 10:59 pm
Профил

А ти сигурен ли си че си изкопирал оригиналния кабел 1:1, или просто си направил кабелче с ft232rl и се се надявал че е само това?
Принципно с тоя D2XX dll можеш да програмираш едни GPIO крачета на ФТ-то. Ако някой е искал да затрудни хората като теб дето искат сами да си направят кабела, би сложил най-малкото една връзка м/у да кажем 2 извода (или някой на маса/захранване..) от CBUS и после би си ги търсил през неговия си софт.

Пет Юли 21, 2017 11:27 pm
Профил

Аз съм сигурен в едно: наемам спец, който да подкара интерфейса. Ако темата не е в подходящия раздел, моля модовете да я преместят в подходящия
Оригиналния интерфейс не е с ФТДИ...

Съб Юли 22, 2017 12:05 am
Профил

Хех, или нещо не казвазш или и аз затъпявам та не вдявам какво се мъчиш да направиш. Казваш че софтуера на производителя работи с D2XX и после казваш че оригналния кабел изобщо не е с FTDI..
Може би трябва да почнеш от самото начало с повечко подробности, така може и някой да успее да ти помогне.

Съб Юли 22, 2017 12:16 am
Профил

Директ УСБ драйвери имат и Prolific и Silabs и Renesas чиповете... гас системите работят с всички тия...барабар с ФТДИто ...
ок да оставим темата така нека е като обява ако някой има интерес и време да се обади...няма да казвам подробности имам причини.

Съб Юли 22, 2017 12:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]