Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
свръх бърза количка с дистанционно 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
реших да го запазя в тайна до днес0направих изцяло автономно управление на количката-вибродатчик детектор за блъсък,ако се обърне в някоя канавка съм предвидил пиезоизлъчвател и 5 мигащи бели светодиода 8) цялата тая щуротия е на 5 платки и се захранва с 9 волтова батерия :D в понеделник-снимки на джаджата

Съб Мар 25, 2006 10:52 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
който се е сетил за форум за безумни идеи - шапка му свалям!
Нямам предвид че идеята за бърза количка е безумна... по-скоро идеите за реализацията малко куцат.
Това е лично мнение, при това на човек който не е спец, но според мен да се използват високооборотни двигателчита или пък да се слага двигател на всяко колело е грешна посока на размишление...
Ако приемем че става дума за обикновени двигатели с намотки, а не пиезокристални т.е капацетивни (каквито се използват във вариообективите) мощността зависи от тока и индуктивността на намотките. За да се вдигне мощността трябва тока и/или индуктивността да се вдигнат. Но по-висока индуктивност води до по-бавна смяна на фазите, т.е. по-ниски обороти. Значи остава да се вдигне само тока, което е възможно с повишаване на напрежението.
В крайна сметка за да е хем високооборотен, хем мощен един двигател трябва да е нискоиндуктивен и захранван с голям ток.
Не че няма такива двигатели, но проблема е какво става когато такъв двигател трябва да работи на ниски обороти. Става кошмар за този който прави управлението. Трябва да се избегне насищането на намотките, т.е. тока трябва да се ограничава, но тогава загубите в комутатора стават доста по-големи от консумацията на самия двигател - доста неприятно за едно батерийно захранване.
Така де, да не задълбавам в тази насока в която първо не съм много добър спец и второ смятам че е грешна насока за това приложение...
В случая се търси решение за задвижване което трябва да поддържа що-годе равномерна мощност (и ефективност) в целия диапазон на обороти. Решението е сравнително просто - две двигателчета свързани с планетарна предавка (диференциал).
Принципа на действие - също - сумата от ъгловите скорости е константа.
При потегляне, двете двигателчета се пускат едновременно, но в противоположни посоки, така количката стои на едно място докато да речем двигателчета достигнат +/-10% от номиналните обороти. Дотук добре, щото развъртането е на празен ход...
След това, двигателчето което се движи в права посока започва да се ускорява повече от това което се върти в обратна, разликата разбира се отива върху трансмисията и количката плавно започва да ускорява...
Когато "правото двигателче" достигне 80% от номиналните си обороти скоростта му се законтря, а оборотите на обратното постепенни за почват да се намалят до -10%. През това време количката продължава да успорява.
Следващият момент е най-критичен - възможно най-бързо се реверсира обратното двигателче от минус 10% на +10%, като правото компенсира, така че скоростта на трансмисията да остане константа и да не се получи "лашкане от смяна на скоростите".
И в последния етап, правото двигателче вече е на 100%, а обратното вече също върти в права посока и постепенно се развърта и то до максимални обороти. Естествено, в този етап скоростите на двете двигателчета вече се сумират, така че от две "нискооборотни" се получава едно "високооборотно"....
Процентите съм ги сложил ей така... всичко зависи от това какъв тип двигателчета се ползват, примерно ако са стъпкови спокойно може се минава и през нулеви обороти..

Ако все пак някой тръгне да реализира нещо подобно, мога да препоръчам да прочете малко повече за това как се правят новите хибридни автомобили. Там има доста ценни идеи, примерно единия свигател може да поддържа и генераторен режим и т.н.

Нед Мар 26, 2006 11:33 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Варианта който изложи miro_atc звучи наистина яко, но като си помисля за изработка на сложни механични джаджи и се изприщвам.
Планетарна предавка за модел? От де ще намериш такова животно?

С хрумването ми за 4 двигателя си решавам проблема с механиката за "кормилна уредба".
Управлението на всеки двигател ще включва PWM Controller, така че тока не го мисля.
Моя вариант не е подходящ за много високи скорости, и не го предвиждам за такива.
Ще трябва в микроконтролера да влея някви ABC, сибиес, мотроници, ценроници и разни такива системи и да следя честотата и фазата на въртене на двигателите за да е що годе стабилен.

Засега не смятам да слагам блондинката зад волана :lol:

Нед Мар 26, 2006 2:54 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
neutrino_V написа:
С хрумването ми за 4 двигателя си решавам проблема с механиката за "кормилна уредба".

Я пак го обмисли внимателно това! Като се върти едното колело по-бързо от другото, какво ще се получи, според теб?

Нед Мар 26, 2006 3:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
"
neutrino_V написа:

Я пак го обмисли внимателно това! Като се върти едното колело по-бързо от другото, какво ще се получи, според теб?'"

Е то сега и тракшан контрол трябва да им сложим че да ги оправляваме тези четири двигателя :lol: :lol: ,

Нед Мар 26, 2006 3:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
сега, ако и сложите и изкуствен интелект ви признавам... :)

Нед Мар 26, 2006 4:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
MIPS написа:
"
Е то сега и тракшан контрол трябва да им сложим че да ги оправляваме тези четири двигателя :lol: :lol: ,
Ам чи да, няма да оставям процесора безработен я.

Магнита на ротора е 20 полюсен, при това в двигателя има монтирани не един а 3(три) хал сензора. Това ми дава 60 растера за един оборот. Тоест, ще мога да засичам в реално време разминаване с 6(шест) градуса спрямо другите колела, и да компенсирам с промяна на тягата.
При положение, че количката има сравнително добро сцепление с пътя, дори при преплъзване на едно от колелата няма да се наруши стабилността. Контролера ще засече приплъзването понеже има инцидентно разминаване на ъгъла спрямо другите 3 колела.
Абе доста играчка ще е да го стабилизирам, особенно при високи скорости. Ама трябва да стане все нещо.
.........
...
Малиии... 8O , сега ми просветна.
След като знам изминатия път от всяко едно колело по отделно, няма да е трудно да изчисля приблизително траекторията по която се движи количката.
Ако имам обратна връзка с количката, при малки скорости ще знам как се движи, дори да не ми е в полезрението.
Ех, само да имах повечко свободно време :cry:
Приемам идеи и критики.

Пон Мар 27, 2006 12:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
След като знам изминатия път от всяко едно колело по отделно, няма да е трудно да изчисля приблизително траекторията по която се движи количката.

далеч не е така тривиален вьпросьт.
сглоби си пьрво една количка, подкарай я на 4-5km/h опитай да изчислиш някаква траектория, после опитай да нанесеш корекции и ще говорим отново.
А това за оправлението посредством камера си го избийте от главата, при тези скорости ще е цяло постижение ако успeeте да предавате по една снимка на 20м.

Пон Мар 27, 2006 1:27 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Днес тествах за първи път управлението на моторчетата и работи безотказно :D мога да регулирам обороти с точност до 6 об./мин. което за 8000 са си нищо :D мога легулирам оборотите и посоката на моторите по всяко време;оборотите се регулират от 5 до 7600 като мощността е най-висока при ниските(до 600)обороти;поставих фарове (30 бели светодиода) и стопове,расьорите са дело на един стругар иса изцяло от алуминий;датчикът за удар в стене или нещо от тоя род :lol: реагира на сигнал 4 милисекунди и веднага задейства спирачките ако моторите са още в движение(дърпат ток)или задейства клаксона(и такава екстра има) и в зависимост дали и светло или тъмно включва фаровете на режим мигане с честота 4 херца.само старото управление не работи :cry: при първия удар се е скапал чипът :cry: дето го бях взел от един радиоуправляем джип балабар с цялото управление,сервота и всичко ама уви чипът управлява всичко по схемата и вече трябва да търся нов :cry: при удара се е скапала и старата батерия и сега трябва да купувам нова което са си още пари.......остана само батерия,приемник и шаси от стара количка с евентуално преправяне за да се подобри аеродинамиката и я пускам на път(една старо изоставено летище до гр. Чирпан)гумите ги направих от гумени уплътнители дебели 5мм. захванати с алуминиеви шайби и свързани с моторчетата 8) дават доста добро сцепление с земята(окарания асфалт пред блока ми)и цялата тая гъзария тежи(с батерия и хубава антена)1.8 кила :D а забравих да кажа-и краш тест проведох с едно направено от мен шаси-при скорост 40км./ч. и удар в бордюр беше надрана само бронята и леко беше се преместило едното задно моторче с некви 2 метра :lol:

Сря Мар 29, 2006 7:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
ми браво :D

Сря Мар 29, 2006 10:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
IGBT написа:
като мощността е най-висока при ниските(до 600)обороти;

МОжеш ли да обясниш малко по-подробно! С кви мотори е тая кола?

Сря Мар 29, 2006 10:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Gogo написа:
IGBT написа:
като мощността е най-висока при ниските(до 600)обороти;

МОжеш ли да обясниш малко по-подробно! С кви мотори е тая кола?
ми незнам :oops: намираха ми се 4 еднакви в кашоните на тавана и са хем високооборотни хем сравнително мощни като са големи колкото моторчета на сашоар ама малко по дълги :D а забравих да акжа че цялата тая лудница е събрана в рамките на 6 CMOS интегралки-4017;4093;4013;4020;4001;4011 и около 20 транзистора :) и 5-те платки да мое производство сега мисля да хвана някой програмист да ми напише програма за АТмега 16 да го събера в нея

Сря Мар 29, 2006 10:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
все си мисля, че за по-високи скорости няма да можеш да минеш без жироскоп и динамична корекция на управлението

п.с. Предвидени ли са крила и стабилизатори за прелетите след неравност ? :)

Пет Мар 31, 2006 11:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
През ваканцията си седнах на г**а и се помъчих да вкарам още някакви екстри в управлението и постигнах доста добри резултати-купих 2 нови мотора Мабучи-40000 rpm и мощност 240 вата и ги сложих на мястото на старите,направих по-качествен спиид контролер и поръчах 30 гуми от вулканизиран висококачествен каучук сдобих се с една скоростна кутия с 3 скорости ама вътре едното колело е без зъби а нямам зъболекар по ръка и сега ще поръчвам нови събни колела от месинг.един приятел моделист ми даде на заем едно радиоуправление Футаба-8 канално и обхват до 2 км.(за самолет) и когато ми пристигне скоростната кутия сглобявам я и я пускам на път. :D

Сря Апр 19, 2006 3:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
IGBT с тази мощност ще участваш ли в "Роботика"?
Голям драгстер - 2х 240W :D
Успех :D

Сря Апр 19, 2006 5:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 89 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща