|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:35 am
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Altium Designer...
Без да махам отделни слоеве и части от елементите, в Алтиума има ли Hide Components? т.е. да остане само опроводяването
В смисъл, може да скрия всичко и да покажа само пътечките, плейновете и копър филовете - но дали вече го няма като готова функция?
|
| Сря Юли 12, 2017 9:01 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
CTRL + S не става ли?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 12, 2017 12:13 pm |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
|
| Сря Юли 12, 2017 2:06 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
незнам дали някой е питал преди, но като рутваш (P+T, place track) - ако искам да добавя via без да сменям слоя (с +), трябва първо да спра рутването (ESC или RMB) и после да сложа виа-та
първо - появява ми се "confirm abort process", това май се оправя в preferences като махна чавката на confirm global edit второ - като рутвам би трябвало да мога да добавям via колкото си искам по-пътечката (без да сменям слоя за автоматичното им добавяне)
явно пак съм проспал нещо ново...
|
| Сря Юли 26, 2017 10:19 am |
|
 |
|
Цецо
|
P+V, но трябва да спреш текущото рутване, да. Мен също ме дразни, защото аз виите ги слагам и после ги рутя. Иначе докато рутя, никога не успявам да я плесна на точното място от първия път. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 26, 2017 10:32 am |
|
 |
|
Grubi
|
точно затова е дразнещо - защотот разрешава P+V, но не сага виа. Мислих, че е някоя опция, но май не е. И едно време беше така. Всъщност няма добавяне на виа, по време на текущо рутване.
Ако си спомням в PADS и Orcad няма такива проблеми (там други има...)
|
| Сря Юли 26, 2017 11:56 am |
|
 |
|
Цецо
|
Мен и друго ме дразни с виите. Като се налага да дупча яко земята (като попривърша рутенето), трябва на всяка виа да му обяснявам към кой от всичките нетове върху които попада да се върже. Което е адски досадно и бавещо. Макар, че му указвам в пропъртитата на виата (с Tab), че нета е GND, той пак пита всеки път, или ако например го изпляскам някъде дето няма GND, го закача към каквото има там. Което е адски тъпо, за какво му е тоя Net в пропъртитата тогава...
|
| Сря Юли 26, 2017 1:09 pm |
|
 |
|
milmar
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Аз първо "обучавам" виите върху някоя писта (GND) и после ги слагам на мястото им. До толкова съм се "слял" с процеса, че дори не го отчитам като проблем. Също и този проблем при опроводяването, при смяна на слоя не се появявала виа, това дори не съм го забелязал, просто стила ми е друг. За мен проблемът е да намеря място за проходния отвор, затова първо си нарежадам проходните отвори и после си опроводявам.
|
| Сря Юли 26, 2017 1:33 pm |
|
 |
|
Grubi
|
не разбрах - как първо си подреждаш проходните отвори??? подреждаш си компоненти, виаси, монтажни отвори - но това май не го разбрах
|
| Сря Юли 26, 2017 1:44 pm |
|
 |
|
milmar
|
Е, не, не че първо нареждам абсолютно всички компоненти и всички вии и тогава да опроводявам. Просто говоря за някоя конкретна нет, или пък група за която имам идея на къде отива и долу-горе от къде ще мине и че определено ще трябва да смени слоя. Всъщност, обикновено многократно се налага да сменям точното място на конкретен проходен отвор. Иначе ето какво казва нашия приятел Феранек: http://www.fedevel.com/designhelp/forum ... m-shortcut пп ако проблема е в клавиатурата ... ПП2 Когато опроводяваш натискаш "2" и ти поставя виа. Бутон "+" от цифровата клавиатура ти сменя слоевете като ги редува в едната посока, а "-" - в обратна посока, а също поставя и виа. Редува слоевете, които в момента са позволени в "board Layers&Colors". Честно казано, мисля че все още не съм разбрал какъв е проблема ..... P+V поставя виа, но само ако излезеш от режим ръчно опроводяване, сега пробвах  .
Последна промяна milmar на Сря Юли 26, 2017 2:44 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юли 26, 2017 2:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И аз съм като колегата milmar. Явно платките които правим са толкова сгъстени, че не можеш да си позволиш просто да плеснеш Via. Аз лично го правя точно така - рутя си пистата. Като дойде време за via, спирам (esc), плякам (P+V) виата върху прилежащата писта да си вземе нета и после я намествам където трябва, което обикновенно значи максимално близо до някой пад или писта. И после си я досъединявам. Малко е бавно, но друг начин явно няма. Ако пробваш да го правиш по автоматичния начин, никога не успяваш да приближиш via-та максимално близо и да уцелиш точното място и после пак се налага да я местиш. А като рутиш BGA пък просто нямаш друг избор, освен да плякаш вии и чак след това да ги рутиш.
Целия проблем на тоя метод е като трябва да надупчиш земята. Да можеш да си "подготвиш виите предварително както каза колегата. Ама после трябва да ходиш да ги мъкнеш една по една до мястото им, което пак е супер досадно. А като имаш и 8 слоя и 30-40 полигона, почва и едно мислене, оцеветяване, направо откачам. Последния път трябваше да надупча една прилично голяма платка, на око сметнато над 1000 вии из полигоните. Супер досадно, отне ми поне 2 часа. Обаче явно няма друг начин, особенно ако гони и импеданси човек, друго освен ръчно целене на всяка виа май няма. Но все пак ако имаше малко мозък Алтиума да можеш просто да плякаш вии с принудително зададен нет. А не да се опитва да ги привързва според какво си ударил...
Последна промяна Цецо на Сря Юли 26, 2017 2:47 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юли 26, 2017 2:43 pm |
|
 |
|
milmar
|
Няма проблем. Пляскаш 1000 вии без нет, после селектираш всички вии без нет и в "pcb inspector" им цвъкваш едно GND. Използваш "Find Similar Obect", като посочваш една от тези вии, дето нямат нет и казваш да селектира всички подобни ....
Последна промяна milmar на Сря Юли 26, 2017 2:49 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юли 26, 2017 2:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ама не може. За да ги плякна без нет трябва да ги плякна извън платката. И после трябва да ги примъквам насам натам. А на една платка A4 това значи много загуба на време.
Ако ги наплякам някъде из платката, все ще закача някой net и дръвника ще ги прикачи към него (ако е един) или ще ме пита на всяка виа към кой нет да я закачи (ако са повече от 1).
Удобното е в момента на плякане да останат без нет (нищо, че удрят в някой обект) или да са с принудителен нет (нищо че нарушава руловете). Ама това не ще да го прави.
|
| Сря Юли 26, 2017 2:49 pm |
|
 |
|
milmar
|
Прав си. Ами аз затова първо си ги "обучвам" на някоя писта и по 3-4 в групичка, линийка, триадка или квадратче си ги цвъкам  .
|
| Сря Юли 26, 2017 2:53 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Копираш една виа която има нета който искаш Едит >> Пасте спешъл; keep net name Може да си направиш специален шорткът за пасте спешъл, после удряш ентер и си в джаза. Слагането на една виа ще е само 2 клавиша, и ако направиш шорткъта близо до ентера слагането на желаната виа ще е с една ръка, с другата местиш мишката Поздрави
|
| Сря Юли 26, 2017 3:25 pm |
|
|