Отговори на тема  [ 293 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Следваща
Спам темата на ike 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Спам темата на ike
Още гледам си активен в hwbg-то, отдавна не съм писал там, много дечурлига се бяха насъбрали, предполагам и сега е така. Лошо няма, ама много наивно нагли някои, демек заблудени.

Нед Окт 01, 2017 6:45 pm
Профил

Tц. Бъркаш ме с някой. Единствено бях регистриран в един тин форум - robotics-bg, но полека-лека той се спомина.

Нед Окт 01, 2017 7:13 pm
Профил

sthx написа:
Tц. Бъркаш ме с някой. Единствено бях регистриран в един тин форум - robotics-bg, но полека-лека той се спомина.

Нямам в предвид теб ;-)

Нед Окт 01, 2017 7:35 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Някой скоро да е слушал стерео по АМ? Взе да ми липсва.

memberlist.php?mode=viewprofile&u=1870
Цитат:
Последно посещение: Чет Май 04, 2017 1:49 pm

Може да си е прочел мненията и да се е засрамил.

Вто Окт 03, 2017 6:24 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Не ги ща, ама да си кажа: като забележа, че съм в погрешен магазин директно се изнасям. Често продавачът вика след мен: "Чакай, бре, ще се спазарим!". Отвръщам му: "И като ми смъкнеш с 10-20лв по-малко ли ще ми се подиграеш?!".

В ориенталските страни, ако не се пазариш го приемат за обида. Обикновено казват цената по 10 и почвате да се лъжете. Ако си по-добър от него и продавача се захласне може да ти продаде стоката на половин цена от тази която продавача е платил за нея(това разбира се се случава адски рядко). Ако просто извадиш парите и искаш да си платиш, най-много да те изгонят и да ти забранят повече да влизаш в магазина.
Просто нравите са различни. И явно някой потребители тук в форума са по ориенталски ориентирани от други.

Сря Окт 04, 2017 9:15 pm
Профил

Ми хич не съм по пазарлъците , все едно казвам на продавача , че се опитва да ме измами с цената дет я обявил... Ама нещо излязло ли е от магазина , си търся (понякога :) ) да е 50 % от цената на новото...

Чет Окт 05, 2017 8:11 am
Профил ICQ

Аз скоро бях в Индия и там в едно магазинче една стока питаме колко струва - 2000 рупии. Направо си тръгваме. Гонят ни по пътя и цената спада 1500->1000->500. Същото нещо го купихе от съседно магазинче, където като питахме колко струва директно казаха 250 рупии.

И по темата задължителното клипче на Монти Пайтън:
https://www.youtube.com/watch?v=u75XQdTxZRc

Чет Окт 05, 2017 5:21 pm
Профил

Не става без, ако е за еднократна не се пазаря, но да не си ми доставчик, вчера тъкмо се пробваха да ми продадът една платка за 700 и им дадох таргет 450, и съм склонен да им платя 550, но пък ще ги мъча за 500.

Чет Окт 05, 2017 6:22 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Ама нЕма начин кубически метър загрят до доста хиляди градуси да отдава енергия колкото кубически метър крокодил!!!
По бих се вързал не на огромния обем, а че сферата има най-минималната повърхност от всички тела и пак нещо ми куца.

Точно обема е тайната. Обема расте 3-та степен, а повърхността е на 2-ра степен. Колкото повече увеличаваш радиуса обема расте многого много повече от повърхността, а точно Слънцето си има радиус не е като да няма. И сега един бонус факт. Ако имаш малка черна дупка да речем 10 слънца, като се доближиш до нея изведнъж ще те глътне и краката ти ще ги дърпа по-силно от колкото главата ти и ще те направи на спагети(spaghettification). Обаче ако имаш Supermassiveasshole тогава може да си приминеш спокойно хоризонта на събитията и въобще да не разбереш какво се случва. Ще се чустваш така както се чустваш в момента на земята. И всичко това се дължи на това че обема расте на 3-та степен а повърхността расте само на 2-ра степен спрямо радиуса.

Чет Окт 05, 2017 11:45 pm
Профил

ike написа:
.....И всичко това се дължи на това че обема расте на 3-та степен а повърхността расте само на 2-ра степен спрямо радиуса.

В тази връзка 1 проста задачка за размисъл:

2 топки (голяма и малка), изработени от един и същи материал се движат по една и съща орбита около земята. Коя от двете ще се сгромоляса първа в атмосферата?

Чет Окт 05, 2017 11:52 pm
Профил

Ако голямата топка е голяма колкото Луната и е от камъни, тогава тя никога няма да се сгромоляса в атмосферата, ами ще почне да се отдаличава от Земята. Енергия за това ще вземе от забавянето на въртенето на Земята около оста й.

Пет Окт 06, 2017 12:20 am
Профил
Аватар

Не е за топките, големи или малки:
Не ми се дублира и тук, но градусите са си градуси, а обемът обем. Писах чуденка в оригиналната тема, но нещо не ми се става астрофизик на дърти години.
Пък и ракийката свърши :( Дозата, де.

Пет Окт 06, 2017 1:12 am
Профил
Аватар

Зависи от скоростта на топките. Орбитата няма значение. Ако се движат с една и съща скорост - малката ще падне освен ако падайки не ускори до скорост която да я вкара в подходяща по ниска орбита. Всъщност без конкретни числа май не може да се отговори на този въпрос. Щото какво значи малка и какво голяма - ми то и слънцето е камъче на връх Еверест сравнено с Canis Majoris.

Пет Окт 06, 2017 8:51 am
Профил ICQ

Написах, че се движат по една и съща орбита. Това означава, че скоростите им са еднакви. Няма значение точният им размер. Въпросът е принципен. Но да речем, че голямата е с диаметър 1 м. а малката с 1 см.

Пет Окт 06, 2017 9:40 am
Профил

Ако имаме идеален случай без космически прах и без слънчев вятър, двете топки ще се въртят безкрайно. Но понеже в реалния вакум на космоса все пак има частици и триене, всяка от топките ще изпитва съпротивление пропорционално на сечението й. И понеже голямата топка има много по-голям обем/сечение спрямо малката топка, както и това че микрочастиците се явяват от същия порядък като малката топка, това значи че малката топка по-бързо ще загуби скоростта си, ще премине на по-ниска орбита и така докато навлезне в горния край на атомосферата където просто ще спре.

Пет Окт 06, 2017 11:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 293 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Следваща