Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Аудио усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Аудио усилвател
Малко по-сериозно е от цветомузика. Но в общи линии - нещо подобно е. Сглобих еднополярен усилвател. Изкарва звук, сега ще видя какво излиза на осцилоскопа. Малко по-нагоре пуснах линк. От него става ясно какво целя(приблизително) - както в проекта за Ардуиното е, най-общо. Има и допълнителни неща, но първо да видя става ли нещо с анализа. Ето какво се получи на изхода на крайното стъпало. Притесняват ме тези "отсечени" прави линии, но тестовата музика е доста бавна и с интервали. Това адекватен сигнал ли е или нещо пак не е както трябва?(Моето лично мение за графиката е, че усилването е прекалено голямо и ще се наложи да го намаля).

Прикачени файлове:
Clipboard03.jpg
Clipboard03.jpg [ 99.08 KiB | Прегледано 5548 пъти ]

Съб Сеп 09, 2017 9:27 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Нищо не се е получило като гледам, много тъжна картинка, далеч си от усилвател. Само отговори на един въпрос, сигурен ли си че сигнала е дифернциален, и ще ти кажем какво да направиш ...то и да не е диференциялен пак може да изпозлваш диференциален вход.
p.s. в твоят случай гори истинска виртуалана маса не е нужна, само трябва да изместиш референса на ОВ, която я нямаше преди де ...но ако сигнала е онова коетоимаше на осцилогрмата няма защо да го усивлаш, трябва д амислиш как да го намалиш, 300 Vpp са доста :)

Съб Сеп 09, 2017 9:55 pm
Профил

Тони, мисля, че грешиш в първата част. Намалих усилването и спря изкривяването. Звукът на говорителя е много чист(поне за музикално дърво като мен), а на осцилоскопа се появи това. Сигналът не е диференциален, а биполярен. Пак боза в документацията, която съм чел. Последния път обръщах MP3 интегралата, заради неправилно обозначени пинове и получих печен чип, сега това... Тези отрицателни напрежения няма ли да доведат до пробило АЦП?
(Онова странно изкривяване от преди няколко поста се оказа сонда на осцилоскопа...)

Прикачени файлове:
Clipboard05.jpg
Clipboard05.jpg [ 104.42 KiB | Прегледано 5541 пъти ]

Съб Сеп 09, 2017 10:08 pm
Профил WWW

Така, това вече по прилича, това къде го мериш, нали този 358 го храниш еднополярно, от къде дойде отрицателното, кондензатор ли имаш на изхода ? Биполярен е съвсем друго нещо, то най-вероятно не е и биполярен, освен ако тоя чип не се храни с +/-, за усилвателя говоря от който вземаш сигнала.
И за да е всичко ясно, масата на това с което мериш, там където е изхода, обща ли е с масата на този усилвател който правиш и на процесора, ако са едно устройство предполагам са общи.

Съб Сеп 09, 2017 10:38 pm
Профил
Аватар

Запознатите твърдят, че една картинка замествала 1к думи. :D
Та, сложи схема на това което си направил, за да може да ти се отговори какво и как да коригираш...
В противен случай трябва да се обяснява в стил - премести онова до това дето е отгоре...
Няма да е лошо да споменеш и какво е АЦП-то или поне колко му е референса...

Съб Сеп 09, 2017 10:41 pm
Профил

Няма 358. В някой от предните постове написах, че минавам на TDA, за да намаля платките. Схемата е тази, а меря на изхода на усилвателя(след кондензатора 470uF. Добавил съм само тример 10k на входа, за да регулирам. На осцилоскопа се виждат отрицателни напрежения. Това ме притеснява. Как да сваля 0V?
Предходният усилвател беше LM48100Q-Q1. В документацията употребяват "Differential Output Offset Voltage", което все пак ме кара да мисля, чв изходите са диференциални.

Прикачени файлове:
Clipboard04.jpg
Clipboard04.jpg [ 21.99 KiB | Прегледано 5530 пъти ]

Съб Сеп 09, 2017 10:58 pm
Профил WWW

Каква е таз схема? Ще изгърми захранването преди да се е чул, какъвто и да било звук :)

Освен ако този квадрат около интегралната схема нe символизира проводник.

Съб Сеп 09, 2017 11:25 pm
Профил
Аватар

E1 написа:
...Добавил съм само тример 10k на входа, за да регулирам...

Ако погрешка врътнеш тримера на макс, АЦП-то ще стане цял проводник или на въглен... :D

Съб Сеп 09, 2017 11:31 pm
Профил

Схемата е оригиналната на усилвателя. Онова, което прилича на късо, всъщност е границата на чипа. И аз доста се позачудих като видях. Ицо( :D :D :D ), за тримера на макс - няма да се случи най-лесно, защото съм сложил безконечен тример, който си иска доста въртене, за да стигна то точката на лансиране, а ще се сдобие и със защитно минимално съпротивление в оригиналното изпълнение. Повече ме притеснява това отрицателно напрежение, което виждам. Как успя да падне под масата, която е обща и как да го повдигна над нулата?

Съб Сеп 09, 2017 11:34 pm
Профил WWW

За тази схема е нормално, напрежението върху товара (говорителя) да е променливо, поради наличието на изходния кондензатор C3. Т.е - да имаш отрицателни стойности на изходното напрежение.

Съб Сеп 09, 2017 11:45 pm
Профил

Как да го повдигна над 0 без да го изкривявам? Всъщност, замислям се дали е необходимо. Ще погледна какво допуска АЦП-то.

Нед Сеп 10, 2017 12:05 am
Профил WWW

Решено. След усилвателя поставих тази схема и графиката се измести нагоре, като около 1,6V е нулевата линия, т.е съответства на половината от 3,3V.

Прикачени файлове:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 17.37 KiB | Прегледано 5507 пъти ]

Нед Сеп 10, 2017 12:46 am
Профил WWW

Браво, стигнал си до оригиналната схема от предните страници на ардуино FFT-то... И да, толкова просто е достатъчно.
С F407 имаш достатъчно резолюция на ацп-то за да не ти трябва усилване, особено ако сигнала идва от изход за слушалки, т.е. вече си има усилвател в нещото.

Нед Сеп 10, 2017 4:34 am
Профил

Относно дтугата схема, диференциален е, няма нужда да четеш за такива нещаа, достатъчно е да погледнеш блоковата схема.
Ти го смени тоя чип само заради меренето ли? Подозирам че с TI щеше да имаш по-добър звук. А ако не се лъжа процесора ти има диференциален вход на АЦПто.

Нед Сеп 10, 2017 6:39 am
Профил
Аватар

И пак - филтрирай преднапрежението, за да не се окаже че мериш и шумовете в захранването на контролера...
В пристъп на щедрост, след R3 можеш да метнеш и защитни диоди...

Нед Сеп 10, 2017 11:44 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща