| Автор |
Съобщение |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
 USB флашка
Мислех да спамя някоя от темите и да не пускам нова но се отказах Каква е причината да ми се скапва вече втора флашка като я дръпна от компа преди да съм излязъл от нея? Защо при другите устройства това не се случва? (телевизор, аудио плеъри) Имам много стари флашки дето си ги дърпам по време на работа и си работят още и още а тия по новите над 16 гб се скапват. Каква е логиката? Просто ми е интересно.
|
| Чет Дек 28, 2017 11:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: USB флашка
ама се скапва като файлова система или се скпва тотално ? Ако е като файлова система вината е в бозата, ако се скапва тотално не знам, може да са нещо малоумни новите контролери и да се самопобъркват някак си.
|
| Пет Дек 29, 2017 12:47 am |
|
 |
|
timt
|
Приема я като устройство и до там. Не се вижда никъде просто се чува че е закачена със звук. На едната 64гб с запалката за опита и смъкнах рама и след това я сложих в компа и реагира по същият начин. Марка "интенсо" и двете имам една тошиба как ли не съм я мъчил на всякъде и си работи добичето но е 2 гб за музичка в колата става.
|
| Пет Дек 29, 2017 1:36 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хм, а нещо друго различно от боз пробвал ли си да видиш девайса, с някой партишън тулс, може да е омазало фата, то най-вероятно това е станало? Как са били форматирани FAT или NTFS?
|
| Пет Дек 29, 2017 6:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
'счупи ми се флашката' е нещо като 'счупи ми се уиндоуса' има поне 50 начина да се 'счупи' флашката и много малко от тях са хардуерни. ако искаш да разсъждаваме напоително върху твоя случай, дай повече детайли - модел на флашката, производител, къде я тикаш (хъб, 2.0 или 3.0, на дъното през хъбов порт или директно на контролер и т.н.)
едно време производителите се стараеха повече, старите флашки (1-2 гиги) като правило бяха с пипнати контролери и SLC флешове. като настана чалгата се появиха всевъзможни китайчета за контролери, флешовете ги метнаха на MLC, TLC и бог знае какво LC още. а като се набърка и 3.0, картинката става твърде импресионистична за мен.
|
| Пет Дек 29, 2017 12:00 pm |
|
 |
|
syscop
|
Дръпни това https://rufus.akeo.ie/ и провери дали се форматира. Може да се наложи да го пуснеш 2-3 пъти.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Дек 29, 2017 12:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Puppy Linux си има всички инструменти, че и вповече - няколко пъти ме е спасявала от форматиране на диска. Не изисква да си линукс-гуру нито да я инсталираш, а размерът е мегабайти. Специално Tahrpup 6 не е имало случай да не опознае някой хардуер на компа пък съм я ръгал къде ли не.
Идеята ми е, че е пълноценна система, не специализиран инструмент.
|
| Пет Дек 29, 2017 1:01 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Съмнява ме проблема да е във форматирането. По-скоро му трябва това - http://www.rmprepusb.com/tutorials/repa ... lash-driveнещо като low-level формата при HDD 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Дек 29, 2017 2:23 pm |
|
 |
|
GaBOSS
Ранг: Минаващ
|
Малките флашки по подразбиране бяха форматирани с FAT32, големите са с NTFS, а там, ако не дадеш Unmount (Safely Remove), все някоя програма чопли по диска и в резултат на внезапното вадене остават незаписани разни файлови таблици и т.н.т. Обикновено, ако се пусне вградения във Windows Disk Management флашката се вижда и може да бъде форматирана отново. Става и с програма за работа с партишъни от типа на Acronis и др.
|
| Съб Дек 30, 2017 1:16 pm |
|
 |
|
timt
|
Както и да е, едната съм я унищожил а другата в кофата. Флашките си ги форматирам на FAT32. Скапват се когато са на компа и ги дръпна преди да съм прекратил с излизане. На другите устройства съм нямал проблем а то няма и как да изляза. И според мен е таблица и доста омазано качество на флашките " Интесо" на промоция и двете от медия маркет  съответно 16 и 64 гб. Имам още една от същите на 16 гб. тя пък ми направи проблем с телевизора който има опция да записва на флаш памет. Там имах малко музика и всичко стана мазано когато се опитах да запиша от Тв нещо. Когато я сложих на компа искаше да я форматирам. Сега съм я боднал в ТВ празна но не ми и трябва ако се наложи да запиша нещо за всеки случай.
|
| Съб Дек 30, 2017 1:59 pm |
|
 |
|
trakon
|
Е то това последното е нормално - флашка от ПЦ и после в телевизор / фотоапарат /МП3 плейър в режими на писане си правят собствен партишън и променят MBR таблицата. После PC - то се цупи и иска да форматира , обаче като му откажа форматиране, си чете файловете безпроблемно.
|
| Съб Дек 30, 2017 2:22 pm |
|
|