|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:58 am
| Автор |
Съобщение |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
Най-често срещани дефекти - цитирам по спомен:
1. Лоша сходимост;
2. Неактивни пиксели;
3. Разфокусираност;
4. Неподдържане на всички режими според описанието;
5. Издраскани стъкла;
6. Липсваща (издрана) защитен филм на стъклото;
7. Лош външен вид (+др. дефекти);
8. Комбинация от горните;
9. Забравих - масово изкривени отклонителми системи - сигурно бая са ги подхвърляли из тировете.
Лошото настъпва, ако човек си е взел вече монитора, у дома установи, че нещо не е наред и реши да го върне. Както се досещаш, пари никъде не връщат а всеки ти казва да си избереш друг - обикновено нищо читаво не намираш и се хапеш от яд.
На мен ми трябваха 5 монитора за графична работа и реших да видя какво се предлага - затова си хабих времето. Накрая си поръчахме от ADI и си решихме проблема. Верно, че платихме малко повечко, но си струва всеки лев даден.
|
| Пон Мар 20, 2006 6:51 pm |
|
 |
|
Gost
|
Може би тук е мястото да спомена нещо интересно. Както съм казвал не веднъж съм почитател на фирмата Agilent - както за СВ така и за Хардуер. Та преди 2 години, организирахме един training course в Аджилент в Санта Роза, където в лабораториите им по стените видях да висят високо закачени ТФТ екрани по 42 инча и отгоре. Какато се оказа по-късно, идеята е всички които работят да могат да видят какво се мери от даден колега и без да стават от място да могат да анализират резултатите и да обменят идеи. И освен това, оператора може да види много по-ясно и хубаво това което измерва.
Много идейно. И най-вече полезно.
|
| Пон Мар 20, 2006 7:00 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Колеги, очите са нещо, което веднъж повредим ли после е почти невъзможно да ги възстановим. Затова се чудя, какво пестите, като купувате монитор 2-ра ръка. А те даже не са и 2-ра, ами 3-та и нагоре. Аз карам в къщи с 17" LG 700B, който преди 2г. струваше $110, сума съвсем по силите според мен, на почти всяка фирма или домакинство. Карал съм с ПК 2-ра употреба, или поне част от платките, процесор, РАМ и т.н., но пък винаги съм държал да работя с монитор 1-ва употреба, може и да не супер марков. В една от фирмите, се опитаха да ме изчанчат да работя с 15" монитор ProView, щото на снабдитела му се видял добър и на добра цена. След една седмица разправии, занесох монитора на шефа и го помолих да поработи само 1 ден с него. На следващия ден шефа отиде и купи Sony монитор, a великия ProView отиде в склада за горещ резерв, а снабдителя ме намрази ....
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 20, 2006 7:39 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
По въпроса с втора потреба мониторите - до сега на приятели съм избирал няколко такива втора употреба и бих казал че работят много по-добре от разни чисто нови Samsung, а пък разликата с така наречените "монитори" КТС е огромна. В същото време съм виждал TFT от което ме болят очите само като го погледна - картината е супер нефокусирана, просто нямам думи колко ужасно изглежда, но има и TFT-та които картината ме радва максимално, но и цената е подобаваща.
Така че ако се търси нискобюджетно решение бих заложил на CRT втора употреба, избрано с много оглеждане, а вече ако финансите позволяват бих избрал TFT без да се замислям, което в никакъв слуай не трябва да е от тези TFT-та които служат единствено за да кажеш "моя монитор е от тънките  ", а в същото време картината им да е като на баба ми през очилата 78-ми диоптър.
|
| Пон Мар 20, 2006 8:27 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Когато купувах въпросната 19-ка, нов хубав такъв беше над 650 лева, а този го взех за 230. Бях си харесал нов Самсунг маджик брайт 17 на близка цена, но влияние оказаха и графичните мераци на отрочето. С големи съмнения и дълго го избирах. За сега е железен: не мори очите (аз го ползвам при 1280х1024 85Hz). Само ме дразнят двата хоризонтални тела на Тринитрона  . Не съжалявам за покупката.
Успех 
|
| Пон Мар 20, 2006 8:43 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе противниците на втората употреба, бих ги питал как се купува НОВО 19-21 инчово марково CRT за под 300$. Щото ако разполагаме с фирмен бюджет от порядъка на 500$ на месец за компютърна техника е едно, ама 90% от пишещите тука толкова им е годишния, че и по-малко.
Всичко е въпрос на компромис. И аз бих работил "върху руса" секретарка с мерки на манекенка,за 5000 бона на месец, върху кожен диван, пулейки се срещу 45 инчов TFT на който се върти плейбой канала. Ама явно не ме бива за това, защото вместо това се пуля в 15 инчов TFT и работя върху някакви чарколяци за .... някакви там пари.
Та мисълта ми беше - не плюйте така втората ръка. Аз лично съм на мнение че при по-ограничен бюджет вместо да си купя едно 17 инчово ново дърво, мога да си подбера един приличен 17 инчов втора ръка. Е трябва да внимава човек, боклуците там са над 75%. Но и новите боклуци хич не са малко. А и нека някой от вас се пробва да върне нов монитор, щот например имал лоша сходимост.
За справка: майка ми доста време работи в сервиза на Сони. От нея знам че ниските класове на Сони (под 300-350$) са преобладаващо дървета.
И както каза вече някой. Няма по добър монитор от 10 минутна почивка на всеки няколко часа. Айде да не е на всеки час, че много ще падне нормата за деня. То като се замисля - пушачите не би трябвало да имат проблем с очите, щото им забраниха да пушат вътре.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 20, 2006 8:47 pm |
|
 |
|
¶
|
Правилно, нека бъдем рай за втората употреба: коли, компютри, дрехи, жени, деца. В белите държави като опрат до втора употреба, вдигат стачки и бунтове, а ние почваме да обикаляме и да търсим кошовете за някой насран сони тринитрон. А бе ваша си работа, никой не може да Ви задължи да не купувате втора употреба. Аз за себе си се гордея, че досега нямам нито дреха, нито кола, нито монитор, нито каквато и да е била бяла и/или черна техника втора употреба. Намирам начин и устоявам на цените. Ако стигна до кошовете за втора употреба стоки, значи съм го хептен загазил. Ако пък една фирма не може да си позволи първа ръка, то защо ли се нарича фирма тогава ? Вашите баби се са гледали 19" монитори...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 20, 2006 11:00 pm |
|
 |
|
Gost
|
Аз не съм против втората употреба заради спорта, а заради това, че монитора е много, много важен орган и е грехота да се жертва заради някой евтинджос. Пирев е прав, че донякъде термина втора ръка се превърна в норма на живот - не само за стоките на пазара ами въобще в мисленето. Но тук мнението на пишещите срещу покупката на втора употреба монитори е най-вече с мисъл за потребителя. Така че всеки сам да си прецени. Цецо, ако сметнеш пушачите дават поне по 80 кинта на месец за цигари, нали? По този повод си имам един любим лаф от народната мъдрост, който втълпявам на всичките ни служители от първия ден - Дупе знае 2 и 200.
Много житейска мъдрост има в тази простичка сентенция. Та ако някой иска да работи с читав монитор у дома ще изкара и с 2 за някои и друг месец, но ще го направи. Останалото е просто извинения, особено като имам предвид, че читава 19-ка ползва онзи, който има за какво да я ползва и я ползва не за да играе игрички. За редовия потребител и читава 17-ка ще свърши работа, а пък един Hansol читав е под 300 лв.
|
| Вто Мар 21, 2006 11:28 am |
|
 |
|
Цецо
|
Пирев ти го обръщаш на чест и слава. Глупаво. Мисля че и сам го разбираш.
Аз карам кола втора ръка. И определено не бих я сменил за нова китайска кочина.
Мониторите в къщи са ми втора ръка. Компютрите ми са сбор от ново и втора ръка. Даже служебния ми монитор е втора ръка. Аз си го занесох. Не го сменям, щото ми харесва. И до сега си пазя един P2 на 300 IBM работещ като сървър, купен преди 4 години за 100 тина долара. Ама след 10 години работа вентилатора му не се чува.
Дрехи втора ръка не съм си взел още, ама почвам да се замислям като гледам на какви парцали попадам в последно време. Включително и българско пройзводство. Всъщност не трябва да обиждам парцалите, тъй като с тия "дрехи" даже и пода не може да се избърше като хората.
И какво - по твойта логика - явно съм клошар.  Много ма е срам, ша знаиш.
Още нещо да ви кажа. Незнам дали ви е известно, но повечето пройзводители имат партиди предназначени за белите държави и партиди за такива като нас. Самите модели са неразличими на външен вид. Разликата е явно при пройзводството и контрола.
По времето когато в БГ гърмяха дискове като конфети, познати занимаващи се с асемблиране в Щатите, се кълняха, че същите марки и модели при тях си работят перфектно. А имай предвид че там са по евтини от тука. Просто американския пазар си заслужава жълтия да си напъне задника и да изтества продукцията. Докато за нас - кво му пука.
Gost - читав Hansol??? Това пък къде го намери. Или аз не съм видял достатъчно (а си мислех че съм видял доста), или критериите ни за читавост доста се разминават. Точно Hansol, имат една от най - калпавите геометрии. Поне тия под 300 кинта. Ама може, чудеса стават. Поне така съм чувал. Не съм ги виждал.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 21, 2006 11:33 am |
|
 |
|
Stanislav
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
напълно съм съгласен с теб  на компютъра ми вкъщи вече 2 пъти за 2 години му се скапва вентилатора на VGA-то и захранването!а в другата стая имам един пентиум ММХ на 222 и си работи от както са излезли на пазара тея процесори и по неего няма сменено едно болтче!то вярно че почти няма кво да се сменя ама......  .......абе все пак си бачка 
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Вто Мар 21, 2006 11:49 am |
|
 |
|
Gost
|
Цецо, ма ти много лично ги приемаш нещата бе човек. Никой не иска да те изкара клошар, поне аз не разбирам така мнението на Пирев.
Нали темата беше ползвате ли ТФТ, pros/cons и т.н.
Понеже темата се измести към цената, да не би ТФТ-тата да са по евтини от другите монитори?
А за Hansol - явно не си гледал много от тях - признавам, че скоро 17-ка нова не съм виждал да се продава, но Hansol си е баш оптимален като качество цена. При нас имаме 3 парчета модел 710 и 720 и са повече от добри - параметрите им са се запазлили ако, че се въртят здраво.
|
| Вто Мар 21, 2006 11:59 am |
|
 |
|
Цецо
|
Глупости, ако го приема лично, ще излезе че 95% от нацията сме клошари. Не ми пука особенно. Просто исках да дам някой и друг пример и да покажа на Пирев, че нещата не са нито черни нито бели. Макар че той прекрасно го знае, колкото и да не му се ще да го приеме.
А TFT тата не са по евтини, но нали точно за това зачекнахме темата за втората ръка - от мизерия.
Естсествено че ако имах достатъчно пари, бих взел за всеки от вас по едно:
http://www-131.ibm.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=-840&langId=-1&partNumber=6736HC9&storeId=10000001
пък ако някой не го иска - да го върне.
|
| Вто Мар 21, 2006 12:09 pm |
|
 |
|
¶
|
.
Последна промяна ¶ на Пет Авг 17, 2012 4:34 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Мар 21, 2006 2:58 pm |
|
 |
|
velio
|
Абсолютно вярно. Мен започна да ме боли дясната част на гърба, както и дясната ръка. Затова направих усилие и се научих да бачкам с мишката с лявата ръка. Сега ги сменям.
Цецо, това колкото е вярно толкова и не е. Преди месец-два направихме запитване към китайска фирма за 15" монитори. Дойде оферта, в която мониторите бяха разделени в две графи. Едната беше А - панел, другата Б - панел. А панел, отдолу с малки букви пише - 60% zero dot, 40% 3-3-5 dot. Б - панел отдолу пише - 3-3-5 dot. Разлика в цената $5. Сам реши кой е виновен в случая, че в БГ идат кофти неща...
|
| Вто Мар 21, 2006 3:09 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
За жалост си много прав. То всичко стана китайско, но всеки път когато имам дасег с китайска стока закупена от USA откривам, че е много по качествена от продаваното тук, а като чуя и цената... Просто буклуците тук вървят. Може би още не се е регулирал пазара у нас, а и е много малък. Мисля че ни цакат нашите търговци, а не китайците. Все още им минава номера, защото бума примерно на покупките на черна и бяла техника е от 5-7 години и все още не са се скапали великите боклуци които ни продават. Именно усета за това кара според мен много хора, които видимо нямат финансови проблеми да купуват стоки втора ръка внесена от нормални държави. От страни изглежда жалко но е обективно обусловено.
Успех 
|
| Вто Мар 21, 2006 10:32 pm |
|
|