Отговори на тема  [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
ECU с 2 карти за предварение на запалването? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ECU с 2 карти за предварение на запалването?
Не мога да намеря по-подробно инфо за тези дюзи. А именно - колко бързи са. Аз процедирам в следната последователност:

1 - намирам инфо за бързодействието и да речем то е 2 ms. Значи не трябва да имам времена под 2 ms. но не е и добре много да ги надвишавам.
2 - пускам автоматична настройка и дори и тя да не мине, гледам времената в генерираната карта.
3 - ако са прекалено малки, свалям налягането и ако не мога да постигна желаните времена с налягане не по-ниско от 1,1 bar (диференциално), то минавам на по-малък размер дюзи (примерно с 0,2 по-малки).

Идеята е да се оползотвори бързодействието на инжекторите в зоната на малките времена. Т.е - да не се получат излишно големи времена, щото това ще е пречка за доброто хранене в зоната на високите.

PS: Тия готови таблици дет ги ползват газаджиите за размера на дюзите в зависимост от кубатурата и мощността на мотора са много груб ориентир. За моя мотор дюзите трябваше да са 2,8 а реалната настройка показа, че трябва да са 2,4.

Това, че газовите времена трябва, като по правило да се по-големи от бензиновите, са градски легенди. С бързодействащи инжектори могат да се постигнат същите, че дори и по-малки от бензиновите времена.

Вто Окт 03, 2017 3:10 pm
Профил

Може и да е така, но доколкото съм гледал дори клипове из нета не съм видял дюзи които да го постигат. Навремето имаше едни keihin дето уж били големи бързаци, но бяха безбожно скъпи и идваха с разни уредби като viale, т.е. подобни ценови класове.
Романото ги водеха от много бързите, но и там гледам че на около 2мс бензиново се налага да карат на 3.3-3.5мс газови - не само на моята, а на разни други инсталации дето са видими в youtube. То може да не е от дюзите а да е ниско налягането на газта.
Като цяло да се постигне добър динамичен обхват явно не е лесно, а като добавиш че и това трябва да кара гаранцията от 3..5 години съвсем става предизвикателство.
Трябва да си поиграя ама няма много време, иначе е забавно занимание.

Вто Окт 03, 2017 4:34 pm
Профил
Аватар

нещо изгубих нишката, за кво точно са ви бързи дюзи?

Вто Окт 03, 2017 5:01 pm
Профил

Реконструктор написа:
нещо изгубих нишката, за кво точно са ви бързи дюзи?

Около 2 - 3 ms. са необходими за да може хем да се постигне устойчива работа при малки бензинови времена, хем да хранят мотора при големите.

Пример:

Бензиновите времена се движат в интервала 2 - 20 ms.

Ако газовата дюза е 4 ms, това означава, газовите времена ще трябва да бъдат 4 - 40 ms.

При 6К оборота, времето между 2 пълнения е 20 ms. и това с газова дюза с бързодействие 4 ms няма как да се постигне. Ако пък вдигнем налягането или увеличим размера на дифузьора така че с газово време от 20 ms същият инжектор да може да храни мотора, то при ниските времена ще го прехранва.

Вто Окт 03, 2017 6:25 pm
Профил

Има и относително евтини бързи рейки. Примерно Rail apache IG1. (2,1 ms). Минал съм около 60 К с такава и нямам забележки, освен това, че е малко шумна. Продават се и ремонтни комплекти за тях.

Вто Окт 03, 2017 8:34 pm
Профил

Тия масовите не ми харесват с това че имат много дълги маркучи от дюзата до всмукателния колектор. Заради това харесах романото - дюзата е на 2см от вятъра в смукателния колектор.

Вто Окт 03, 2017 8:38 pm
Профил

Това не е голям проблем. Тя газта си стои в маркучите а за дължина от около 20 см. пълненето не се влошава съществено. Въпреки това е хубаво, всички маркучи да са еднакво дълги.

Вто Окт 03, 2017 8:49 pm
Профил

Тя е там, но внасят закъснение на реакцията - незнам колко е, но звено "закъснение" не е приятно за никой регулатор. Както и да е - ето една картинка от моята - загледах се в тоя запис за да видя дали ще видя времената. Това е сутрин, леко е загряла (около 70 градуса на редуктора) и отивам нанякъде в нетипично лежерен стил - гледам че повече от 2000 оборота не съм вдигал. Имаше и друго че бутилката беше почти празна и в края на записа (няма го на картинката) налягането пада и минава на бензин. Трябва да повторя с пълна бутилка и по-дълъг запис в повече режими.
Изображение
Гледам че имам бензинови времена до 9.5мс около 205-тата мс - и това още на 2100 оборота... Не знам какво да очаквам в лютеницата... (само трябва да закрепя добре лаптопа че да не избяга :twisted: )
В друг участък виждам почти 13мс бензинови на 3500 оборота - то точно там пада налягането и газовите удрят на 16мс :rolleyes: - дано да е от ниското налягане, ама може и да не е:
Изображение
Май ще трябва да "разпробивам жигльорите"...

Сря Окт 04, 2017 8:05 pm
Профил

На първо време вдигни малко налягането (с около 0,2 bar). Това е равносилно на разпробиване на дюзите, но гледай да не паднеш под минималните времена на инжекторите при малките времена.

Обръщането при сравнително ниски обороти на бензин може по-скоро да се дължи на задръстени филтри, отколкото на празната бутилка. Особено този на течната фаза.

Сря Окт 04, 2017 8:13 pm
Профил

Тя бутилката си беше съвсем на дъното и обръщането го направи тогава, след като заредих няма такива ефекти. Но ще си поиграя с налягането - само да намеря на това менте дето последно го сложихме за редуктор (мтм ли, мим ли) къде се върти...

Сря Окт 04, 2017 8:25 pm
Профил

Да не би да е Мимгаз? :

Изображение

Ако е този, налягането се вдига, като се върти шестостена в средата по посока обратна на часовника.

Филтърът за който говорих е под капачката горе в ляво. Струва около 2 лв.

Сря Окт 04, 2017 8:34 pm
Профил

Да, такава грозотия е. Ама е на няма 2000км така че едва ли е за чистене. Но ще го имам предвид след време да го нагледам - ако не съм го сменил преди да си е зацапал филтрите. Като гледам е от най-долнопробните, ама последния пишман майстор такъв ми сложил без да пита.

Сря Окт 04, 2017 9:40 pm
Профил

gicho написа:
Навремето имаше едни keihin дето уж били големи бързаци, но бяха безбожно скъпи и идваха с разни уредби като viale, т.е. подобни ценови класове.

Ей тука е истината. Моите са такива, не знам за бързаци но са линейни. Настройката на газовото (Prins) се свежда до един параметър - процент разлика спрямо бензиновите времена. При мен е 20%. Нлягане на редуктура - 2.2 бар.
Уредбата я взех 2-ра ръка, навъртял съм и над 150000, нищо не съм сменял освен филтъра на газовата фаза, беше се запушил тотал.
Купих си даже още една таква уредба да имам за резервни части ама тя пущината не им се чупи нищо :)
Та това са дюзите, гледам колегите наоколо техните ги сменят с маслото.

Сря Окт 04, 2017 10:37 pm
Профил
Аватар

При повечето бензинови двигатели, освен времето за впръскване, се променя и налягането на горивото подавано към инжекторите. Общо взето, целта е да се поддържа константно налягане на горивото спрямо това в смукателния колектор.

Също така, времето за сработване на бензиновите инжектори зависи и от захранващото напрежение. Съответно, в някои ЕКУ има корекция и по тоя параметър.
Не знам как е при газовите инжектори, но няма логика при тях да е нещо различно.

Сря Окт 04, 2017 11:55 pm
Профил

Gicho, този филтър може да изкара и 30 000 и 300 км. Зависи от това, какви лайна има в газта. Аз вече съм свикнал и като забележа, че ми обръща на бензин не когато трябва, отварям капачката и обикновено вадя по една шепа пясък. Изпарителят, че е евтин, все още нищо не означава. Това е един прост редуктор на налягане и стига да си държи коректно изходното налягане и да съответства на мощността на мотора, не би трябвало да има сериозни проблеми. Виж при класическите газови уредби, работата им в 90 % зависеше от качеството на изпарителя.

Иначе принципно инжектори с импеданс около и под 2 Ома обикновено са доволно бързи и не се налага работа с повишено напрежение или компенсация по напрежение, както е при дизелови M-jet дюзи, които работят на около 80 - 90 V.

Чет Окт 05, 2017 9:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща