Отговори на тема  [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Следваща
Бензина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бензина
Private написа:
Не говоря за пърформънс, а за поддръжка на двата вида машини. :D

Знам ли. За мен все още е загадка как се оправя самозапалил се литивео-намсикъ'ф пакет батерии. :D
Да, знам че това не се е случвало, и не може да се случи на практика. Размишлявам си съвсем теоретично... :D
Чудя се, когато тия кошове станат по-масови, дали нема да ги напъдят от фериботи, тунели и подземни паркинги и т.н.

Пет Ное 24, 2017 9:16 pm
Профил

Ами и това е относително, я ми кажи кой ще ти ремонтира прецакания инвертор, или батериен пакет, ако го погледнем така нисана е много по-ремонтопригоден.

Пет Ное 24, 2017 9:17 pm
Профил
Аватар

Като си купя гоуф за 0.5-5к с останалите до теслата колко живота имам да зареждам при магарешки?
Майната и на екологията, моята кола няма да спаси Земята!

Аз за друго: уж няма инфраструктура по нашенско, но по-миналата година в едно село монтирахме на новопостроена бензиностанция трафче като за средно голям завод. Чудихме се и го отдадохме на специфичните особености на българската икономика и никой не се сети за тесли и керпедени.

П.С. Изписало се отпреди да...

Пет Ное 24, 2017 9:18 pm
Профил
Аватар

Тони, термостата стои постоянно на 72ф, пещерата е около 2500 квадратни фута, а печката е с 96% ефективност и на газ и изолацията на пещерата не е по по най, но е доста добра. От там и сметката за ток не е голяма. Лятото с климатика стига стига до около $80-90 сметката за ток, а през чикагските зими пада до около $40 а тая за газ стига $100.

Дедо, казваш каквото казах и аз само дето от него не следва че теслата е боклук, даже напротив.

Тони, теслата и като перформънс и като хендлинг е доста добра, особено за парите си. Заради батериите в пода центъра на тежеста е доста ниско, отделно масата е разпределена доста добре. При бензиновите коли не винаги имаш такава свобода за разпределение на масите.

Ицо би ли споделил конкретно какви точно са проблемите на теслата, аналогични на диодите имекия приппй?

Пет Ное 24, 2017 9:56 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Private написа:
Не говоря за пърформънс, а за поддръжка на двата вида машини. :D

Знам ли. За мен все още е загадка как се оправя самозапалил се литивео-намсикъ'ф пакет батерии. :D
Да, знам че това не се е случвало, и не може да се случи на практика. Размишлявам си съвсем теоретично... :D
Чудя се, когато тия кошове станат по-масови, дали нема да ги напъдят от фериботи, тунели и подземни паркинги и т.н.

Бмв току що риколна 1.4 млн коли щото се самозапалват както си стоят в гаража. За колко рикола на тесла знаеш, дето са за самозапалване на батериите?

Пет Ное 24, 2017 9:59 pm
Профил

Митко, за теслата като хандлинг, аз говоря сравнено с GRT-а, иначе да, по естетсвен път си е доста балансирана. За сметката какво да ти кажа, къата е почти 20 годишна, дограмата е оригиналната, не е зле но не е и супер перфектна, стъклопакети но все пак 25 години, и квадратурата е повече около 5100 кв. а и обема не е малък та сигурно доста по-високата сметка си има причина.

Пет Ное 24, 2017 10:07 pm
Профил
Аватар

[quote="ToHu"тесла, примитивен диференциал с куплиран към него примитивен ел.мотор[/quote]
добре де - кое е толков скъпото в теслата?
- ел. мотора принципно не може да е по-скъп от бензиновия. последния е неимоверно по-сложен
- тенекията принципно е на същата цена
- батерията
- седалките
- мултимедията
- запалката

гледах филмче за руската драма с теслите.
там официален дилър няма. но някои гъзари все пак са си купили. всичко е 6, докато не се счупи нещо.
човека обясняваше, че дори мигач не може да се смени от друга кола - не само, че не работи мигача, ами и колата не тръгва. да не говорим за някой основен агрегат. и почват разни майсторани да 'хакват' - вадят инвертора от изпушила кола и го местят на нов двигател, почват се росификации (аналог на киризирането) с пикчета по знайни и незнайни жици... имаше и интересни близки кадри с няколко версии баш на диференциала и редуктора, прогреса в кърпенето на железарски бъгове в еволюцията на агрегата. странни дефекти, при това за само 50К километра.

и хората са принудени да самоделсват, защото от тесла любезно им предлагат "качете я колата на един контейнер, пратете я в щатите и ние ще ви сменим мигача". дори обясняваха какъв логически кошмар е начинанието, предвид митнически формалности, забраната за транспорт на батерии и подобни.

затова, според мен, теслата си остава с модния сегмент - силно надценено бижу, с което е непрактично да се прибереш от театър с трамвая вечерно време.

моя принцип, обикаляйки света е: карай местната кола. в германия - немска, във Франция - френска, в Япония - японска.
тесла сигурно е хубав атомобил. но за щатите. картата е много ясна демонстрация - това е за нас, не е за вас. това е за хора с пари, вие ще ни купувате баракудите, за които иначе трябва да платим за утилизация.

може да е изпреварил времето си. не обичам думата 'визионерски'. например, не виждам нищо визионерско в айфона, но това си е мое виждане.
тесла е виждането как трябва да изглежда електрокара според Мъск. Форд навремето също е имал виждане как да изглежда модел-Т - евтина версия на каручка без коне. и екологията пак е била аргумент - конските фъшкии са задръствали големите градове.

---

колкото до инфраструктурата, това е функция на държавната политика.
сега е модно да се говори колко чисти са електромобилите. колко били замърсявали таралясниците, как всички трябвало да се возят или на велосипеди, или на метро.

пълна глупост! просто се съзира ниша за точене и грабене и всички на тръстиката.
ако държавата/общината иска всички да се возят на градския транспорт - да го направят безплатен.
с колело няма как да прибереш три деца - едното от яслата, другото от училище, третото от пиано, в рамките на 30 мин. още по-голяма глупост е да правиш велоалеи по централни булеварди. първо ги стесниха, за да направят парко-места, докато направят големи паркинзи. дръШки. после ги направиха 'зони', за да събират кинти. нито е удобно, нито е евтино, нито трафик може да мине, нито да се измие улицата като хората. накрая вдигнаха с 60% цената на билетчето и стана така, че ако пътуваш с 3 превозни средства е по-евтино да се качиш на такси или на твоята каручка за още по-евтино.

ама с изкуствен интелект трябва да се занимават хора, които имат естествен

Пет Ное 24, 2017 10:09 pm
Профил

Ами зао е скъпо, трудно да се каже, доста алуминий, нормално е да е по-скъпо, доста по-скъпа суровина. Батериите те са ясни. В диференциала няма нищо сложно, сравнено с японските е направо детска играчка, същото е и за мотора, съвсем стандартен трифазен мотор, дори не супер ефективен. Скоро гледах филмче за завода им.
Значи все още количествата са малки, все още суперзавода е полу построен, явно електрониката макар и евтина сама по себе си, в случая вдига цената. Трябва да правят пари, това е ясно, но новата е мисля около 37 хил гущера, пак не е евтино но е доста по-достъпна.

Пет Ное 24, 2017 10:15 pm
Профил
Аватар

Бонго - ти ще си караш гоуфо (още няколко години най-много). Ама малкия Бонго? Ами по малкото бонговче дето ще го има. За него бензин при марешки може и да е само в бутилка за спомен от миналото.

За съжаление в един средностатистически български град близките 200 години няма как да има такава инфраструктура - в САЩ Митко си спира колата пред вкъщи всяка вечер. Аз ако в седмицата успея един път да я спра поне близко до входа съм щастливец - е какво зарядно. Ами ако всичките 24 апартамента имат по една електричка и искат вечерта да я заредят - ми то зад блока има 10-тина места само като цяло. Добре че 70% от живущите нямат кола. Ама за сметка на това 20% имат по две. И това в малък град. Ами я си го представи това в някой от "небостъргачите" по 24 жилищни етажа в София!

За съжаление към монета единственото смислено е пълненето на някаква бака с нещо - каквото и да е то. Преди време в темата беше спомената батерията със сменяем електролит, като само електролита е носител на енергията - за съжаление това е единствения смислен вариант който виждаме ние тука в България. Вероятно и на други места е така.

Друго интересно ще е ако се появи нещо друго като технология, какво ще се случи с изградената вече инфраструктура?

И накрая - дали тока е мръсен - ако има желание всичкия ще стане ядрен/веи - на всички е ясно колко е чист или мръсен.

Пет Ное 24, 2017 10:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:
Бмв току що риколна 1.4 млн коли щото се самозапалват както си стоят в гаража. За колко рикола на тесла знаеш, дето са за самозапалване на батериите?

Колко милиона автомобила продаде Тесла, за да знам дали има смисъл да гледам какви риколи са правили? :D

Пет Ное 24, 2017 10:55 pm
Профил

Електромотора е с меден ротор и много твърда характеристика. Ползват асинхронен за да могат да го претоварват. Не им пука за КПД. Тойотите, нисан лийф, шеви болт, бмв и още други ползват синхронни мотори с вградени магнити които дават над 95% кпд в целия диапазон балабар с инвертора. Тесла за инвертор ползват 72 малки транзистора вместо 6 големи. Ползват едно старо тексаско ДСП с демо софтуера и нямат ни най малко желание да подобряват кактото и да е. Независимо, че алгоритмите там са писани за друг тип асинхронни мотори но на тесла не им дреме. Те пари и време за разработки на нови неща нямат. Важно е да е шарено. И като заради кофти калибрация ти забие камерата се налага да спреш, слезеш от колата, да я рестартираш, да изчакаш няколко минути и тогава да тръгнеш иначе постоянно колата се опитва да избегне несъществуващо препядствие и ти пищи за грешки.

А точно за перформънс да не говорим защото нещата не са такива розови колкото ги описват. Да, можеш да ускориш за 2 секунди. Но можеш да го направиш 2-3 пъти. След това светват 1000 лампи как колата е прегряла и те ограничава като мощност. Направи още 2 ускорения и гледай как колата залепва на 100 км/час и не ти дава да ускоряваш изобщо докато изстине мотора, инвертора и батерията. Има един германец в ютюб тръгна да се гони с порше. Отначало го дръпна ама само за малко. Поршето гонастигна и задмина и до там. По едно време поршето намали и немеца го настигна но след това поршето отпраши а на немеца теслата светна, че е прегряла и му ограничава мощоста.
Хубаво е голямото ускорение ама не казват, че можеш да го направиш само 2-3 пъти и след това ти трябва голяма почивка за да изстине колата.

А що се отнася до ремонта - айде смени някоя умряла клетка в батерията? Не можеш. Невъзможно е. Просто не е мислена да се ремонтира. Нисан лийфа се сменя без проблем. И на приуса се сменя. БМВ-то и електрическия голф също не може да се сменя. На тях се сменя модул от няколко батерии. Има достатъчно случаи на изгорели батерии и инвертори.

Пет Ное 24, 2017 10:56 pm
Профил

Това за което говорим не е инфраструктура, това е модел на живот. Има доста напреднали страни в коитосъщо не можеш да паркираш близо до мястото където живееш, в същото време аз мога да паркирам 10-а пред къщата без дори да използвам улицата, ама това нищоне значи.

Пет Ное 24, 2017 11:01 pm
Профил
Аватар

Тесла е на дъното като надеждност. Което е удивително: кола, която привидно няма кво да й се счупи, всъщност е трошка.

Съб Ное 25, 2017 12:05 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
loudnes написа:
Това за запалване на батерии при електромобили(заводски или кадърно конвертирани) клони към невъзможно. Просто се използва химия различна от LiCO/LiMn това са батерии където сме свикнали да срещаме по лаптопи, телефони и други потребителски устройства. Също системата за мениджмънт на батериите следи за излизане извън определени опасни параметри. Масово е електро транспорта се изпозват Lifepo, NCM или други химии, много по-безопасни от LiCO/LiMn, с по-голям брой цикли заряд/разряд и доста по големи номинални токове на разряд/заряд. Да кажем, че имам известен опит с шофирането на електричество.

Съб Ное 25, 2017 12:09 am
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Тесла е на дъното като надеждност. Което е удивително: кола, която привидно няма кво да й се счупи, всъщност е трошка.

Dimitar написа:
Ицо, колите на тесла вече няколко поредни години в "Consumer reports" са на първо място по надежност и по потребителско удовлетворение. Най-редовно от макс 100 точки им дават по 104-105...

Последно, това е автомобила на автомобилите или е поредната модна тоалетна? :D

Редакция:
Private написа:
itso.t написа:
loudnes написа:
Това за запалване на батерии при електромобили(заводски или кадърно конвертирани) клони към невъзможно. Просто се използва химия различна от LiCO/LiMn това са батерии където сме свикнали да срещаме по лаптопи, телефони и други потребителски устройства. Също системата за мениджмънт на батериите следи за излизане извън определени опасни параметри. Масово е електро транспорта се изпозват Lifepo, NCM или други химии, много по-безопасни от LiCO/LiMn, с по-голям брой цикли заряд/разряд и доста по големи номинални токове на разряд/заряд. Да кажем, че имам известен опит с шофирането на електричество.

Демек, материалите в медиите и нета, за самозапалили се Брадви са инсинуации, а клиповете са долни монтажи? И т'ва 'щото некой биол казал че не можело да стане.
Кой знае колко са ги разтягали подобни на оперативките на Самсунг, по повод батериите на техния реактивен таблет...

Съб Ное 25, 2017 12:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Следваща