Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Курсове по програмиране на микроконтролери 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Курсове по програмиране на микроконтролери
Добре де, те във вашата фирма като рабоят със SMT32, нямат ли туй-онуй ? Програматор не могат ли да ти дадът за у вас ? И една платка макетна със запоен някой контролер.

Пон Фев 05, 2018 4:38 pm
Профил

neo_nedo написа:
Нивото ми е, че съм писал на С, но не съм запознат с микроконтролерите. Четох няколко книжки на Димо Петков и правих примерите от тях като някои от тях променях. В момента чета неговата книжка за програмиране Zilog Z8. Изглежда добре подредена и разбираема. В момента се запознавам с основните блокове на контролера и начина на управление. STM32F070 е другият контролер, който се ползва във фирмата, в която работя. Търся да си поръчам development комплекта.

Почва да се изяснява, програмист но нулево ниво в хардуера. Вероятно СУ? Защото в ТУ е обратното, забиват ги в хардуера а програмирането по-скромно.

Книжката за Z8 e хубава, ясно и подробно. Дори прекалено подробно според мен, но както казах то си зависи от началното ниво. Недостатъка е, че тя е за Z8, контролер от фирма за която дори не знаех че още съществува. А навремето Zilog бяха велики, интелските микропроцесори ряпа да ядат пред техният Z80. Впрочем с него започнах, курс в МЕИ но само теоретични лекции.

След като във фирмата има STM32 препоръката вече е твърда, почва се от него! Никакви Z8, PIK, Arduino, само ще те отклонят от основната задача и в главата ти ще настане пълен хаос. STM32 и платка Nucleo /или Discovery/ и НИЩО повече, за тях има хиляди ръководства. Хардуера на този етап се учи само на ниво блокова схема, колкото да се знае какво е това примерно АЦП, как се управлява, какво се подава на входа, какво излиза на изхода. И веднага примерите.

За препоръчване е да се почне с книга на разбираемо ниво, не с примери от Интернет. Понеже в книгата всичко е подредено с цел изучаване на целият микроконтролер а примерите в Интернет са само за конкретен проблем, губи ти се общата картинка.

Ето в тази книга доста добре и разбираемо е описана общата архитектура на STM32. Има я като PDF файл в Интернет, пускаш търсене на заглавието и.

The Insider's Guide To The STM32 ARM Based Microcontroller

В тази пък книга архитектурата е описана набързо и веднага се минава към програмиране на Nucleo в среда на Eclipse, тъкмо да свикваш с професионална среда за програмиране. Заедно с фирмените ръководства за Nucleo и книжката от @michev мисля, че е повече от достатъчно.

Mastering STM32 от Carmine Noviello

В Github има примерите от книгата. Цялата книга заедно с примерите може да бъде свалена например от ТУК.

Последна промяна fred на Пон Фев 05, 2018 6:39 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 05, 2018 6:03 pm
Профил

neo_nedo написа:
От къде мога да поръчам този STM32 VL Discovery kit?

Ами те хората ти го казаха - Комет, Mouser, Farnell..., това са основните фирми с които се работи в БГ.

Ето ти го търсенето за Nucleo STM32 в тях но е време да се научиш сам да си търсиш, няма да те държат цял живот за ръчичка като малко дете.

Comet - не намерих

Mouser - https://www.mouser.bg/Search/Refine.aspx?Keyword=nucleo
Има няколко, подбираш това е което най-близо до книгата с която разполагаш и контролера с който ще работи фирмата. Обикновено те са съвместими отгоре надолу, т.е. и да се вземе за по-мощен контролер страшно няма, разликите са минимални.

Farnell - http://bg.farnell.com/search?st=nucleo
Същото както за Mouser

По същият начин търсиш за STM32 Discovery Kit ако си решил с него да работиш. Но Nucleo ми изглежда по-добър вариант. Всъщност спорен въпрос но поне за него вече имаш подробно ръководство с тази книга. С картинки :)

Пон Фев 05, 2018 6:34 pm
Профил

neo_nedo написа:
От къде мога да поръчам този STM32 VL Discovery kit?

Ето тук е:
https://store.comet.bg/CatalogueFarnell/Product/667535/
Правиш си регистрация на сайта на комет и поръчваш - за 2-3 дни би трябвало да дойде. Ако си от София можеш да го вземеш от магазина им, но аз все по куриер до "провинцията" съм го играл.

Пон Фев 05, 2018 9:28 pm
Профил

Писал съм на С може да означава всичко, ако говорим само за курсови упражнения, не е много, ако наистина е писал дори и прости неща, това поне добре.
За поръчките, абе и фарнел сигурно става, ама там все някакви странни цени, маузер май е по-добре.

Вто Фев 06, 2018 1:49 am
Профил

ToHu написа:
За поръчките, абе и фарнел сигурно става, ама там все някакви странни цени, маузер май е по-добре.

Ами гледа и сравнява, където е по-изгодно там купува. Те поне дават цените.

Аз така съм вземал няколко неща. При което в едната фирма нещо не го даваха пълен комплект, забранено за експорт било. Да ама в другата го даваха и аз естествено от там го взех. Забравил съм в коя от двете фирми беше и не ми се рови. Но бяха чаркове за IMU. И после подписвах декларация за двойна употреба че те такива неща и в противотанковите ракети слагат. Иначе ДДС, мита, DHL такси и всичко останало по пълната процедура, не може да се мине метър както при китайците.

Вто Фев 06, 2018 2:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3