Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
USB флащка със защита от запис. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: USB флащка със защита от запис.
А мен най ме кефи вездесъщият файл desktop.ini - бат Били наистина се взема прекалено на сериозно.

Нед Дек 31, 2017 5:38 pm
Профил
Аватар

Инфото може да е малко старо, но да има нещо за отскок:

> List of USB Flash Drives with Hardware Write Protection
> TREKSTOR 8GB USB Stick CS
> Netac U235 USB 2.0 16G Write Protection Flash Drive
> Kanguru SS3 USB 3.0 16GB Flash Drive with Physical Write Protect switch

На една от флашките, които имам, добавих хардуерно ключе за забрана на записа. Проверявате кой контролер се ползва в наличните ви флашки с дискретни чипове, намирате точния извод, запоявате ключе по ваш вкус и си спестявате търсене и купуване на флашки със заводски ключета, които или са скъпи, или екзотични, или и двете заедно. :D В моята доработка ползвах ключе за "Turbo" от АТ кутия, та малко се прецака естетиката, но тя ми е най-последна грижа в случая.

Програми за разпознаване на контролера:

> ChipGenius
> Flash Drive Information Extractor

Примерно, този контролер:

> SM3267 Datasheet v1.0

си има екстрата:
Цитат:
Supports “Write Protect” security function to protect the data in USB Flash Disk

Pin 34 - FNWP - Flash Write Protect (active low)

Вто Яну 02, 2018 10:09 pm
Профил

И ние търкаляме из офиса такава стара, че като се носят неща за разпечатка да не нахълтват вируси.
Имам и обратният проблем- микроСД картата в таблета в един момент отказа да пише. То от доста време е отказвала и ми даваше странни грешки, но късно се опомних. Понеже не си признаваше направо. Забелязах я, че ми даваше превю на снимките веднага щом ги щракна. Но после като отида да ги отворя- ги няма. Пробвах с кви ли не тукове, като я закачих към компа- и не ще. Само се чете без грешка. Някой ако знае как мога да си я оправя? Ако ще и с програмка към ардуиното/МЦУ.

Сря Яну 03, 2018 3:10 pm
Профил WWW
Аватар

За начало я копирай като партишън на диска (най в края му).

Сря Яну 03, 2018 3:43 pm
Профил

Тази карта като я изкопираш някъде за бекъп, можеш да я отпишеш - ако е гаранционна я връщаш (внимавай какво има на нея), ако не ... пиеш студена вода и отиваш за нова.
При напълване и многократни записи ("многократно" за мен и теб може да е N хиляди, за производителя няколко десетки ...) почват да стават read only. Ако не иска да се оправи след хубав формат (SD Formatter) значи е безнадеждна.

Сря Яну 03, 2018 5:04 pm
Профил

Изобщо на поддава на никакъв запис/Формат с каквито тулове намерих.
Сложих я да ползвам 15+ГБ музика/филми/документация записани. Тъпото Андроид взело, че си я пренасочило там да записва снимките и пак изгубих безценни кадри - да си бях взел апаратчето. Преди да го усетя и пренасоча към вътрешната памет.
Нещо ми им куца логиката- като го вържа през УСБ кабел към компа да източа снимките и запиша нещо, ми казва, че ще е недостъпен. Устройството няма достъп до него и се пренасочва за запис във вътрешната памет. През това време от компа имам достъп само до микроСД картата. Като го извадя кабела към компа, не се сеща да върне мястото за запис към външната карта и бързо си запълва вътрешното място...

Чет Яну 04, 2018 3:47 am
Профил WWW

Не те разбирам защо си даваш толкова зор за една SD карта. Не е нещо специално или скъпо - продават ги даже в магазините за хранителни стоки.
По всяка вероятност контролера се е опитал да промени блока където държи ФАТ таблицата и на TLC флаша са му се изразходвали циклите на този блок, не е станало и контролера е минал в режим read only за да може да си прочетеш каквото ти трябва преди да я изхвърлиш.

Чет Яну 04, 2018 1:30 pm
Профил

Кофти ситуацията е че не можеш да я изтриеш - и данните ти остават там. Как да я върнеш такава гаранционно? Трябва да я магариш да спре да се чете, което не е лесно за обикновен потребител.

Пет Яну 05, 2018 5:57 pm
Профил
Аватар

Ъмчи ако си записвал данни с гриф "Строго секретно" изтривачката се казва "Чук - 3кг".
Нали не мислиш, че дебилите които не могат да я възстановят по-добре от теб, пък и зор не си дават, ще си играят да ти вадят данните вместо да я хвърлят в кошчето?

Аз като върнах моята върху нея имаше остатъци от пароли, дори от кредитната ми карта, но въобще не се притесних.

Пет Яну 05, 2018 6:28 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

gicho написа:
Кофти ситуацията е че не можеш да я изтриеш - и данните ти остават там. Как да я върнеш такава гаранционно? Трябва да я магариш да спре да се чете, което не е лесно за обикновен потребител.

А не сте ли чували за високо напрежение? Една стара руска запалка за газова печка колко работа е свършила - теглото и в злато! И по нищо не може да се познае 8)

Съб Яну 06, 2018 1:43 am
Профил

Kingston DT2000 http://hardwarebg.com/43487-kingston-dt ... es-256bit/
Цитат:
От към допълнителните защити на DT2000 можем да споменем и възможността да се превключва в режим “само четене” т.е. дори и да е свързан към PC и в активен режим, DT2000 няма да позволи изтриване на наличните данни.

Съб Яну 06, 2018 1:33 pm
Профил
Аватар

това е моята 64MB флашка работи и я ползвам (рекламна е ... май е на жена ми). Сигурно вече ... може да гласува!
форматира се FAT12 и може да се заключва - явно е мислена за директен заместител на дискетите ... (ако някой ги помни :( )

Прикачени файлове:
Коментар на файл: 64MB FAT12
64MB.JPG
64MB.JPG [ 67.05 KiB | Прегледано 5114 пъти ]
Съб Яну 06, 2018 9:22 pm
Профил
Аватар

Сигурно е SLC, затова е все още на въоръжение.

Съб Яну 06, 2018 9:38 pm
Профил
Аватар

ps66 написа:
...явно е мислена за директен заместител на дискетите ... (ако някой ги помни :( )

За това май ги гласяха, но по онова време не ставаше номера. В актуалната тогава ОС (прозорци 98), нямаше интегрирани драйвери и за да работят, трябваше да носиш и дискетата с драйвери, :D което почти ги обезсмисляше. А и не бяха евтини. По спомен, тая за която споменах по-нагоре (128Mb) беше над $100.

Съб Яну 06, 2018 10:39 pm
Профил
Аватар

ps66 написа:
това е моята 64MB флашка работи и я ползвам (рекламна е ... май е на жена ми). Сигурно вече ... може да гласува!
форматира се FAT12 и може да се заключва - явно е мислена за директен заместител на дискетите ... (ако някой ги помни :( )

Имам такава (изглеждаща по абсолютно същия начин) която я взех за 4GB, разпознаваше се като 4GB, но правеше проблеми. В последствие се оказа че е 1GB. Успях да намеря конфигурационен софтуер за контролера и той автоматично разпозна паметта като 1GB. От тогава си работи ОК, но... си беше прецаквация (от Техномаркет!).

И за да не съм съвсем оффтопик - има ключе и работи :D

Вто Яну 09, 2018 7:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща