|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:23 pm
| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Любопитно
Целият този турлюгювеч от псевдосметки за кое е  За светлина(която има вълнов характер) или се мучиш да изпедепцаш сметка за тегло на единичен фотон  И c таз мозъчна пръдня за различно тегло при различен цвят направо стягай потурите и бегай за норвегия да подаваш документи за нобелова награда :p
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Сеп 06, 2017 6:21 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Този език го ползвай вкъщи! На публични места се дръж прилично, пий си хапчетата и ще живееш дълго. Сега по въпроса за зеления цвят: Когато видиш, че в една формула фигурира променливата честота, ти какво си мислиш, че означава тя? Честотата с която мухата маха с крила ли ? Сега по въпроса за масата на фотона: Когато някой ти каже че в Нова Зеландия мухите не кацат по лайната, ти какво си мислиш - че другаде кацат или не кацат?
|
| Чет Сеп 07, 2017 8:10 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
лцр, давай по спокойно. Разсъжденията ти са като на ученик прочел за пръв път ТО и после задава гатанки на баба си да я впечатли колко е умен Фотона няма маса, иначе нямаше да се движи със скоростта на светлината. Енергията му може да се превърне във частици с маса + остатъчна енергия и сумата им ще зависи от честотата на фотона
Що не питаш Айнщайн дали е вярно или не, че май само на него имаш вяра
|
| Чет Сеп 07, 2017 3:19 pm |
|
 |
|
lcr
|
Че аз го давам спокойно. Нямам и претенциите, че съм наясно с материята. По-назад в темата даже употребих израза "кибик", визирайки себе си. Само дето винаги се намират някакви хора, които влизат "с бутонките". А това не бива. Прочетете си правилата на форума: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=1&t=1743 Там има една точка №5, която гласи: 5. Участвайте в споровете цивилизовано. Всеки има право на мнение и позиция. Защитавайте Вашата с аргументи и факти, а не с квалификации на другите участници. Грубия и неучтив тон няма да бъде толериран!По-добре от това не можеше да е формулирано. Щеше да е чудесно, ако се и спазваше. ....................................... Ако проследиш дискусията назад, ще се убедиш, че не съм аз този, който се радва на цивилизовано отношение от страна на потребителя "мухата". Кое е цивилизованото и къде са аргументите и фактите в това твърдение?: или в това: Никакви аргументи. Нищо друго освен селяндурско-комплексарски нападки и необосновани квалификации! Има ли правила във форума и спазват ли се те ??? Аз добре разбирам, че създалата се ситуация е добър повод да засвидетестваш приятелското си отношение спрямо някого, но не е това начинът. Нали всички искаме подредена държавица и добър живот? Ми то от тук се започва - от нормалното общуване и уважението спрямо околните. Както и да е..........прост народ - слаба държава!
|
| Чет Сеп 07, 2017 3:35 pm |
|
 |
|
lcr
|
След като фотонът няма маса нито в покой нито при крайната си скорост, защо винаги се казва, че той няма маса в покой? Не може ли просто да се каже, че фотонът няма маса? Ето това е прост въпрос, зададен от прост човек, като мен.
|
| Чет Сеп 07, 2017 4:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Прост отговор: понеже мухите кацат върху лайната значи мозъкът ти е фотонче  Само в Мазето ще те разберат правилно, братчед!
|
| Чет Сеп 07, 2017 4:48 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
А уж минаха жегите... 
|
| Чет Сеп 07, 2017 4:51 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В покой масата му е 0, обаче когато едно тяло започне да се движи със скоростта на светлината масата му нараства до безкрайност. Или иммаш 0*безкрайност което е равно на hv/c^2
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 07, 2017 5:00 pm |
|
 |
|
lcr
|
Говориш за тяло с ненулева маса в покой и което е невъзможно да бъде ускорено до C тъй като това би означавало, че масата му трябва да стане безкрайно голяма. Това го разбирам. Това, което не разбирам е защо hv/c^2, което все пак е реално число, макар и много малко, следва да се приравни на 0?
|
| Чет Сеп 07, 2017 5:13 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Спекулирате с терминолигията. Може да се каже, че фотонът фотонът няма маса на покой, и това ще е вярно. Щото фотонът не може да съществува в покой (май). Когато фотонът се роди, той се ражда НЯКЪДЕ с някаква енергия. Когато той се погълне, той се поглъща ДРУГЪДЕ, то пак би трябвало да отдаде същата енергия. Ако той отдели друга големина на енергията, значи: в двете точки има различна 'потенциална' енергия. Това за наблюдателя се проявява като поглъщане на фотон с друга дължина на вълната (и честота). Ама това е оня, същият фотон. Оттам се получава, че за да ни е вярна сметката, трябва или 1) в двете точки метърът да е различно дълъг, или 2) в двете точки часовниците не вървят синхронно, или 3) и двете. За знайковците: раздалечаващите се галактики дават червено отместване и в двете пококи (май). Къде отива разликата в енергиите на фотоните ???
|
| Чет Сеп 07, 2017 5:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Какви разлики бе бате? Нали източника и приемника се отдалечават един от друг...
|
| Чет Сеп 07, 2017 5:32 pm |
|
 |
|
lcr
|
Може и да е глупост (вече ме е страх да кажа, каквото и да било  ) Но нали при червеното преместване имаме понижаване на честотата на хармонично колебание, заради скоростта с която расте разстоянието между източник и приемник (ефект на Доплер). От друга страна за енергията на фотона имаме зависимостта Е = h.c/λ , където h и c са константи. Демек - енергията отива за сметка на намаляването на честотота. Или обратното.
|
| Чет Сеп 07, 2017 5:37 pm |
|
 |
|
stefan63
|
 |  |  |  | Цитат: Ho cъщнocттa нa идeятa тyĸ e, чe плътнocттa нa мaтepиятa идвa oт ĸинeтичнaтa eнepгия нa мaлĸитe oтpязъци мaтepия, ĸoитo тpeптят c нeвъoбpaзимa cĸopocт. Beнтилaтopът e пpocтo eднo бoлeзнeнo нaпoмнянe зa тoвa oт ĸъдe идвa мacaтa нa мaтepиятa. B живoтa cи ниĸoгa нe cтe дoĸocвaли нищo?! Ceднaxтe ли вeчe? Aми вcъщнocт нe cтe. Зaдниĸът ви дopи нe дoĸocвa cтoлa, нa ĸoйтo ceдитe, зaщoтo мaтepиятa нa тъĸaнитe нa тялoтo ce нaмиpa в ядpaтa нa aтoмитe, a взaимoдeйcтвиeтo мeждy мaтepиятa cтaвa eдинcтвeнo и caмo чpeз eлeĸтpoмaгнитнитe пoлeтa нa eлeĸтpoнитe, ocвeн aĸo нe cтe oвлaдeли ядpeния cинтeз. Toвa ĸoeтo yceщaтe ĸaтo нaтиcĸ ĸoгaтo дoĸocвaтe нeщo ca eлeĸтpoнитe, ĸoитo ce oтблъcĸвaт eдни oт дpyги. Πoглeднaтo чиcтo тexничecĸи, виe дopи нe cтoитe нa cтoлa, a ce нocитe нaд нeгo. Яĸo, a? Taĸa чe, мaтepиaлнo пoглeднaтo, вaшeтo cъщecтвyвaнe ce cвeждa дo eднo пpaзнo пpocтpaнcтвo. Свежа Наука: http://svezhanauka.com/99-9999999-ot-ty ... stranstvo/ |  |  |  |  |
Пък се тревожиш за масата на фотона... 
|
| Чет Сеп 07, 2017 6:56 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
за масата на фотона в покой: Ако някой ти каже че масата на фотон в покой е нула, ти какво си мислиш- че в състояние различно от покой е отново нула или не? Нещо неясно?? Фундамента липсва, оттам идват терзанията ... А относно дискусията и тона: ами какво друго очакваш като си тръгнал в инженерен форум да разтягаш локуми и след като те насочиха че имаш пропуски взе да скачаш с Айнщан начело Нищо лично, просто си дискутирам
|
| Чет Сеп 07, 2017 9:04 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ако някой ми каже, че масата на фотона в покой е 0, аз бих направил заключението, че при състояние, различно от това на покой, тя не е 0, защото, ако тя беше винаги 0, нямаше да се конкретизира "състояние на покой" а просто щеше да се каже "масата на фотона е винаги равна на 0" Проста логика. Какви точно локуми разтягам? Преразказвам нещо доволно просто, пък някои сериозно се нервират от това. Ето го събрано в няколко минути нещото за което говоря в продължение на няколко страници: https://www.youtube.com/watch?v=Ow9F8tO6dmgКои точно са локумите, и кое е невярното, което съм казал? И да допуснем, че то е невярно. Това ли е начинът да ми се опонира? С изрази, като "ти нищо не разбираш"........."умствена пръдня" или "стягай потурите......." Аз също съм инженер. И честно казано, ме е срам, че имам такива колеги, като въпросния индивид (ако изобщо е колега). Добрите инженери говорят с аргументи вместо с обиди! За мое щастие, в дискусията се включиха и други колеги, като Миро, bateAz, Ike, Стефан......... с които наистина е удоволствие да се дискутира и от които имам, какво да науча. Не само по темата. И много по-важното: На тези хора не им липсват първите 7 години.
|
| Чет Сеп 07, 2017 9:55 pm |
|
|