|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Детски часовник-локатор?
Замислил съм се да взема на дъщерята (1-ви клас) такъв часовник. Идеята ми е да и правя контрол веднъж дневно, наобяд примерно. Обмислям дали да е от оператор тук, или да взема оригиналния часовник от olx/ali и да си взема примерно предплатена карта. Та въпросите ми са: - има ли нещо специфично в плана с който операторите дават техните карти, или мога да си ползвам предплатена/стандартна карта? Искат им по 10лв за план и 5лв за изплащане - вижда ми се много като за такова нещо? Казват 20-30МБ/месец че отивали за събиране на локациите, 100-тина минути разговори - особено ако е към група съвсем различна цена ще се получи? - дали операторските са нагласени да ползват примерно тукашни (БГ) сървъри и да работят по-ефективно, в сравнение с китайските, които се регистрират и сигурно цялата комуникация е през китай? - конкретни модели като за по-слаба ръчичка - дъщерята е "фина" и модела трябва да ляга добре на тънка ръка - miki.touch гледам като форма обаче не мога да намеря китайския модел? - функции - иска ми се да има нормален gps а не само LBS, но те май операторските вече са с гпс, а за другите ще търся такива - доколко е използваемо да ползва вградения говорител - в смисъл в междучасие дали ще пречи наоколо, дали ще се чува? - вибрация имат ли тия дивотии? - wifi позиционирането гледам е екстра на по-новите - има ли ефект? чел съм че по-старите ако няма gps покритие почва да следи по gsm мрежата и лапа повече ток - на новите пишат че ако има вифи мрежа ще се позиционира оттам; сега, това било за отворени мрежи само, и не се знае дали върши работа? За момента като гледам MTK2503 е актуалната платформа, по-старите са MTK2502 и съответно още по-назад са MTK6260/61. То новите май са мулти-чип пакети пак с MTK626x, ама знам ли.
Edit: изясних си някой неща: - вибрация имат, вкл. някакви умни които се включват автоматично при влизане в зона (например училище) - сървърите на myki са в локални - разгледах им apk-то на приложението и сочат на teracomm.bg, поне администрацията на акаунта, но предполагам че са качили всичко тук - по клипчета изглежда да пасва на малки деца така че сигурно ще се получи - като огледах тарифите на операторите само за сим и си мисля че май не са толкова неизгодни пакетите с часовниците... - има един модел "D12" който прилича малко на вид, но каишките май са отделно и може би да са по-къстъм и да са си измислили своя българите
|
| Пон Сеп 18, 2017 2:45 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Детски часовник-локатор?
Не забравяй и един много важен момент - капацитета на батерията и възможността (достъпността) за смяна.
|
| Пон Сеп 18, 2017 4:30 pm |
|
 |
|
gicho
|
Относно капацитета няма много опции - между 300 и 400мАч са. На "българското" я пишат 480мАч но не мисля че са успели да намерят място за такава, по-скоро са "китайски мАч". Смяната вътре - изглежда възможно по снимките на които попадам, но не е изключено конкретен модел да му е завряна/залепена по кофти начин. Откъм батерия - всичките ги дават че е почти невъзможно да изкарат пълно второ денонощие, което значи да се зарежда всяка нощ. Това от една страна значи да е удобно зареждането - мики тоуч-а май е с вградено микро усб, което след една година сигурно ще вземе да се предаде. Други са с "магнитни" контакти които може би да изкарат повече. На микроусб-то може да се сложи магнитно адаптерче за да се запази механично, но както се мушка в каиша май няма да има място да стои там. Но честото зареждане значи че след една година ще сме на поне 300 цикъла, така че едва ли ще изкара две години като хората. Както казваш, ще трябва да се сменя батерия. Тук идва въпросът дали е по-добре от оператора заради двугодишната гаранция, или от китай за да не се кахъря с отварянето? Тази гаранция ако е като на телефоните едва ли ще покрива "отслабнала батерия" и може да се окаже че трябва да го отворя и загубя гаранцията. И това значи че купувам нещо, дето в чист вид тука му искат 200лв за часовника, или 100-тина като го сметнеш на изплащането с план. Та 200лв ако ще изкара година ми идват неоправдани? Ако ги сметна за 3 години по-добре да и взема един висок клас смартфон!
В друг аспект се чудя има ли прилични на цена планове на мтел или виваком за отделна сим карта, или втора към наличен абонамент. Това което цитират е 50мбайта на месец че иска, и съответно минути според нуждите от разговори. Не е проблем разговорите да са само входящи за часовника, а отделно руснаците бяха мерили около 20-25мбайта на месец. Т.е. план със 50мб и примерно 100 минути ще е ОК. Това на което попадам са на боб варианти, разни предплатени и абонаментни, но нещо все се въртят около 10лв/месец. Аз по- си мислех за нещо около 5лв макс на месец - предвид на ниските изисквания към данни и минути? Това цялото е за варианта с китайски часовник и свободна сим карта. Предвид на последните ми открития че майки-тата поне са нагласили тукашен сървър изглежда че имат сериозно предимство? Виваком ги дават на 7.50 на месец за план и 5лв за изплащане на часовника, значи за 12.50 на месец с 24 месеца договор. Китайските почват от под 30лв за машинката, ама ако плана е 10лв на месец не си заслужава.
|
| Пон Сеп 18, 2017 10:33 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
търси нещо с MTK2503 този долу е с МТК6261 без GPS и кара ден два с едно зареждане
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Сеп 18, 2017 10:50 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да - към 2503 съм се насочил и аз, но майки-тата са или с него, или с 2502. Не съм сигурен наличието на вифи в майки-тата дали означава 2502 или 2503 - то и в двата случая го няма в чипа, но си мисля че китаиците може би правят модели с вифи само с 2503 примерно. То тоя MTK2503 е сърцето на quectel модулите май - М60 или 66, или и на двата. Замислих се и друго - дали не е по-добре да взема нормален смартфон, но такъв който има повече екстри за заключване? Имам предвид да ползва сензор за отпечатък, да е сигурно че не може да бъде заобиколено заключването (xiaomi и apple са така, не знам на самсунг как стоят нещата). И да има подходящо "програмно осигуряване" да върши тези неща - да рапортува позиция, да може да се говори по-него  , и като цяло да може да се контролира отдалечено - както мики-тата се контролират от родителското приложение? Едно от нещата които са важни е телефона да е защитен от ползване ако бъде загубен - да позволява само обаждане към мен, и да мога да го wipe-а отдалечено? Както и без това взеха да ги правят с вградени батерии и неразглобяеми сигурно ще е възможно софтуерно да се блокира дори изключването. То всеки андроид може да се следи от акаунта в гоогле, на моя съм активирал споделяне на позицията със семейството, така че не остава много. Не че в тоя режим няма да ме кара да го зареждам пак всеки ден де. Има едно mSpy, но е платена услуга. Мисля си дали някой производител не е заложил подобни функции в софтуера "безплатно"?
|
| Пон Сеп 18, 2017 10:56 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
М66 е с 6261 MC60 e с 2503 - този е с GPS вътре в SoC-a Чипсета, WIFI оправляват външно, но Quectel нямат таз благина, Виждал съм един модул с почти всички възможности, но по неведоми причини не се произвежда вече по принцип всички модули са орязани до АТ команди... а възможностите на Mediatek MAUI (всички китайчета без изключения) са много над това което има на пазара като модули
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Сеп 18, 2017 11:42 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
да не разводнявам темата, но май е по-важно с кого е детето ти, отколкото къде точно... Иначе готини джаджи 
_________________ Хайде де!
|
| Вто Сеп 19, 2017 12:22 am |
|
 |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
и да е водоустойчив часовника 
|
| Вто Сеп 19, 2017 7:31 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
При такива капацитети на батериите, споменатото време на работа отговаря на регистриран в мрежата гсм, а комуникация и включване на гпс само няколко пъти на ден. Затова чипсета няма значение. Ако има вай-вай и той е включен, нещата стават още по-зле откъм консумация. Часовника, който е снимал TheWizard изглежда добре - поне има дата на производство на батерията. Погледни и китайските персонални тракери.
|
| Вто Сеп 19, 2017 10:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нашия успя да го наводни на третия месец. иначе не успя да го счупи, а е много луд (за 7 години живот успя да си счупи и двете ръце). в началото беше много ентусиазиран, носеше го с радост, научи се за понятието 'колко е часа' преди да тръгне на училище. след това, явно е имало коментари от другите деца, заяви, че часовника е много детски и все го 'забравяше'. после демонстративно се цопна в басейна с часовника и до там беше.
иначе не е лошо като стратегия децата да свикват да си зареждат всеки ден джаджите още от малки. с напредването на възрастта, ще се налага да си зареждат телефоните, учебниците, колата, кафеварката и дъската на тоалетната чиния.
|
| Вто Сеп 19, 2017 10:29 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
, лъжицата, вилицата, ножа и да не забравяме самите себе си, като не си заредиш импланта за връзка с биг брадър да няма ремоте шътдоун.
|
| Вто Сеп 19, 2017 4:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
От мнооого отдавна си има "кучешки" каишки за деца. Обикновено като видиш как се държи отрочето започваш да съчувстваш на родителя вместо да го съдиш. А вие искате мнооого дълга каишка на която не се вижда другия край. Сигурни ли сте? Иначе всичко що е телефон подлежи на достатъчно точно проследяване, а ако зависеше от мен бих забранил на лицата под 16г да носят джаджа със "смарт" в името си. Те вече се опитват да го направят, но не по правилният начин и не с правилната обосновка.
|
| Вто Сеп 19, 2017 6:37 pm |
|
 |
|
gicho
|
Не знам, оказва се че на втория учебен ден, в 1-ви клас, от 24 деца точно 2 (две) не носят телефон или часовниккофон. Та скоро сигурно само едно ще остане - моето. И не знам как ще удържам фронта.
|
| Вто Сеп 19, 2017 9:17 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Една нокия с фенерче не е толкова скъпа.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Сеп 19, 2017 9:35 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Стискам ти палци! Не съвсем без телефон, че ще затрябва! Моичкият беше с една почти съвременна "раковинка" на Моторола, дъълго го убеждавах в предимствата на истинския телефон, и таблет му купих за да не мрънка, че другите имат по-лъскави играчки... до в средата на трети клас като я "загуби". За наказание му дадох една стандартна тухла от ментел за 40лв. В началото на четвърти клас жената реши да го "съжали" със смартфон и от тогава положението стана трагично, пък и няма връщане назад  "Българска" работа: ривът, че нямат пари за хляб, а чавето лъска екранче за поне 1к лева и това било необходимо.
|
| Вто Сеп 19, 2017 10:08 pm |
|
|