|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:20 pm
Чуденка за кабел средно напрежение
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Чуденка за кабел средно напрежение
Сигурно ще се копа с багер. Там където ще върви дори не ми се мисли как строителите ще изкопаят траншеята - теоретично за няколко месеца може, практически никак. Кабела ще върви под банкета на път - изцяло. На три места ще мине през същия този път - просто няма друг начин - там ще се пуска с къртици, щото едва ли ще ни разрешат да изкопаем на две места пътя и на едно място подход към други фирми. А и пътя е единствен до едно съседно село. Та опасност от плуг - няма. Опасност от "иманяри" има но малка.
Абе "филма" е голям ама има твърде много фактори които ни карат да се впуснем в това приключение.
Когато базата е била част от завода (РМЦ) всичко си е било ток и жица - имало е подземни кабели НН и то сериозни - все още седят тук таме из каналите. Завода си е имал (и все още има) собствена подстанция с порядъчно количество трансформатори - влизат 3 далекопровода - единия 110kV. Двата 20kV са били резерва по принцип. Сега ликвидаторите (VIA на Денис Бареков) държат само единия и с това дето им плащаме си покриват половината заплати, а другата половина със скрап дето вадят от бившия завод за стъкло и порцелан.
|
| Пон Авг 07, 2017 8:38 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами щом ще е под банкета там си има стандарти, ще трябва да е на дълбоко. Иначе пътя не е невъзможно да го копнеши д апуснеш тръба, първо едната половина, след това другата, но може с хоризонтална сонда да е по-евтино. За да прокопаеш пътя се иска разрешение, това може да забави, ииначе не е голям зор, ти пускаш една тръба, реално режеш 30-40 см асфалт колкто да влезе кофата на багерчето, копаеш слагаш тръбата, зарявяш трамбоваш и копаеш другата половина. За такива малки канали не е грижа но е разправия. Със сигурност обаче разхода по полагане няма да е по-малко от самия кабел  , дет се вика козата си сака пръч.
|
| Пон Авг 07, 2017 4:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Като цена със сигурност хоризонталния сондаж е много по-евтин. Даже когато парите са по някоя програма пускат всичко с къртицата, а после декоративно режат асфалта и го пърпят уж че са копали 
|
| Пон Авг 07, 2017 4:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
човека каза, че всичко над 150 квадрата е оверкил. те понякога слагат и по-дебел кабел, но защото купуват десетки километри и отстъпката за по-дебел кабел понякога е по-голяма от малко парче по-тънък. пък и държат по-малка номенклатура. във всички случай трябва да е брониран (стоманена лента). и кабел е по-добре от проводник.
практическите наблюдения са, че на толкова малък участък кабела не влия не реактивната енергия. особено ако ви мерят по НН, така че аргумента за загуби в реактивна не е особено адекватен, поне за дължини под 5км.
---
във всички случай кабела генерира сервитут. пътя също има сервитут. как ще ги свържете двете неща е важно, не го подценявайте. задължително трябва да го имате на хартия, подписи, печат и т.н. преди да сте копнали и първата копка.
по банкета мисля че е много лоша идея, ама вие си знаете. там дори оптика не карат. трябва да е надалече, да няма възможност да минават тежки машини отгоре. това е влучай, че го копаете директно, а не в бетонна шахта.
|
| Пон Авг 07, 2017 4:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е то се кпае под банкети и тротоари, къде да го копаят иначе  Директно през полето е лоша идея. Ако е достатъчно на дълбоко проблем няма, проблема може да дойде като тръгне някой воден цикъл  Това задължително трябва да влезе и в кадастъра, да се зане че там има кабел, иначе ще стане като с оптиките, режат ги през 2 седмици щото никой не знае че ги има, или поне това е оправданието. п.с. кабел без съмнение е по-добре и по-лесно, проблема е с прекарването му, особенно бронираният е доста твърд и тежък, трябва да имаш шахта на всеки по-остър завой, иначе няма прекарване. По принцип най-добре в кабелен тунел, но това ще е доста бетон и доста работа, не знам дали ще ви се занимава, но то и най-много пази.
|
| Пон Авг 07, 2017 5:01 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Дедо - благодаря много - ще имаш много бири.
Проекти и сервитути и т.н. - всичко е ток и жица - всичко се прави по правилата.
Колкото до банкета - напрактика е не точно банкет защото за да мине нещо по него трябва да е или биг фуут или някой багер (и то самоубиец дето иска да се отъркаля) и има още малко дето пак е в частта от пътя, защото иначе влизаме в зона ЖП на едно място и в частен имот на друго. Проблем с минаване на тежки машини по цялото трасе (изключая пътя) няма - не минават. Леки също не минават.
Воден цикъл - ха дано ама надали. Това е промишлена зона и има някаква канализация, която никой не знае къде е, но я има.
|
| Пон Авг 07, 2017 7:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
като свършат със санирането и водните, топлинникте и циклите на Карно, ще почнат да ровят/реновират канавките край пътя. та тогава да не стане сакатлъка. багериста - майната му, ще останете без ток 2-3 дена след края на разследването.
|
| Пон Авг 07, 2017 7:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това с канавките е потенциален проблем, но ако се закопае достатъчно дълбоко няма да има проблем.
|
| Пон Авг 07, 2017 11:51 pm |
|
 |
|
Cekins
|
И още едно мнение получих. И то е още по интересно, най вече заради това от където идва - инженера който отговаря за монтажа на трансформатора - 90 квадрата максимум...
|
| Вто Авг 08, 2017 6:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи ти ако питаш него и с 50 кв ще минеш, питай го колко окъсени трафа по 400 kVА е срещал, и колко пъти е окъсявал СН. Ако имаш едно късо кабела след това може да се наложи да го сменяш, имай и това в предвид. Никойне казва че при късо кабела ще се стопи или прекъсне, но достатъчно е тук таме изолацийката да се постопи, това няма да го разбереш веднага освен ако не мериш кабела, и то да го мериш дълго на пробивно. Но пониженото изолационно съпротивление малко по малко ще доведе до пробив. Единичните проводници в това отношение са много по-устойчиви, зависи разбира се как са разположение. Ако положиш кабел той носи на по-малко претоварване тъй като всички проводници са съсредоточени в малък обем. Аз късо на СН не съм причинявал, но съм виждал кабели пробили вследствие претоварване. Та според мен не залитай чак в такива икономии, 120 или 150 са разумен компромис според мен. Колегата май е отпуска, иначе щях да го накарам да го сметне.
|
| Вто Авг 08, 2017 6:55 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е аз за 150 съм съгласен. Даже и за 185 съм съгласен. Начи тия 2 километра Кабелкомерс ще ги правят само заради нас. Даже са се обаждали да питат дали случайно не са сбъркали квадратурата при запитването. Много рядко се търсел такъв кабел. 185 има и наличности и цената е с близо 4 лв. надолу.
|
| Вто Авг 08, 2017 7:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз като гледах между 150 и 240 нямаше особенна разлика, не че те навивам за 240, само споменавам. Със 150 сигурно ще си ОК, ние пускахме нещо такова за нашия траф, както казах 120 kVA, имам и останало ама няма да ти свърши работа. А последно проводник или кабел ще пускаш ?
|
| Вто Авг 08, 2017 9:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, на един познат кравар му прекарахме от трафа кабел НН колкото за цял завод. Питаме -"Ти откога откачи, бре?!" -"Мии такъв намерих на промоция.". Що псуване падна при прекарването няма значение в сравнение с това при свързването, че разните табла и др. не са съобразени с идиотщини и съответно не бих гарантирал и с косъм от мустака си за надеждността на връзките, пък точно там е тънкото. Електромерът му беше на трафа, но не това беше причината. Иначе: съвременната тенденция е за отделни "жици" дори на НН и е логично.
|
| Вто Авг 08, 2017 11:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и хем е и хем не е, аз обикновенно дебелите ги тегля единични, но не за друго за защото изпозлвам гъвкави, и като казвам гъвкави нямам в предвид ПВ-А2, наистина гувкави, с малки раздиуси на огване, и естетсвено негорими. Значи най-голямата далавера всъщност е радиуса на огъване, между другото много, ама много важно, особенно ако се полага лято. Много внимавай да ти спазват радиусите, иначе изолацията като нищо се е сцепила. А защо е важно лятото, защото лятото изолацията е мека, по-лесно се разтяга и лесно можеш да го положиш с кофти радиус без да има веднага последствие, обаче зимата ще започне да се свива, и ще се сцепи. Зимата ако полагаш пак ще се сцепи, но по вероятно е да забележиш. Значи тия всички кабели и проводници изискват сравнително големи радиуси, от това зависят и шахтите. За средно мога да ти предложа гъвкав, ама няма да ти хареса цената, основно се позлва в минната индустрия и при спускаеми помпи, или големи ескаватори.
|
| Сря Авг 09, 2017 12:55 am |
|
 |
|
Cekins
|
Идея си нямам вече какво ще слагаме. При толкова много хора дето казаха че 240 квадрата си е чиста загуба на пари, вероятно ще се прави, как се казваше - екзекутив - или там квото трябва към проекта за да се внесат промените и т.н. Ама първо трябва да се налее в главата на "Инж. Незнам си Коя" малко акъл. То аз сега съм отпуска от която 30% ми мина в работа за фирмата и май другата седмица без да си пускам отпуска няма да ходя на работа. То извън темата ама от миналата година ми реват да съм излизал отпуска че съм имал много, пък сега като ме няма не ме оставиха на мира две седмици.
|
| Чет Авг 10, 2017 9:45 am |
|
|