|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:01 pm
Дърводелски въпрос за сандък
| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Дърводелски въпрос за сандък
Тук (в Кърджали) е абсолютно същата ситуация. Ужасен като качество и мокър материал, да на цена от 400 лв/м3. Друг не се предлага. А логиката е следната -тези дето са имали 'сухи', са били застояли наличности от през зимата. Колко и как са изсъхнали и дали са се изметнали и напукали през това време не се знае. Измятането и пукането е при мокрия материал. Дъжли се на неравномерно изсъхване на различните части, особено при по-дебели греди. Другото е, че много от гредите са от сърцевина (центърът на дървото), а и чеповете също допринасят за измятането. По принцип може и сам да си изсушиш, но е играчка и иска време, място и много прави и равни летвички. Аз знам една фирма в Пловдив, но на теб ще ти е малко далече. Скоро един приятел ми спомена за фирми във Варна: http://korect78.com и http://www.korona-varna.com/ и май още една, но трябва да го питам. Аз моите дъски ги купих от Баумакс, но една дъска 18мм на 97мм с дължина 2м е към 5-6 лв.и на щанда половината бяха изметнати, та ги подбирах.
|
| Пон Юли 10, 2017 3:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Най-накрая свърших прокта за това лято с градинската барака. Безира излезна малко по-тъмен от колкото ми се щеше, ама няма да му придирям много Незнам колко са скъпи дъските в шведско (Груби помня че се оплакваше) ама се оказа, че половината дъски, дето купих тук са баш от Шведско и бяха по-евтини от тукашните и канадските та човек не знае вече от къде ще го изненадат  .
|
| Сря Сеп 20, 2017 12:58 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ти бетон ли ля отдолу или тези плочки са върху дърво ? Тъкмо днес се занимавам с безири, по скоро с байцове, кучето драскало по едната врата та днес я възстановявам, но уж почнах за проба без ръкавици, и вече е късно 
|
| Сря Сеп 20, 2017 2:48 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Отдолу под цялата барака има бетон, но е като плоча само 4 инча над земята. Камъните са върху дъските, като първо има от тая дебелата асфалтова хартия, дето се слага на покрива и после върху нея има метална мрежа, която държи замазката и самите камъни.
|
| Сря Сеп 20, 2017 2:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Евала...
аз съм в другата крайност, не само че още нищо нямам ами само си отварям работа. Взех че сложих дървения материал в гаража. Докато обработя гредите и стигна до дъските отдолу те взели че мухлясали. Че си играх после първо с абрихт, после ръчно с ренде и шлайф. Да бях ги изхвърлил веднага, сега хем хвърлих много труд хем не можаха добре да се изчистят хем и на размер ги прецаках...
|
| Сря Сеп 20, 2017 2:28 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Dimitar, толкова добре си се справил, че си мисля, че се сбъркал занаята...  Каква е целта на бараката? miro_atc, дървен материал се суши на сенчесто и проветриво място, бре.  А между отделните греди или каквото е там се оставя място, а слоевете се разделят с летви.
|
| Сря Сеп 20, 2017 2:50 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Майсторска работа. Поздравления!  Един приятел си направи подобна сауна.
|
| Сря Сеп 20, 2017 5:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе поживей малко в САЩ пък да видим дали и ти нма да направиш таква, ако не си дърводелец ще трябва да викаш майстори за щяло и нещяло, дори не е въпрос за парите а за разправията. Аз в момента съм шпакловчик, има 3-4 м пукнатина на тавана в едната стая, та тъкмо махнах старата лента и сложих нова, като изсъхне ще трябва да си припомня как се правеше тая текстурирана мазилка, то това по-големия зор 
|
| Сря Сеп 20, 2017 7:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Значи да не ви мислим къде ще се денете като ви набият женурята 
|
| Сря Сеп 20, 2017 8:57 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Що се чудите - тук пък имаме "хАмерикански орех" - не знам дали идва да покаже сорт дърво, или произход, но цената е като да идва оттатък локвата: https://www.woodmat.bg/Darven-material/Amerikanski-oreh.html
|
| Сря Сеп 20, 2017 9:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да не говорим за цените в БГ защото има някакво тотално изкривяване, но нормално, кой изпозлва дърво в БГ, като е малък пазара нормално е цените да са странно изкривени.
|
| Сря Сеп 20, 2017 9:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Лео, целта на бараката е да държа в нея градинарските инструменти, косачката и снегорина, че само ми заемаха ценно място в гаража и сега пак се освебоди достатъчно място за нов мотор, че вече ми стана мъчно че разкарах предишния  . Иначе като я завърших бая се почудих дали да не я преобразувам на сауна  . Ама дето вика Бонго и за спане става като ме изгони жената  . Не ми се занимаваше да си хващам майстори да я правят, че докато им обясня на мексиканците какво искам и щях да брадясам. Отделно в момента е някаква лудница на пазара за строители и се чака с месеци докато дойдат да почнат да строят. Пък и баща ми беше дърводелец, в къщи си имаше голяма работилница с всякакви машини и още от малък ме научи на някои неща та не ми беше кой знае какъв зор единствено свободното време беше проблема. Мексиканците само ги хванах да излеят бетонната плоча за основата, щото и без това ги бях наел да ми направят нови пътеки и патио със щампован бетон.
|
| Чет Сеп 21, 2017 2:14 am |
|
 |
|
ToHu
|
Тоя мотор остава ли ти време да го караш, тука в гаража се мотае един ... дори не знам дали е тук, не съм го виждал тия дни, или е затрупан или е избягал  Екстра е станало, мен ми предстои да слагам кучешка ограда, то там хамалогия, умения не трябват ама ... днес докато с еправих на шпакловчик намразих готовите смеси, хем преди години се бях нервил с една таква, сутринта шпакловах, още не е изсъхнало, ако не ме мързеше да го бях свалил и направил наново с гипс. МИслех за час два да го шпакловам, изшкуря и да направя тая релефната ама ядец, отделно че тая смес някаква измамна, отвориха се дупки тук таме, сви ли изпари ли се .... да му и .. утре ще го довърша с гипс, пък ако не ме домързи ще го свля и ще си го направя наново с гипс, то не е и гипс точно, ама таква суха която сам си я бъркам, стяга за 15 мин, този боклук сигурно иска да му духам .
|
| Чет Сеп 21, 2017 4:07 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Къде остава, къде не - тоя последния го карах средно около 1000 мили на година  . Продадох го щото беше с карбуратори и ми писна всяка пролет да му бая докато запали  .
|
| Чет Сеп 21, 2017 6:25 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това тук или в уса? То и на двете места има sheetrock - аз тук ползвам финитура на кнауф, която реално си е продукт на sheetrock. След 5-6 кофи по 25кг миналата есен нямам никакви оплаквания - но не ми се е налагало да бързам. А това да пука не знам как може да стане - или отдолу нещо мърда (примерно нова мазилка), или не е изчистено, примерно след шкурене на предишен слой. Аз сега се боря с метални конструкции и стигнах да мисля за покритие - търся нещо дето може и да е само грунд (ефектен външен вид не ми трябва). Носещата конструкция е стоманени профили, покритието е поцинкована ламарина. За профилите си мислех дали има смисъл от грунд съдържащ цинк, или да карам с нещо по-просто (например протекта 3-в-1). Другата ми чуденка е за ламарината отгоре - едноскатен покрив е, но поцинкованата ламарина не се връзва като цвят с останалата архитектура и ми се иска да и сменя цвета. Та дали да жуля пак с протектата, или да слагам друга боя, или да слагам грунд някакъв. Знам че има пластифицирана покривна ламарина в цвят, но трябваше да я поръчва и чакам.
|
| Чет Сеп 21, 2017 9:07 am |
|
|