|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:13 pm
Чуденка за кабел средно напрежение
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Чуденка за кабел средно напрежение
Пускай квот дойде и така. На тая индженерка акъл няма да и налееш, ни през ушите, ни през устат ни през някой други отверстие, иначе други неща може и да успееш да и налееш, така че не си губи времето. Екзекутива тов аму е идеята, но и не съвсем, нали знаеш че тя има право на авторски надзор, може да каже тц, не съм съгласна, това много тънко, не е модела който препоръчак, не е купено от където казах .. не съм си взела комисионната, надзора и той ще каже тц, без комисионна не става и ... Сега извън шегата, да тя има право на авторски надзор, но подобни промени можеш да направиш, не е страшно, но може да потрябва второ становище което да докаже че това което си направил е ОК. Иначе екзекутива е екзекутив, прави се от строителя и след това се съгласува.
|
| Пет Авг 11, 2017 9:53 am |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
Тук има разни интересни таблици за малки и големи кабели.
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Пет Авг 11, 2017 2:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Значи само една двойка 240 квадрата (фаза и нула на 220В) не би имала проблеми с 40кВт. И като го умножим поне по 100 ... Бакалска сметка, де.
|
| Пет Авг 11, 2017 3:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Говорим за 400 не за 40, а дали ще стигне, много зависи от товара, 180 кв.мен ми е на границата за помпи например, смятано по ток на спрял ротор, който е горе долу 6.5-8 номиналния, зависи от помпата.
|
| Пет Авг 11, 2017 4:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Е па прочети ми пак горното 
|
| Пет Авг 11, 2017 5:31 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Необходимо ли е кабела да се оразмерява за такъв режим? Нали има защити и това едва ли е нормален работен режим?
|
| Пет Авг 11, 2017 5:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
единствения смисъл на такъв дебел кабел е, при късо да се запалят кабелите на далекопровода, а не подземните. те се сменят доста по-лесно. но както каза Тони, такъв кабел си е голям кеч за полагане, наистина трябва да се внимава с радиусите по завойчетата
|
| Пет Авг 11, 2017 6:10 pm |
|
 |
|
gicho
|
Значи е за пестене от защити 
|
| Пет Авг 11, 2017 7:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Гичо, относно режима, зависи какво правиш и как е оразмерено. За опредлени у-ва не е изключено да си в такъв режим до 10-на сек, ез да има повреда или реален блокаж. За моят случай е задължително, това са противопожарни помпи, EN стандарта не го изисква но аз не съм по EN, при тия помпи не е изключено да имаш ситуация на блокирал ротор, често се случва тъй като работят рядко, ако не им се прави поддръжка смятай че за 3-4 месеца при по-варовита вода е блокирал. Поради тая причина дори в EN защитата не включва преди 10-тата секунда, по FM това е в милостта на AHJ, т.е. този който приема инсталацията. Стандартно NFPA слагат защитите така че да работят при ток на блокирал ротор за не по-малко от 40 сек. Предпазителите от страна на траф са за безкрайно време в този режим, за 160 kW мотор имам 2000А предпазители, стопяеми, бавни. Ако AHJ каже искам 60 секунди, или 90 секунди, или ако прецени безкрай, това правиш. Дори и 40 сек. са доста време, трябва да си сигурен че няма да стопиш изолацията за тия 40 сек, също и че няма да усучеш кабелите на спагети. Изобщо тия аварийни и гранични режими са от всякъде зор. Силите при тези токове са огромни, ако не си виждал как скача като жив кабел 200 кв. ще трябва да направя някое филмче, и това е без блокирал ротор, но в авариен старт, т.е. директно триъгълник.
|
| Пет Авг 11, 2017 9:28 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Сагата приключи с директно слизане на 120 кв.мм. Не разбрах как са я убеждавали проектантката, ама явно не е било много трудно. Благодаря на всички за помощта - ще черпя когато даде случай 
|
| Чет Авг 17, 2017 10:49 am |
|
 |
|
gicho
|
Е, значи в този случай това си е специфициран, направо си е работен режим. След като е такова заданието си е съвсем логично да го поддържаш. Изобщо не съм чувал за тези стандарти и не съм се замислял че при гасенето/охлаждането това си е направо задължително (имам предвид да се прави максимума за да работи помпата че иначе белята не за БТВ, ами за CNN става). Абе с интересни нещасе занимаваш  Както има лаф "кабели за високо налягане", то при теб тия скачащите ще са като пожарникарски маркучи и за тях няма да е никак преносен смисълът.
|
| Чет Авг 17, 2017 8:23 pm |
|
|