|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:00 pm
Младежко техническо творчество - изложба/конкурс
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Младежко техническо творчество - изложба/конкурс
единственото умение, което можеш да придобиеш с малинката е да ровиш е нета за готови имиджи, да ги сваляш, дъмпиш на карта и оценяваш дали ти вършат работа сигурно под 0.00001% от хората, купили си малинка, са компилирали кърнъл и система, и са билднали имидж като "инструмент" ми е малко съмнително приложението, дъвкали сме го въпроса но не е детска играчка
|
| Пон Окт 23, 2017 11:46 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе ... последните няколко дни прекомпилирах сигурно 30-на кърнела точно за малинката и още ме чакат - гложди ме да пробвам и дали със 64 битов кернел няма да ми се получат по добре нещата. Има си приложение по ред причини когато не гониш масовка а ти трябва нещо горе долу работещо, лесно за намиране, сравнително добре документирано и с много примерни проекти + особенно като поотвориха разни затворени неща по него, е не че не може и още да се желае де ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Окт 24, 2017 5:56 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Сигурно ти би могъл, обаче пропускаш основната линия. За да стигнеш до това ниво трябва да минеш през няколко други по-ниски нива, иначе ако някой ти даде малкинка да й компилираш кърнела, а единственото което ти знаеш до момента е да си бъркаш в носа, след 15 минути малкинката ще се озове в някое чекмедже до края на дните си. Това е смисъла на началното обучение чрез прости примери на прости системи.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Окт 24, 2017 9:56 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Акцентът ми беше не за обучението а за това доколко такива платчици имат реална употреба и съответно при нея колко често се налага да се пипа по навътре. Сега ако си говорим за обучение - има и един друг аспект който също трябва да се вземе в предвид - достъпност. Преди 20-на години за да се запознаеш с линукс трябваше да жертваш едно пц за експерименти. За линукс на 32 битов SoC нещата бяха много по сериозни - в порядъка на хиляди $$$, даже десетки хиляди. Преди 10-на години вече за няколко стотин $$$ можеше да се вземе някакъв развоен кит и да се пробва човек. Откак излезе малинката цифрата падна под $100 и вече стига и до под $10. Т.е. това си е едно друго изражение на закона на Мур което фундаментално променя играта - дори и както казва дедо 0.00001% от тези които са се пробвали успеят да навлезнат навътре говорим при тази достъпност и тези милиони продадени платки се получава една доста солидна база от девелопори които да правят по сериозни неща от клатене на пин за да мига ламбичка. И това на цената на една кукла барби или лего. Пишкомерството кое е по подходящо за съвсем начинаещи е пък трети аспект - според мен трябва да има предлагане на всичко за да може децата с желание и мерак да си намерят това което ще ги запали. Това, че някои няма да се запалят защото са се захванали с неподходящата платформа не значи, че пък няма да има и такива които ще уцелят правилната за тях и ще навлезнат в занаята. Едит: Т.е. генерализацията ми е, че по темата генерализация не може да се прави 
|
| Вто Окт 24, 2017 12:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а на мен генерализация ми е, че бабан е направил нещо, което НЕ Е ардуино, малинка или лайнукс машинка. и много успешно е съвместил 3 неща - простота, малък обем и протипна зона за хардуер. и целта съвсем не трябва да е да го направим някое от горните - тях си ги има, цените са ниски, пазара е наситен и монополозиран. целта е да направим идеята му технлогична за производство на приемлива цена и после да го представим (на децата) като алтернатива на ардуино и малинки.
до колко е безумна идеята е трудно да се прецени. но със сигурност ще е безумна идеята да го бутнем да се конкурира на ардуино пазара. там 90% от платчиците струват по-малко от чарколяка по тях. същото е и с малинката - когато броудком продава на загуба (и е единствения доставчик на малинки), до борбата вятърни мелници е една крачка.
ELLO е нещо различно, идеята на мен ми се вижда добра, а доколко ще се възприеме е друг въпрос.
|
| Вто Окт 24, 2017 12:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То тъй, ама цената не беше ли колкото на "пълнокръвен" лаптоп?! Аз лично не мога да си я позволя, пък това чудо е много лесно да го изгориш. Ако се помисли за няк'в външен по-защитен модул... то тогава и до префасониран таблет може да се стигне и... идеята вече не е каквато е.
П.С. за нещо над 300 афра си спомням, де, може да греша.
|
| Вто Окт 24, 2017 1:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това нещо не успявам да го схвана... но ми звучи като грешка 
|
| Вто Окт 24, 2017 8:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
кое не схващаш, да обяснявам на бабан му щукнала идея да събере на едно място - микроконтролер с вграден бейзик - клавитура - екран. на всичкото отгоре сложил - батерия - 2 слота за SD карти - прототипна зона на която директно можеш да си бучнеш чипче, да вържеш захранване, I2C или SPI, да напишеш буквално 3 реда, RUN и да видиш резултата. ако до тук имаш проблем с разбирането, ще ти го пратя лаптопчето да го видиш на живо. наистина "ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС", а не като при енергото --- с идеята се е получило добре. аз поне не се сещам за нещо такова, налично. още повече проекта е опън, всичко е качено в гитхъба - сваляй гербери, поръчвай платки, дупчи фърмуер и си имаш лаптопче. ама излиза скъпо. затова се въртят идеи как да го направим по-технологично за производство (лаптопчето, де) да запазим всички функции, при възможност да подобрим нещо, и разчитайки на по-голяма серия да постигнем приемлива цена. до тук се надявам че всичко е ясно. ако останалата част от изречението ти е смутна нещо, дай да я обсъдим. защото това не е ардуино. не е и малинка. и наистина искам да чуя защо го считаш за грешка.
|
| Вто Окт 24, 2017 8:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
По първата част... не знам, аз четох по-горе че бабана щял да промотира "неговия" си език. Освен ако не се е разкандардисал, може би ти си по-наясно. Въпросът е че въпросният език е меко казано неподходящ за целта. По втората част... очевидно имаш негативно мнение по отношение на калинките и малинките. Не споря. Моето мнение е неутрално, т.е. гледам на тях просто като инструмент. Сам по себе си нито един инструмент не е лош или добър. Аз също нямам нужда от подобни инструменти, но очевадно други хора имат. Специално за начинаещи и хоби употреба, инструментите за съжаление не са толкова много. Така че въпреки някои недостатъци, ардуино и малинките са сред малкото налични. По-съществено е, че и в двете има вложен доста труд и то професионален, не само аматьорски. Казвам го като човек, който си изкарва хляба гледайки и пишейки различни библиотечки. Хич не е лесно да им се прави алтернатива, а и не схващам смисъла на алтернативата ви. Кое ви е алтернативното? Да не изглежда като евал платка, ами лаптоп с прототипна област... друго?
|
| Вто Окт 24, 2017 9:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ннам, но веднага когато стане според джоба ми бих си купил едно такова. Особено като стане възможно да бучнеш ефтинджос платчица и с няколко реда код да скалъпиш мигалка да речем - и за мен ще е полезно. Аз се бях навил на олимекските такива, но тогава малкия още учеше таблицата за умножение. Ся я научи, но го налегна пубертета и пак една мъъъка... То и образУванието таквоз - сефте почва да учи нещо приличащо на математика (до сега стоях настрани, че да не псувам пред детето, от тази година почнах да му проверявам домашните). В момента са му иззети смартофонните джаджи и има достъп до компютър само с образователна цел.
|
| Вто Окт 24, 2017 10:00 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Идеята на Бабане се е получила много добре като хардуер и концепция - но ако ако микрочип не започнат да губят пари от него ще е много тегаво да пробие (нали беше с pic32?).
Това което мен ме спира е, че е с бейсик - отдавна умрял език на който общо взето децата ще се научат на лоши навици които после ще трябва някой някъде да ги отучва. Това, че при нас е проработило не значи, че ще работи и за днешната младеж - няма кой да ги чака 30 години да станат факири минавайки същия път който по сме минали дотук. Ако бяхме ковачи и блъскахме поколение след поколение чука и наковалнята по един и същи начин правейки едни и същи неща разбирам да си държим на традициите - но времената сега са други и щем не щем трябва да се съобразяваме за да оцеляваме.
|
| Вто Окт 24, 2017 10:25 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Всъщност не знам доколко ми е миродавно мнението по въпроса - никога не съм се занимавал да уча съвсем начинаещи, че да ми тежи думата за тези неща - евалата на Бабане, Дедо и който още се е запалил с деликатната задача да налива акъл в празни кратунки 
|
| Вто Окт 24, 2017 10:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Хъх, за нещо друго работещо не съм чувал. Пък не случайно са го кръстили BASIC. А да не би цялото усложнение на M$ Excel да е по-сполучливо от 10 реда бейсик код? За конкретен случай, де.
|
| Вто Окт 24, 2017 10:41 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за да мигнеш пин, в ардуино ти трябва минимум компютър, компилатор и някакъв начин да налееш полученото в чипа на ардуиното. реално получаваш и еклипс като бонус. демек - трябва ти инструментален десктоп или лаптоп. искаш да видиш как работи I2C температурен сензор. бучкаш чипа на прототипната зона, пише 5 реда на клавиатурата до него, RUN и си готов. искаш да видиш как работи датчик за влажност DHT22 - същото, даже с по-малко редова искаш да тестваш някое IR дистанционно какви кодове предава. слагаш някой приемник на прототипната зона, 5-10 реда, RUN... и т.н. всичко е в едно устройство, може да си го сложиш между книгите/учебниците в раницата. на батерия изкарва поне 10 часа. не ти трябва нищо, за да пишеш програма, която дори може да управлява хардуер. --- относно езика (бейзик). какво лошо има в съвременен бейзик, че толкова много да се наложи чак да се отучва? но понеже нещата вървят към сменяем модул на процесора, няма никаква причина да се ограничи реализацията само до бейзик или PIC32. спецификацията на пиновете ще е публична, всеки е свободен да имплементира какъвто език му щукне, на какъвто и да е процесор, който поддържа външен паралелен бъс, има поне по 2 SPI, I2C и UART. e, добре би било и да харчи малко.
|
| Вто Окт 24, 2017 11:46 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Бих искал да те помоля за малко по-конкретни детайли по това изречение. Споменах езика като една *алтернатива* на всичко друго, но само дотам. Иначе има бейсици, питони, всякакви други змии и гущери, така че кой каквото му душа иска. Аз обаче ако ми остане време бих го довършил и това езиче. Още в първия си пост помолих за мнения и предложения, така че повтарям - кажи според теб какво би било добре да бъде различно. Всяко мнение помага да се придвижим с малка стъпка в правилната посока.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Окт 25, 2017 12:15 am |
|
|