Re: Странно поведение на SSD масив RAID0
Принципно си прав, но не чак толкова лошо положението с новите. Има си още дъна с COM и LPT, вярно че в най-добрия случай LPT-то ще да е на каишка но пак си го има. PCI също се намират, но да, все по-рядко.
Моят лаптоп не е съвсем нов - 2013 модел мисля че е, но през докинга имам и нормален COM1, както и LPT. Имам си официални драйвери от XP до 10. Но вече поодъртя и ми липсва бърз интерфейс за SSD - сега има сата 3 но ми се иска да мина на NVMe - гледам новите ssd на интел какви скорости и IOPS постигат, и че са на съвсем приемливи цени - но няма как да ги бодна при мен. Май това ще е нещото което да ме накара да сменя машината - ако не хвана твоя път и не взема някакъв тежък workstation заради многото памет на приемлива цена. Щото ако трябва да докарам дори само 16Г на които съм свикнал за новата машина ще трябва да дам 300лв - само за памет.
Всъщност доколко е опция да се ползва адаптер от PCI-E към NVMe? Гледам някакви платки като тая:
http://www.microsatacables.com/pcie-gen-3-4-lane-to-m-2-nvme-ssd-adapterИма и по-"широки" откъм PCI-E страната. Дали може да има влошаване на производителността ако се сложи някаквo >3000МБ/с дискче на такова адаптерче в такова слотче?