Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Избор на LCD touch дисплей/монитор за LinuxCNC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Избор на LCD touch дисплей/монитор за LinuxCNC
Ако видиш цената на едно дисплейче предназначено за аероспейс, ще се убедиш че те нямат място в хоби CNC машините... :D

Съб Ное 11, 2017 10:01 pm
Профил
Аватар

Най ми харесват ключетата. В бакалийката има подобни за около лев парчето и смятам да ги ръгам навсякъде, най-вече по комповете :)
А със стрелкови индикатори също съм се запасил, включително от ЗИЛ-ове...

Съб Ное 11, 2017 11:01 pm
Профил

Има вандалоустойчиви тъч дисплеи - с закалено стъкло отпред, IP67 и нагоре. Там е капацитивно и работят добре дори в индустриална среда, ние ползваме мисля 15 инчови. За цени не знам, не са ми интересни.
Но по изказването за липсата на ръкавици - разните често използвани действия нали не са оставени на тъча? В смисъл старт цикъл? Страх ме е да попитам за тотал стопа...Тъй де, тъча би трябвало да го пипат хора, дето ръцете им не са в стружки и емулсия. За другите са индустриални бутончета на панела дето ги гледама да държат поне 6 цифрено число "настъпвания".

Съб Ное 11, 2017 11:20 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Много задълбахте ... за избягване на случайни докосвания ще сложа бутон който да заключва тъча ....няма пълно щастие
Да да ще има бутони :)

В България може ли да се направи лицево фолио с добро качество ? Трябва боята/мастилото да издържа на агресивни течности. Колко ориентировъчно би струвало едно такова удоволствие ? Разбира се говорим за 1-2 броя с размери ~ 20см х 15см

ps: Е колко да струва един такъв тъч :D само едни 1000+ USD пък ако се купува от българия слагаме още 40-70% върху цената :rolleyes:

Нед Ное 12, 2017 1:44 am
Профил

Ммм в голяма грешка си за цената, няма такова нещо, зависи какво и от къде къупуваш. Ситуацията е следната, на пазара има 2-ма основни играча, 3М и Ело, и всички останали. Под всички останали има много, и някои от тия много по една или друга причина произвеждат продукти както за Elo така и за 3М.
Та въпрос
1 е искаш ли оригинален тъч или не, разликата не е огромна, но я има, както при сензора така и при контролера
2 е какъв тип продукт искаш, има най-различни според приложението, не всички от останалите проивеждат всичко
3 какъв клас на IP
4 какъв клас на IK
5 искаш само дисплей или all in one
6 искаш ОМЕ прукт, искаш ODM или нещо съвсем готово
7 каква яркост и контраст търсиш, и какъв е приоритета добра четимост, сравнително статични изображения много висок контраст, или фотореалистичност и ниска латентност, двете обикновенно се изключват.
От отговора на горните въпроси ще зависи и цената.
Да ти го кажа така, 27" PCAP, с 4 мм закалено стъкла IK 05, OEM, с IPS матрица на AUO /може би една от най-добрите в класа/ има цена около 400$
Реално матрицата няма особенно значение, дори тия които са подходящи като за CNC са по-евтини.
Винаги можеш да купиш нещо готово, има не малко немски и швейцарски фирми които предлагат готови монитори или all in one, цените са ако не стряскащи то неприятни.
Това което предлагат с нищо не е по различно, дори бих казал в повеето случаи дори е по-зле от това което можеш да сглобиш или да вземеш от ОЕМ / ODM.
Проблемите за които споменавам ги имат всички, въпрос на асемблаж, за тъчовете емного важно как ги сглобяваш, т.е. каква ти е механичната конструкция, и всеки тип си има неговите специфични изисквания.
Общо взето това е, работя с всички по-големи доставчици, от TES които произвеждат дисплея на айфона, до разни малки като алфа дисплей и М3. истината е че може би най-добрите тъчове са на 3М, Ело имат проблясъци, но реално в моемнта повечето им PCAP са eGalaxy, имаха техни чипове но не знам защо изпозлват тези конкретни. Най-малко съм работил с НЕК, но те упорито си прецакват бизнеса. Та трябва да правиш разлика между тъч и панел, обикновенно всичко това е по заявка на клиетна, панела може да е Samsung, LG. AUO, или нещо жълто, а тъча пък може да е 3М, Ело или и той нещо жълто :)
Най-напред в тоя бизнес са корейците, след тях тайванците и след това китайците, всички останали или купуват от тях, или произвеждат при тях, говоря за решения, дисплей с тъч.

Нед Ное 12, 2017 7:05 am
Профил
Аватар

gicho написа:
Има вандалоустойчиви тъч дисплеи - с закалено стъкло отпред, IP67 и нагоре. Там е капацитивно и работят добре дори в индустриална среда, ние ползваме мисля 15 инчови. За цени не знам, не са ми интересни.
Но по изказването за липсата на ръкавици - разните често използвани действия нали не са оставени на тъча? В смисъл старт цикъл? Страх ме е да попитам за тотал стопа...Тъй де, тъча би трябвало да го пипат хора, дето ръцете им не са в стружки и емулсия. За другите са индустриални бутончета на панела дето ги гледама да държат поне 6 цифрено число "настъпвания".

Имаше някакви експерименти за капацитивен тъч, комбиниран с няколко датчика за натиск. Гласяха го за индустриални приложения. Целта е била да се детектира дали има натиск, както и позицията в която е упражнен.

Нед Ное 12, 2017 12:17 pm
Профил
Аватар

s7ama7 написа:
Много задълбахте ... за избягване на случайни докосвания ще сложа бутон който да заключва тъча ....няма пълно щастие
Да да ще има бутони :)

В България може ли да се направи лицево фолио с добро качество ? Трябва боята/мастилото да издържа на агресивни течности. Колко ориентировъчно би струвало едно такова удоволствие ? Разбира се говорим за 1-2 броя с размери ~ 20см х 15см

ps: Е колко да струва един такъв тъч :D само едни 1000+ USD пък ако се купува от българия слагаме още 40-70% върху цената :rolleyes:

Опитваш се да направиш на баир - лозе.

Абсолютно нерентабилно е начинанието. Вземи си един готов монитор с тъч и толкова. Времето, което ще загубиш да градиш собствено решение ще ти е поне 10 пъти по високо като цена спрямо готово решение :)

Даже и производителите на фрези не градят тая част от нулата. А ти доколкото разбирам имаш за цел единична бройка. Вкарваш е в голям филм, безмислено е.

Нед Ное 12, 2017 4:53 pm
Профил ICQ

@ToHu благодаря за информацията , честно казано аз си представях нещо готово със съответна кутия и "претенции" за индустриално приложение. 400$ за 27" наистина звучи много добре за такъв тип дисплей и тъч .

@Цецо Панел при всички положения ще трябва да се прави ...
Да има и готово цялостно решение което си заслужава но цената e 3300$ и е за 3 оси

Нед Ное 12, 2017 11:22 pm
Профил

Има и други подходящи технологии, пиезо например, не ти трябва никакъв капацитет, отчита натиска по екрана, но не е сърфейс вълни / SAW - не става за индустриално /. Има инфрачервени, но и те не са мого за индустриални. Реално тези които отчитат натиск са няколко типа, но всички от сравнително неизвестни доставчици. Всъщност .. не знам дали NEC не купиха това с пиезото, но не знам какво стана, там каквото попадне и потъва ... а може да греша и да са били Renesas, абе купи ги някой който ги обрича като технология.
За цената и кое е приложимо при теб, първо тая цена може би няма как ти да я постигнеш и то за нещо читаво, казвам ти я да се ориентираш, но това е цена постигната след 3-4 итерации, разбирай получавайки оферти от 5-6 доставика, и после връщайки на всички най-ниската получена, за да правиш нещо такова трябва да си в позиция да го правиш, т.е. да имат итнерес от теб. После за една, две бройки или дори 10, нещата не са много лесни, аз мога да си купя 10 но ти няма да можеш, все пак говорим за ОЕМ и ODM доставчици.
Ако е за 1-2 мога да ти направя услуга и да ти препродам някой, ако регулярно ще ти трябват малко количества не мога да ти помогна, ние не търгуваме а ги използваме.
Тогава имаш няколко други варианта, и може би най-лесния за теб е алфа дисплей, имат представител в БГ, и може би и на 10-20 бр. на месец ще са щастливи, естествено цената няма да те кефи, но такъв е живота.
Ако ще правиш производство и ще ти трябват между 20-50 на година, най-добре да ги поръчаш на куп, така имаш най-голям шнас някой да се заинтересува.
Но то мисля със всичко е така, няма ли количество остсваш от прецаканата страна.

Пон Ное 13, 2017 4:48 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Общо взето всичко индустриално при мен от 5 до 19 инча е резистивно - 4 и 5 проводно. Малките
след 3-4 години на 65 градуса Целзий , започнаха да дават утечки м/у двата слоя. Някои имат
залепено стъкло в/у предния пласмасов ( подвижен ) панел - 0.15 мм против драскане.
Най държеливи са Elo - 5 проводни ( Сименс ги ползват ).

Чет Ное 16, 2017 6:19 pm
Профил
Аватар

Може да са държеливи ама е голямо геройство да уцелиш (а понякога въобще да задействаш нещо) на сименс хми. Не съм пробвал на микростеп-а какъв е тъча но си е заедно с монитора (който също не помня какъв е точно).

Чет Ное 16, 2017 7:39 pm
Профил ICQ

Какво ти производство , да предположих че гореспоменатата цена е за количества но за мен това няма значение защото 400$ надвишават многократно предвидения бюджет за мониторче . :)
Китайчето е вече на път :) Предполагам ако тъча е качествен няма да имам ядове .

Чет Ное 16, 2017 7:51 pm
Профил
Аватар

Ехеее - много нискобюджетно - 400$ за машина с която се изкарват пари не трябва въобще да стават на въпрос.

Чет Ное 16, 2017 8:01 pm
Профил ICQ

Cekins тъча не е необходимост а екстра не е проблем да сложим и обикновен дисплей без тъч но искаме да го направим по модерно :)
Да 400$ надвишава многократно предвидения бюджет за монитор , дори и да ми се вписваше 27" монитор :D

Чет Ное 16, 2017 8:55 pm
Профил
Аватар

аз до колко съм барал Симатик - си е най-обикновен резистивен тъч от има няма 20 кинта в ибея
кво ти пречи да туриш на "Линукса" резистивен...

"Controlling a laser with Linux is crazy, but everyone in this room is crazy in his own way....."
Torvalds, Linus (2007).

Чет Ное 16, 2017 10:24 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща