|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:34 am
| Автор |
Съобщение |
|
gelkov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Ное 09, 2005 6:14 pm Мнения: 28 Местоположение: София
|
T_i_t_o не става.Първо не трябва да се пипа вътре по захранването.Второ захранването трябва да се изключи и ако напреженията излезнат изван нормите.
Wise интересна схема ама мноо сложна ми се вижда... намерих в нета следната схема: TPS3510, дали ще ми свърши работа, и ако да има ли представа някои от къде мога да си я купя.Благодаря Ви предварително!
|
| Съб Мар 25, 2006 4:51 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Исках да кажа, че няма да му се сбърка нищо ако 3,3 падне до 3. Но човека иска контрол и нагоре, така че да не флудим темата!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Съб Мар 25, 2006 5:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хм, какво значи няма да бърка, самия фкт че иска редундът говори че му трябва надеждност, как тогава си го представяш да с еотклониш 10% от нормата, ако някое дъно просто работи, друго може просто да не работи, а ако захранването по дефаулт си е с 5% отклонение .. и това в най-добрия случай както казах.
А относно синхронизацията, мисля че при паралелно работещи импулсни захранвания е повече от желателно, да не кажа задължително. След това нали не забравяш че захранванията имат пулсации, какъв е ефекта според теб ако захранващите им напрежения са близки, и поради плсациите с еотпушва ту единия ту другия шотки, ами аз ще ти кажа, ще с еполучава едно разтоварване, което пак ще връща към тарото, мисля ще с еполучи доста неприятна картинка, може би ако захранваш двигател ще му е все тая.
Защо не си улесниш живота и не си купиш фабрично направено зхранване ? Сигурен съм че спестеното време нерви и пари от опити ниама да са никак по малко от цената на едно такова.
|
| Съб Мар 25, 2006 8:34 pm |
|
 |
|
evc
|
Какво значи ли, ами премери си 3,3 волта на няколко места по дъното и ще разбереш какво имам предвид.
Ама наистина се отклоняваме от темата.
Едит: Виж, ТоНи, наистина ще работи на ръба, но все пак мисля че повечето дъна ще запалят. Но не е в това въпроса!
Аз мисля, че още след репликата "Wise интересна схема ама мноо сложна ми се вижда... ", темата беше приключена.
Това дето го иска, просто не може да се направи ПРОСТО! От там насетне напусто теоретизираме.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Съб Мар 25, 2006 8:38 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Както каза Wise, просто няма да успееш да го направиш. Ще ти трябва системка за контрол на напрежението и ключове. Може да се изпозват мощни MOS транзистори, някои достигат съпротивление в отпушено състояние под 5 милиома. Така при 20 ампера падът ще е под 100 миливолта. Е, скъпички са 
|
| Съб Мар 25, 2006 8:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами меренето е хубаво нещо, стига да знаеш какво мериш, първо трябва да се убедиш че това са тоно тия 3.3. V които идват от захранването, защото дъното си прави още няколко захранвания около 3.3, да не говрим че може и уреда ти да дава грешка, ако е просто уред купен от магазин за 20-на лв изобщо не бих му вярвал. Имай в предивд че към 3.3 на някои дъна са вързани LDO регулатори, за които 0.3 V по ниско могат да се оказат решаващи за тва кеото е на изхода им.
А защо рзсъждаваме, ами за да не с еналага да го правим втори път, при следващият желаещ да си прави редундът, а и за да е ясно защо е сложно.
|
| Нед Мар 26, 2006 11:00 am |
|
 |
|
gelkov
|
Приключвам с темата! Обедихте ме няма да се занимавам  Благодаря! Със сигурност ми спестихте доста нерви пък да не говорим за пари!
|
| Нед Мар 26, 2006 12:45 pm |
|
 |
|
gelkov
|
Между другото ако някой има схема на някакво REDUNDUNT захранване ще съм му благодарен ако я пусне gelkov@abv.bg просто от любителски интерес - нямам намерение да правя подобно нещо, но пък ми стана интересен въпроса 
|
| Вто Мар 28, 2006 12:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи от захранването, схема под ръка нямам, но съм гледал, по ефтините просто са направени ткаа че да са им близки напреженията и имат синхронизация, не видях да имат общи ОВ, но мое д не съм довидял нещо. А за по сериозните, там има какво ли не, имах едно време от IBM сервър .. е тоа е ситинско захранване, не съм му вадил схемата, ама едва ли щеше д аима успех, схтото имасхе на 3 страни платкии по тиах имасхе разни хибридни схеми които сигурно са специално за тях правени та .....мога да питам обаче, ако толкова много те вълнува.
|
| Вто Мар 28, 2006 1:11 pm |
|
 |
|
gelkov
|
Вълнува ме ама не чак толкоа да почна да разучавам некаква екзотика... става дума ако се намери нещо на някое по - просто и респективно - разбираемо нещо пусни я да се пообразовам  Благодаря предварително!
|
| Вто Мар 28, 2006 2:35 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Проблема е че не винаги се знае кое как ще дефектира.
А има и друг проблем - обратните връзки.
Най доброто решение 2 PWM-а синхронизирани + акумолатор(и) и механични превключватели на изходните напрежения (че и входните).
|
| Вто Мар 28, 2006 2:41 pm |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
По принцип паралелно вкл. изисква контрол на обр. връзка по ток - там работата ти е малко по-сложна, но е далеч по надеждна. Важно е обаче контрола по ток на всеки източник и то по средна стойност най-добре.
Както и да е. Диодите (за диодната логика) е обречена работа - в съвременните схеми на импулсни захранвания за ниско напрежение (и голям ток - buck regulator) диодите ги замениха с паралени МОСФЕТ транзистори - защо, сега няма да ти казвам, че нямам време, но вече рядко се ползват диоди за сериозни неща - особено за тоци над 20А. Моят съвет е да си ръгнеш няколко P канални мосфет-а в паралел съгласно нуждите ти и да оптимизираш управлението им - break before make предполагам. Следенето за отпадане на напрежение или прозоречен компаратор е лесна работа. По-трудното е да ги направиш шумоустойчиви за да избегнеш фалшива тревога.
|
| Вто Мар 28, 2006 4:59 pm |
|
 |
|
evc
|
Мда. Стига да успееш някакси да им "махнеш" обратните диоди... 
Последна промяна evc на Вто Мар 28, 2006 9:49 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Мар 28, 2006 9:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
що бе? махат се без проблем. е, и канала заминава, ама поне решаваш проблема с диода 
|
| Вто Мар 28, 2006 9:45 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
що бе? махат се без проблем. е, и канала заминава, ама поне решаваш проблема с диода 
|
| Вто Мар 28, 2006 9:46 pm |
|
|