Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблем с PIC16F77 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с PIC16F77
Здравейте,
До сега ползвах PIC16F877, но той трудно се намира, за това взех 16F77. Налепих на една експериментална платка кварца (20 MHz) и всичко необходимо. Заредих една елементарна програмка, която драснах на CCS compiler-а да мига светодиод на RB2, но нищо не става. Ето и програмката:

Цитат:
#include <16f77.h>
#fuses HS,NOWDT,PUT
#use delay(clock=20000000)
#include <lcd.c>
main()
{ lcd_init();
while(TRUE)
{
output_low(PIN_B2);
delay_ms(500);
output_high(PIN_B2);
delay_ms(500);}
}

Някакви идеи от какво може да е ? До сега не съм имал този проблем с 16F877, 870 и др...

Съб Мар 25, 2006 9:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
За какво ти е LCD към програма за мигащ светодиод :roll: . Ако ти е трудно да си намериш 16f877 вземи си 16F877A - вчера си купих 10 бр...

Съб Мар 25, 2006 11:41 pm
Профил

Мнение 
Вързал съм LCD-to понеже щях да правя един часовник, но в случая не го ползвам. Първо написах това за да се уверя че всичко е наред с платката - но уви. Купих и няколко броя 877A, но не мога да ги запиша с ProPic2, пробвах и един съвсем прост ICSP програматор с три резистора към серийния порт но и с него не стана....

Съб Мар 25, 2006 11:47 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Цитат:
пробвах и един съвсем прост ICSP програматор с три резистора към серийния порт но и с него не стана....

Ако с него си пробвал да записваш и въпросната 77-ца, ясно защо не работи.

Съб Мар 25, 2006 11:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дам вземи си сложи някфи буфери между порта и PIC-a а не само резистори че да не го цъфнеш, ако не си вече...това мисля че ти го казах и преди :wink:

Нед Мар 26, 2006 12:13 am
Профил

Мнение 
хаха

пич ако наистина си ползвал до сега 16ф877, няма причина да не тръгне и с друг пик, всички пикове са еднакви!!!!!
не съм сигурен но мисля че цялата серия 16ф се програмира по един и същ начин, същото важи мисля и за всички 18фХХХ - до три цифри

смени това, смени и онова, ако не помага смени майстора!!!!!!

Нед Мар 26, 2006 2:17 am
Профил

Мнение 
Иво написа:
Купих и няколко броя 877A, но не мога да ги запиша с ProPic2....

Използвай ICprog с програматора ProPic2 и ще го запишеш.
Няма причина да не тръгва. Провери нали си закачил диода на RB2.

Нед Мар 26, 2006 10:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
nik написа:
хаха

пич ако наистина си ползвал до сега 16ф877, няма причина да не тръгне и с друг пик, всички пикове са еднакви!!!!!

прочети първо спецификациите за програмиране и тогава говори глупости
доколкото си спомням имаше 14 програмиращи алгоритми и варианти как да се програмират фюзовете и т.н.
16F877 е стар и се програмира дума по дума, 16F877A има page и се програмират по 4 думи наведнъж
не всички free софтуери поддържат всичко, просто на автора му е трябвал PIC XYZ и е написал програмирането за PIC XYZ и е останал дотам

@Иво ако си решил сериозно да се занимаваш с PIC-ове събери пари за едно ICD2 - то поддържа всички PIC-ове и програмира и дебъгва
още по-лесно става ако си решил да се занимаваш с AVR, има JTAG програматори дебъгери на 1/3 от ICD2 цената
пък и C компилатора е без пари

Нед Мар 26, 2006 11:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не видох къде програмираш кои пинове са входове и кои изходи?

Нед Мар 26, 2006 12:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
evc - не е въпросният пик. Иначе чипа си се записва и чете без проблеми. Ще пробвам с ICprog-a 877А. Сега ще прегледам внимателно платката на ново. bateAZ мисля че на този компилатор няма нужда да оказваш входове/изходи, сам си ги прави. Иначе светодиода е на B2, но дори LCD-то не се инициализира и седи един черен ред.

Нед Мар 26, 2006 1:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Я виж дали имаш генерации на кварца, и провери внимателно инициализацията на портовете. Ако това ти е цялата тестова програма, всичките ти пинове са входове.

Едит: Я си погледни за всеки случай и ресета, по дефолт май беше външен и ако не си го забил на +5, ще ти седи ресетнат проца постянно.
Едит2: Не само че е външен, ами при тоя процесор не може да се изключва въобще. Сложи му един килоом към +5, ако не си.

Последна промяна evc на Нед Мар 26, 2006 1:56 pm, променена общо 1 път

Нед Мар 26, 2006 1:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
Тръгна най-после :) С PIC16F877a. Май беше от фусовете, като ги нагласих от ICptog-a ръчно стана. В този компилатор май никаде не се настройва входове ли са или изходи, а сам си ги сетва.

Нед Мар 26, 2006 1:54 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
nik написа:
хаха

прочети първо спецификациите за програмиране и тогава говори глупости
доколкото си спомням имаше 14 програмиращи алгоритми и варианти как да се програмират фюзовете и т.н.
16F877 е стар и се програмира дума по дума, 16F877A има page и се програмират по 4 думи наведнъж

никой не говори за алгоритъма, нито протокол за връзка, имах предвид чисто хардуерно, понеже той говореше за 3 съпротивления ... а аз така програмирам пиковете от край време, оставям си 5 пина на платката един кабел до ком порта и изобщо не се разправям с програматори... (когато има нужда от дебъгване е друг въпроса оставят се още няколко пина... уточнявам спецялно за теб да не нападаш отново заради лошото ми изразяване...) още повече че не се налага да местиш пика ту на платка ту на програматора дори схемите ги предвиждам така че да може да се програмира в движение.... щото ако управляваш някой мосфет да кажем който не бива да остава по дълго отпушен в момент на програмиране някой път изходните пинове замръзват както са били за това си връзвам кончето и хардуерно, това ми е другото правило което го препоръчвам на всички никога не се доверявам 100% на процесор, особено ако въпросния мосфет колкото и да е корав гори след по малко от секунда ( ако не са се стопили кабелите до тогава) но ако се погрижиш за някои неща всяка платка може да ти бъде и програматор и развойна среда на цената на няколко пина...
и за да не кажеш че пак говоря глупости ще ти кажа че това не са мои идеи , включително и за доверието на процесора, това са все видяни неща от приятели.... които опита им с контролери е наистина голям и от доста години само с това си вадят хляба, така че ако не ти допада нещо като идея можеш с тях да поспориш малко, макар че никой не ти е наложил мнението си

Нед Мар 26, 2006 3:24 pm
Профил

Мнение 
Целият проблем беше в LCD-то. До сега не бях ползвал точно този модел и се оказаха два пина обърнати и програмата забиваше на lcd_init(). Мерси на всички !

Нед Мар 26, 2006 5:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Иво написа:
В този компилатор май никаде не се настройва входове ли са или изходи, а сам си ги сетва.

На мен това ми звучи тъпо. Айде не тъпо, но меко казано несериозно. Тоя компилатора да няма ясновидски способности?

Нед Мар 26, 2006 9:51 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща