Отговори на тема  [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
ECU с 2 карти за предварение на запалването? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ECU с 2 карти за предварение на запалването?
Не знак какво държи, но не ми харесва особено черната линия на налягането:
Изображение
Ето съмнителният фрагмент от същия трейс:
Изображение
Тука малко съм я засилил за да видя докъде стига дюзите - ама като гледам как е паднало на 0.87атм колко да отворят че да тича...
После пък подскача до 1.65атм - изобщо красота ми се струва?
Ето го по-ясно:
Изображение

Чет Окт 05, 2017 10:20 am
Профил

Мисля, че изпарителят не работи добре. Нормално е изходното налягане да варира, но то трябва да зависи от P map и в крайна сметка Pизх - Pmap трябва да е константа (или да се изменя в относително тесни граници). Това не е така, според тези графики.

PS:

През почивните дни ще пусна една графика на налягането при мен, за съпоставка. Изпарителят ми е Томасето Аляска и съм със сензор за диференциално налягане. Т.e - нямам отделни Р и MAP, но то пак ще стане ясно.

Чет Окт 05, 2017 11:27 am
Профил

Ще съм благодарен ако извадиш "референтни" стойности - гледах из тубата записи, там също мърда налягането доста та може и да е донякъде нормално. То все пак компота трябва да компенсира чрез време, но това да държи примерно 0.9 при товар може да значи че не стига налягане за дебит.
Виждам че там където е напъната мап-а стои горе долу константа, но налягането се движи надолу - дали не е индикация за някакъв недостиг по течната фаза? Друга причина би могла да е "лагавост" на редуктора - което би обяснило защо има пик нагоре след края на голямото натоварване.

Чет Окт 05, 2017 1:29 pm
Профил

gicho написа:
Ще съм благодарен ако извадиш "референтни" стойности - гледах из тубата записи, там също мърда налягането доста та може и да е донякъде нормално. То все пак компота трябва да компенсира чрез време, но това да държи примерно 0.9 при товар може да значи че не стига налягане за дебит.
Виждам че там където е напъната мап-а стои горе долу константа, но налягането се движи надолу - дали не е индикация за някакъв недостиг по течната фаза? Друга причина би могла да е "лагавост" на редуктора - което би обяснило защо има пик нагоре след края на голямото натоварване.

И двете са възможни. Лесно е да изключиш първото от уравнението, като провериш все пак филтрите. Лесно е.
След известен престой и за по-сигурно, затвори изходното кранче на бутилката и после разхлаби трите болта на капачката на филтъра за течната фаза на изпарителя. Изчакай докато изфиряса, каквото има да се изпарява и после го отвори. Ако има вътре пепел, внимателно затапи отвора под филтъра с нещо за да не влязат боклуци вътре и посредством някаква тръба, ги издухай навън. Филтърното тяло само го поотупай. Щом изпарителят е на малък пробег, може да мине само с това.
Провери и този за газовата фаза - на изхода на изпарителя. При надуване с уста, не трябва да се усеща съпротивление.

Чет Окт 05, 2017 1:41 pm
Профил
Аватар

Не мисля, че газовите инсталации имат регулатор на налягането, подобно на бензиновите, т.е. нормално е да има такива подскоци.

Пет Окт 06, 2017 12:02 pm
Профил

Има регулатор на налягане и той в повечето случаи е вакуумен. Демек има обратна връзка между изпарителя и всмукателния колектор. Колкото е по-ниско налягането в колектора, толкова е и по-ниско налягането на изхода на изпарителя. Целта е P изх - P мап (колектор) = P диференциално = константа. Въпросните подскоци няма, как да ги няма при този метод на регулиране. Въпросът е при установени режими (постоянни обороти и постоянно положение на дросела), диференциалното налягане да е еднакво.

Пет Окт 06, 2017 1:02 pm
Профил

Да, очаква се да не е идеален регулатора, то затова и газовият прави корекция на времето за да "дорегулира". Притеснява ме дали амплитудата на тия разколебавания не е твърде голяма и да пречи на нормалната работа. Например там в напънатия режим мап-а е константа, но налягането пада с времето и не се установява на някаква стойност. Ако и да има преходен процес колко дълго се очаква да отнеме на редуктора да завърши процеса? Сигурно зависи от дължини на маркучи например - дали дълъг изходен от редуктора до рейката може да е причина за това?
При мен например тръгва отдясно на мотора, където е редуктора, върви наляво, обръща с голям радиус и стига до рейката, която е горе-долу насредата на мотора. Което значи поне метър, може би и малко горница и там беше май 12мм или 16? Може би този обем влияе по някакъв начин? Все пак е регулатор и ако не му пасва "товара" ще прави глупости.

Пет Окт 06, 2017 2:08 pm
Профил
Аватар

Някъде в изпарителя ли се намира тоя регулатор?

Пет Окт 06, 2017 2:40 pm
Профил

Да, принципът е показан тук, като съм означил и извода за вакуума.

Изображение

Изображение

Реално налягането действа на мембрана на която и противостои пружината. Вакуумът пък дърпа мембраната от другата и страна.

Пет Окт 06, 2017 3:20 pm
Профил

Gicho, ето графиките за диференциалното налягане при мен:

https://drive.google.com/open?id=0B2jQzpd_fFk2RTJQcV9mTFdmOHc

Както е видно, то се променя (+/- 0,1 bar) само в преходните режими.

Извинявам се за закъснението, но ме тръшна някакъв вирус (биологичен) и 3 дена пазих леглото :)

Вто Окт 10, 2017 1:12 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Gicho, ето графиките за диференциалното налягане при мен:

https://drive.google.com/open?id=0B2jQzpd_fFk2RTJQcV9mTFdmOHc

Както е видно, то се променя (+/- 0,1 bar) само в преходните режими.

Извинявам се за закъснението, но ме тръшна някакъв вирус (биологичен) и 3 дена пазих леглото :)

Ами точно това е идеята на регулатора, да държи дебита (ерго диф. налягане) константен. Ако има големи подскоци, нещо не е наред.

Вто Окт 10, 2017 1:49 pm
Профил

lcr написа:
Gicho, ето графиките...

Благодаря, то и аз миналата седмица изкарах нещо (на крак).
Като гледам твоите данни май при мен не е ок - при теб се клати от 1200 до 1450, при мен пада до 900 и стига до 1650 на моменти. Това предполага че има някакъв проблем.
Мисля си дали назад, преди изпарителя, може има запушвания - изпарителя е сменен, но ако храненето му не стига дали има шанс да прави тия простотии? Знам че понякога се налага чистене отзад на сондата, може би и на маркуча напред (за течната фаза).
Май ще трябва да издирвам свестен майстор наоколо...

Вто Окт 10, 2017 2:21 pm
Профил

Цедката на сондата е доста едра и едва ли тя е запушена. По-скоро виж филтъра на изпарителя, за което писах по-горе. Случвало ми се е след смяната му, да се задръсти само от едно зареждане (около 350 км.). Така да пада налягането е типично, като да не достига достатъно газ до изпарителя.

Колко коня е този мотор?

Провери също така, след продължително каране на по-високи обороти, дали случайно бутилката ти не се заскрежава над нивото на течната фаза в нея. Някой път се случва смукателят да се разхерметизира в горната си част и така, вместо през него да преминава течна, минава газообразна фаза, като изпарението става в бутилката, респективно дебитът към изпарителя пада драстично.

Вто Окт 10, 2017 3:25 pm
Профил

Не е много - 129 кончета е била навремето. Това със заскрежаването не го вярвам, по-скоро нещо ще да е задръстено. Мисля така понеже и преди смяната на изпарителя имаше подобни клатения, но тогава я ровеше "майстор". Сега виждам още по-големи колебания и силно си мисля че е онова турското дърво дето ми засадиха вместо оригиналния.
Бях я водил миналата година със заръката да разкачат всичко и да продухат всичко, ама са си почукали на ...

Вто Окт 10, 2017 4:25 pm
Профил

Не е зле и да провериш, дали изпарителят ти се грее нормално. Слабо подгряване също може да води до подобни симптоми. Не трябва да има повече от 5 - 10 гр. разлика сравнено с температурата на мотора.

Вто Окт 10, 2017 4:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 123 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща