Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Имам нужда от идея 2 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Имам нужда от идея 2
Имам едно захранване с траф към 500-600 вата и като го пускам дропва тока от контакта а на същия контакт е и ЮПС-а и писка и минава на батерии, контакта е с 2х2,5 но явно идва повечко товара на трафа 32 ампера на 14 волта. Неква идея как да се справя с проблема, не че е нещо ма е кофти май за акумулаторите по 3-4 пъти на ден да ги товаря излишно.

Нед Окт 29, 2017 8:16 pm
Профил

Мнение Re: Имам нужда от идея 2
Ами софт старт на трафа.

Нед Окт 29, 2017 8:26 pm
Профил
Аватар

А ако включиш 2кВт духалка или прахосмукачка какво става?
Май някой "майстор"-електричар си е оставял ръцете.
Скоро ходих при една баба да гледам защо крушката в кухнята свети само понякога. Въпросът се оказа: Как още не е подпалила блока?!

Нед Окт 29, 2017 8:31 pm
Профил

Ене бонго, ако е голям траф пусквия ток е сериозен, има както по-прости така и по-сложнички, може да е просто PTC.

Нед Окт 29, 2017 9:06 pm
Профил
Аватар

Както каза и Тони - софт старт. Но трябва да се знаят малко повече подробности - какво е захранването, под товар ли тръгва?

Нед Окт 29, 2017 9:08 pm
Профил

Да тръгва под товар 4 мотора чистачки от кола повдигащи едни капаци на оранжера.
Като включвам духалка 2 kW нищо не става леко пада напрежението но ЮПС-а не реагира.
Даже няма и кондензатор след греца.
Некъв подходящ софт-старт, линк ако не е нахално, че тия софт стартери като снуберите има по много в нета и леко трудно се ориентирам.

Нед Окт 29, 2017 9:35 pm
Профил

И още един въпрос пак свързан с мотор от чистачки но е на друго място. Трябва да се задейства един или два пъти на ден по за около 10 секунди, чудя се какво да му сложа, акумулатор 7Ач на подзаряд или пак някой траф с грец и кондензатор. И той тръгва под товар но значително по-малък, върти един сферичен кран, тока е около 5 ампера.

Нед Окт 29, 2017 9:45 pm
Профил
Аватар

Мии с моторите трябваше да почнеш - аз затова предложих прахосмукачка като алтернатива на печката :)
Повечето мотори, а бе направо всичките, при пускане харчат в пъти по-голям ток, особено ако са "твърдо" натоварени.
В случая обаче по би ме притеснило защо не се изключва бушона, а се включва UPS-а - има тема за размисъл.

Иначе най-лесният софт-старт е като не тръгват всички мотори едновременно.

П.С. за другия мотор: той и акумулатора трябва да се зарежда, пък оловните станаха скъпо удоволствие напоследък. И нетрайно!

Последна промяна bongo_x2 на Нед Окт 29, 2017 10:13 pm, променена общо 2 пъти

Нед Окт 29, 2017 10:05 pm
Профил
Аватар

Варианти за софт старт много.
Един от тях - реле за време, да кажем секунда или две, реле за подходящ ток и напрежение и корав резистор, ограничаващ тока до прилични нива, и издържащ съответния пиков ток и мощност. Свързва се последователно на първичната намотка на трафа. При включване трафът се захранван през резистора, а след изтичане на зададеното време, релето го шунтира.

Вариант две - NTC. Има такива, точно за подобни цели. В студено състояние имат каквото съпротивление имат. При загряване от протичащия през тях ток, то намалява. Съвсем общо, нещо като това: https://store.comet.bg/Catalogue/Product/17424/
Дали конкретния чарк ще пасне като съпротивление и максимален ток, не се знае. С наличното инфо, толкова. :D
Недостатъкът на вариант две е, че на термисторът му трябва време за да изстине, и ако джаджата се пуска и спира често, може да не е достатъчно ефективна.

Нед Окт 29, 2017 10:12 pm
Профил

По първия въпрос
Бушо не пада щото 32А а ЮПС-с писка щото е на АПС 900 смарт и явно е чувствителен към такива дропвания. Много ще ми е сложно да ги направя да не тръгват заедно моторите.

По втория въпрос не си чел добре, акумулатора ще е на подзаряд, зарядното ще е с ограничение на тока и мотора ще дърпа от акумулатора, ще има време да се дозареди до следващото пускане.
Имам и аку и траф въпроса е кое по-добре като схемно решение, верно че с аку-то ще мина с по-малък траф и грец, но пък с голям траф няма да се занимавам със зарядно.

Нед Окт 29, 2017 10:18 pm
Профил

Уф това е една от най-скапаните им серии, големи проблеми съм имал точно с тях и точно от тоя вид.

Нед Окт 29, 2017 10:23 pm
Профил

На този ups не може ли да му се настройва чувствителността спрямо подобни флуктуации на напрежението? На 900 pro например може.

https://system.na2.netsuite.com/core/me ... d&_xt=.pdf

На стр 21.

Последна промяна lcr на Нед Окт 29, 2017 10:33 pm, променена общо 1 път

Нед Окт 29, 2017 10:28 pm
Профил
Аватар

Ама тъпите мотори имат гадния навик да харчат повече ток при по-ниско напрежение, а като се комбинира и със "замръзнал" товар...
Някои може би си спомнят една масова, но крива схемичка за регулиране на оборотите в древните касетофони...

П.С. Ся се изписа: 32А за контакти?! Бррр!!! Имаше ги едни криви A-B-C-D, т.е. с нарастване на буквичката все по-малко внимание се обръща на временното претоварване.
Пък както се оказва и според ТоНи: включи ги на различни контакти и забрави :)

Нед Окт 29, 2017 10:33 pm
Профил

Ами не знам има отзад едни цъкала дребни, не помя ся как им беше името, но нещо като работи не се ремонтира, та за това не съм ги цъкал. По-добре да ремонтирам трафа и да отстраня дропването.
Да речем това би свършило работа, евентуално да подбера опитно резисторите.
http://electronics-diy.com/soft-start-f ... supply.php

Мда 32 ампера щото на тоя кабел пускам два калорифера ако стане студено а не запалено парното все още, кабела е 16 квадрата алумин и има разклонения за калориферите, не е от разклоненията добри са.
Е не ми се тегли 25 метра кабел да пускам ЮПС-а на друга фаза.

Нед Окт 29, 2017 10:44 pm
Профил

Ами цъкни най-дясното ключе нагоре, вместо да си преправяш ел. инсталацията. То за това е направено.

Изображение

Нед Окт 29, 2017 11:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща